Dodaj do ulubionych

Robotki reczne :-)

22.01.12, 20:02
Chcialam sie pochwalic ;-)
Robie na drutach i szydelkuje od dawna, ale ostatnio zabralam sie za to ze wznowionym entuzjazmem - odkad moja przyjaciolka zostala wlascicielka sklepu z wloczkami. Ponizej link do kilku niedawnych "osiagniec". Przepraszam za jakosc zdjec, bo fotograf ze mnie jak przyslowiowa z koziej du*y trabka.
fotoforum.gazeta.pl/a/63956.html
Sa tu inne hobbystki?
Obserwuj wątek
    • miwah Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:28
      Jaleo, przepiekne rzeczy robisz i wyzsza szkola jazdy dla mnie.
      Ja swiezo zakochalam sie w szydelku (tak rok temu mniej wiecej) ktore zdecydowanie bardziej mi podchodzi niz druty ( o ktorych tez mam w sumie mierne pojecie), ale w sumie dopiero raczkuje w tym temacie ( jakies podstawy, zadne tam serwetkowe cudownosci) choc mam nadzieje sie doedykowac z czasem

To taki kolejny sposob na wykorzystanie welny ktora sobie wieczorami wlasnemi rencami temi przendem ;o) ( tez w miare swieze hobby)
      Jeszcze filcujemy troche

Drobiazgow pare
      picasaweb.google.com/115047692223320602119/Crochet
      picasaweb.google.com/115047692223320602119/WoolFeltingEtc
      ( wymieszane troche z innym przybytkiem i tworczoscia progenitury)
      • murasaki33 Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:41
        Mama5plus, ja nawet guzika nie umiem dobrze przyszyc, ale zapisuje sie na wakacyjne szkolenie z robotek u Was:) Cudne wszystko, zdolnas i Ty i dzieci!
        • miwah Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:30
          Murasaki, to moze jakis letni zlot czarownic w celach instruktazowych zorganizujemy, co? :o)
          Bo ja sie tez chetnie doedukuje. Narazie znalazlam klubik lokalny w kawiarni funkcjonujacy, ale godziny spotkan takie odpowiednie dla emerytow glownie.
          • murasaki33 Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:57
            Jestem ZA!!! zlotem wiedzm i czarownic w jakis letni poranek w czasie wakacji, stawie sie wszedzie:) Choc w sumie powinno to byc o polnocy...
      • jaleo Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:42
        Miwah, super te Twoje robotki!
        Znasz Garn Studio? Maja sporo darmowych wzorow:
        www.garnstudio.com/
        • miwah Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:27
          O, dzieki, jaleo! Zaznajomie sie :)

Narazie zagladam na
          www.ravelry.com/
          www.craftsy.com/
          www.crochetme.com/
          Zwlaszcza ravelry ma sporo wzorow do wziecia

Moim problemem jest jeszcze brak umiejetnosci odczytywania wzorow . W sumie to dlatego ze znam ze 3 sciegi na krzyz i reszta to czarna magia wiec ww albo z bardzo lopatologicznym opisem, albo z dodatkiem video ( bo ja tak najowocniej zglebiam).
          Najczesciej instruktaze na youtube
          A jeszcze czesciej na oko

• turmalinka Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:38
      ja potrafie robicz szaliki, oczka tylko w jedna strone, ale wychodza calkiem niezle... robie dla relaksu, jak jestem wkurzona wiec niedoskonalosciami techniki robienia sie nie przejmuje
    • karolajna83g Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:42
      B O M B A!!!!!!

Zró więcej sweterków i wstaw na ebayu, knitwear sa teraz modne ;)
    • turmalinka Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:46
      zobaczylam fotki... Jaleo NIENAWIDZE CIE :D a tak serio to zazdroszcze talentu :)
      • saram0na Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:54
        ojej pieknie....
        ja kiedys robilam na drutach i mam druty ale zapomnialam nawet jak je trzymac, az wstyd nie moge sie w tym polapac na nowo. Za to szydelkuje, proste rzeczy - szaliki, teraz robie maty na stol z bawelny. Jakies 1,5 roku temu targnelam sie na projekt zrobilam sobie narzute na lozko 220x200cm na szydelku i powloki na poduchy pasujace . Teraz mam zakusy na pachwork (?) takie male kwadraciki laczone w calosc ale nie mam jeszcze wzoru musze sobie wynalesc.
        • jaleo Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:43
          Saramona, na stronie Garnstudio, ktora podalam wyzej, jest mnostwo wzorow na szydelkowe narzuty i szale
          • saram0na Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 22:23
            dzieki Jaleo , piekne te wzory ale ja nic z tego nie rozumiem, ja jestem wzrokowiec- jak czytam przeloz przez lewy splot od dolu i jeszcze ile razy w jaka strone o boze....to pojecia nie mam o co chodzi :) ogladalam wlasnie ztronki jakie cuda mozna zrobic chyba sie zawezme i zaczne sie uczyc trudniejszych rzeczy
    • zurekgirl Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 20:58
      Ja umiem tylko oczka w jedna strone, ale jak patrze na wasze dziela, to mam ochote nauczyc sie juz jutro i mojej ksiezniczce czape i plaszczyk wydziergac, lacznie z przesadna iloscia aplikacji. Sliczne i slodkie to wszystko.
      • gosia7813 Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:38
        Dziewczyny tylko Wam pozazdroscic talentu!!!
        Mi brakuje cierpliwosci do takich rzeczy:(
        • miwah Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 13:28
          Gosia, u mnie tez z cierpliwoscia kiepsko, ale ze jestem w duzej mierze kinetic learner, to odkrylam ze robienie czegos odmozdzajacego ( ups, niezobowiazujacego zbytnio intelektualnie ;) ) w czasie rozmowy, sluchania czegos, powoduje ze obie czynnosci wspomagaja sie wzajemnie :)
          W sumie jakies dlubanie bardziej mi mozg stymuluje i przy okazji samo w towarzystwie zwojow mozgowych, jest lepiej tolerowane ;)
          Inna sprawa ze nie porywam sie na wieksze projekty, m in w obawie ze mi czasu, glownie jednak cierpliwosci po drodze zabraknie
    • karolina_zet Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:30
      Patrze na wyroby Jaleo i zazdroszcze. Patrze na cuda robione przez Mame i nic tylko sie zalamac...
    • derka1 Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 21:50
      Jakim cudem to wszystko takie rowne u Was wychodzi????

A Ty Mamo5plus to nie jestes zywym czlowiekiem. Juz dawno doszlam do takich konkluzji. Jestes ZA GENIALNA! Nie ma takich ludzi na swiecie. No chyba, ze masz jakis uklad z czasem i doba u Ciebie trwa co najmniej 50 godzin.
      • edzior1 Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 22:05
        znajoma ma sklep (w domu) z ksiazkami do wszelkich robotek recznych, nie to ze ja je robie (2 lewe rece) dopytam sie gdzie sprzedaje (wiem ze jezdzi na jakies wystawy) i czy ma www i dam wam namiary,
        do mamy5 plus- tak , tak twoja doba to musi mies ze 50 godzin, piekne rzeczy!
        • edzior1 Re: Robotki reczne :-) 27.01.12, 13:22
          mam: www.thehomeworkshop.co.uk/index.php- cudne ksiazki!
      • miwah Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 13:36
        Oj Derko, Derko :-)... I wish!....zeby ta moja doba miala chociaz o 50 h wiecej :-/
        Inna sprawa ze z organizacja czasu tez u mnie tak sobie. Raczej zrywami funkcjonuje.
        Ale czesc planow sobie na emeryture rezerwuje, to moze kiedys sie ucielesnia ;-)
    • yskyerka Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 22:18
      Musiałyście? No, musiałyście? Jedna się pochwaliła genialnymi swetrami, druga rzuciła linkiem i w efekcie zachorowałam na jeden sweterek. :P A ostatnio swetry to ja w liceum robiłam. Nic to, jutro i tak będę w centrum, to poszukam jakiejś wełny. Oj, będziecie mnie miały na sumieniu, jak mnie klienci przeklną.
      • izabelski Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 23:53
        wloczki teraz sa cudowne, trudno wybrac co i w jakim kolorze
        • onmytoes Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 13:41
          izabelski napisała:

> wloczki teraz sa cudowne, trudno wybrac co i w jakim kolorze

dokladnie!
          ja w trakcie zakupow przedswiatecznych wpadlam "przypadkiem" i "na chwileczke" do sklepu z wloczkami... godzine pozniej, lzejsza o 30 funtow, prezenty dla rodziny nie kupione....alez bylam na siebie zla! ;o)
          • miwah Re: Robotki reczne :-) 27.01.12, 15:29
            onmytoes,
            zachwycilam sie Twoja ceramika...
            Urokliwa ogromnie

PS
            A ja w swoim kole kwiatki posadzilam :-}
            • onmytoes Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 13:47
              miwah napisała:

> onmytoes,
              > zachwycilam sie Twoja ceramika...
              > Urokliwa ogromnie
              >
              > PS
              > A ja w swoim kole kwiatki posadzilam :-}

dziękuję bardzo ;o)

w kole? chyba nie garncarskim?!
              • miwah Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 14:31

> w kole? chyba nie garncarskim?!

Ano, ekhem... garncarskim :->

2.bp.blogspot.com/-FHGwIvtb8oQ/TiBt539h5QI/AAAAAAAAH6k/S22Sd42wNPM/s1600/PICT8213.JPG
                • onmytoes Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 17:14
                  miwah napisała:

>
                  > > w kole? chyba nie garncarskim?!
                  >
                  > Ano, ekhem... garncarskim :->
                  >
                  > 2.bp.blogspot.com/-FHGwIvtb8oQ/TiBt539h5QI/AAAAAAAAH6k/S22Sd42wNPM/s1600/PICT8213.JPG

lol! fantastyczne! :D

ale to troche jakieś zabytkowe to koło?
                  • miwah Re: Robotki reczne :-) 30.01.12, 00:33
                    a zabytkowe :)
                    Ale poprzedni wlasciciel jeszcze uzytkowo posiadal.
                    Dla mnie to wyzsza szkola jazdy wiec stalo chwilowo bezuzytecznie
      • moccabristol Re: Robotki reczne :-) 22.01.12, 23:55
        To ja odwrotnie od Jaleo od dawna nie szydełkuje i nie robię na drutach, bo...nie mam czasu:) ale bywało, ze i swetry i sukienki i obrusy i firaneczke do kuchni, a teraz to tylko czasami jakąś czapkę
        fotoforum.gazeta.pl/u/moccabristol.html
    • illegal.alien Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 00:29
      Zazdraszczam!
      Ja naprodukowalam granny squares w dwoch kolorach, bo mial byc kocyk pasujacy do mojego wozka (ktory juz oddalam bratu w miedzyczasie :D), ale kocyka chyba nie bedzie, bo kazdy kwadrat ma inne rozmiary :P

Za to wkrecilam sie w haft krzyzykowy, od kiedy odkrylam pisemko cross-stitcher - strasznie mi sie podobaja ich wzory no i do kazdego numeru dodaja zestaw na jakas mala robotke - tak akurat na kilka wieczorow :)

Ach, i mam w planach produkcje dywanika o nazwie rag rug - mam juz materialy, ale sobie obiecalam pokonczych wszystko co mam rozgrzebane, zanim zaczne cos nowego, wiec gdzies tak na wiosne moze sie za to wezme :P
      • karolkowa1 Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 00:38

Ja robie na drutach :)))
        Mam dwa hobby tej zimy :) ogladanie seriali glownie amerykanskich i w miedzyczasie dziergam rozne rzeczy na drutach :) Zaczynajac od szalikow (z ktorych jestem niezmiernie dumna) po lalki-przytulanki,czapki,rekawiczki itd. :)Jak znajde wloczke w dobrej cenie to i sweter udziergam. Szydelkuje tez ale glownie male rzeczy. Uwielbiam! Szczegolnie jak mam interesujacy wzor.
    • onmytoes Re: Robotki reczne :-) 23.01.12, 13:38
      ja tez robie, tylko ze w konspiracji ;o) bo koledzy w pracy strasznie sie nasmiewaja odkad zobaczyli wystajace mi z torby druty.

wszystko zaczelo sie od cudownych wloczek w john lewis oraz "choroby" na poncho.
      poza tym odkrylam, ze robienie na drutach cudownie uspokaja nerwy w londynskim transporcie publicznym!
      wzorow tez czytac nie umiem, wiec glownie improwizuje, co tez jest fajna zabawa.
      a wiecie, ze w John Lewis sa prowadzone kolka robotek na drutach?
      • kaka-llina Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 15:07
        To i ja się pochwalę, szydełko u mnie, druty mnie wkurzają (i szyję czasami, ale nie chce mio się teraz szukać, poza tym to nie robótki;-))
        picasaweb.google.com/kakallina2009/20120125?authkey=Gv1sRgCKn0k57MgMGRVQ
        picasaweb.google.com/kakallina2009/20111031?authkey=Gv1sRgCPb7lKP5goumRQ
        picasaweb.google.com/kakallina2009/20111016?authkey=Gv1sRgCMrY64rBz76qRA
        • asica74 Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 15:11
          narzuta wymiata! piekna!
        • jaleo Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 17:57
          Super!
        • gibisia Re: Robotki reczne :-) 30.01.12, 00:24
          Ja też tak chcę!!!! Taką kapę sama zrobić! I nauczyć się najpierw szydełkowania... Trudne to?
    • jaleo Re: Robotki reczne :-) 28.01.12, 17:58
      Dodalam szydelkowy kaftanik
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3013320,5,6,63956,crochet.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3013319,5,7,63956,005.html
    • cyniamonowa Re: Robotki reczne :-) 29.01.12, 22:26
      cudnosci! utalentowane bestie jestescie!!!
      przyznam sie ze zgapilam juz jeden sweter z zalinkowanych stron i juz sie "robi" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka