Dodaj do ulubionych

Fotelik w PL

12.10.11, 09:32
Na half term lece z corka (7 lat) do PL, nie bylysmy ponad 3 lata i teraz mi sie przypomnialo, ze ja nie wiem jak wyglada kwestia fotelika. Ten ktory miala ostatnio w PL pewnie sie nie nadaje, chociaz nie pamietam jaki tam przedzial wiekowy byl. Musze powiedziec mamie jak sie ma przygotowac, kupic fotelik czy 7-latka moze miec tylko podstawke (tu takiej uzywa)?
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Fotelik w PL 12.10.11, 11:36
      Prawo o ruchu drogowym stanowi:
      Artykuł 39 ust. 3 ustawy:
      "W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym".

I tyle. Jesli uwazasz, ze twoje dziecko bedzie bezpieczne na podstawce, czyli jesli pasy nie przetna jej szyi w razie wypadku (tfu tfu), to podstawka wystarczy. Jesli nie przekracza wagowo 36 kg to mozesz kupic fotelik, ktory potem przerabia sie na sama podstawke starczajaca do 150 cm wzrostu. Moje znajome dzieci jezdza w tym wieku zazwyczaj na podstawkach tylko.
      • clonek13 Re: Fotelik w PL 12.10.11, 11:38
        zadalam podobne pytanie niedawno na forum zakupy, bo tez lece z dzieckiem do PL w przerwie pazdziernikowej
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,129406973,129406973,Czy_dziecko_106cm_waga_18kg_jedzie_juz_na_podstawc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka