Dodaj do ulubionych

Bole kregoslupa ZZSK

07.03.12, 07:49
Codziennie nad ranem budzi mnie straszny bol kregoslupa.Nie moge sie ruszyc,ledwo wstaje,zeby sie rozruszac.
Dzisiaj obudzil mnie o 6-tej ,ale kilka dni temu o 4-tej!
Zanim sie rozruszam,mija godzina-45 minut i wtedy jest ok,nic mnie nie boli.
Wyczytalam w niezbedniku-internecie,zeto jest Zesztywniajace Zapalenie Stawow Kregoslupa i na 100% to mam.
Kilka lat mi to dokucza,ale teraz to tragedia.
Pomprzeswietleniu biodra gp powiedzial,ze mam stany zwyrodnieniowe,ale ja mam dopiero 40tke. Poza tym jak sie rozchodze to do nastepnego ranka nic mnie nie boli.

Czy ktos choruje na ZZSK?
Dzis rano sie poplakalam z bolu, tak sobie myslalam,ze ktoregos ranka nie bede w stanie wstac,chyba Bog mnie opuscil.
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 10:15
      a materac do spania masz dobry? bo ja sie budze z bolem plecow i moj maz tez , a nasz materac to sie na smieci nadaje , sprezyna sprezyne pogania , kupie nowy i licze ze bole przejda
      • espionka Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 10:42
        też mam problem z kregosłupem, z wiekiem to się nasila, doraźnie w nocy pomaga częsta zmiana pozycji podczas snu ale nie rozwiąże problemu
        • murasaki33 Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 10:58
          Edyta, z doswiadczenia rodzinnego powiem, ze najlepszy na takie schorzenia jest pilates, oczywiscie nie uleczy, ale pomoze znacznie. Codziennie znajdz pol godziny, chocby wieczorem przed tv i porozciagaj sie porzadnie na podlodze, naprawde cwiczenia sa proste i daja efekt wrecz natychmiastowy-czujesz, ze jestes prosta jak swieca:) Nie bez powodu na tych zajeciach w mojej klasie znaczna czesc cwiczacych na 60-70+. Gdybysmy mieszkaly blizej z checia pokazalbym Ci cwiczenia, ale na youtube pewnie jest ich pelno, znajdz jakas strone www, poczytaj i zacznij juz dzis.
          • clonek13 Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 11:44
            jeszcze polecam basen , lepiej sie czuje jak troszke poplywam
    • lucasa Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 11:52
      Ja mam inne problemy z kregoslupem, ale bardzo pomogl mi nowy dobry materac.
      A
    • princesswhitewolf Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 14:28
      >Wyczytalam w niezbedniku-internecie,zeto jest Zesztywniajace Zapalenie Stawow Kregoslupa >i na 100% to mam.

Nie no prosze cie, nie diagnozuj sie sama ale lekarz cie ma zdiagnozowac. I to lepiej aby zrobil to neurolog a nie GP. Ale znajac GPs w UK nie wysla cie do neurologa. Idz prywatnie w Polsce.

>Pomprzeswietleniu biodra gp powiedzial,ze mam stany zwyrodnieniowe,ale ja mam dopiero >40tke. Poza tym jak sie rozchodze to do nastepnego ranka nic mnie nie boli.

Zwyrodnienie to nie jest cos co nagle ni stad ni z owad pojawia sie w wieku 65 lat - "bzzzyk jestem!" To cos co narasta z wiekiem i wiekszosc osob ma mniejsze czy wieksze zmiany w wieku 40 lat. Proces zwyrodnienia moze zaczac sie juz w dziecinstwie. Wszystko zalezy od indywidualnej genetyki oraz stylu zycia i wykonywanego zawodu. (btw Moja mama jest neurologiem)

> Dzis rano sie poplakalam z bolu, tak sobie myslalam,ze ktoregos ranka nie bede
      > w stanie wstac,

mam kolezanke jaka od 15 roku zycia cierpi na rwe kulszowa i co rusz z lozka nie moze wstac przez pare godzin bo ja ( jak ona to okresla smiesznie) Lumbago trzeplo.
      • t.edyta Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 15:40
        Materac mam super.
        Chodze na basen ale od plywania bola mnie dlonie a wlasciwie stawy dloniowe.

Zaraz mam wizyte u gp,wiec troche sie pozale bo ktos dzieciaka musi wychowac.

Poza tym jak na zlosc mam cholerne anginy 3 razy do roku co dla mnie jest straszna trauma bo ja wtedy potrzebuje opieki.

Na pilates chetnie bym poszla i wogole na wszystko co by mi pomoglo.
        Cholera czuje sie mlodo a tu starosc puka ,ale ja dzwi nie otwieram,oooo nie!!!!
        • princesswhitewolf Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 16:58
          >wiec troche sie pozale bo ktos dzieciaka musi wychowac.

70% ludzi w wieku 40 lat ma juz zwyrodnienia. Tylko tyle ze o tym nie wiedza albo nazywaja to "kregoslup mnie boli"
          • t.edyta Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 19:16
            princesswhitewolf napisała:

> >wiec troche sie pozale bo ktos dzieciaka musi wychowac.
            >
            > 70% ludzi w wieku 40 lat ma juz zwyrodnienia. Tylko tyle ze o tym nie wiedza al
            > bo nazywaja to "kregoslup mnie boli"

Cholera,jakos nie slyszalam aby ktorys z moich rowiesnikow nie mogl sie z lozka wywlec i potrzebowal podnosnika.
            Bole kregoslupa mam od kikulat ale te ,ktore mam przez ostatnie 3 miesiace ,to jest cos strasznego ,ze wyje!!! Nie zycze tego nikomu.
            ZZSK trafia sie 1: 1000,wiec to nie jest 70%?

Bylam u gp,dostalam skierowanie na test krwi pod katem ZZSK.
            Dostalam naproxen i mam przyjsc za tydzien.

Trafilam na fajna gp .
            • lucasa Re: Bole kregoslupa ZZSK 07.03.12, 23:02
              t.edyta napisała:

> princesswhitewolf napisała:
              >
              > > >wiec troche sie pozale bo ktos dzieciaka musi wychowac.
              > >
              > > 70% ludzi w wieku 40 lat ma juz zwyrodnienia. Tylko tyle ze o tym nie wie
              > dza al
              > > bo nazywaja to "kregoslup mnie boli"
              >
              >
              >
              > Cholera,jakos nie slyszalam aby ktorys z moich rowiesnikow nie mogl sie z lozka
              > wywlec i potrzebowal podnosnika.

u mnie czasami maz byl podnosnikiem, no, ale nie mam jeszcze 40 wiec mam czas...

tez bym byla troche sceptycznie nastawiona do samodiagnozowania. wg mojego lekarza nie mozna okreslic przyczyne bolu po miejscu w ktorym boli jezeli chodzi o kregoslup.
              A
            • princesswhitewolf Re: Bole kregoslupa ZZSK 08.03.12, 14:11
              >Cholera,jakos nie slyszalam aby ktorys z moich rowiesnikow nie mogl sie z lozka wywlec i >potrzebowal podnosnika.

Sugerujesz ze wszyscy znajomi twoi sa zdrowi i nic im nie dolega? A moze po prostu o tym nie mowia. Kazdemu cos tam jest tylko nie kazdy o tym mowi.
              Szpitale sa pelne ludzi ze zwyrodnieniami w kazdym wieku. Do mojej mamy przychodza i 20latkowie ze zwyrodnieniami, a juz 40latki to stala sprawa.
              • t.edyta Re: Bole kregoslupa ZZSK 08.03.12, 15:04
                princesswhitewolf napisała:

> >Cholera,jakos nie slyszalam aby ktorys z moich rowiesnikow nie mogl sie z
                > lozka wywlec i >potrzebowal podnosnika.
                >
                > Sugerujesz ze wszyscy znajomi twoi sa zdrowi i nic im nie dolega? A moze po pro
                > stu o tym nie mowia. Kazdemu cos tam jest tylko nie kazdy o tym mowi.
                > Szpitale sa pelne ludzi ze zwyrodnieniami w kazdym wieku. Do mojej mamy przycho
                > dza i 20latkowie ze zwyrodnieniami, a juz 40latki to stala sprawa.

Czy Ty masz problemy za zrozumieniem?

Jesli nie ,to zejdz ze mnie.

Przeciez nie zale sie na zwyrodnienie,bo do tego przywyklam,ze bola mnie stawy, a na bol kregoslupa,ktory jest nie do zniesienia TYLKO rano.
                A co do znajomych to chodzilo mi o kregoslup rowniez a nie inne choroby, bo ludzie je maja ,mysle ,ze o tym rowniez wiesz.

TT
                • dorcian Re: Bole kregoslupa ZZSK 08.03.12, 21:34
                  Zwyrodnienia zwyrodnieniami (jadnym atakuje kregoslup innym charakter, nie wiem co gorsze;) ale Ciebie zycie ostatnimi czasy nie rozpieszcza, moze oprocz twojego kregoslupa i dusza potrzebuje pomocy? Stres i przeciazenie (nie tylko fizyczne ale i emocjonalne) czasami moze objawiac sie bolami kregoslupa i innymi somatycznymi dolegliwosciami. Nie powiem Ci wrzuc na luz, bo mnie oplujesz (i slusznie) ale moze daj sobie prawo "wymieknac".
                  • t.edyta Re: Bole kregoslupa ZZSK 08.03.12, 23:15
                    dorcian napisała:

> Zwyrodnienia zwyrodnieniami (jadnym atakuje kregoslup innym charakter, nie wiem
                    > co gorsze;) ale Ciebie zycie ostatnimi czasy nie rozpieszcza, moze oprocz twoj
                    > ego kregoslupa i dusza potrzebuje pomocy? Stres i przeciazenie (nie tylko fizyc
                    > zne ale i emocjonalne) czasami moze objawiac sie bolami kregoslupa i innymi som
                    > atycznymi dolegliwosciami. Nie powiem Ci wrzuc na luz, bo mnie oplujesz (i slus
                    > znie) ale moze daj sobie prawo "wymieknac".

Nie wiem co masz na mysli z wymiekaniem.
                    Moze jakies porady dotyczace spokoju mojej duszy?

Na szczescie mialam duzo czasu na zastanowienie sie nad moim nierozpieszczajacym mnie zyciem i doszlam do wniosku,ze zycie jest piekne wbrew temu co inni by sadzili bedac na moim miejscu.

Dzieki za slowa wsparcia i otuchy,tego najbardziej potrzebuje .
                    • buizu Re: Bole kregoslupa ZZSK 09.03.12, 00:02
                      t.edyta jeśli chcesz pogadać o ZZSK z kimś niestety doświadczonym przez los i ta chorobę to zajrzyj na forum dzieciak.co.uk i zagadaj na priv z kerlimi albo jadzia. Jedna chora na zzsk, druga ma obolałego męża. Obie na pewno chętnie pomogą, doradzą gdzie się udać.

btw zzsk da się zdiagnozować po badaniach krwi i prześwietleniu

Powodzenia z GP! I Oby to nie było ZZSK bo z opowieści w.w dziewczyn to straszne zło

a naproxen znam, tesc brał na zapalenie nerwow ktore zreszta rowniez moze sie objawiac podobnie. jesli chcesz skierowanie do neurologa to regularnie zglaszaj problem do GP, za drugim-trzecim razem powinien skierowac cie na fizykoterapie (o to mozesz poprosic w miedzyczasie, nie odmowi) a opinia fizykoterapeuty tez bedzie bardzo pomocna. niekotrzy gp maja dodatkowe specjalizacje, u nas w przychodni jest np. ogolny ze specializacja okulistyczna, laryngologiczna i jest tez taki ktory ma raz w tygodniu dyzury w przychodni neurologicznej przy szpitalu i pracuje z chorymi na SM. Podpytaj w swojej przychodni byc moze cos podpowiedza.
                • princesswhitewolf Re: Bole kregoslupa ZZSK 09.03.12, 12:46
                  Niedobra. Alez ja cie pocieszam jak moge!

I wlasnie staram sie pokazac ze nie jestes sama w tym. I ze nie jest tak zle.
                  Moja mame bola stawy od 15 roku zycia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka