Dodaj do ulubionych

Wiewióry w ogrodzie

11.05.11, 11:31
Czy ktoś skutecznie pozbył się tych natrętnych wandali? Niszczą mi wszystkie nowe roślinki i te w ogródku i te w doniczkach, o wszelkich cebulkach, tulipanach, mieczykach mogę zapomnieć bo wszystko wykopią i zeżrą, żadne siatki i zabezpieczenia ich nie powstrzymują, są bezczelne niczego się nie boją. Dziś rano jak zobaczyłam mój ogródek to już się kompletnie załamałam, mimo mojej łagodnej natury jakby mi kto śrutówke do ręki wcisnął to bym chyba użyła :(
Na rynku jest dużo urządzeń na ultradźwięki, które niby mają je odstraszać ale czy to działa? Może ktoś już sprawdził?
Obserwuj wątek
    • carmelaxxx Re: Wiewióry w ogrodzie 11.05.11, 11:43
      ja nie znam sposobu , ja najchetniej wyeliminowala twoiim sposobem golebie sasiadow ktore 'ozdabiaja' mi okna, drzwi, elewacje , plot i wszystko inne co mam na zewnatrz. :/
    • julia_uk Re: Wiewióry w ogrodzie 11.05.11, 21:03
      Oj dziewczyny, trzeba zyc w zgodzie z natura;) Ja mam wroble i kleksy wszedzie...
      • kinmalek Re: Wiewióry w ogrodzie 12.05.11, 00:53
        A ja w moim ogrodzie ,wiewiórki regularnie dokarmiam ,:)
        • 7oz Re: Wiewióry w ogrodzie 17.05.11, 12:10
          To ja ci chętnie swoje na dokarmianie też podrzucę ;)
          Ja dokarmiam ptaki (bynajmniej nie gołębie, w nadmiarze też bym pewie miała ich dość) a właściwie próbuję bo i tak wszystko im wiewiórska zżerają. I pomyśleć, że jak pierwszy raz te szare wiewióreczki w parku w Londynie zobaczyłam wydawały mi się takie słodkie...
      • carmelaxxx Re: Wiewióry w ogrodzie 12.05.11, 11:31
        julia wroble to maja kleksiki malutkie w porownaniu do golebi ;)
        • julia_uk Re: Wiewióry w ogrodzie 12.05.11, 12:22
          Tyz prowda;)
          Ale jak obserwowalam takiego jednego na plocie to w ciagu 5 min kilka takich kleksow trzasnal. Mniejsze,ale wiecej chyba;)
    • jomani Re: Wiewióry w ogrodzie 17.05.11, 21:28
      Nam się udało. Mój mąż wychodził juz z siebie widząc co te potwory robią z jego roślinkami. Na codzień muchy nie skrzywdzi, jak widzi jak się czaję na jakiegoś pająka z kapciem, to patrzy na mnie jakbym chciała popełnić zbrodnię i wynosi go w kubeczku :)
      Ale te wiewióry, szkodniki jedne, po kilku miesiącach skutecznie mu już podniosły ciśnienie, do tego stopnia że tez planował pożyczyć wiatrówkę od znajomego, a raz to nawet w przypływie mega złości (jak mu wredoty wykopały kilka wyrastających słoneczników) to zrobił sobie z bambusa łuk. Nic oczywiście nie zrobił, ale się chociaż wyżył planując zemstę.

Też szukaliśmy różnych środków na ultradźwięki i tym podobnych, ale poczytalismy recenzje na amazonie i ponoć dużo wiewiór sobie nic z nich nie robi. I w końcu właśnie na amazonie przeczytaliśmy o klatkach na wiewiórki. Wpisz sobie na amazon squirrel cage trap, za niewielką kasę kupujesz taką klatkę, wkładasz do niej jakieś tam orzeszki, snickersa lub masło orzechowe i czekasz. Nasza pierwsza wiewióra złapała się już na drugi dzień.
      Problem jednak w UK polega na pozbyciu się tego szkodnika, w sensie już po złapaniu. Brytyjskie prawo mówi, że o ile legalne jest zabicie wiewiórki (jest tu traktowana jako szkodnik, tak samo jak szczur), to nielegalne jest przeniesienie jej w inne miejsce (ponoć wg prawa to nie fair wobec mieszkańców terenów do których wiewiórkę wywozimy, a poza tym mimo ładnego wyglądu jest to po prostu zwykły szkodnik). Tak wyczytaliśmy. Za to zobacz sobie w internecie, ludzie opisują w jaki sposób pozbywają się w legalny sposób wiewiórek. Średnio ciekawe i przyjemne opisy, uwierz mi. No my tego nie zrobilismy, nie wyobrażam sobie tego jakoś. Mimo wszystko...
      Nasza wiewiórka się hmmm, przeprowadziła do innego miasta, mieszka sobie teraz w lesie. A problem podkopów w ogródku się skończył.

Powodzenia!
      • 7oz Re: Wiewióry w ogrodzie 03.06.11, 01:23
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) No cóż pewnie przyjdzie nam kupić klatkę, no chyba, że mój mąż da się namówić na strzelanie do czegoś innego niż tarcza w klubie, nie pomyślałam, że można jego hobby praktycznie spożytkować ;)
        • gundzia Re: Wiewióry w ogrodzie 04.06.11, 19:34
          wystarczy piesek, i wiewiory czy inne szkodniki tego typu nie beda mialy zycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka