Dodaj do ulubionych

ebay -sprzedawca z 0% feedback

15.05.12, 22:15
Witam, Mam pytanie odnosnie zakupów na ebay'u. Sytuacja przedstawia sie nastepująco:Mąż nie zwracając uwagi na szczegoly dotyczące sprzedawcy, wylicytowal pewna rzecz i licytacje wygral(chociaz sie tego nie spodiewal zupelnie) Jego ustaony max to 120f a srednia cena na podobnych aukcjach to 250f tego samego przedmiotu. Zastanawiajac sie czemu tak licytacja stanela w iejscu , otworzylam bid history i tam dopiero odkrylam kilka faktow. 1. Sprzedawca zarejsetrowany dopiero od 4 dni na ebay'u. 2. 0% feedback. 3. Oprocz mojego licytujacego mojego meza byla jeszcze tylko kjedna osoba tez z 0% feedback. 4. sprzedawca jest z rumuni. I teraz moje pytanie: czy jesli zaplace wylicytowana kwote ( zakladając ze to uczciwy poczatkujący sprzedawca) to czy w razie klopotow odzyskam pieniądze? Czy to aby czasem nie jest tak ze paypal i ebay gwarantują zwrot pieniedzy tylko jesli kupuje sie od sprzedawcow posiadajacych powyzej 99%pozytywnych komentarzy? A moze lepiej uniewaznic transakcje? Jak to jest z tymi zwrotami w przypadku sprzeawcow z 0% feedback?
Obserwuj wątek
    • karolajna83g Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 15.05.12, 22:19
      To było na bank ustawione. Nie płać!
      Jak zapłacisz, to niby sprzedawca Ci napisze, ze towar wysłał, będziesz czekać w nieskończoność, potem konto usunie.
      Napisz do sprzedawcy, aby anulował ostatni bid, bo jednak nie masz środków na koncie...
    • sophie2202 Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 15.05.12, 23:11
      Mojemu mezowi pay pal wrócił pieniadze ale trwało to bardzo długo. Ja na miejscu twojego meza to bym sobie ten zakup darowała bo nie wyglada to najlepiej.
    • carmelaxxx Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 10:57
      nie zaplacilabym. kiedys maz kupil jakies oprogramowanie od kogos z chyba 6 punktami , oczywiscie nic nie doszlo, paypal oddal kase.
      • mon-i-ka Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 11:45
        Dzięki za odzew. Chyba posłuchamy waszych rad. Generalnie staram sie ufac ludziom i postepować wg ustalonych zasad (równiez na ebay'u), ale tu faktycznie wszystko wskazuje na to ze coś moze byc nie tak jak powinno.
        Dziekuję.
    • onmytoes Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 12:54
      Z ciekawosci zapytam, skad wiecie, ze to ustawione?
      Bo przeciez kazdy sprzedawca kiedys tam zaczynal z 0% feedback.
      Ja rozumiem, ze na ebay jest mnostwo oszustow i lepiej byc ostroznym.

Ale przeciez sa ludzie, ktorzy nie bywaja tam czesto, maja do sprzedania raz na jakis czas, wiec sila rzeczy ten feedback nie bedzie wielki.

Pisze to z wlasnego doswiadczenia, bo konto na ebay zalozylam sobie wlasnie dopiero jak chcialam sprzedac swoj aparat fotograficzny. No i mialam wlasnie taka sytuacje jak Twoj sprzedawca, czyli swieze konto, 0% feedback. Cene wystawilam nieco nizsza wlasnie z tego wzgledu. Oczywiscie nikt nie kupil :P
      Musialam wystawic przez znajomego, ktory na ebay-u spedza wiekszosc swojego zycia hehe.

Nie namawiam Cie absolutnie na te transakcje. Jak masz zle przeczucia to lepiej tego posluchac.

Ale ciekawi mnie jak mozna zbudowac sobie pozytywny feedback, skoro nikt nie chce kupowac od tych "poczatkujacych"?
      • szprotka6 Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 13:17
        Kupując najpierw samemu od kogos i dostając pozytywne komentarze jako kupujący?
        Zaczynac od sprzedazy jakis tanich rzeczy, w przypadku ktorych kupujacy nie będzie bal się ryzyka (ciuchy po dziecku za 1f czy płyty dvd)?
        Ja tak zrobilam.
        • onmytoes Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 13:38
          No tak, ale kazdy ma "feedback as a buyer" i "feedback as a seller" wiec i tak kazdy moze zobaczyc ze jako sprzedawca mam 0%.
          Moze sprobuje od drobiazgow tak jak mowisz.
          Mam na zbyciu sporo czesci rowerowych, sprzetu fotograficznego, a one sa dosc drogie
          • erga4 Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 20:52
            mój M kupił jakies 2 m-ce temu coś od sprzedawcy z 12 pozytywnymi komentarzami (jako kupujący i to prawie wszystkie z kwotą 0.99 a sprzedający zarejestrowany jakies 2 tyg.)
            i oczywiście to było typowe oszustwo - wystawiony sprzet wart 200f za 50f kup teraz. 100 osób zaryzykowało (bo tyle miał niby sztuk do sprzedania) i oczywiście nic nie doszło. kasę ebay oddał tydzien temu. sprawę mogłam otworzyc chyba 3 tyg po zakonczeniu aukcji. ale po otworzeniu sprawy po ok tygodniu ten sprzedawca zaznaczył że wysłał więc kazali czekac. gdy dostałam zwrot pieiedzy dzien później przyszło coś z... CHIN!!! i to za potwierdzeniem. na szczescie listonosz chyba nie zauważył albo nie wiem co ale nic nie podpisywałam - w kopercie była materiałowa sakiewka w chinskie wzorki :/

myśle ze jesli zaryzykujesz to zwrot powinnas dostac - doczytaj w regulaminie czy coś piszą o limicie feedback-owym
            • mon-i-ka Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 16.05.12, 23:52
              W regulaminie czytała i szukałam, ale nic nie znalazlam odnosnie zaleznosci miedzy ebay protection a zerowym feedbackiem sprzedajacego. Chcialam anulowac transakcje ,ale sprzedawca nie odpowiada na moje maile wiec sprobowalam zrobic to przez resolution centre i oto co mi wyskakuje przy probie cancel transaction :"
              Item: Intel Core i7 960
              Item number: 150............

This listing has ended. Although you placed a bid, you didn't win this item. No action is needed. "

I jak ja mam to teraz załatwić? Moge tak porostu nie zaplacic i juz? Nigdy nie bylam w podobnejsytuacji wiec nie wiem co mam o tym myslec i co zrobic teraz? Poradzcie.
              • ciocia_ala Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 17.05.12, 01:43
                Nie rozumiem, za co chcesz palcic. Przeciez tam jest napisane, ze nie wygralas...
                • mon-i-ka Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 17.05.12, 14:24
                  Tak, ja rozumiem co tam jest napisane. Dlatego tez mnie to dziwi. Jednak fakture do zaplacenia dostalam zaraz po skonczonej aukcji i przemiot widnieje wciąż jako "niezaplacony" na moim koncie. Kilkajac pay now, najnormalniej w swiecie przechodze na zwyczajna strone do placenia za wlicytowany towar.
                  • krecik Re: ebay -sprzedawca z 0% feedback 17.05.12, 14:49
                    Zrob sobie zrzut ekranu i nie plac. Masz podkladke, jakby co - przeciez pisalo, ze nie wygralas.

Mnie wisi pare rzeczy, ktore odebralam osobiscie, bo sprzedawcy nie chcialo sie czegos tam kliknac.

Ag
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka