Dodaj do ulubionych

6 weeks check-Gypsi proszed zobacz

19.08.11, 23:15
Bylam na swojej i mlodego i kontroli po 6 tygodniach-doktorki stalej nie bylo i byla doktorka w zastepstwie.... uffff, nie pamietam jak checkup wygladal po pierwszym dziecku, Gypsi prosze napisz co powinno byc sprawdzone u mnie i u dziecka bo chyba sie umowie jeszcze raz bo w lekkim szoku wyszlam - a do tych niesmialych nie naleze....
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:21
      hm poczekaj, mialismy 6-8wks check w poniedzialek.
      niechze sie skupie i pomysle co bylo:)

bardzo dokladnie sprawdzil bioderka,
      wsyztskie faldki na nozkach
      faldki na stopkach
      faldki na raczkach
      ciemiaczko
      osluchal serce i klatke
      podotykal brzuszka
      sprawdzil oczy (squint i costam jeszcze)
      pytal o przybory wagowe( HV wczesnieij zwazyla)
      i czy mam pytania

chyba to tyle ;?
      • edzior1 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:27
        mrst.t dzieki a co u ciebie sprawdzal?
        • mrs.t Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:31
          a u mnie nic ;)
          wlasnie jak szlam to mialam spytac kiedy jest mamy check up (tez 6wks?) ale zapomnialam :)

dobrze sie czuje, wiec chrzanie :/
          • edzior1 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:36
            no ja mialam zarezerwowane dla nas obojga i oprocz cisnienia to zostalam spytana czy jestem OK...... nigdy nie narzekam na sluzbe zdrowia - nie o to chodzi ale po tej wizycie troche jestem zdegustowana, mlodemu nawet serduszka nie osluchala, nie z tej planety wogole byla, pojde chyba jeszcze raz.
        • wiwi1 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:32
          Ja przy pierwszym dziecku mialam jeszcze badanie ginekologiczne, ale sie zapytala czy chce, zeby sprawdzila czy wszystko sie dobrze zagoilo i cytologie.
          A mam pytanie czy mozna zrobic ta kontrole w 8 tygodniu? czy to ma jakies znaczenie bo ja teraz mam sie umowic a nie mam za bardzo jak i dopiero w 8 tygodniu bede mogla.
          Bo to glownie chyba o te bioderka chodzi co maja byc sprawdzone w 6 tygodniu to te dwa tygodnie zrobia jakas roznice?
          Pozdrawiam:)
          • gypsi Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 01:26
            2 tygodnie roznicy nie robi, jeszcze do niedawna byl 8-week check przeciez.
    • gypsi Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:36
      U Ciebie:
      przebieg pologu (odchody, dolegliwosci, blizna po cesarce), karmienie (ew. problemy), dobor antykoncepcji, pomiar cisnienia.

U dziecka:
      www.patient.co.uk/doctor/Six-Week-Review-(CHS).htm
      • edzior1 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 19.08.11, 23:45
        dzieki Gypsi, z tego wynika ze u mnie ok, ale mlodego serce nie bylo osluchane wcale, ma tez plyn w jednym jadrze- ma niby samo przejsc...
        • gypsi Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 01:25
          Tak, wodniaki jader zwykle wchlaniaja sie same. Do ok. roku, czasami troche dluzej.
          • magdal-ena78 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 10:02
            Wlasnie sie troche zdziwilam, bo u nas robi sie to na 8 tyg, Tak bylo przy starszaku i teraz.
            • benignusia Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 10:11

ja 8tyg po porodzie miałam spotkanie z pielegniarką,zwazyli,cisnienie,i dala kartki o anty,pytala czy mnie cos martwi,jesli tak to musze sie zapisac do gp.to wszystko.
              małej sprawdzili chyba wszystko ch chcialam,od fałdek,bioderek,osłuchali,sprawdzili wage,więc naprawde ok....
              za chwile masz nast szczepienie.wiec pewnie bedą sie pytac czy chcesz do lekarza-u nas pytają czy dziecko jest ok,hv sprawdza wage,pyta jak sie rozwija a w razie watpliwosci do lekarza,jak masz watpliwosci idz,nawet jak maly jest ok
              • edzior1 Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 10:24
                dzieki, pojde chyba jaeszcze raz aby osluchali serce, kolezance malo co nie zmarla corka (wyladowali na Great Ormond Hospital) bo nikt nie zauwazyl wady serca.... pozdrawiam
                • benignusia Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 20.08.11, 14:08

mojej kolezance też,ale to w PL.mała mało nie umarła.to była poważna wada serca.dodam ze robili badania prenatalne i tego nie zauwazyli.
                  tutaj sąsiadka kilka tyg temu zauwazyła guek w brzuchu 5m-czniaka i okazało sie że to rak :/ całkiem zdrowe dziecko to było...eh
    • e_elena Re: 6 weeks check-Gypsi proszed zobacz 21.08.11, 23:38
      8 tyg dla malenstwa bo w 8 tyg mozna malenstwo zaszczepic i chcac zaoszczedzic mamie czasu i dwoch wizyt u lekarza i pielegniarki (niestety przed szczepieniami lekarz musi najpierw zbadac malenstwo) i zalatwiane jest na raz - bynajmniej mysmy tak robily
      6 tyg dla mamy poniewaz w zasadzie od 6 tyg powinna pomyslec o antykoncepcji tak mi to tlumaczyla moja doktorka
      bylo z tym czasami wiele problemow
      ja tez wolalam wszystko na jednej wizycie zalatwic na jednej wizycie

co do badan dla mamy i dzidzi jw
      i dla dzidz przede wszystkim to co powinno byc zbadane masz w red book

my tez mamy problemz plynem w jednym jaderku i u nas rowniez ma zaleczyc sie samo

pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka