Dodaj do ulubionych

Chleb tostowy

02.06.12, 12:19
Dziewczyny- jaki kupujecie? Nie mam doswiadczenia w tym temacie, a moje dzieci lubia i domu tez sie domagaja. Ktory z tych chlebow jest wartosciowy i bez zbednych dodatkow? Na razie przekonuje mnie Hovis ciemny, najlepiej z ziarnami. Dzieki
Obserwuj wątek
    • arya82 Re: Chleb tostowy 02.06.12, 14:27
      Kurcze, wartościowy i bez zbęnych dodatków to chyba tylko w sprawdzonej piekarni albo sama upieczesz. Wszystkie te wielkie firmy, pakują tych paskudztw niestety. Kiedyś nawet oglądałam program chyba na BBC, i to utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto trochę dopłacić za prawdziwy chleb na rzecz zdrowia i smaku przedewszystkim, no a dla dzieci to już szczególnie bym uważała, bo to jednak... Już nie mówiąc o tych wszystkich historiach z myszami itp w krojonym chlebie ;)
      Tak z ciekawosci poszukałam sobie teraz ingredients i to pierwsza z brzegu strona na którą trafiłam
      www.theecologist.org/green_green_living/behind_the_label/269113/behind_the_label_hovis_wholemeal_bread.html
      • karolina_zet Re: Chleb tostowy 02.06.12, 18:08
        gdzie kupic dobry, zwykly chleb to wiem. TYlko ze moje dzieci chca taki do tostera i miekki " jak w przedszkolu". Moze ktos jeszcze czytal sklad chleba tostowego i moze sie podzielic tym co uwaza ze warto kupic (ew. omijac).
    • mrs.t Re: Chleb tostowy 02.06.12, 15:54
      co z dodatkami to nie wiem, jem tak malo ze nie mialam czasu poswiecic za bardzo czasu na doglebna analize (bo i tak by pewnie wyszlo ze wszystko to to samo gie :/)

ale pod wzgledem walorow smakowo/teksturalnych ( no, od 'texture') jadalny dla mnie byl najpierw 50/50 kingsmill, ale potem Oatylicious wylacznie
      i tak dlugo jadalam ten oatylicious, a tu po przeprowadzcce nie moge go w tutejszych sklepach znalezc
      ratuje sie waitrosowskim own brand. chyba sie nazywa "white and wholemeal'

tyle ze ja bialego nie jadam, ale ciemnych tez niezbyt lubie
      • bialasek75 Re: Chleb tostowy 02.06.12, 18:44
        Kupić maszynę do chleba i samemu piec :)
        • placeboeffect Re: Chleb tostowy 02.06.12, 20:07
          i racja- najlepiej zrobic swoj. wszystkie te chleby toastowe zawieraja cala tablice mendelejewa (ja momentalnie po polknieciu mam bol brzucha). nawet kolor jest dziwny- bielszy niz biel (pewnie maka jest wybielana bo maka w paczce tak nie wyglada), jak by scisnac caly bochenek to wyjdzie jedna kromka.tak przy okazji- taki chleb niby ciemny jest barwiony karmelem (prawdziwy chleb troche wazy a razowy jeszcze wiecej. ten produkt chlebopodobny jest jak puch) zrob swoj, bo wtedy wiesz co dziecku dajesz
          • izabelski Re: Chleb tostowy 02.06.12, 20:51
            to czy jest karmel sprawdzisz czytajac spis skladnikow

stoneground wholewheat nie bedzie miela karmelu, ale go trudno dostac
    • agg3 Re: Chleb tostowy 02.06.12, 20:13
      ja chleba juz nie jadam, ale jak musze kupic tostowy to najczesciej wybor pada na kingsmeal 50/50.

a propo tych sztucznosci i wogole... brytyjczycy od lat jedza chleb tostowy, sam lub jako dodatek do dan! zjadaja go mnostwo! ...i jakos nie "umieraja" od tego ;)
      • murasaki33 Re: Chleb tostowy 02.06.12, 22:39
        Jasne, ze nie umieraja od tego, ale od tego i wielu innych wspanialosci, ktore namietnie pochlaniaja. Kto powiedzial, ze nalezy robic to co inni? wiekszosc sie nie myli?, oj myli sie myli, tylko nawet o tym nie wie lub nie chce wiedziec. Jasne, ze wszystko jest dla ludzi, ale ja wybieram chleb i pare innych rzeczy domowej roboty. Ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania i wlasnego wyboru, rowniez tego, co zjada.
      • lowy_nogin Re: Chleb tostowy 03.06.12, 11:18
        > ja chleba juz nie jadam, ale jak musze kupic tostowy to najczesciej wybor pada
        > na kingsmeal 50/50.

jw, a tym bardziej wymieniony tez oatylicious

dajcie juz spokoj z tym wlasnym pieczeniem, jak komus sie nei chce i chce kupic to odpowiedzcie na pytanie. Zaraz wlasne ziarno bedzie miala sobie wysiac zemlec i make zrobic..
    • karolina_zet Re: Chleb tostowy 02.06.12, 22:56
      Dziewczyny ja wszytsko rozumiem co piszecie: ze najlepszy swoj i po co sie truc... Sama tez swoj rozum mam i maszyne do chleba tez.
      Mam corke niejadka , ktora zwyklego chleba nie zje ale tosta czasami owszem - staram sie wiec wybrac mniejsze zlo.
      • murasaki33 Re: Chleb tostowy 02.06.12, 23:24
        Karolina, pieczesz swoj, kroisz, wkladasz do woreczka po jej ulubionym chlepie i o poranku wkladasz do tostera i wyjmujesz i juz, cora ma to co chce;)
        • karolina_zet Re: Chleb tostowy 02.06.12, 23:28
          a wiesz ze tak robie z musem owocowym:) Wkladam so jej sloikow i nawet okiemnie mrugnie. Sprobuje z chlebem!
          • sznupkowie Re: Chleb tostowy 03.06.12, 01:50
            nie zawsze jest czas upiec swoj....nie zawsze sie chce....:).....sama tez staram sie kupowac jakies ziarniste chlepby,ale lubie tez biale tosty i nic na to nie poradze....:).......Wiec naczytalam sie troche o tym.No i wyszlo ,ze calkiem dobry i malo kaloryczny jest danish bread-UWIELBIAM

www.dooyoo.co.uk/food/warburtons-danish-white-bread/
    • syso Re: Chleb tostowy 03.06.12, 10:13
      Nie przelkne tego ze sklepu, nawet najprostszy upieczony w maszynie jest wspanialy na tosty. Jak nie masz czasu ani checi piec w piekarniku, kup maszynke, ja mam Panasonic i zrobienie chleba na tosty zajmuje 3 minuty wrzucania skladnikow i za 4 godziny masz chlebek. Zupelnie bez wysilku. . Normalnie pieke w piekarniku, ale ostatnio mialam kontuzje reki i byly upaly wiec najproscie bylo wrzucic i sam sie piekl. :-)
      • sznupkowie Re: Chleb tostowy 03.06.12, 13:07
        no ale pytanie jest jaki chleb ze sklepu jest w miare dobryma wy uparcie swoje.Zreszta taki z maszyny wcale mi tak bardzo nie smakuje ,najlepszy to jest wyrobiony recznie na zakwasie..:P

A wracając do kupnych to dobry do tostera tez jest chleb bloomer,w tesco mozna dostac krojony.
    • karolina_zet znalazlam 13.11.12, 15:11
      Mysle ze znalazlam dobrej jakosci chleb. Na tosty tez sie nadaje.
      www.vogelsbread.co.uk/home.ashx
      Co sadzicie? Ktos z Was zna i go kupuje?
      U mnie pojawil sie niedawno ale juz wyczailam ze w Coopie jest drozszy niz w Waitrose.
      • kjan76 Re: znalazlam 13.11.12, 16:14
        Znam, swego czasu sie nim zajadalam, szczegolnie tym z ziarnem slonecznika. Juz dawno go nie kupowalam, dzieki za przypomnienie.
      • trifti Re: znalazlam 13.11.12, 19:01
        Znam, zajadalismy się nim gdy się pojawił na rynku, nawet pól bochenka na raz zjadalismy, taki był pyszny! Niestety, jakość szybko się pogorszyła, długo już go nie kupuje, bo zaczął się kruszyc, łamać w połowie, bardzo szybko psuc, a kiedyś był wilgotny i sprezysty. Ostatnio nie było tego, który zwykle kupuje i wzięłam vogla, ale był niestety jeszcze gorszy niż pamietam :/
      • mrs.t Re: znalazlam 13.11.12, 21:32
        ja mam teraz faze na ' soya and linseed ' bread vogela chyba kiedys mialam od niego sie chyba zaczelo
        ale teraz kupuje Burgen , bardziej dostepny...
      • miss_scary Re: znalazlam 14.11.12, 13:29
        Vogel to jeden z niewielu sklepowych chlebow ktory lubie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka