kalasotka 23.03.12, 21:13 Musze bardzo szybko wyslac 600f do Polski. Czy za przelew na konto walutowe w Polsce bank pobiera oplate? Czy sa jakies limity? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:22 tak. moj bank w polsce pobieral oplate za przelew zzagranicy mimo ze to bylo konto walutowe w funtach. jezeli szybko potrzebujesz przelac kase do polski i masz tam konto w zlotowkowe to moze sami swoi? lub inny podobny serwis. za przelew normalny pobieraja 5f (3 dni robocze) a za ekspresowy 10f (1 dzien roboczy) niezaleznie od przelewanej kwoty. Odpowiedz Link
marninor Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:31 western union możesz przelać na konto za 3.99f jeśli do 13 pl czasu to tego samego dnia będzie na koncie. możesz też wpłacic na nazwisko osoby odbierającej- pieniądze do odbioru zaraz-oplata 6.99 chyba- sprawdz na stronie www.westernunion.co.uk Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:39 A w western union w Polsce juz ktos wybiera zlotowki czy funty? Kurde, nigdy nie wysylalam. W ogole sie nie znam. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:38 Wlasnie o to mi chodzi co zrobil Twoj bank. Czyli kwote za przelew z UK placil wlasciciel konta walutowego? Nie pamietasz jaka to kwota? A sami swoi: przelewam funty, wybieram zlotowki? Po jakim kursie? Pewnie troche na tym strace? Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:55 tak dokladnie. koszty przelewu byly pobierane z konta na ktore przelewane byly funty. oni nazwali to swoja oplata manipulacyjna. niestety nie pamietam ile to bylo ale cos mi sie kojarzy 15f czy jakos tak.ale w sumie bylo to jakies 1,5 roku temu wiec moze sie cos zmienilo w tej kwestii choc watpie. a sami swoi to tak jak piszesz przelewasz funty odbierasz zlotowki (western union chyba podobnie). kurs nizszy niz w kantorze w pl o jakies 5p zwykle. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 21:57 A gdy przeleje na konto walutowe w Polsce to chyba wybiore zlotowki, tak? Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:04 nie. wlasnie po to konto walutowe jest zeby moc przelac tam walute. jak masz walutowe w funtach i zrobisz przelew to tam funty beda. i bedziesz w banku mogla funty wybrac i np. wymienic w kantorze tylko ze po wszystkich oplatach to juz sie nie oplaca;-) Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:07 No mi wlasnie o to chodzi: przelac funty i wybrac funty. A potem sprzedac w kantorze. Czemu sie nie oplaca? Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:12 bo jak pamietam to ja placilam za przelew swojemu bankowi angielskiemu i bank polski tez pobral oplate wiec placilam podwojnie. dowiedz sie ile cie oplaty wyniosa i poprostu przelicz ktora opcja bardziej ci sie oplaca. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:17 Nie wiedzialam, ze bank polski pobierze oplate i dodatkowo np. zaplace w western union. To co bys zrobila na moim miejscu? I drugie pytanie: czy konto walutowe musi byc w tej samej walucie, ktora bede wysylac? (konto bylo zalozone dawno temu, w tej chwili nie wiem w jakiej walucie). Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:25 z tego co pamietam to musialo byc walutowe funtowe aby przelac funty. raz tylko ten przelew robilam przez bank bo mnie podwojne oplaty dobily;-) potem uzywalam sami swoi juz tylko. sprawdz na ich stronie jaki maja kurs i ile teoretycznie stracisz na kursie. to samo z western union.na kwocie 600f to nie bedzie az taka duza strata a duzo mniej zachodu wedlug mnie. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:33 No ok, bo ja wlasnie juz od dluzszego czasu pisze o przelewaniu poprzez sami-swoi lub WE. Tyle, ze teraz dopiero do mnie dotarlo, ze jak przesle np. WE to nie moge tego wyslac na konto walutowe tylko ktos odbiera w punkcie WE. Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:38 no tak rzeczywicie tez zapomnialam o tym ze western odbierasz w punkcie. w sami swoi masz kase prosto na konto wiec wygodnie. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:42 Aha, myslalm, ze sami swoi tez w punkcie. Czyli co? Z sami swoi wysylam na konto polskie (wtedy juz pl bank nie pobiera oplat?) lub walutowe (wtedy pl bank pobiera oplate?). Przepraszam, ze tak Cie mecze pozna pora i dzieki. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:45 Wlasnie weszlam na SS i tam od razu przeliczaja na zlotowki, wiec chyba jednak nie mozna na walutowe. Kurs nie najgorszy. Chyba sie zdecyduje. Dzieki za pomoc. Odpowiedz Link
bazylia5 Re: Pieniadze do Polski 24.03.12, 08:17 sory ze wczoraj juz nie odpisalam. tak jak piszesz w SS od razu przeliczaja na zlotowki i przelewasz na konto zlotowkowe. Odpowiedz Link
marninor Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:46 przelewasz przez net-logujesz się , płacisz kartą , od razu pokazuje ci się ile ktos wypłaci w złotówkach z funtów które wpłacasz i jaka jest prowizja. wpłacałam pieniądze w poniedziałek i wszystko bez zarzutu- osobiście myślałam że te western union jest bardziej skomplikowane a jest banalnie proste i najszybsze! Odpowiedz Link
marninor Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:49 przy wpłacie na konto bankowe za pośrednictwem western union jest niższa prowizja niż przy odbiorze w punkcie. jeśli przelew jest do 13 pl czasu to wpływa na konto tego samego dnia, jeśli później- następnego Odpowiedz Link
kalasotka Re: Pieniadze do Polski 23.03.12, 22:57 Ale na konto walutowe nie mozna pewnie przez WE przeslac? Bo skoro od razu przelicza na zlotowki...W sami swoi tez tak jest. Odpowiedz Link
yskyerka Re: Pieniadze do Polski 24.03.12, 00:23 Zdaje się, że Citibank daje możliwość założenia konta "międzynarodowego" - prowadzi rachunki w różnych walutach i w wielu krajach masz dostęp do pieniędzy na zasadach obowiązujących w danym kraju. Czyli: wpłacasz dolary, funty i złotówki na swój rachunek w Anglii, wypłacasz te same waluty w Polsce. Szczegółów nie znam i nie chciałabym cię w błąd wprowadzić, ale podpytaj w jakimś oddziale. No i nie wiem, jak byłoby z upoważnieniem kogoś tak na odległość do tego rachunku. Ale jeśli nie teraz, to może taki rachunek przyda się za jakiś czas. Odpowiedz Link
1temperatura Re: Pieniadze do Polski, a skąd 24.03.12, 00:46 eeeeeeee www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zxlm_oPhV7o Odpowiedz Link
clonek13 Re: Pieniadze do Polski, a skąd 24.03.12, 10:55 korzystalam raz z sami swoi , przelewalam z konta angielskiego(poprzez karte) na konto w PL , zaplacilam tylko 1funta , jesli placisz gotowka w kasie sami swoi to wtedy wiecej kasuja za przelew bo 5funtow,jesli miedzy bankami to raczej kasuja oplaty Odpowiedz Link