Dodaj do ulubionych

do mam niejadków

16.08.16, 21:04
Kiedyś opisywałam już na tym forum mój problem - w skrócie córeczka od 6. tygodnia coraz gorzej przybierała. Od 3 miesiąca coraz mniej chętnie ssała pierś, pomysły doradców laktacyjnych nie pomagały - ani dokarmianie między posiłkami, ani odciąganie pierwszej fazy, nie chciała też mm.
Po skończeniu 4 miesięcy praktycznie sama odstawiła się od piersi - po tygodniu próby nakramienia jej piersią, gdy spadła już na 1. centyl, po konsultacji z pediatrą, gastrologiem, dwiema doradczyniami laktacyjnymi - z wielkim bólem serca przestawiłam ją na mm (neocate). Na początku bardzo niechętnie, nadal z nerwowością ale przyrosty zaczęły się 5x większe niż na kp.
Nie cieszyłam się tym długo, znowu zaczęła się duża nerwowość w trakcie karmienia, w zasadzie to mogłam jej podać mleko tylko w momencie gdy przysypiała. Gastrolog (znany, polecany) zalecił wprowadzenie sinlacu i warzyw. I znowu - na początku chętnie, potem każde jedzenie to płacz.

Je teraz na dobę:
max 100 ml mm - tylko gdy przysypia i gdy jest opatulona w kocyk. Podawanie mm w trakcie dnia z butelki jest całkowicie ignorowane. Najwięcej naraz zje 40 ml.
250 ml kaszki - najchętniej Sinlac, inne kasze typu Holle, słodkie ulepki Nestle są nieakceptowane. Kaszą jaglaną / jęczmienną krztusi się, ma odruchy wymiotne.
200 ml zupki z mięsem/żółtkiem i zmiksowanych owoców.
Więcej nie ma szans. W trakcie posiłków często płacze, muszę ją podnosić, przytulać, brać na kolana. Nie upomina się o jedzenie.

Do tej pory wszystkie wyniki morfologii/moczu/kału/usg brzuszka miała dobre. Teraz obawiam się czy dostarczam jej odpowiednią ilość wartości odżywczych i powtórzę morfologię.
Czy dziecko którejś z Was było równie niechętne do jedzenia? Próbowałam podać jej jedzenie do rączki bo jestem zwolenniczką BLW ale niestety krztusi się i nie jest zainteresowana w ogóle wkładaniem jedzenia do buzi.

Córka ma teraz 6,5 mca, waży 6200, waga urodzeniowa 2600. Jest uśmiechniętym, mało płaczącym dzieckiem - do momentu gdy nie widzi jedzenia.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: do mam niejadków 16.08.16, 21:44
      Waży dobrze. Czy badana była pod kątem refluksu?
      • julka.82 Re: do mam niejadków 16.08.16, 22:06
        usg brzuszka. pytalam pediatrę i gastrologa o refluks ale wykluczyli.
        zbieram pomysly dlaczego do tego jedzenia moze podchodzic tak niechetnie - kilka osob mowilo mi o przrosnietym migdale ktory odbiera dzieciom chec jedzenia. slyszalam tez o zaburzone gospodarce metabolicznej, ktora utrudnia przyswajanie.
        Czy Ruslanko uwazasz ze naprawde wazy dobrze? przez ostatnie 5 tygodni sredni przyrost to 70g/tydzien...
        • rulsanka Re: do mam niejadków 16.08.16, 22:12
          W porównaniu z masą urodzeniową jest nawet na wyższym centylu, więc waga nie jest problemem. www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf?ua=1

Mało je, waży w miarę dobrze - to nie przyswajanie jest problemem tylko niechęć do jedzenia. Dlatego prześledziłabym trop refluksowy. Możesz spróbować na własną rękę dać gastrotuss baby, taki syrop. Albo po konsultacji z lekarzem omeprazol.

W celu wykluczenia lub potwierdzenia refluksu robi się pehametrię przełyku, usg nie wystarczy.

"Czy Ruslanko uwazasz ze naprawde wazy dobrze? przez ostatnie 5 tygodni sredni przyrost to 70g/tydzien..."

Po ukończeniu pół roku minimalny przyrost to 50.

Przerost migdała raczej nie robi się bez infekcji. Poza tym spałaby z otwartą buzią, byłyby bezdechy.
          • leni6 Re: do mam niejadków 16.08.16, 22:24
            Ja też bym podrażyła kwestie refluksu. Badanie moczu zakładam że robias, w morfologi wszystkio w normie ?
            • julka.82 Re: do mam niejadków 17.08.16, 07:01
              tak, morfologia i mocz po kilka razy byly robione, za kazdym razem ok.
          • julka.82 Re: do mam niejadków 17.08.16, 10:44
            oki, no to bezdechow nie ma wiec sie uspokoilam.
            wage sprawdzalam tutaj: siatkicentylowe.edziecko.pl/
            z czego wynika taki rozjad? na tej siatka kktora pokazuesz who, jest duzo powyzej 3 centyla...
            • ela.dzi Re: do mam niejadków 17.08.16, 10:53
              To jest siatka, która powstała na podstawie 1000 dzieci warszawskich, które statystycznie są częściej na MM i jednocześnie cięższe. WHO robi siatki na podstawie dzieci kp, bo to one wyznaczają normę. Ja też myślałam, że coś jest nie tak z moim synem, bi był nisko w polskich siatkach. Odetchnęłam, gdy usłyszałam o siatkach WHO i gdy doczytałam jak powstały polskie siatki. Twoje dziecko jest w normie i tego się trzymaj.
            • rulsanka Re: do mam niejadków 17.08.16, 11:09
              Według tych siatek moi chłopcy też byli poniżej 3 centyla a rozwijają się prawidłowo.
              • julka.82 Re: do mam niejadków 17.08.16, 14:19
                dziekujesmile
    • a.va Re: do mam niejadków 17.08.16, 13:23
      A przepraszam, że zadam ci takie głupie pytanie - próbowałaś dawać inne mm? Mój niejadek jak był w wieku twojego jadł tylko jeden rodzaj mleka, innych odmawiał. Lubił też kaszę mannę i kleik ryżowy, owoce na ciepło i to wszystko, grubszych kasz, warzyw, mięsa - absolutnie. Z czasem było coraz lepiej, musiała się przyzwyczaić do nowych smaków.
      • julka.82 Re: do mam niejadków 17.08.16, 14:17
        dobrze ze pytasz. tak, probowalam 3 innych. stanelo na neocatebo wczesniaj miela jakies uczulenia na brzuszku + rzadkie kupki. ale inne pije tak samo niechetnie.
        • a.va Re: do mam niejadków 17.08.16, 15:09
          A różne smoczki i butelki próbowałaś? Rożne osoby do karmienia? U mnie tak było, że w pewnym momencie tylko od męża jadła, pewnie chodziło o sposób trzymania.
          • julka.82 Re: do mam niejadków 17.08.16, 22:28
            tak. trzy rozne butelki z roznych firm. pije tylko z takich noworodkowych. przy piciu z takiej od 4 mca z szybszym wyplywem, krztusi sie bo za szybko leci.
            probowalam na rekach moich, meza, na lezaco, na lezaczku. wszedzie tak samo. zaczynala od 650 ml/dobe. teraz jest to okolo 100 ml na dobe, podaje jej gdy przysypia. trwa to jakies 20 minut i jest w stanie wypic jakies 20-50ml i nic wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka