Dodaj do ulubionych

playgroup i pre-school

13.12.11, 19:49
Jak to dokladnie jest z playgroup i pre-school? Mam coreczke ktora ma 2 latka i synka 1 r. i z tego co wyczytala w necie to play gruopy sa w przedszkolach , kosciolach i w domach kultury.
Od jakiego wieku dzieci moga chodzi na playgroup? Czy musze sie zapisywac wczesniej? I jak jest roznica miedzy tymi przedszkolnymi, a innymi , bo w cenie dosc znaczna.
A jesli o pre-school chodzi to czy musze dziecko zapisywac duzo wczesniej i czy moga mi odmowic przyjecia ?
Kurcze troche przestraszona jestem ta przeprowadzka do UK
Obserwuj wątek
    • szprotka6 Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 20:43
      W mojej okolicy wygląda to tak, ze pre-school przyjmuja dzieci od 3 rz na bezplatne zajęcia finansowane przez panstwo. U nas na pre-school w przedszkolu niemal nie ma szans się dostac, o ile dziecko nie jest typowym przedszkolakiem, czyli nie uczeszczalo wszczesniej do przedszkola, za ktore płacili rodzice. Wtedy pozostaja pre-school przy kosciolach, szkolach (przy niektorych są) lub samodzielnie funkcjonujące. Niektore pre-school groups przyjmują dzieci od 2,5 rz ale wtedy koszt pokrywa rodzic i tych godzin jest zazwyczaj mniej niz tych fnansowanych przez panstwo.
      My zapisywalismy dziecko do pre-school jakies pol roku wczesniej. A nawet zapisalismy do dwóch, gdyby się do jednego nie dostalo.

Mlodsze dzieci mozesz zabierac na playgroup, z tym ze tam nie zostawiasz dzieci samych, musisz byc z nimi. Nie trzeba się tam zapisywac, mozesz chodzic na kilka roznych playgroups, albo raz chodzic raz nie chodzic-zaleznie od Twoich planow. Kosztuja od 1do kilku funtow za sesję za dziecko. W tym dzieci maja napoje i owoce, ciastka i zabawę z rowiesnikami, a rodzice kawę/ herbatę i mozliwosc pogadania z innymi rodzicami. W większych miastach funkcjonują takze polskie grupy zabawowe dla polskich dzieci.
    • ciocia_ala Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 21:28

Dziecko ma prawo do bezplatnych 15 godzin w tygodniu w przedszkolu (nursery, pre-school) zaczynajac od pierwszego semestru po 3 urodzinach. Mozeszx wybrac prywarne przedszkole, ktore czynne jest od 8-18, ale reszte godzin musisz oplacac sama. Mozesz przyszkolne, ale wtedy tylko 3 godziny i do domu. Mozesz wybrac przykoscielne, wtedy czynne przewaznie do 14-15 od rana, czesc godzin platnych, czesc darmowych.

Tak, moga nie przyjac, ale chyba, ze nie zdazysz na czas w papierami, a Ty majac 2 latke (o roczniaku nie wspominajac) masz wystarczajaco duzo czasu sie rozejrzec.

Wszystkie playgroups bym polecala (platne czy nie), bo tam poznasz opinie o przedszkolach i szkolach od innych mam.

Jak cos pomylilam (grzane wino mnie grzeje), to niech ktos mnie poprawi.

• klara11 Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 21:41
        Czyli jesli Emilka urodzila sie 29.09. 2009 to do pres-school moze isc od stycznia 2013 , tak? a do kiedy jest termin skladania papierow? I jeszce jedno pytanie czy na playgroup sa organiczenia wiekowe , mam na mysli czy bede mogla mojego roczniak tez zabierac?
        • szprotka6 Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 21:45
          Na playgroup nie ma ograniczen wiekowych, mozesz zabrać i miesięczniaka:-)
          Najczęsciej jest osobny kącik do zabawy dla maluszkow do roku-maty itp (bo sporo takich "przychodzi"), a osobny dla starszaków.
        • murasaki33 Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 21:56
          Nie ma w tym wypadku terminu skaldania papierow, idz w konkretne miejsce i tam pytaj jakie maja zasady, bo w jedym miejscu przyjma Cie od razu a w innym powiedza, ze jest dluga lista oczekujacych. Dziecko nie musi tam chodzic, ale warto je w ten sposob socjalizowac:), mozesz tez zapytac z kazdym innym przedszkolu jakie sa u nich warunki przyjecia-terminy i koszty.
        • 1mzeta Re: playgroup i pre-school 13.12.11, 22:30
          Tam gdzie ja chodzę z moim urwisem nic nie trzeba płacić- chyba, że chcesz skorzystać z kuchni lub jakąś przekąskę dziecku kupić- groszowe sprawy.
          Ograniczeń wiekowych jako tako nie ma- jedyne co pisze to że dla dzieci do 5-tego roku życia. Noworodki widok częsty. Starsze niż 5 lat dzieciaki czasami się zdarzają.
          Tam gdzie ja chodzę 1 o'clock czynne są od 13-tej do 15:30-16:00- w zależności od miejsca.

Co do składania papierów- pytaj w konkretnych miejscach bo różnie bywa- jedno obok gdzie mieszkamy około 2 lata się czeka na przyjęcie- posh jest i tyle.
      • najma78 Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 11:34
        ciocia_ala napisała:

>
        > Dziecko ma prawo do bezplatnych 15 godzin w tygodniu w przedszkolu (nursery, p
        > re-school) zaczynajac od pierwszego semestru po 3 urodzinach. Mozeszx wybrac pr
        > ywarne przedszkole, ktore czynne jest od 8-18, ale reszte godzin musisz oplacac
        > sama.

Nie, bo przedszkola otwarte w godzinach 8-18 sa podzielone na dwie sesje, kazda sesja jest 5-godzinna, wiec mozna zapisac dziecko po 3-ch urodzinach na 3 sesje po 5h kazda i jest to 15 godzin tygdniowo, nie musza byc to sesje 5 razy w tygodniu po 3h. Za tez 15h placi panstwo i tylko wtedy dziecko chodzi do przedszkola, ktore zreszta same najczesciej oferuja takie rozwiazania. Sesje trawaja od 8-13 i 13-18, dziecko nalzey odebrac o 13 lub o 18 w zaleznosci czy wybierze sie poranna czy popoludniowa.

Mozesz przyszkolne, ale wtedy tylko 3 godziny i do domu.

Tu sie zgadza, bo szkoly pracuja od 8.30-9.00 do 15.00-15.30 w zaleznosci od miasta, ale dla dzieci szkolnych jest to zawsze 6 godzin w stalych godzinach, niezmiennych, nie ma czegos ctakiego jak plan lekcji na wzor polski, dlatego tez 3 godzinne sesje przedszkolne mieszcza sie w tych godzinach, u nas w szkole ranna sesja nursery zaczyna sie o 8.30 i trwa do 11.30, potem jest 45 minut przerwy i nastepna od 12.15 - 15.15, takze rodzice odbierajacy dzieci szkolne o 15 dlugo nie czekaja na odbior tych przedszkolnych zwlaszcza, ze moga juz od 15.00, bo zazwyczaj 10-15 minut wczesniej otwiera sie drzwi.

• ciocia_ala Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 16:39
          zamknij Dzięki Tobie Forum może być lepsze - zgłoś wpisy łamiące regulamin założycielowi forum.

Podaruj bliskim tradycyjną pocztówkę za darmo. Wyślij kartkę
          Matki Polki w UK

Autor:
          ciocia_ala@gazeta.plkorzysta z IP: (86.147.214.146) .Temat:
          .Treść:
          . Powiadamiaj mnie mailem o odpowiedziach w wątku .Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.
          . .

Odpowiadasz na:
          najma78 napisała:

> ciocia_ala napisała:
          >
          > >
          > > Dziecko ma prawo do bezplatnych 15 godzin w tygodniu w przedszkolu (nurs
          > ery, p
          > > re-school) zaczynajac od pierwszego semestru po 3 urodzinach. Mozeszx wyb
          > rac pr
          > > ywarne przedszkole, ktore czynne jest od 8-18, ale reszte godzin musisz o
          > placac
          > > sama.
          >
          > Nie, bo przedszkola otwarte w godzinach 8-18 sa podzielone na dwie sesje, kazda
          > sesja jest 5-godzinna, wiec mozna zapisac dziecko po 3-ch urodzinach na 3 sesj
          > e po 5h kazda i jest to 15 godzin tygdniowo, nie musza byc to sesje 5 razy w ty
          > godniu po 3h. Za tez 15h placi panstwo i tylko wtedy dziecko chodzi do przedszk
          > ola, ktore zreszta same najczesciej oferuja takie rozwiazania. Sesje trawaja od
          > 8-13 i 13-18, dziecko nalzey odebrac o 13 lub o 18 w zaleznosci czy wybierze s
          > ie poranna czy popoludniowa.

Ano nie jest tez tak. Moje przedszkole ma 5 sesji w ciagu dnia. Jedne krotsze, inne dluzsze. Mozna dopasowac sobie godziny do pracy (co tez ja czynie, wiec moje dziecko chodzi do przedsszkola 3 dni w tygodniu).
    • benignusia Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 01:14
      U nas są playgroup na które moze iść mama z dzieckiem/dziećmi,ora taka jak moja która jest przy CC i każde moje dziecko do niej kolejno chodzi:) jest od 2 go roku życia,zapisy są oczywiscie,opłata z góry,mają świetny program,przyprowadzam o 9.30 odbieram o 12.30 ale mają dużo chętnych ,dlatego zapisuje się praktycznie z kilku tygodniowym wyprzedzeniem że np dziecko będzie chodziło od wrzesnia.po playgrup idzie juz do nursery class do szkoły,lub jesli musi czekac na miejsce itd dzieci pow 3 go roku życia realizują program szkolny,dostawałam co semestr raport o rozwoju dziecka itd.
      to było kiedy mój 3 latek chodził tam,teraz chodzi mój 2 latek(zaczął dzień po urodzinach)
      mają christmas party,nativity itd,naprawde świetna sprawa żeby uspołecznić malucha :)
      • poppy76 Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 10:43
        U nas jeszcze inaczej. Zapisac do preschool panstwowego mozna dopiero, jak dziecko skonczy 3 lata. I wcale to nie oznacza, ze dziecko dostanie miejsce, bo napisali, ze nie musi (nie jest to jeszcze obowiazek szkolny) I chyba nie wszystkie przedszkola/szkoly swiadcza darmowe 3h dziennie.
        A co do playgroups to u nas tez sa rozne: takie, do ktorych chodzisz sobie i juz - platne lub nie, takie, gdzie trzeba sie zapisac z wyprzedzeniem (zarowno te darmowe i platne) Wiele panstwowych jest teraz zamykanych, albo bedzie w kolejnych latach, i juz maja ograniczone godziny otwarcia.
        • najma78 Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 11:20
          Mieszkam w Anglii, West Yorkshire, play groups tzw. parents and toddlers sa w szkolach podstawowych, przy kosciolach, w przedszkolach (np. sure start), salvation armys itp. najlepiej poszukaj w internecie w okolicy miejsca zamieszkania. Tam chodzi sie z dziecmi przedszkolnymi czyli 0 do 4-5 roku zycia, ale tak duze dzieci sa juz w szkolach, reception class obejmuje 4-5 latki w zaleznosci od daty urodzenia. Nie trzeba sie zapisywac, chodzi sie kiedy ma sie ochote. Pre-school inaczej nurseries przyjmuja dzieci 3 latnie tzn, takie, ktore maja ukonczone 3 lata i o miejsce mozna sie starac w szkolnych nurseries, ale nie kazde prowadza, w przedszkolach itp. tez najlepiej sprawdzic w swojej okolicy. Pre -school to 15h tygodniowo za darmo. Takze niektore councile finansuja pre-school edication u childminders. Co do wolnych miejsc i okresu oczekiwania jest on uzalezniony od konkretnej miejscowosci.
          • klara11 Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 12:16
            Dziekuje Wam serdecznie za wszystkie odpowiedzi. My bedziemy mieszkac w Windsor, zrobilam juz wstepny wywiad prze internet. Jak juz bede na miejscu to napewno bedzie latwiej.
            A moze ktoras z Was miesz lub mieszkala w Windsor i moze polecic jakies playgroupy?
      • mrs.t Re: playgroup i pre-school 14.12.11, 14:11
        > U nas są playgroup na które moze iść mama z dzieckiem/dziećmi,ora taka jak moja
        > która jest przy CC i każde moje dziecko do niej kolejno chodzi:) jest od 2 go
        > roku życia,zapisy są oczywiscie,opłata z góry,mają świetny program,przyprowadza
        > m o 9.30 odbieram o 12.30 ale mają dużo chętnych ,dlatego zapisuje się praktycz
        > nie z kilku tygodniowym wyprzedzeniem że np dziecko będzie chodziło od wrzesnia
        > .po playgrup idzie juz do nursery class do szkoły,lub jesli musi czekac na miej
        > sce itd dzieci pow 3 go roku życia realizują program szkolny,dostawałam co seme
        > str raport o rozwoju dziecka itd.
        > to było kiedy mój 3 latek chodził tam,teraz chodzi mój 2 latek(zaczął dzień po
        > urodzinach)
        > mają christmas party,nativity itd,naprawde świetna sprawa żeby uspołecznić malu
        > cha :)

u nas podobnie
        od 2go roku zycia
        zostawiam synka zeby sie pobawil z dziecmi

owszem sa tez grupy w CC gdzie chodze z synkiem i rzeczywiscie tam z nim jestem, ale to sie ani w nw ani w sw teraz plygroup nie nazywa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka