mamadominicka 03.02.12, 10:07 Czy ktos z was mieszka w northampton? mam oferte wyjazdu i chcialabym sie dowiedziec jak jest z praca w tym miescie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Northampton 03.02.12, 18:34 Mieszkałam w Northampton kilka lat. To polskie zagłębie, osobiście odradzam. Wszędzie są Polacy, dosłownie. A to naprawdę nie znaczy, że dzięki temu będzie ci łatwiej. Tam, moim zdaniem, zjechał najgorszy element z Polski. I trzeba być bardzo ostrożnym w kontaktach z nimi. Jestem szczęśliwa, że stamtąd wyjechałam i żadna siła mnie nie zmusi do powrotu. Z pracą jest cienko, przynajmniej w zeszłym roku było cienko. Większość Polaków pracuje w okolicznych magazynach przez agencje pracy, 'złapać' kontrakt nie jest łatwo, Polacy nie mają tam dobrej opinii, przede wszystkim przez wewnętrzne porachunki na granicy prawa, pijaństwo, rozboje. Kilka tygodni temu ktoś podłożył po raz drugi ładunek wybuchowy pod polski sklep. W zeszłym roku, w lecie regularnie ktoś wybijał witryny w polskich salonach fryzjerskich. To ta gorsza strona. Z tej lepszej widać w tym mieście polską inicjatywę, ludzie nie boją się, mimo wszystko, otwierać prywatnych biznesów typu w/w salony fryzjerskie, kosmetyczne, tatuażu itp., sklepy z polskimi artykułami, restauracje, jest polska księgarnia, polski klub, kościół działa prężnie i naprawdę scala ludzi. Dobrą stroną jest to, że w Northampton polska żywność jest naprawdę niedroga w porównaniu z innymi miastami w UK, wynika to ze sporej konkurencji, na jednej ulicy znajdziesz co najmniej pięć polskich sklepów w niewielkich odległościach od siebie. Znajdziesz też polskich specjalistów w zasadzie z każdego zakresu od mechaników samochodowych przez elektryków po specjalistów komputerowych. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link