Dodaj do ulubionych

składki self employed

22.02.12, 19:51
jeśli ma się małe dochody można zostać zwolnionym z płacenia składek, ale wówczas traci się prawo do benefitów naliczanych na podstawie zapłaconych składek. o co chodzi w praktyce? jak to się ma do rzeczy? płacić czy nie płacić? poradźcie
Obserwuj wątek
    • spawacz.drewna Re: składki self employed 22.02.12, 21:22
      ile tej skladki jest? 3 funty na tydzien?
      boze co za ludzie...
    • buizu Re: składki self employed 22.02.12, 22:14
      Sprecyzujmy pytanie - wykazywać dochód czy nie wykazywać? oszukiwać czy nie oszukiwać? OTO JEST PYTANIE! Odpowiedź dla mnie oczywista!

A swoją drogą dlaczego wszyscy uczciwie pracujący mają płacić podatki i składki na Twoje zasiłki? Sama zapracuj sobie na nie!
      • elle-joan Re: składki self employed 22.02.12, 22:26
        buizu napisała:

> Sprecyzujmy pytanie - wykazywać dochód czy nie wykazywać? oszukiwać czy nie osz
        > ukiwać? OTO JEST PYTANIE! Odpowiedź dla mnie oczywista!
        >
        > A swoją drogą dlaczego wszyscy uczciwie pracujący mają płacić podatki i składki
        > na Twoje zasiłki? Sama zapracuj sobie na nie!

Czy Ty zrozumiałaś pytanie? Chodzi o osoby samozatrudnione, które osiągają dochody poniżej iluś tam (coś ok 5 tys) mogą ubiegać się o zwolnienie ze składki na ubezpieczneie społeczne NI, ale niektórzy i tak płacą, aby nie tracić prawa do emerytury i innych benefitów. Gdzie tu oszustwo? Raczej odwrotnie, zastanawia się, czy płacić coś z czego ma prawo być zwolniona. Niestety, ja też nie wiem do jakich benefitów traci się prawo.
        • buizu Re: składki self employed 22.02.12, 22:31
          hmmm chyba faktycznie źle zrozumiałam - przepraszam!

Co do pytania, płacić jeśli zarabiasz więcej niż Ł40 tygodniowo, poniżej tego jesteś zwolniona.
          Co do zasiłków, problem w razie co możesz mieć z Jobseekers Allowance, Income Support i w razie gdybyś planowała dziecko, dostaniesz niski zasiłek macierzyński - albo wcale w zależności od wysokości dochodu.
          • gosia7813 Re: składki self employed 22.02.12, 22:54
            Tez mam niski dochod i jestem samozatrudniona i place te skladki normalnie, nawet nie wiedzialam, ze mozna byc z nich zwolnionym. Przeciez to w sumie male pieniadze, te 12f na miesiac nawet sie nie odczuwa.
            • elle-joan Re: składki self employed 22.02.12, 23:12
              gosia7813 napisała:

> Tez mam niski dochod i jestem samozatrudniona i place te skladki normalnie, naw
              > et nie wiedzialam, ze mozna byc z nich zwolnionym. Przeciez to w sumie male pie
              > niadze, te 12f na miesiac nawet sie nie odczuwa.
              No wiesz, czasem płaci się co pół roku £65, to już brzmi inaczej. Jak się ma niskie dochody, to są to jednak jakieś pieniądze.
    • marninor Re: składki self employed 23.02.12, 12:55
      spawacz.drewna - po raz kolejny nie umiesz czytać a już napewno nie ze zrozumieniem!
      ja nie chcę ani zatajać dochodu , ani wyludzać benefitów, ani nikogo oszukiwać. składka wynosi 2,5 f tyg/ płacona zwykle co kwartał i to nie problem, jednak jest możliwość nie płacenia składek jeśli osiągnie się dochód w roku poniżej 5360f (nie jestem pewna dokładnie ale coś około) lub prognozuje dochód poniżej tej kwotu,tylko są tego skutki toteż zastanawiałam się jak to wygląda w praktyce i tyle! informacja o tym jest w liście z rachunkiem za składki wysyłana!
      • spawacz.drewna Re: składki self employed 03.03.12, 19:15
        w praktyce jak ktos ma taki dochod z samozatrudnienia to na 98% to jest walek ale jesli jestes tym tym 2% to tak, zglaszasz im i ci zwroca skladki, nie musisz nic placic
        • marninor Re: składki self employed 03.03.12, 20:34
          spawacz.drewna napisał:

> w praktyce jak ktos ma taki dochod z samozatrudnienia to na 98% to jest walek a
          > le jesli jestes tym tym 2% to tak, zglaszasz im i ci zwroca skladki, nie musisz
          > nic placic

Normalnie geniusz z Ciebie!
          • spawacz.drewna Re: składki self employed 03.03.12, 22:57
            zadaj pytanie a odpowiem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka