under.fire 11.10.12, 20:34 Dziewczyny, czy cerelac to cos ala kleik np ryzowy bo jest rice cerelac? Czy da sie tym zageszczac zupki wlasnej roboty dla malucha? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alki_80 Re: Cerelac Nestle 12.10.12, 00:06 Nie wiem bo nigdy nie kupowałam, ale do zagęszczania możesz użyć zwykłego ryżu zmielonego w młynku do kawy. Ja zagęszczałam mielonym amarantusem :) Dziewczyny z mojego forum robiły też z niego kaszki. Jest bardzo bogaty w wapń i żelazo. W swoim składzie zawiera: więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża. Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe, skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana, poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor. Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię. Odpowiedz Link
benignusia Re: Cerelac Nestle 12.10.12, 20:34 newiem,ja mialam smakowe ale bez cukru i to było jak kaszka,jeśli są niesmakowe to pewnie sie da Odpowiedz Link
kjan76 Re: Cerelac Nestle 13.10.12, 16:16 alki_80 gdzie kupujesz mielony amarantus? Jezeli rzeczywiscie ma tyle dobrych skladnikow przydalby sie mojej wybrednej corce ktora od kilku tygodni poklocila sie z warzywami i nic do ust nie wezmie, musze kombinowac jak je pochowac w potrawach, nie mowiac juz o miesie na ktore nawet nie spojrzy. Podejrzewam ze ma niedobory zelaza a nie chce ja faszerowac sztuczym. Wprawdzie zjada szpinak ale jak za czesto bede robila to sie na niego obrazi. Odpowiedz Link
lianis Re: Cerelac Nestle 13.10.12, 17:14 Amarantusa mielonego nie widzialam, samemu mozna zmielic. Jest do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia. A szpinak dawaj tez w formie koktailu, zblendaj z bananem swierze listki, moje dziecko uwielbia Odpowiedz Link
alki_80 Re: Cerelac Nestle 13.10.12, 19:16 Kupiłam zwykły i mieliłam w młynku do kawy (w takim zwykłym z argosu). Amarantus kupowałam przez internet, bo w moim miasteczku nie było. Super zagęszczał zupki :) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Cerelac Nestle 14.10.12, 09:41 Kasiu, szpinak w nadmiarze tez moze szkodzic, wiec umiar wskazany;) Tak wapn jak i zelazo z niego nie wchlania sie zbyt dobrze a dodatkowo szczawiany utrudniaja sprawe. Jesli masz ogrodek, to ten jesienny jest wartosciowszy niz wiosenny. No i obrobka termiczna dziala na nasza korzysc, bo ilosc szczawianow sie zmniejsza wowczas. Odpowiedz Link