Dodaj do ulubionych

Kasza manna

20.05.11, 22:20
Pytanie moze dziwne ale po ostatniej wizycie w bootsie zglopialam - gdzie mozna kupic kasze manna dla dzieci? Moja mala niedlugo bedzie miala 6 miesiecy, czas rozszerzac diete a kaszy manny (takiej do butelki) nie moge znalezc. Sa kleiki ryzowe i owsianka itd ale manny nie ma. Ktos wie?
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Kasza manna 20.05.11, 22:22
      whitediamond napisała:

> Pytanie moze dziwne ale po ostatniej wizycie w bootsie zglopialam - gdzie mozn
      > a kupic kasze manna dla dzieci? Moja mala niedlugo bedzie miala 6 miesiecy, cza
      > s rozszerzac diete a kaszy manny (takiej do butelki) nie moge znalezc. Sa kleik
      > i ryzowe i owsianka itd ale manny nie ma. Ktos wie?
      >

Ale dlaczego chcesz podawac kasze manne w butelce?
    • jaleo Re: Kasza manna 20.05.11, 22:24
      Zapomnialam dopisac, dostaniesz w kazdym supermarkecie, nazywa to sie semolina. Tylko ja bym dawala lyzeczka, a nie do butelki.
      • ciocia_ala Re: Kasza manna 20.05.11, 22:40
        Podobno tak sie daje w Polsce. Tylko dziewczyny robia dziure w butelce wieksza, bo kasza czasem nie przechodzi.

Ja tez dawalabym lyzeczka. Sama nie uzywalam kaszki manny, bo mala byla na piersi. A kaszka manna podobno zamula zoladek (tak slyszalam). Natomiast teraz czasem daje, bo dziecko samo prosi, a ja nie mam co wymyslac na sniadanka.

• natina0 Re: Kasza manna 20.05.11, 22:58
          jak dla mnie semolina i "polska" kasza manna to zupelnie dwa rozne produkty.Mam na mysli, konsystencje i smak.Wole ta z polskiego sklepu.
        • sueellen Re: Kasza manna 20.05.11, 23:31
          Kupuję jak najbardziej w polskim sklepie i daję butelką, a większej dziury robic nie muszę bo mam do tego specjalne smoczki (Avent). Kiedy nie miałam dostępu do polskich kaszek kupowalam angielską ryżową czy jakąkolwiek inną od 4 miesiąca. Poza tym, nie słucham juz tych mądrosci o dawaniu kaszy tylko łyżeczką. łyżeczką owszem daje, ale nie wieczorem kiedy dziecko jest już marudne, zmęczone i płaczliwe. Wtedy butla tylko i wylacznie a mala ma już blisko 17 miesięcy.

Mala wsuwa np zurek z ziemniakami, jajakiem i kiełbasą na obiad, warzywa potrafi jesc sama widelcem ale i tak wieczorem przed snem dostaje kasze z butli. W polsce sa nawet takie fajne kaszki w kartonikach specjalnie do picia. Kupowalam zawsze na podróż bo karmienie malucha łyżeczką "w locie" to czysta masakra.
      • kingaolsz Re: Kasza manna 20.05.11, 23:03
        Kasza manna z butli to jedynie zapychacz, ktorym mozna spasc dziecko, ma bardzo niewiele wartosci odzywczych, glownie to skrobia.
        Jesli juz rozszerzac diete dziecka to lepiej zaczac od warzyw i niektorych owocow.
    • szczur.w.sosie Re: Kasza manna 20.05.11, 23:03
      Zgodni z zasadą "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" nie podawałam i nie podam ani kaszy manny, ani żadnych zup mlecznych...;)
      • sueellen Re: Kasza manna 20.05.11, 23:32
        eee, a ja uwielbiam owsianke i chyba do 15 r z jadlam kasze mannę z vibovitem (ale musiała byc tak gęsta, że łyżka stawała)
    • sueellen Re: Kasza manna 20.05.11, 23:40
      Rób tak, jak uważasz za stosowne i jak Ci wygodniej, lepiej. Nie daj się sterroryzować jedynie słusznym pogladom typu absolutne wyłaczne karmienie piersią do 6m zycia, chustonoszenie, blw i parę innych. Poglady skrajne są po prostu szkodliwe. Kaszka z butelki szkody nie wyrządzi. Byle wszystko z umiarem i zgodnie ze zdrowym rozsadkiem.
      • whitediamond Re: Kasza manna 21.05.11, 08:20

sueellen napisała:

> Rób tak, jak uważasz za stosowne i jak Ci wygodniej, lepiej. Nie daj się sterro
        > ryzować jedynie słusznym pogladom typu absolutne wyłaczne karmienie piersią do
        > 6m zycia, chustonoszenie, blw i parę innych. Poglady skrajne są po prostu szkod
        > liwe. Kaszka z butelki szkody nie wyrządzi. Byle wszystko z umiarem i zgodnie z
        > e zdrowym rozsadkiem.

No lepiej bym tego nie ujela ;)
        Dzieki wszystkim za odpowiedzi, narazie zostane przy butli, moja mala to straszny 'fussy eater' i bardzo chetnie ja podtucze troche bo nie przybiera wystarczajaco na wadze.
        Coz pozostaje mi polski sklep odwiedzic.
    • derka1 Re: Kasza manna 21.05.11, 09:54
      U mnie w polskim sklepie sa niestety tylko takie blyskawiczne a ja mam w pamieci z dziecinstwa kaszke, ktora wymagala dluzszego gotowania. Zastanawiam sie czy sa miedzy nimi znzaczace roznice. Blyskawiczna kojarzy mi sie z jakas magia. - to ostatnie zdanie powinno byc zakonczone usmiechem ale dziecko na rekach trzymam i nie mam jak.
      • dorotus76 Re: Kasza manna 21.05.11, 10:06
        Są 2 rodzaje semoliny w tesco, by kupic dobrą trzeba kupić taką:
        www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=254878073
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka