carmelaxxx 02.07.12, 21:11 czy ma ktoras z was dziecko w tej organizacjii? Syn ma 11 lat i ma jeszcze troche czasu ale juz mu sie marzy zapisanie sie do nich. Ciekawa jestem jak bardzo sie roznia od zwyklych skautow. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: air cadets 03.07.12, 20:15 Sa u mnie w pracy :-) Na skautach nie znam sie zupelnie, ale wydaje mi sie, ze cadets roznia sie tym, ze sa organizowani troche na podobienstwo wojska z jego dyscyplina i rangami. Maja instruktorow zatrudnionych przez MOD albo zwiazanych z TA. To z naszej strony: "Cadets engage in a large variety of training which lead to the award of a BTEC First Diploma in Public Service which is equivalent to four GCSE’s at grades C-A*. Much of the training is practical and takes place on Monday night parade evenings and during school holidays at military bases throughout the UK and overseas. Examples of Cadet training include leadership training, first aid, fieldcraft and battlecraft, expedition training (which also includes the Duke of Edinburgh’s Award where the Squadron has repeatedly been one of the only units to achieve Gold Awards in the area), flying in service aircraft, gliding to solo standard and shooting. The unit is run by a highly qualified team of officers supported by a senior NCO. Most are qualified pilots with instructional experience and they hold a multitude of other qualifications such as range conducting officers, mountain leaders, signals and first aid instructors to mention just a few." Odpowiedz Link
alphas Re: air cadets 03.07.12, 20:48 Moj syn drugi rok,ale ja wolalam skutow,bo byly piesze rajdy,kajaki,biwaki i rozne inne wyprawy.W cadetach zbiorki 2 razy tygodniu,ale prawie zawsze na symulatorach lub jakies sprzatanie. Raz na rok pilotowanie samolotu . Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: air cadets 03.07.12, 21:27 a te szkolenia o ktorych pisza w ulotkach ktore zapewniaja mlodym? sa czy ich nie ma? Ile kosztuje w ogole ta zabawa? Odpowiedz Link
glasscraft Re: air cadets 03.07.12, 21:34 U mnie sa, dzieciaki za zawsze zadowolone (ale my mamy oficera, ktory naprawde z pasja do tematu podchodzi), nie potrafie Ci powiedziec czy jest to w ramach czesnego, czy nie. Mozliwe, ze rodzice placa ekstra, ale na 100% nie wiem, bo nie zajmuje sie placeniem faktur w pracy. Odpowiedz Link
alphas Re: air cadets 03.07.12, 21:50 £3 za zajecia.Nie ma nic wiecej oprocz musztry i symulatorow .Moj syn na lotnisku i w powietrzu byl tylko raz,ale lubi chodzic,bo ma tam duzo kolegow ,jeszcze ze skautow. Odpowiedz Link
sophie2202 Pytanie o skautów. 03.07.12, 23:42 Ja mam znowu dylemat czy wybrac dla córek skautów czy rainbows, one chca do rainbows ale tam moga chodzic tylko dziewczynki a ja mam jeszcze synka i myslalam zeby wszyscy w jedno miejsce chodzili żeby potem na te wszystkie wyprawy razem było im raźniej. Czy w skautach jest duzo dziewczynek i jak one sobie tam radza wśród chłopców? Moze ktos wie. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Pytanie o skautów. 03.07.12, 23:54 u syna (jeszcze nie scauts ale cubs) sa dziewczynki i dobrze sobie radza, wydaje mnie sie ze tam nie ma jakis ekstremalnych zadan do wykonania, ogolnie wszystko robione jest po to aby dobrze sie bawic i przy okazjii cos sie nauczyc. W scautach tez sa dziewczeta i chyba wszystko przebiega podobnie. Odpowiedz Link
jaleo Re: air cadets 04.07.12, 17:35 Tu kiedys pisalam o kadetach: forum.gazeta.pl/forum/w,37418,83397855,83397855,Army_Cadets_dla_mam_nastolatkow_.html Watek jest bardzo stary, az z rozzewnieniem przeczytalam, bo moj syn jest od roku juz zolnierzem, a wlasnie od kadetow zaczynal :-) Moj syn byl w Army Cadets. Z tego, co sie orientuje, Air Cadets sa nastawieni na pasjonatow samolotow i latania, jest mniej np. biwakow i wycieczek w tzw teren, jak wycieczki, to na lotniska wojskowe. W ogole kadetow bardzo polecam, w zalinkowanym watku opisalam, dlaczego. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: air cadets 04.07.12, 18:53 oooo dzieki, przeczytalam i teraz jestem pewna ze mlodego tam posle, do tego czasu w skautach bedzie. Generalnie ma to z mojej strony cel taki ze odwroci to uwage mlodego od glupot na ktore jest podatny i bedzie mial znajomych wtedy z podobnymi celami i zainteresowaniami. Sam tez ma poglady pacyfistyczne ale ma swiadomosc ze sluzby militarne to nie tylko wojna a tez pomoc ludziom podczas roznych klesk i katastrof. Odpowiedz Link
jaleo Re: air cadets 04.07.12, 21:09 Zawsze moze sprobowac w air cadets, a jak mu sie nie bedzie za bardzo podobalo, to moze sprobowac w army cadets - jak lubi rozne biwaki na powietrzu i biegi z przeszkodami itp to moze army cadets mu lepiej podpasuja. Odpowiedz Link