Dodaj do ulubionych

Pochwalę się

10.11.11, 16:15
W końcu się ruszyłam i poszłam zdać ten test- Life in the UK. No i zdałam. 4 minuty mi zajęło- wprowadziłam niemalże w stan zawału resztę zdających bo miny mieli nieciekawe jak podniosłam rękę do góry, żze jestem "done" wstałam i wyszłam z sali. Siebie też trochę zestresowałam bo okularów zapomniałam do komputera ze sobą zabrać. Ogólnie książkę wystarczy przeczytać ale... - daty i liczby niestety trzeba wykuć na blachę.
Teraz tylko muszę zgromadzić resztę tych papierów, no i wybulić niezłą sumę na poczet obywatelstwa.
A napiszę jeszcze na koniec- nie wiem jak niektórzy "zdają"- kobieta mówi do jednego z facetów "put your signature in here", a on się jej pyta co to znaczy.
Drugi- nic, a nic nie rozumiał podczas weryfikacji dokumentów- do żony jego dzwoniła babka i prosiła o tłumaczenie mu po chińsku (facet Chińczyk) o co ona się go pyta.
Trzeci też Azjata z uśmiechem na twarzy oznajmił nam wszystkim,że dzisiaj to jest jego ósme podejście.

Dla tych co będą w przyszłości chcieli zdawać napiszę tylko małe ostrzeżenie- podczas rejestracji nie używajcie dowodu osobistego bo niestety nie uznają go- najlepiej paszport. Strona rejestracyjna wprowadza ludzi w błąd- teraz czekam na zwrot poniesionych kosztów za pierwszy test do którego mnie nie dopuścili bo zarejestrowałam się z dowodem. Kobitka mi powiedziała z tego centrum,że dużo mają takich przypadków niestety.
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: Pochwalę się 10.11.11, 16:23
      jestem pierwsza z Gratulacjami!!!
      • 1mzeta Dzięki 10.11.11, 17:07
        jw.
    • asica74 gratulacje! 10.11.11, 18:15
      nie obrazilabym sie jakbys opisywala poszczegolne etapy, gdyz mam zamiar zrobic wkrotce to samo:)
      • 1mzeta Napisz 10.11.11, 21:57
        co konkretnie chcesz wiedzieć to chętnie opiszę.
    • mama_vinca Re: Pochwalę się 10.11.11, 18:38
      Gratulacje. Ja tez tak nieskormnie napisze za mam juz brytyjski paszport od 4 miesiecy:)
      • 1mzeta Re: Pochwalę się 10.11.11, 21:58
        Fajnie masz. Przede mną jeszcze kilka miesięcy zanim zostanę "prawdziwą" Londynką ;)
    • edzior1 Re: Pochwalę się 10.11.11, 21:52
      wiem ze moge to znalezc ....ale powiedz prosze ile ta niewatpliwa (!) przyjemnosc kosztuje?
      • 1mzeta Re: Pochwalę się 10.11.11, 22:00
        Test- 50.
        Aplikacja coś po 900 podchodzi.
        • robak.rawback Re: Pochwalę się 11.11.11, 00:11
          uh kolezanka mi mowila ze jej kolezanka cos okolo 1k wywalila na to, a ja myslalam ze ona jak zwykle przesadza
          • 1mzeta Re: Pochwalę się 11.11.11, 00:55
            No niestety- tanio nie jest. Możliwe, że jej tyle wyszło- jak np. zdawała test kilka razy.
            • kalasotka Re: Pochwalę się 11.11.11, 12:37
              Gratuluje!
              Tez sie nad tym zastanawiam.
              Ale powiedz mi jakies sa korzysci z tej przyjemnosci? O wyjazd bez wizy do US mi nie chodzi, bo i tak pewnie nie wyjade;)
              No i dolaczam sie do prosby o krok po kroku od czego zaczac.
              dzieki
              • 1mzeta Re: Pochwalę się 11.11.11, 13:26
                Tak szczerze mówiąc wyjeżdżać do USA zamiaru też nie mam ale czysto wakacyjnie na pewno tak. Oprócz tego możesz głosować w wyborach do parlamentu, pewnie są jakieś rodzaje "pracy" zarezerwowane tylko dla obywateli UK- mogę się mylić, w banku pewnie też inaczej/przychylniej popatrzą w przypadku brania hipoteki czy kredytu, no i dla mnie co ważne- wakacje za granicą w razie kłopotów zawsze masz jeszcze opcję udania się po pomoc do ambasady brytyjskiej - nie tylko do polskiej- bo jak życie na przykładzie tej z Londynu mnie pokazało to tam jakieś przypadkowe osoby jak na mój gust pracują. Hm...nad resztą "plusów" dogłębniej się nie zastanawiałam ale kto wie co przyszłość przyniesie.

Krok po kroku:
                He he- ze 3-4 lata temu książki sobie kupiłam do nauki i tak było,że za miesiąc biorę się za naukę, potem znowu za miesiąc i tak mi zeszło do teraz. W końcu stwierdziłam jak nie ustalę konkretnego terminu tego testu to nigdy się nie ruszę i go nie pójdę zdać.
                Kiedyś mi się nudziło w domu bardzo bo chłopaki wybyli na cały dzień na plac zabaw więc wzięłam te knigi i czytam i czytam i czytam i masło maślane- nic mi do głowy nie wchodzi- no i sobie przypomniałam,że za czasów liceum i studiów nie taki miałam system uczenia się-bo też nic nie dawał. Więc wzięłam zeszyt i wynotowałam z każdego rozdziału to co najważniejsze i potem z zeszytu się uczyłam. No i jak przebrnęłam przez połowę tych moich notatek to zarejestrowałam się, zapłaciłam i odwrotu już nie miałam :) jak uczyć się dalej iść i zdawać. Tak jak pisałam- daty to mały pikuś - najlepiej je sobie potem chronologicznie ponotować żeby nie było jakiegoś misz-maszu- jak dla mnie łatwiej do głowy wchodzą. Najgorsze dane procentowe ale do zapamiętania. Reszta to tak skrótowo wynotowałam, zapamiętałam, a potem jeszcze w książce doczytałam.
                Jest pełno stron z testami online za darmo- jedna ze stron to jest chyba jakieś 100 testów pełne 24 pytania. Takie trening baardzo dużo daje bo na koniec pokazuje co źle się zaznaczyło i po jakimś czasie zapamiętasz to co masz pamiętać.
                Książki ja mam edycję na 2007 i moim zdaniem jest aktualna- bo głupia nie pomyślałam,żeby do biblioteki iść i wypożyczyć za darmo- teraz na 3 tygodnie przez tym testem wypożyczyłam edycję na 2011 rok i powiem szczerze, że różnicy między nimi nie ma żadnej- może tyle, że ta nowsza jest faktycznie bardziej zwięźle napisana. W mojej książce jest rozdziałów powiedzmy 9 (bo nie pamiętam dokładnie ile) ale test obejmuje pytania z np. 2-6.
                Z tymi nowymi co mają cd niby dołączone ( w bibliotece ci płyty nie dają) można się na ich oficjalnej stornie zarejestrować na 24 godziny i jest coś na wzór oficjalnego testu do treningu- ten test też niczym szczególnym nie różni się od testów darmowych. I uwaga- czasami na książkę w bibliotece trzeba czekać kilka tygodni- więc najpierw proponuję dostać książkę w swoje ręce,a dopiero potem test bukować- i tak jak pisałam- broń boże z dowodem osobistym- tylko z paszportem. Rejestrujesz się na ich oficjalnej stronce Life in the Uk test - tam jest wyjaśnione wszystko krok po kroku.
                Potem idziesz i zdajesz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka