arya82
23.11.11, 10:46
Podczytuje juz od kilku miesiecy to forum i widze, ze spora grupa ludzi tu, ma calkiem niezle poukladane zycie, dobre prace, dzieci w szkolach, przedszkolach itp. I m.in. stad moje pytanie, czy planujecie zostac w UK na stale, czy moze wrocic do kraju w dalekiej czy bliskiej przyszlosci?
Ja sama zauwazam ten trend ze ludzie sie coraz bardziej aklimatyzuja i zaczynaja traktowac ten kraj jako swoj dom. My tez sie do takich zaliczamy i w sumie tak naturalnie wyszlo, ze plany na pobyt kilku- kilkunastoletni tutaj, przemienily sie na plany na cale zycie. Jest nam dobrze, zycie stanowczo latwiejsze niz w Polsce, stac nas na spelnianie marzen, praca satysfakcjonuje a mozliwosci rozwoju sa tu tak wielkie jak nigdzie, no i co wazne do Polski jest rzut beretem wiec tesknota za rodzina wcale nie jest takim problemem.
Dziwi mnie, ze do tej pory jest spora grupa osob, tez emigrantow, ktora z pogarda patrza na tych co zostaja, ze niby zostaja z obawy ze w Polsce im nie wyjdzie, albo ze gardza juz wlasnym krajem, albo z innych niedorzecznych powodow. Juz nie mowie o tym co mysla o tym niektorzy Polacy w Polsce... Generalnie nie przejmuje mnie to bo wiem swoje, i nie wstydze sie tego ze wole zycie tu niz zycie w Polsce, ale jest to przykre, ze rodacy wciaz lubia patrzec na siebie wilkiem, i wciaz tak malo tolerancji i szacunku dla wyborow innych (co jest wogole odrebnym problemem samym w sobie)
A jakie jest wasze zdanie i wasze plany ?