Dodaj do ulubionych

czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac w uk

12.01.13, 00:40
Po tych osmiu latach pobytu i z własnym domem-choc na kredyt- wolelibysmy miec wybor jesli juz dojdzie do tego ze beda przesiedlac tych, co jeszcze obywatelstwa nie maja,
ale moze ono nie bedzie konieczne?Z drugiej strony beda musieli to jakos regulowac,wiec dla tych co nie maja pewnie viza pracownicza. Robicie obywatelstwo czy czekacie az bedzie to referendum albo i nie?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 01:47
      Nie robicie.
      Po pierwsze nie wierze, ze UK sie od UE rychlo odlaczy. Po drugie mam tu corke i konkubenta - nie sadze, zeby mnie nagle wyrzucili.
      Po trzecie, jak mnie najdzie ochota to obywatelstwo sobie 'zrobie'.
      Po czwarte - najwyzej bede tu siedziec na wizie. Tak zaczynalam, to moge tak i skonczyc.
      • illegal.alien Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 01:47
        W zasadzie nie na wizie a na karcie pobytu :)
        • e-vil Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 01:55
          ja tam sie nie znam, ale chyba nie mozna zabrac praw nabytych..
    • fifka01 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 09:24
      nie sądzę, żeby było tak dramtycznie, ze będą wysiedlenia. :)
      nie sądzę, zeby wypraszano kogoś, kto kupił dom, spłaca, ma dzieci w szkołach.

sądzę, że jeśli już dojdzie do czegokolwiek, to będzie to definitywne obcięcie zsiłków dla obcokrajowców, i nastąpi selekcja naturalna.
      jako samotna mtk na zasilkach, mam nadzieje zdazyć do tego czasu odchowac mluchy i wrocić do pracy. :)
      o obywatelstwo wystpię niedługo, aczkolwiek nie spodziewam się seukcesu, przez te zasiłki właśnie.:(
      • nannyjo32 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 11:06
        jak to moga Ci nie dac obywatelstwa bo w domu z dziecmi siedzisz i masz zasilki? Ja tez mam sie zamiar starac moze w tym roku zastanawia mnie ze siedze w domu od 3 lat i nie mam P60 chyba dobrze mowie, wiec nie pokaze im ze pracowalam bez przerwy. Kury domowe nie moga sie starac o obywatelstwo.
        • fifka01 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 12:05
          temt byl tu włkowny milion razy, powtórze w wielkim skrócie: trzeb udokumentowac, ze sie było przez te 5-6 lat samodzielnym finansowo, tzn. sie zrabiało, zyło z oszczednosci, było na utrzymaniu meza, mialo stypendi naukowe etc. pobeiranie neiktórych (nei wsyzstkich) zasiłków na życie dyskwalifikuje wiec, bo znaczy, ze nie było sie samoddzielnym finansowo, tylko sie korzystało z pomocy panstwa. Powtarzam - nie wszystie zsiłki sydkwalifikuj i nei zawsze. Ale ja akurt sie obawiam, ze mnie owszem wlasnie odrzucą. to tak w skrócie, zeby nie zaczynat tematu od nowa.
    • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 11:06
      Mojego meza ta sytuacja zmotywowala do apikowania o obywatelstwo. Pewnie i tak by to zrobil. Pierwszemu dziecku tez zlozylismy aplikacje, bo skoro mlodszy brat ma, to uwazam, ze starszy tez powinien. Nie wiem, czy kiedykolwiek dojdzie do takiej sytuacji, ze UK w EU nie bedzie, predzej Szkocja uzyska niepodleglosc, a juz im EU zapowiedziala, ze beda musieli aplikowac od nowa (my ze Szkocji). Wizy pracowniczej bym nie chciala miec, bo roznie w zyciu bywa i co, jak stracimy prace, mamy wracac do Polski? A nic w tej Polsce na nas nie czeka. Znajomi wyjechali 3 lata temu do Australii z UK na wize pracownicza, pracy juz nie ma i wracaja do Polski. Ja sobie czegos takiego nie wyobrazam, a jako nieobywatelom zasilki nie beda przyslugiwaly, wiec trzeba pakowac manatki i wracac do ojczyzny.
      • elle-joan Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 11:21
        Jeżeli chodzi o Anglię to mnie się wydaje, że wszelkie uprawnienia (nie wiem dokładnie jak z zasiłkami)- należą się nie z powodu obywatelstwa, ale stałego zamieszkania, czasem trzeba udowodnić, że mieszka się co najmniej trzy lata ,a czasami tylko że jest się po prostu z zamiarem stałego zamieszkania. Chyba że macie na myśli akurat zasiłki. Tutaj faktycznie nie ma jak ktoś napisał wyżej- praw nabytych. Zmieniają się zasady przydzielania i tyle. Ale wydalać rodzin z dziećmi szkolnymi mam nadzieję nie będą.
      • eutyfrona Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 15:53
        Mnie do skladania wniosku o obywatelstwo zawsze motywuje obejrzenie filmu "Children of men", ale, na powaznie, finansowo nie stac nas na zostanie Brytyjczykami.
        • nannyjo32 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 16:12
          a sa jakies biura ktoremu mozna zlecic zalatwienie tej calej roboty i ile to kosztuje wiecei moze, czy to banalne i trzeba samemu
          • fifka01 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 17:20
            Nationality Checking Service, 55 funtów od osoby
          • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 17:21
            Ja wypelnialam mezowi, wiec mozna samemu. W NCS sprawdza, czy aplikacja jest wypelniona poprawnie, ale nie sprawdzaja, czy sie kwalifikujesz na obywatelstwo. Kwota jest niemala, a nie refunduja calosci czy w ogole, jesli dostaniesz odmowe. Trzeba przepracowac 6 lat (5+1) i nie brac benefitow (nie wiem, ktorych konkretnie). Ja nie aplikowalam, bo siedze w domu i w sumie nie wiem, czy sie kwalifikuje, a pieniedzy nie mam na wyrzucenie w bloto. Do tego nie mam prywatnego ubezpiecznie, bo nawet jak udowodnie, ze mnie maz utrzymywal, to nie wiem, czy nie beda chcieli CSI, a wiem, ze od studentow niezaleznych finansowo wymagaja tego ubezpieczenia. Jak jest tutaj matka domowa, ktora aplikowala o obywatelstwo, to niech sie odezwie.
            • nannyjo32 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 17:39
              a czy np citizen advice bureau moze mi jakis info udzielic co i jak w moim przypadku jak im podam dane itp
            • illegal.alien Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 21:04
              Ja składałam podanie o paszport dla córki (czyli musiałam potwierdzić swój stały pobyt). Nikt mnie nie pytał o CSI, a byłam studentka przez większość okresu, o który chodziło.
              Jezeli chodzi o cenę za prawnika, to mysmy płacili 500 funtów all in.
              • yadrall Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 12.01.13, 21:16
                Ja na wszelki wypadek zalatwilam-jeszcze zalatwie dla starszego syna (mlodszy ma) i mysle,ze bedzie ok.

Co do aplikacji-prosta sprawa,a NCS jedynie sprawdza poprawnosci wypelnienia dokumentow,ale oni sami nie wypelniaja-trzeba juz wziac gotowa aplikacje i wszystkie dokumenty. Przynajmniej tak chcieli u nas-ja w ostatecznosci sama wypelnilam.

Warto wczesniej zalatwic dokument potwierdzajacy stala rezydenture-po pierwsze jest to wstepny (darmowy) test czy ma sie szanse na pozytywna odpowiedz,a po drugie chyba to znacznie skraca czas rozpatrywania podania-ja mialam ten dokument i od dnia wyslania aplikacji do chwili otrzymania listu z potwierdzeniem,ze mam obywatelstwo minelo 6 tygodni,a w tym byly swieta Bozego Narodzenia!!! (aplikacje przyjeli 19.11,a data wydania decyzji to 31.12).
              • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 00:45
                Skladalas podanie o paszport czy aplikowalas o naturalizacje? Bo to roznica. Mysmy dla starszego aplikowali o naturalizaji, dlamlodszego dzieck juz tylko wysylalismy aplikacje o paszport. Moze o CSI nie pytali (jesli aplikowalas o naturalizacje), bo aplikacja nie dotyczyla ciebie, tylko corki. Pewnie gdybys sama aplikowala o naturalizacje, to by wymagali, bo jest wyraznie zaznaczone na spisie dokumentow, ktore nalezy dolaczyc do aplikacji za kwalifikujacy okres.
                • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 00:53
                  Przepraszam za literowki. CSI dotyczy tylko studentow, nigdzie nie znalazlam wzmianki o kobietach niepracujacych. Z rezydentura (jak pisze yadrall) sie zgadzam, ze warto sprobowac, bo nic nie kosztuje. Powiem tylko, ze jak zobaczylam aplikacje i te tony papierow, ktore musialabym dolaczyc, a wiekszosc z potwierdzeniem zarobkow meza i tego, ze mnie utrzymywal, to mi sie odechcialo. Poczekam jak mina 3 lata i aplikuje jako zona obywatela brytyjskiego, do tego czasu zdaze zaoszczedzic (mam nadzieje) kase na aplikacje, no i mam pewnosc, ze nie odrzuca.
                  • fifka01 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 08:19
                    sprwdz dokldnie, czy te trzy lata dotyczą sytucji, keidy maz sie naturalizował w czasie trwnia małżeństwa, czy tylko sytuacji kiedy wychodzisz za maz za Brytyjczyka. bo to różnica jest. nie chce krakac, ale tak mi przyszło do głowy, zeby sprawdzic... :)

co do NCS - owszem, formularz jest prosty jak drut. ale nie kazdy ma przejzystą sytuację jesli chodzi o wyjazdy z kraju i o potwierdzenie zrobków, niektórzy maja to na tyle skomplikowane, jak ja, że pomimo prostoty formularza do wypelnienia, wola, zeby w NCS sprawdzili, czy dokumenty sa dbrze skompletowane, czy nie za mało, nie za duzo, czy dobrze wszystko w dodatkowych pismach wyjasnione, jak to było z tą pracą. :)
                    Pondto, oczywiscie oni nie moga powiedziec nikomu, czy sie kwalifikuje czy nie, ale w skrajnym przypadku, kiedy wiedza na sto procent, ze ktos sie nie zakwalifikuje, to jednk powiedza. Np. mnie pol roku temu, jak chcialam naturalowac dwoje dzieci, odradzili, bo powiedzieli, ze jesli same dzieci bez zdnego rodzica, to szanse sa kilka procent, i pordzili mi zczekac te pol roku kiedy mi minie 6 lat pobytu i skladac w komplecie dla mnie i dzieci. Także jak cos wiedza na pewno ze swojego doswiadczenia, to dordza:) Dla mnie to ma sens, bo wydałam na razie na wizyte w NCS stówkę na dwje dzieci, a nie wydałam osmiu stówek na aplikacje,ktora by odrzucili i skladalbym ja jeszcze raz po pol roku za kolejne osiem stówek...
                    Ale zgadzam sie oczywiscie, jak ktos ma ciaglosc ztrudnienia, i cala jego dokumentcja to szesc sztuk P60, to oczywiscie, ze samemu lepiej wypełnic i juz.:)
                    • fifka01 PS 13.01.13, 08:30
                      Aplikacje na rezydenture wypałeniałam i kompletowłam dokumenty oraz pislam listy z wyjasnieniem sytuacji sama i przesżło gładko. No le to nie ksoztowało osiem stówek "od łebka", to sobie mogłam ryzykować. ;)
                    • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 08:52
                      Wizyta w NCS 100 za dwoje dzieci? Mysmy placili £15 za sprawdzenie aplikacji syna, tyle kosztuje dla dzieci. Maz placil cos kolo £50 funtow za sprawdzenie swojej aplikacji.
                      • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 09:15
                        Myslalam, ze te oplaty sa jakos ujednolicone, ale widac, ze rozne councile maja rozne stawki. £50 za dziecko to zdzierstwo straszne. Nasz council bierze £53 za pojedyncza aplikacje doroslego i £15 za aplikacje dziecka.
                        Dwoje doroslych i jedno dziecko - £87
                        Malzenstwo - £77
                        • yadrall Zdzierstwo to jest u nas... 13.01.13, 10:02
                          The current fees for our service are £60 per adult application and £30 per child application. We ask that you pay the checking service fee at the time of booking your appointment.
                          Ze strony mojego Councilu...
                • illegal.alien Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 10:07
                  Składałam podanie o paszport dla córki, czyli przechodzilam taka sama procedurę, jak gdybym chciała potwierdzić swój stały pobyt tutaj. Pytali o moje dochody za 5 lat wstecz od daty urodzenia młodej, a ponieważ byłam na utrzymaniu rodzicow, to musiałam wysłać ich deklaracje, ze mnie utrzymywali i wyciągi bankowe, za te 5 lat. O CSI nikt nie pytał.
                  • plain-vanilla Do illegal.alien 13.01.13, 12:16
                    Jesli kwalifikujacy okres przypada na bycie studentem, to trzeba udowodnic, ze sie bylo ubezpieczonym albo w Polsce (np. poprzez rodzicow) albo w UK (CSI) - dotyczy aplikacji o naturalizacje. Czytalam na forach wpisy oburzonych osob, ktorym odrzucono aplikacje wlasnie z powodu braku udokumentowanego ubezpieczenia. Wniosek wiec, ze gdybys hipotetycznie skladala aplikacje, to bys musiala taki dokument przedstawic, jesli ten okres kwalifikujacy pokrywal sie z twoimi studiami, a nie pracowalas w tym czasie. Do paszportu dziecka rodzic musi miec status 'settled' przez 5 lat. Czego juz konkretnie oni wymagaja, zeby kogos uznac za 'settled' to nie wiem, listy nie mam. Widac z twojego przypadku, ze prywatne ubezpieczenie nie jest wymagane, jesli rodzic w tym czasie studiowal. Czy uznanie kogos za 'settled' jest rownoznaczne z tym, ze otrzyma obywatelstwo jak aplikuje o nie, nie wiem. Nie sadze, zeby to bylo rownoznaczne.
                    • illegal.alien Re: Do illegal.alien 13.01.13, 15:53
                      Nie wiem jak to dokładnie wyglada przy naturalizacji, ale mi tłumaczyli, ze 'settled' w moim wypadku oznacza, ze mam udowodnić stały pobyt. Byłam gotowa z ZUSem moich rodzicow, bo wlasnie czytałam o tych akcjach z CSI, ale koniec końców nikt nie chciał tego oglądać :)
                  • anika_key Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 17:26
                    Referendum? co sie dzieje?
                    Ja chyba jestem naprawde daleko skoro nawet o tym nie slyszalam. Telewicji nie ogladam w ogole...

Czy ktos w tej sytuacji moglby wyjasnic:A co ze mna?:)

W uk od 2007. Od czerwca tegoz roku tez zcazelam pierwsza ptace wczesniej na swoiuch oszczednosciach sie wylegiwalam. Pracowalam, robilam szkoly. Skonczylam tutaj college za ktory polacilam sama i teraz studua ale mam student loan.
                    Nigdy nie aplikowalam o zaden benefit. Zadnego tez nie pobieralam.
                    Jedynie to student laon gdzie zostalo mi przyznanane darmowy grant tez.

Wywala mnie?:) I moj facet mieszka ze mna i jest rok krocej dokladnie jak. On caly czas pracowal. tez nie pobieral zadnego benefitu nigdy. Zawsze jak nam kasy brakowalo to sie bralo extra godziny w pracy i tyle. Czy jego tez wywala?? Mieszkania caly czas wynajmujemy. Nie mamy swojego jeszcze.

Warto w naszym wypadku jednak zastanwoic sie nad paszportem??
                    Ktos moglby w ogole ta sytuacje przyblizyc w ogole bo ja mam glowie takie ''ale o co chdzi'':)
                    • steph13 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 18:36
                      anika_key napisał(a):

> Referendum? co sie dzieje?
                      > Ja chyba jestem naprawde daleko skoro nawet o tym nie slyszalam. Telewicji nie
                      > ogladam w ogole...

Anika, na Boga, jak na osobe, ktora odsuwa macierzynstwo w celu poglebiania intelektu i budowania kariery wydajesz sie miec bardzo nikla wiedze o otaczajacym cie swiecie. Wiem, ze wybujale intelekty czesto gardza telewizja, ale prasy tez nie czytasz, nie podgladasz wiadomosci online w drodze do forum. Gdzie ta kariere bedziesz robila, w kosmosie? Sorry ale zaskoczylas mnie.
                    • jaleo Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 18:37
                      anika_key napisał(a):

> Referendum? co sie dzieje?
                      > Ja chyba jestem naprawde daleko skoro nawet o tym nie slyszalam. Telewicji nie
                      > ogladam w ogole...

> Ktos moglby w ogole ta sytuacje przyblizyc w ogole bo ja mam glowie takie ''ale
                      > o co chdzi'':)

Nie czytasz gazet? Nie czytasz zadnych wiadomosci w necie? Zyjesz w jakiejs prozni?
                      • anika_key Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:20
                        W chwili obecnej ale niestety tak

Nie czytam gazet, nie ogladam telewizji. Nawet fimow nie ogladam. Ewentualnie wyjde do kina czasem.

Naprawde moze to dla kogos szok ale to co ja studiuje to nie wiele ma sie do polityki i ja wetuje kupe stron dziennie ale nic zwiazanego z ta tematyka. Nigdy mnie nie interesowalo co sie dzieje a po kilku artykulach obrazajacych polakow przestalam po prostu czytac gazety tez.

Ja glownie siedze w ksiazkach w tej chwili. Pisze dissertation od wrzesnia plus mam 6 innych czynnych projektow. No jak dla kogos to takei dziwne no cuz,
                        Studuje projektowanie wnetrz.Czytam glownie o designie teraz robie layout na ksiazke. Czasem poczytam polska gazete.pl ale to wszystko...

Nigdy mnie po prostu polityka nie intersowala.. no co w tym zlego??? Skoro nic nie pisza o tym w polskiej prasie ( a czytam niemal codziennie) to chyba jeszcze nie takie wazne. Nie robcie ze mnie juz kretynki bo nie interesuje mnie polityka. To akurat mile nie bylo.
                        • glasscraft Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:26
                          Anika, polityka polityka, ale naprawde nie interesuje Cie to, co sie na swiecie (i tym pod Twoim nosem i tym tysiace kilometrow od niego) dzieje?
                          • anika_key Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:37
                            W chwile obecna niestety nie.

Mam ostani rok na univerku i naprawde jestem tak zawalona projektami,ze ja nawet nie mam czasu filmu obejrzec. Nawet nie wiem co w kinie leci no chyba ,ze na jakims portalu ktos sie pochwali,ze akurat byl na tym czy na tym. W siweta jedynie obejrzalam jakis kilka filmow czy cos w telewizji.

Ja nawet w sylswetra siedzialam i konczylam rysunek techniczny do 22, a w Nowy rok juz raniutko wstalam i dalej walczylam.
                            Ja wcale nie mowie,ze ja jestem dziwiak i ja nigdy nie ogladam ale od wrzesnia nic mnie nie interesuje po za studiami.
                            Ja nie wiem,czy tak kazdy ma na ostatnim roku ale my mamy co tydzien deadlines na cos. Robimy 7 projektow za jednym razem plus pisze prace magisterska. My nie mamy egaminow ale projekty i co tydzien wymagaja cos tam i nie byleby oddac bo co tydzien dale nam % ktore ida na degree.

I wiesz mi lub nie ale ja nie mam czasu odlozyc i wertowac gazety. Wczesniej i owszem poczytalam, czesto BBC glownie , Daily Mail niestety ale odrzucilam kilka lat wczesniej juz. Czytuje codziennie prawie gazeta.pl- ale nie czytam angielskich gazet i nie ogladam TV bo nie mam kiedy!!
                            • anika_key Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:40
                              dodam jeszcze,ze wczesniej i owszem i TV lubilam ogladac i czesto tez Metro w pociagu zlapapam, teraz w pociagu nadrabiam cos co niezdazylam.
                              Chetnie bym zaprosila tutaj moje kolezanki z univerwku do dyskusji i byscie zobaczyly, te pilne jak ja.. prawie nie maja czasu na zycie... 3 dziewczyny juz zrezygnowaly, a te co olewaja skoncza na byle jakim degree.
                              Dodam,ze ja chce FIRST-stad tak bardzo tez jestem nauce oddana.
                              I tak juz wyrzuty sumeinia mam ,ze na to forum wchodze ;p
                            • glasscraft Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:49
                              Wiesz, nie ty jedna jestes zarobiona po uszy, ale zeby tak sie zupelnie odciac od tego, co sie wokol ciebie dzieje, to pardon ale dla mnie cosik nie tak. Deadliny czy nie. Polskie gazety, kiedy sie mieszka w UK to tak troche o kant d... potluc. Bo akurat o tym, ze powodz w twoim rejonie bedzie nie musza pisac...
                        • steph13 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 19:52
                          anika_key napisał(a):

>Skoro nic nie pisza o tym w polskiej prasie ( a czytam niemal codziennie) to chyba jeszcz
                          > e nie takie wazne. Nie robcie ze mnie juz kretynki bo nie interesuje mnie polit
                          > yka. To akurat mile nie bylo.

Czy to powazne stwierdzenie bylo czy ironiczny zart? Rozumiem, ze mieszkasz w ... Anglii?
                          • marninor Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 20:29
                            hahhaha moja teściowa po" faktach " na tvn zawsze ogląda pogodę ;) u mnie też ;) a jak chce przełączyć to krzyczy: poczekaj jeszcze pogoda będzie ;)
                            • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:16
                              Nie wiem, co wy tak na te dziewczyne naskoczylyscie. Ja rozumiem, ze na maksa jest skupiona na swoich studiach i etap niesledzenia doniesien z kraju i ze swiata jest tymczasowy. Mozna sie tak wylaczyc i swietnie funkcjonowac, przeciez nie pisze, ze tak jej zostanie.
                              • glasscraft Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:20
                                Ja jestem na maksa skupiona na mojej pracy, zwlaszcza ze teraz mamy nieprzyjemnosc w postaci audytorow. I jakos mnie to nie trzyma z dala od wiesci ze swiata. I nigdy wczesniej tez nie trzymalo, gdy studiowalam albo pracowalam od rana do nocy. Nie wyobrazam sobie, zeby nie wiedziec co sie dzieje poza czubkiem mojego nosa.
                                • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:29
                                  Ty sobie nie wyobrazasz, ja sobie wyobrazam. Mozna swietnie egzystowac nie sledzac wydarzen na swiecie (np. Amisze) :-)
                                  A co do wyboru gazety.pl to faktycznie, mozna sobie darowac, jak to ma byc jedyna czytana gazeta.
                                  • glasscraft Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:33
                                    Amisze moga sobie doskonale wyobrazac i odcinac sie od grzechow swiata doczesnego. TYlko nasza autorka nie odcina sie chyba od netu (bo jej pomaga w studiach)... wiec troche niechybione porownanie :-)
                                    Wyobrazasz sobie i sama tak wlasnie robisz - mieszkasz w UK i nie interesujesz sie zadnymi wydarzeniami okolicznymi, bo cos tak kiedys przeczytalas co gdzies tam obrazalo Polakow?
                                    • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:39
                                      Najbardziej sie interesuje prognoza pogody, a ze akurat zawsze musza ja pokazywac w trakcie trwania wiadomosci, to jakos to zdzierzyc musze, eh :-D
                                      • glasscraft Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:41
                                        :-) mala rzecz, a sie przydaje.
                                        • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:45
                                          Czekam na te tytuly czasopism :-) Jak tylko dzieci odchowam, to sie rzucam na czytanie politycznych i ekonomicznych rozprawek.
                                  • jaleo Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:45
                                    lain-vanilla napisała:

> Ty sobie nie wyobrazasz, ja sobie wyobrazam. Mozna swietnie egzystowac nie sled
                                    > zac wydarzen na swiecie (np. Amisze) :-)

Przyklad kompletnie chybiony, bo Amisze zyja w swojej (samowystarczalnej) spolecznosci. A przedmowczyni nie.

Ja w ogole sie zaczelam zastanawiac, czy to nie jest jakas prowokacja, bo malo chyba prawdopodobne, zeby ktos o powiedzmy, przecietnej inteligencji (studiuje) byl tak ograniczony, zeby sobie nawet nie moc tego czy owego wygooglac, tylko czekac na relacje "z trzeciej reki" na forum, albo az na "gazecie.pl" opublikuja przedruk z Daily Mail przetlumaczony na polski przez szesciolatka (jak to zwykle na gazecie.pl bywa).
                                    • jaleo Jeszcze chcialam oglosic 13.01.13, 21:48
                                      Jeszcze chcialam oglosic, ze ja juz ksiazek nie czytam, od kiedy wpadlo mi w rece "50 Shades of Grey" i okazalo sie grafomania.
                                      • plain-vanilla Re: Jeszcze chcialam oglosic 13.01.13, 21:52
                                        hahaha
                                • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:36
                                  A tak przy okazji, bo ja nie gazetowa jestem, to moze cos kolezanka obyta w swiecie poleci do czytania. Co prawda wole ksiazki, ale zastanawiam sie nad elektroniczna prenumerata czegos stymulujacego i interesujacego, a rozeznania w rynku czasopism nie mam. Nie jakies tam przepisy i sposoby na scieranie kurzu albo czyszczenie sreber rodowych, nie diety cud i inne takie tam, bo mnie to w ogole nie interesuje. Tytuly prosze. Jeszcze sie skompromituje, kiedy napisze, ze w Polsce to czytalam Polityke i Angore. Gazete rowniez w wydaniu papierowym, kiedy byla jeszcze normalna gazeta, czyli daaawno temu.
                                  • steph13 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:45
                                    Nawet ja pamietam ta dawna Polityke, byla wysmienita, ale to bardzo dawno temu.
                                    Od kiedy mieszkam w Anglii kupujemy codziennie Time'sa, Daily Mail (od ktorej zaczynam poranna lekture), czasami w rece wpadna Evening Standard i Metro, oraz prenumerujemy The Economist i Private Eye. Na telewizje zostaje mniej czasu ale PM's Questions, Question Time, Newsnight i czesto Daily Politics, to programy, na ktore zawsze znajde czas. No i aktualnie Mr Selfridge i Borgen.
                                    • plain-vanilla Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:50
                                      Private Eye mnie zainteresowala, bo to dwutygodnik. Czy mozna te gazete kupic w dziale czasopism w Asda albo w Tesco (w Szkocji) czy tylko prenumerata wchodzi w gre? Chetnie bym zobaczyla, czy mi sie podoba, bo z opisu wyglada ok.
                                      • steph13 Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:56
                                        plain-vanilla napisała:

> Private Eye mnie zainteresowala, bo to dwutygodnik. Czy mozna te gazete kupic w
                                        > dziale czasopism w Asda albo w Tesco (w Szkocji) czy tylko prenumerata wchodzi
                                        > w gre? Chetnie bym zobaczyla, czy mi sie podoba, bo z opisu wyglada ok.

Nie mam pojecia jak jest w Szkocji, w Anglii Private Eye jest dostepne w kazdego chyba newsagent. OK, Mr Selfridge is calling now.
                            • jaleo Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 21:19
                              Jesli masz czas na czytanie tylko jednej gazety w necie, to gazeta.pl naprawde nie jest dobrym wyborem.
                              Tutejsze gazety przestalas czytac "po kilku artykulach obrazajacych Polakow". To tak, jakby sie z domu juz wiecej nie ruszyc bo 12 listopada 1999 roku wdepnelas w psie gowno.
                              A kretynstwa, jakie gazeta.pl wypisuje nagminnie Cie nie znechecaja??
                              • anika_key Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 23:43
                                Jaleo ale co ma moja inteligencja do tego?

niektorych interesuje co sie dzieje, jak maja wiecej czasu.Jak ktos napisal, poranna lektura zaczyna sie od Daily mail.

Daj mi slonce skonczyc studia a bede czytac co zechcesz ;)

Nie, nie jest to zadna prowokacja.
                                Ja wiem mniejwiecej co sie dzieje w Angli, na swiecie. Mnie w tej chwili interesuje bardzij sytuacja Malali Yousafzai, tej nastolaki postrzelonej przez Talobow z Pakistanu jako,ze moj projekt dotyczny edukacji w krajach gdzie nauka albo jest zabroniona przez religie, badz dzwiczyny sa gwalcone w drodze do szkoly badz zmuszane do malzenstwa jako dzieci.
                                I zeby nie bylo to to jest moj tylko ''story narrative'' i mnie bardziej w tej chwili interesuje co ja moge zrobic z ksiazka- Glownie tu chodzi o recycling,zeby go wypromowac i uzbieraz kase na wyze wymieniona akcje.

jednak przyznam ,nie wczytuje sie w inne artykuly, informacje. Gazet nie kupuje. Nie mam po prostu na nie czasu. Zlapie Metro czasem w pociagu ale zazwyczaj tez staram sie cos dokonczyc na zadanie badz przygotowac sie na prezentacje.

I czy sie komus to podoba czy nie. I naprawde tutaj moim zdaniem inteliegncje nie powinnas wpisywyac. Ja tez mam zycie po za szkola.

Gazety.pl nie uznaje jako wyroczni , na tych artykulach sie tez nie operam. Ot tak czasem zagladne i tyle. Ty wolisz daily mail. Ja np. chocbym za darmo dostawala pod drzwi dziennie nie dotkne tej gazety juz. Po kolejnym artykule napisanym przez MohamedaCosTam,ze polacy prace zabieraja anglikom powiedzialm,sobie-trzymam sie z daleka. Gazeta pl poczytuje strone glowna by sie dowiedziec, mniejwiecej co tam jest i tyle. Przeciez ja nigdy nie napisalam,ze jestem jakas fajnka tej gazety czy cos.

Jak mam wolny dzien a przerwy musze robic to wole isc na relaksujacy spacer aby ochlonac i dac mozgowi odpoczac. Gotuje jakis obiad, sprzatam mieszkanie, pokoj. Zalatwiam inne sprawy typu lekarz, ide do biblioteki, do sklepu. Czasem tez wyskocze na zakupy no i tez chce upchanc jakas kolezanke raz na jakis czas a i jeszcze pracuje.

Wierzcie mi lub nie ale nie mam czasu. Moze i jestem dziwak no coz. Pracujac jako kelnerka na full time w pierwszym roku jak przyjechalam do Angli nie stac mnie bylo na TV i nigdy nie ogladalam i tez nie plakalam.

Ktos pisal o ksiazkach: 50shades of grey.... zaczelam odlzoylam. Nie moja dzialka.
                                • jaleo Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 14.01.13, 10:44
                                  Nie chodzi mi o czytanie gazet czy nie, ale o procesy myslowe.
    • jahns Re: czy konieczne bedzie obywatelstwo zeby zostac 13.01.13, 17:39
      ja swiezynka znaturalizowana, w pt przyszly paipiery z zaproszeniem na ceremonie:)
      polecam national checking service, wiadomo, ze mozna wszystko samemu wypelnic, ja generalnie sama zawsze dochodze wiedzy u zrodla, nie posilkuje sie prawnikami. Ale NCS jest o tyle fajny, ze tam kseruja dokumenty i paszporty, zwracajac je od razu. Wiec nie wysylasz i nie czekasz nie wiadomo jak dlugo na na zwrot (jak przy residence card). U nas za ten serice placilismy 90 funtow (maleznstwo plus dziecko).
      • gabez1 do jahns 13.01.13, 21:32
        A czy NCS wypelnia tez za Ciebie dokumenty? Czy np. tylko sprawdza, czy sa one wypelnione poprawnie?
        • plain-vanilla Re: do jahns 13.01.13, 21:40
          NCS tylko sprawdza, formularz ma byc juz wypelniony.
        • jahns Re: do jahns 13.01.13, 22:13

samemu sie wypelnia, urzednik moze ewentualnie cos tam skorygowac. tak np mi wykreslil dwie piwerwsze nieobecnosci w kraju, bo ja w koncu dokladnie nie wiedzialam od kiedy liczyc, czy piec lat wstecz od daty skladania wniosku, czy od daty osiedlenia sie na stale. Nam sie generalnie trafil fajny profesjonalista, ktory sprawnie wszystko zalatwil. Znajomi byli niedawno i mieli jakas babke, ktra duzo mniej wiedziala niz oni skladajacy, i co chwile posilkowala sie "telefonrm do przyjaciela". Wkurzeni wyszli stamtad, i stwiedzili, ze strata kasy ;/
          • illegal.alien Re: do jahns 13.01.13, 23:43
            Nam z kolei powiedzieli, ze nie moze byc żadnych skreślen i poprawek, więc latalismy trzy razy po podpis do znajomego.
    • golfstrom Jak dziecko skonczy 5 lat 14.01.13, 16:32
      Poniewaz oczy mi sie dzis same zamykaja, to pozwolcie, ze Was wykorzystam.

Wiem, ze dla dziecko, ktore sie tu urodzilo po 5 latach pobytu rodzicow, mozna wystapic o paszport brytyjski.
      A co z dzieckiem, ktore sie tu urodzilo ale po 2 a nie po 5 latachy pobytu rodzicow i skonczy (wkkrotce) 5 lat. Mozna wystapic o naturalizacje?
      Blagam, nie odsylajcie mnie dzis do LMGIFY.
      • illegal.alien Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 14.01.13, 16:44
        Golfstrom, z tego co wiem i rozumiem, to sprawa wyglada tak.
        Jezeli dostaniesz pobyt staly tu w UK po urodzeniu dziecka, to mozesz wystapic o rejestracje dziecka jako brytyjskiego obywatela - kosztuje to ok. 550 funtow za jedno, 800 z kawalkiem za dwa. Dziecko chyba musi byc urodzone na terenie UK - nie daje za to nawet zlamanego paznokcia, wydaje mi sie tylko.
        Ale szczegolow nie znam, bo to byl nasz plan B - gdyby sie nie udalo zalatwic tak, ze Mia jest urodzona Brytyjka ze wzgledu na moj staly pobyt, to bysmy ja (i jej pol-siostre) zarejestrowali jako obywatelki po zdobyciu ILR przez W (bo nie udalo mi sie byc w ciazy rok i poczekac z porodem do tego momentu ;) wiec Mia urodzila sie na 3 miesiace przed ta wiekopomna chwila i Brytyjka zostala po mnie :)).
      • plain-vanilla Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 14.01.13, 16:56
        Tu masz liste paragrafow z ktorych mozna skorzystac aplikujac o naturalizacje dziecka:
         section 1 (3) birth in the UK to parents who are now settled in the UK or have
        become British citizens.
         section 1 (3A) birth in the UK to parents who have joined the armed forces.
         section 3 (1) child whose parents are applying for British citizenship.
         section 3 (2) birth abroad to parents who are British by descent and have lived
        in the UK or a British overseas territory.
         section 3 (5) birth abroad to parents who are British by descent but are now
        living in the UK or a British overseas territory.
         section 3 (1) children adopted abroad by British citizen parents.
         section 3 (1) children whose parents had renounced and subsequently resumed
        British citizenship.
         section 3 (1) any other case not listed below where it is considered to be in the
        child’s best interests to be granted British citizenship.
         section 4D birth abroad to parents serving in the armed forces.

My korzystalismy z paragrafu 1 (3). Znam przypadek mamy aplikujacej razem z dwoma synami (jeden urodzony w Polsce, drugi w UK). Wszyscy dostali obywatelstwo. Nie mam pojecia jak wyglada aplikowanie o obywatelstwo dla dziecka urodzonego poza UK, kiedy rodzice nie skladaja aplikacji (tylko samo dziecko). To chyba wtedy musi byc paragraf 3 (1) any other case.
      • plain-vanilla Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 14.01.13, 17:06
        Children born abroad to parents who are applying for British citizenship
        Where one or both parents are applying for British citizenship they may apply for one or
        more children who are not automatically British at birth (see “Automatic acquisition of British
        citizenship” above) to be registered as British citizens as part of a “family application”.
        Children in this category will be considered at the Home Secretary’s discretion and will
        usually be registered only if both the parents are granted or already hold British citizenship,
        or if one parent holds British citizenship and the other is settled in the UK.

It is not possible to cover all circumstances under which the Home Secretary might exercise
        discretion in circumstances not already described in this guide. However, in considering any
        application not specifically covered above consideration will be given to:
        The parents’ nationality and immigration status - we expect either both parents to be
        British citizens or one parent a British citizen and the other parent settled in the UK.
      • plain-vanilla Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 14.01.13, 17:14
        Cos mi na mozg padlo, ze dziecko sie urodzilo poza UK, przepraszam. Ale cos tam skorzystasz z tego, co wkleilam. Paragraf inny bedzie oczywiscie. Ciagle jednak z tego, co napisane wynika, ze pewniej aplikowac razem z dzieckiem. Nasz syn urodzil sie po 2 latach pobytu, wiec o paszport wystapic nie moglismy. Maz sie naturalizowal pierwszy, potem podanie zlozylismy dla dziecka.
      • golfstrom Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 15.01.13, 11:01
        Dzieki, dziewczyny :)
        Dzisiaj sie troche lepiej czuje, to moze cos zrozumiem.
        • fifka01 Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 15.01.13, 14:49
          ja ze swjej strony potwierdzam, ze z lepiej aplikowc razem z dzieckiem. ja próbowałam aplikowac tylko dla dzieci, na podstwie mojego "ILR" zdobytego po ich urodzeniu, i powiedziano mi w NCS, ze mam poczekac z mi minie 6 lat i wtedy aplikowac razem z nimi, bo jest prawie pewne, ze odrzucą podanie na same dzieci, jeśli zaden z rodziców nie aplikuje z nimi, i szkoda mojej kasy. no to posłuchałam, bo 800 z kawałkiem na drzewie nie rośnie. :)
          • golfstrom Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 15.01.13, 15:06
            A to dobrze, ze napisalas, bo pamietam, ze sie zbieralas do aplikacji dla dzieci i sadzilam, ze ja zlozylas. I tym sie dlatego mi sie wydawalo, ze tez tak mozna.

No nic. Dopisze do wydatkow, zaczne ciulac.
            • porzeczka666 Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 15.01.13, 18:41
              wyczytalam na bbc news wczoraj ze Cameron nie oglosi referendum przed nastepnymi wyborami .Nawet jesli je wygra to jest tyle ifs ze referendum pozostaje w sferze marzen. Za to nastapi selekcja naturalna pt Universal credit.
              • marninor Re: Jak dziecko skonczy 5 lat 15.01.13, 20:16
                porzeczka666 napisała:

> Za to nastapi selekcja naturalna pt Universal credit.

ustaliłysmy już że to reorganizacja sysytemu do tego wprowadzana długoterminowo a Twoje wypowiedzi na ten temat wprowadzają zamęt jakbyś nie czytała ze zrozumieniem.
                A ta selekcja naturalna? tzn wracasz do pl...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka