Dodaj do ulubionych

isa savings

28.12.11, 22:51
chce ulokować piniądze na koncie ISA,zastanawiam się nad kontem w nationwide albo AA,w z wiązku z tym mam pare pytan-
czy musze czekac do końca roku podatk.(kwietnia),czy teraz moge aplikować?
czyli te pięniądze są zamrozone i nie moge nic dopłacac,a jak minie rok podatkowy to co albo przedłużam albo zmieniam bank?nie można wplacac więcej niz 5360 funt.,
jak wpłace np 3000 to po roku moge wpłacić ile chce?jak to wszystko wygląda,bo pogubiłam sie..
z góry dzięki za porady
Obserwuj wątek
    • eni7.08 Re: isa savings 29.12.11, 00:33
      ja mam ise i z tego co sie orientuje to zalozyc mozesz kiedy chcesz, wplacac tez mozesz ile chcesz z tym ze tak kwota co napisalas nie jest opodatkowana, powyzej tej kwoty placisz podatek czy jakos tak, odsetki bank "doplaca" raz w roku wlasnie w kwietniu, wyplacac tez mozesz z isy bez problemu tylko ze jak wyplacasz to masz chyba nizsze oprocentowanie niz jak tylko wplacasz
      tyle wiem :-)
      • robak.rawback Re: isa savings 29.12.11, 00:47

masz na kazdy rok limit czyli powiedzmy w tym roku podatkowym mozesz wplacic:

ISA allowances
        You can invest up to £10,680 in a Stocks and Shares ISA in this tax year.
        Alternatively you can invest up to £5,340 in a Cash ISA and the balance in a Stocks and Shares ISA

czyli wtym roku max cashu wplacasz 5,340

o ile dobrze pamietam i nie sciemniam (a mozliwe ze sciemniam?? nie wiem) nie pamietam skad mam takie informacje? -

mozesz to wyjac czesc albo calosc w kazdej chwili ale nie mozesz wlozyc spowrotem w danym roku podatkowym. czyli jak wlozysz ta kase i wyjmiesz cala to juz nie mozesz spowrotem tego wlozyc w tym roku podatkowym.
        jak wplacisz 2,000 a potem wyjmiesz 1,000 to zostanie ci na koncie 1,000 ale jakbys chciala dopelnic tomaksymalnie mozesz wplacic 3340 (??)

ale powiedzmy ze wplacisz w tym roku podatkowym calosc jaka ci przysluguje. wiec w nastepnym roku podatkowym znowu powiedza jaka ilosc max mozesz wplacic i znowu bedziesz mogla do tego co jest wwalic nastepne 5k. na pewno troche wiecej niz wtym roku. wiec razem bedzie 10k i tak kazdego roku po trochy mozesz wpalcac.

dobrze by bylo jakby ktos to potwierdzil.
        • robak.rawback Re: isa savings 29.12.11, 04:12
          byc mozenawet skopiowalam allowance na rok nastepny - to juz musisz dopatrzec sama.
    • izabelski Re: isa savings 29.12.11, 15:03
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=ISA+&s.sm.forumXx=37418&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
      jak kupujesz ISA to zwroc uwage na charges, bo to koszt placony przez ciebie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka