Dodaj do ulubionych

naszych dzieci obywatelstwo w dok. ?

28.04.13, 13:52
Czy jest to poprawne - wypelniajac dokument czy formularz podalabym ,ze moje dziecko ma obywatelstwo polsko-brytyjskie. Czy raczej brytyjsko -polskie? Dziecko ma dwa lata, jest urodzone w UK, nie ma brytyjskiego paszportu ani innego dokumentu potwierdzajacego obywatel. bryt. ( ma oczywiscie akt urodzenia w UK) ,my rodzice mamy polskie obywatelstwo, pracujemy w UK od 2004 r. -czyli gdybysmy chcieli to bysmy mogli sie ubiegac o obywatelstwo brytyjskie, dziecko ma dow.os. polski, jest zarejestrowane w Polsce.
Rozumiem,ze mimo,ze nie ma zadnego dokumentu to jest obywatelem brytyjskim? Jak wiec wypelniac dok. - ze ma obyw. brytyjsko -polskie czy polsko-brytyjskie?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 14:13
      Jesli dziecko ma obywatelstwo brytyjskie, to sie nie musi o nie ubiegac. Wystarczy wyslac wniosek paszportowy z dokumentacja potwierdzajaca zamieszkania i prace albo studia jednego rodzica 5 lat przed urodzeniem dziecka. Paszport bedzie potwierdzeniem obywatelstwa.
      • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 14:15
        Dla mnie to zadna roznica brytyjsko-polskie czy polsko-brytyjskie, nie ma znaczenia semantycznego kolejnosc. To tak jak deliberowanie czy jak cos jest bialo-czarne czy czarno-biale, to wyglada inaczej.
      • ewka.mewka Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 14:46
        plain-vanilla napisała:

> Jesli dziecko ma obywatelstwo brytyjskie

czy dobrze rozumiem,ze ma obyw. brytyjskie? Upewnic bym sie chciala :) Powinnam podawac ,ze ma obyw. pol-bryt / bryt-pol?
        Nie ma jeszcze paszportu i tak jak piszesz ponizej udokumentowac nasz 5 letni pobyt mozemy przy skladaniu wniosku o paszport.
        • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 15:39
          ewka.mewka napisał(a):

> Powinnam podawac ,ze ma obyw. pol-bryt / bryt-pol?

Zależy gdzie chcesz to podawać.
          Polska nie uznaje podwójnych obywatelstw, więc w jakichkolwiek polskich dokumentach nie ma to żadnego sensu.

www.prawomaniak.pl/obywatelstwo-podwojne-obywatelstwo.html
          "Niektóre państwa nie uznają wielokrotnego obywatelstwa np. Polska: Obywatel Polski nie może być równocześnie obywatelem drugiego państwa."
    • zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 15:48
      Ja poprosze jeszcze raz jak krowie na rowie: czy dziecko urodzone w UK po pieciu latach pobytu rodzicow w UK ma automatycznie obywatelstwo brytyjskie pomimo, ze rodzice go nie maja, bo im sie nie chce wnioskow skladac i uczyc do testow? Rozumiem, ze to dziecko moze paszport brytyjski dostac, ale ze ma automatem obywatelstwo to nie bylam przekonana.
      • jersey02.11 Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 16:16
        Zurekgirl dzieki za czytanie ze zrozumieniem tekstu. Też chciałabym sie upewnić i niech ktos napisze i wyjaśni właśnie jak krowie na rowie :) Mi się wydaje, że ma bryt obyw. Ale niech się ktos wypowie kgo wie na 100 %. Co do uznawania przeZ Polskę podwójnego obywatelstwa, nie zgadzam się - Polska uznaje podwójne obywatelstwo.
        No i ciekawa jestem jaki macie stosunek do odawania kolejności pol-bryt czy bryt- pół? Zalezy od syyuacji, dooumentu czy kraju w którym akurat jesteście, kto pytą itp?
        • andgie Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 16:47
          A mnie sie zawsze wydawalo, ze w Polsce i w UK obowiazuje Prawo krwi: dziecko dziedziczy obywatelstwo po rodzicach. Jesli rodzice nie aplikowali o brytyjskie obywatelstwo , nie sa obytatelami UK, to ich dziecko tez nie bedzie. Wedlug www.gov.uk, nie, jesli rodzice byli w UK przez 5 lat legalnie , to dziecko moze zostac obywatelem UK.
        • glasscraft Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 17:22
          Polska nie zabrania posiadania obywatelstwa innego kraju, ale na terenie PL, obywatel polski jest tylko I wylacznie obywatelem polskim z obowiazkiem poslugiwania sie polskim dokumentem tozsamosci. Czyli np przy wylocie maja jak najbardziej prawo poprosic Jana Kowalskiego urodzonego w Warszawie pokazujacego brytyjski passport o pokazanie polskiego I nie musza go wypuscic z kraju, jezeli go nie ma, chyba ze udowodni ze obywatelem polskim nie jest (bo sie np obywatelstwa zrzekl).
        • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 17:23
          Ale tu sie nie na co zgadzać lub nie - w Polsce jezeli ma sie obywatelstwo polskie, to nie ma znaczenia, czy ma sie jakiekolwiek inne - we wszystkich polskich dokumentach jest sie zawsze Polakiem, tylko i wyłącznie.
          Moja córka jest Polka, Brytyjka i teoretycznie Zimbabwejka. W polskich dokumentach wpisuje obywatelstwo polskie, w brytyjskich brytyjskie. Nie ma czegos takiego jak obywatelstwo polsko-brytyjskie, to są dwa osobne obywatelstwa.
        • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 17:26
          jersey02.11 napisała:

> Co do uznawania przeZ Polskę podwójnego obywatelstwa, nie zgadzam się - Polska uznaje podwójne obywatelstwo.

Ale masz jakieś wsparcie?...

Art. 3 ustawy z dnia 2 kwietnia 2009 roku o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2012r. poz. 161) mówi wyraźnie:

"Art. 3. 1. Obywatel polski posiadający równocześnie obywatelstwo innego państwa ma wobec Rzeczypospolitej Polskiej takie same prawa i obowiązki jak osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie.
          2. Obywatel polski nie może wobec władz Rzeczypospolitej Polskiej powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo innego państwa i na wynikające z niego prawa i obowiązki."

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych wyjaśnia to w sposób niemal identyczny jak sama ustawa:

"Obywatel polski może posiadać równocześnie obywatelstwo polskie i obywatelstwo państwa obcego, ale nawet wówczas posiada wobec Rzeczypospolitej Polskiej takie same prawa i obowiązki, jak osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, tj. nie może wobec władz polskich powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo obce lub na wynikające z niego prawa i obowiązki."
          www.msw.gov.pl/portal/pl/95/10169/SPOSOBY_NABYCIA_OBYWATELSTWA_POLSKIEGO.html
          Gdzie widzisz to uznawanie?

• onmytoes Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 10:14
            botu napisała:

> Gdzie widzisz to uznawanie?
            >

Uznawanie w sensie, ze Polska nie zabrania posiadanie podwojnego obywatelstwa. ALE dla polskich organow wladzy osoba posiadajaca dwa obywatelstwa, zawsze bedzie traktowana jako Polak. Czyli na przyklad ktos posiadajacy obywatelstwo polskie i brytyjskie nie moze powiedziec, ze polskie prawo go nie obowiazuje, bo jest Brytyjczykiem.

Sa natomiast kraje, ktore nie pozwalaja na posiadanie podwojnego obywatelstwa, np South Africa, Ukraina, Indie. Obywatele tych krajow, ktorzy chcieliby zostac Brytyjczykami musza napierw zrzec sie swojego pierwszego obywatelstwa. Czyli nie mozna miec podwojnego obywatelstwa brytyjskiego i hinduskiego. RPA w wyjatkowych sytuacjach pozwala na zachowanie obywatelstwa, ale trzeba wystapic ze specjalna prosba, zanim sie ubiega o brytyjskie.
            • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 11:27
              I Zimbabwe :D Tylko tam rok po otrzymaniu drugiego obywatelstwa, automatycznie traci sie pierwsze. Jak komus 'z urodzenia' przysluguje wiecej niz jedno, to traci zimbabwejskie rok po 18. urodzinach, o ile nie zrzeknie sie wszystkich innych obywatelstw, ktore ma.
            • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:51
              onmytoes napisała:

> botu napisała:
              >
              > > Gdzie widzisz to uznawanie?
              > >
              >
              > Uznawanie w sensie, ze Polska nie zabrania posiadanie podwojnego obywatelstwa.

Zgodnie ze slownikiem
              sjp.pl/uznanie
              ozacza przekonanie, ze cos jest wlasciwe.
              Polska uniemozliwia poslugiwanie sie innym obywatelstwem wiec trudno przyjac, ze uznaje ich posiadanie za wlasciwe... Ale rzeczywiscie do wiezienia nie wsadza. Mimo to nie nazwalabym tego uznawaniem.
      • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 17:26
        No jezeli ma paszport, to ma obywatelstwo, bo jak inaczej to sobie wyobrazasz?
        I tak, dziecko moze byc Brytyjczykiem, jezeli rodzice nimi nie są - moja córka została Brytyjka przed własnym ojcem (i przede mną, ale ja nadal nie jestem Brytyjka).
      • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 18:24
        Dziecko urodzone po 5 latach pobytu rodzicow w UK (rodzice UE) ma obywatelstwo brytyjskie AUTOMATYCZNIE. Nie trzeba wnioskowac o to obywatelstwo ani dziecka rejestrowac jako obywatela. Wystepuje sie o paszport, jak wiadomo paszport jest potwierdzeniem posiadanego obywatelstwa.

Automatic acquisition of British citizenship
        Children who have automatically acquired British citizenship do not need to be registered.
        There are two ways a child can automatically be a British citizen without needing to register.
        1 British citizenship otherwise than by descent
        A child born in the UK to parents one or both of whom are
        British citizens, or
        are settled in the UK at the time the child is born, or
         members of the UK armed forces
        is automatically a British citizen otherwise than by descent and does not need to be registered.

• zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 19:13
          To jeszcze zapytam o moje starsze dziecko, urodzone w momencie, gdy zabraklo nam dwoch miesiecy do tych pieciu lat w UK.
          Jest od poczatku tutaj, powrotu do Pl nie przewidujemy. Czy ona kiedykolwiek otrzyma obywatelstwo bez zdawania testu life in the UK i wypelniania papierow, czy tez pomimo ze nie zna zycia w innym kraju, to bedzie musiala udowadniac, ze nie jest wielbladem?
          • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 19:34
            Starszego syna rejestrowalismy jako obywatela w grudniu 2012. Urodzony po 2 latach pobytu. Koszt £551. Nie wiem,czy ma znaczenie, ze zabraklo tych 2 mies. Chyba musi byc 5 lat pelnych, ale mozesz napisac emaila i zapytac. Mysmy chcieli, zeby starszy mial tez obywatelstwo, tak jak mlodszy. Paszportu jeszcze nie wyrobilismy, bo ma polski, ktory konczy waznosc w sierpniu. To juz bedzie jego ostatni polski paszport. Certyfikat rejestracji przyszedl po 3 tygodniach.
        • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 00:39
          Czy to rowniez oznacza ze jak po 5 latach wygasnie waznosc pierwszego bryt. paszportu dziecka to dostanie kolejny? Jak to sie wtedy odbywa? Mi tam bylo obojetne jakie ma obywatelstwo, wyrobilismy bryt.paszport bo bylo prosciej I szybciej. Jednak rodzina z Polski twierdzi ze pomimo iz dziecko ma bryt.paszport to obywatelstwa bryt. nie posiada a tutaj ciekawych rzeczy sie dowiaduje
          • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 07:35
            Ale jak oni to sobie wyobrażają? Jak mozna miec paszport brytyjski, a nie miec obywatelstwa? Z reszta, zdaje sie, ze w samym paszporcie jest rubryka 'nationality' - co tam Twoje dziecko ma wpisane?
            • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 15:41
              Ma wpisane british citizen. To samo ma moja kolezanka ktora zdawala egz.na obywatelstwo. Ale rodzina uwaza ze to paszport tymczasowy bo niemozliwe jest aby dziecko mialo obywatelstwo brytyjskie jesli zadne z rodzicow go nie posiada I ze po 5 latach kolejnego paszportu juz nie dostanie (jesli rodzice nie beda miec nadal bryt.obywatelstwa)
              • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 15:51
                Chyba maja na mysli to slowo - citizen...ze gdyby to mialo byc prawdziwe obywatelstwo to byloby wpisane tylko british. Ja sie nad tym nigdy nie zastanwialam bo jak pisalam - bryt. passport wyrobilam z innych powodow a nie po to aby dziecko mialo inne obywatelstwo oprocz polskiego!
                • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 15:53
                  A tak z ciekawosci...co ma wpisane w paszporcie anglik rodzony w UK?? British czy british citizen ?
                  • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 15:55
                    urodzony mialo byc...
                  • glasscraft Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:01
                    Moj, co prawda Szkot :-) ale urodzony w UK - ma wpisane (tak samo jak kazdy inny posiadacza obywatelstwa brytyjskiego) British Citizen. Rodzina nie ma racji, nie daj im namieszac Ci w glowie.
                    • under.fire Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:18
                      anglik urodzony w UK - to byl taki skrot myslowy. Dzieki za wyjasnienie a rodzinie przekaze ze nie ma racji ;)
                      • glasscraft Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:20
                        No wiem :-) Rudy by sie pewnie posmial :-)
                      • jaleo Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:32
                        under.fire napisała:

> anglik urodzony w UK - to byl taki skrot myslowy.

Hahaha za taki "skrot myslowy" to mozna w Glasgow albo w dolinach walijskich kilka zebow stracic ;-)
                        • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:50
                          W Glasgow najpewniej mozna dostac Glasgow Kiss. Rodzina (nie cala) ciagle mysli, ze ja w Anglii mieszkam.
                          • jaleo Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 16:53
                            plain-vanilla napisała:

> Rodzina (nie cala) ciagle mysli
                            > , ze ja w Anglii mieszkam.

A Anglia to wyspa - kazdy Polak to wie, bo do szkoly chodzil, nie to co Ci glupi angole! (patrz cytat w sygnaturce)
          • steph13 Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 09:29
            Jednak rodzina z Polski twierdzi ze pomimo iz dziecko ma bryt.paszport to oby
            > watelstwa bryt. nie posiada a tutaj ciekawych rzeczy sie dowiaduje

Rodziny w Polsce maja czesto to do siebie, ze maja tendencje do opowiadania glupot wynikjacych z niewiedzy. Zapytaj ich czy w Polsce rozdaja polskie paszporty wszelkim przyjezdnym, tak sobie, na widzimisie?
    • jaleo Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 20:17
      W jakich dokumentach trzeba wpisywac obywatelstwo? Ja nie moge sobie przypomniec choc jednego dokumentu, gdzie wpisuje sie obywatelstwo, oprocz kwestionariuszy do wizy (np indyjskiej).
      • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 21:09
        Wpisuje sie w aplikacji paszportowej. W aplikacji do przedszkola byla dodatkowa strona do wypelnienia z pytaniem o narodowosc (wypelnia sie dobrowolnie), tak samo aplikacja do zapisania sie do przychodni - we wszystkich dodatkowa strona do wskazania pochodzenia/narodowosci, jesli ktos chce, oczywiscie.
        • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 28.04.13, 21:48
          W podaniu o paszport to chyba logiczne, ze wpisuje sie narodowość 'przypisana' do danego paszportu? (Polska do polskiego, brytyjska do brytyjskiego, etc).
          W przychodni mozesz wpisać co chcesz - nie ma to najmniejszego znaczenia. Ja mojej córce wpisuje albo tylko brytyjska, albo wszystkie trzy - zależy ile mam czasu i jaka mam wene ;)
        • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 07:31
          plain-vanilla napisała:

> W aplikacji do przedszkola byla dodatkowa
          > strona do wypelnienia z pytaniem o narodowosc (wypelnia sie dobrowolnie), tak
          > samo aplikacja do zapisania sie do przychodni - we wszystkich dodatkowa strona
          > do wskazania pochodzenia/narodowosci, jesli ktos chce, oczywiscie.

W tych nieobowiązkowych dodatkowych stronach (są używane do celów statystycznych) jest pytanie o pochodzenie etniczne, a nie o obywatelstwo ani nawet narodowość.
          Jeśli nie ma wyszczególnionego "Polish" (a bywa, bo widywałam) albo chociaż "East Europian" to łapiemy się pod "White - other".
          Uwaga - piszę o większości Polaków, za dzieci z małżeństw mieszanych oczywiście zaznacza się co innego.
          Tak jak jaleo napisała nikt tam nie pyta o obywatelstwo.
          • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 08:28
            Ja nie mam problemu z wpisywaniem na formularzach. Podalam przyklady, gdzie mozna spotkac sie z takim pytaniem o ethnic origin a nie o obywatelstwo. Przyklad:
            Please read the list below and tick the appropriate box that you feel most nearly describes your ethnic origin
            White---------------------------------------
            • zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:13
              No to ciagnac dalej temat, moje dziecko urodzone tutaj po tych pieciu latach bedzie juz white- british czy wciaz white- other?

Czy jesli nigdy nie zloze zadnego papieru w urzedzie polskim, ze posiadam dziecko, nigdy od panstwa polskiego to dziecko nic nie bedzie chcialo, ale nadal jest to dziecko dwojga tylko Polakow, to ono nie bedzie samo Polakiem? Zakladam, ze w UK, skoro urodze Brytyjczyka, to nie musze sie po zadna cholere do ambasady czy po jakis pesel nigdy udawac.
              • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:15
                Dziecko jest Polakiem, jezeli chociaz jedno z rodzicow jest Polakiem i w ciagu chyba 3 czy 6 miesiecy nie zlozysz oswiadczenia o zrzeknieciu sie obywatelstwa za dziecko (bo ma np. inne - nie moze zostac bezpanstwowcem). Jezeli nie zrzekliscie sie za dziecko obywatelstwa, to ono jest Polakiem.
                A w kwestionariuszach wpisuj jak Ci fantazja dyktuje - jakie to ma znaczenie?
              • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:20
                zurekgirl napisała:

> No to ciagnac dalej temat, moje dziecko urodzone tutaj po tych pieciu latach be
                > dzie juz white- british czy wciaz white- other?

Te formularze pytaja o ethnic origin, czyli pochodzenie, a nie o obecny stan swiadomosci... Nawet po 5 latach dziecko nie zmienia pochodzenia.
                >
                > Czy jesli nigdy nie zloze zadnego papieru w urzedzie polskim, ze posiadam dziec
                > ko, nigdy od panstwa polskiego to dziecko nic nie bedzie chcialo, ale nadal jes
                > t to dziecko dwojga tylko Polakow, to ono nie bedzie samo Polakiem? Zakladam, z
                > e w UK, skoro urodze Brytyjczyka, to nie musze sie po zadna cholere do ambasady
                > czy po jakis pesel nigdy udawac.

Bedzie Polakiem jesli sie tego nie zrzeklas.
                • zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:24
                  A skad panstwo polskie dowie sie, ze ma jednego obywatela wiecej. Jest obowiazek rejestracji? Sorry za durne pytania, ale odpowiadacie szybciej niz uncle google :)
                  • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:27
                    A skad UK sie dowie, ze masz Brytyjczyka w domu? Wyrob dziecku paszport to sie dowiedza. Chyba ze nie zamierzasz nigdzie z dzieckiem wyjezdzac. Wtedy ani polskiego ani brytyjskiego paszportu mu nie wyrabiaj i zadne panstwo sie nie dowie, hahaha :-)
                  • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:32
                    Jesli nie zglosisz to sie nie dowie.

Pulapka paszportowa polegala wlasnie na tym, ze tych nigdy nie zarejestrowanych (ale polskich obywateli, bo sie nie zrzekli) zatrzymywano przed wyjazdem z Polski i nie pozwalano uzyc posiadanych paszportow np. amerykanskich, na ktorych wjechali.
                    • zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:54
                      To mi sie wlasnie absurdalne wydaje nieco. Wyrabiam dziecku brytyjski paszport i nic poza tym. Nie rejestruje go, nie ma peselu, panstwo polskie o nim nie wie. Jak to wiec mozliwe, ze na granicy zatrzymuja dziecko, ktore w zadnej polskiej bazie danych nie powinno figurowac. Na nazwisko patrza i wesza spisek? Ja po prostu chce uniknac biegania po urzedach, placenia za tlumaczenia i inne tego typu smiechy klasyczne dla polskiej biurokracji, bo po prostu mi sie nie chce.
                      • plain-vanilla Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 12:59
                        Ja synowi z brytyjskim paszportem wyrabiam polski dowod. Mniej zachodu niz z paszportem. Tlumaczenie aktu urodzenia (80 zl-zrobila babcia), umiejscowienie w polskim USC (50 zl-zrobil wujek). Maz i ja zlozymy tylko wniosek (za darmo) w UM latem. Dochodzi koszt zdjec. Pesel dzieku wyrobia przy okazji i bedzie spokoj, niech ma ten polski dowod do 18 a potem, to jak bedzie chial. Porownujac do kosztu zrobienia paszportu w konsulacie, to sa grosze za dowod.
                        • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 13:14
                          My mamy teraz dokladnie taka sama sytuacje :) Corka ma polski dowod i brytyjski paszport. Zimbabwejski moze wyrobimy jak bedziemy leciec do czarnej babci ;)
                          • zurekgirl Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 13:38
                            Mi wlasnie o to chodzi, ze to sie WYRABIA, ze to to trzeba ISC i WYROBIC...albo mnie jakies znuzenie ciazowe czy wiosenne dopadlo, albo sie komfortu zalatwiania spraw listownie nauczylam, ale jak mam choc dwie godziny z zycia poswiecic na zawleczenie sie do urzedu, lazenie od okienka do okienka, to juz zaczynam kombinowac, jakby bezproblemowo sie od tego wymigac. Nie mam na kogo zwalic tej przyjemnosci niestety, a jesli mojemu dziecku do bezproblemowego zycia wystarczylby jeden paszport UK, to by mi bylo bardzo na reke.
                            • jaleo Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 13:59
                              zurekgirl napisała:

> a jesli mojemu dziecku do bezproblemowego zycia wystarczyl
                              > by jeden paszport UK, to by mi bylo bardzo na reke.

Moj syn ma prawie 20 lat i jak dotad (odpukac) zyje bezproblemowo bez polskiego paszportu ani polskiego dowodu. Co wiecej, niedawno dostal w PL spadek i tez (jak do tej pory) wszystko dobywa sie bez polskich dokumentow, ale jeszcze nie dzielimy skory na niedzwiedziu, bo sprawa jeszcze w toku.
                      • botu Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 13:01
                        zurekgirl napisała:

> To mi sie wlasnie absurdalne wydaje nieco.

Nie tylko Tobie...

> Na nazwisko patrza i wesza spisek?

Tak wlasnie bylo.

Ale juz od kilkunastu lat pulapki paszportowej nie stosuja.
                        Co nie zmienia faktu, ze przepisy ja umozliwiajace ciagle istnieja - wyzej cytowalam ustawe.
                    • jaleo Pulapka paszportowa 29.04.13, 13:47
                      botu napisała:
                      > Pulapka paszportowa polegala wlasnie na tym, ze tych nigdy nie zarejestrowanych
                      > (ale polskich obywateli, bo sie nie zrzekli) zatrzymywano przed wyjazdem z Pol
                      > ski i nie pozwalano uzyc posiadanych paszportow np. amerykanskich, na ktorych w
                      > jechali.

Niezupelnie. Tzw. pulapka paszportowa stosowana byla przez polskie wladze jako swego rodzaju "odwet" za odmowe zniesienia wiz dla Polakow do US, Kanady i Australii (i prawie wylacznie w osniesieniu do tych panstw byla stosowana). Obywateli tych krajow w tamtych czasach obowiazywaly rowniez wizy do PL, a pulapka ona na tym, ze jak ktos o polsko brzmiacym nazwisku swoim albo jednego z rodzicow ubiegal sie o polska wize, to wizy odmawiano i zadano wyrobienia polskiego paszportu. I dochodzilo do takich absurdow, jak np potomkowie emigracji kosciuszkowskiej, nie mowiacy ni w zab po polsku, gdzie nikt od pieciu pokolen nie mial polskiego paszportu, byli nagle zmuszani do drogi przez meke polskiej biurorkacji. I do tego jeszcze ich kosulat straszyl, ze nawet jak zrezygnuja z podrozy, to i tak juz ich teraz maja "na celowniku" i beda miec "klopoty" ;-)
                      "Pulapka paszportowa" skonczyla sie ze zniesieniem wiz dla Polakow do Kanady i "obietnica" z US, ze sie zniesieniem wiz zajma.
                      Teoretycznie, moze byc oczywiscie sytuacja, o ktorej piszesz wyzej, ze ktos wjedzie na brytyjskim paszporcie i go nie wypuszcza, ale to tylko teoretycznie ;-)

Ja na polskiej granicy pokazuje polski paszport, ale np moje dzieci tylko brytyjski (bo tylko taki maja) i nie mielismy nigdy problemow, nawet w czasie szalejacej "pulapki paszportowej" czyli jakies 15 lat temu. Dzieci maja polskie imiona, ale brytyjskie nazwisko.
                      • botu Re: Pulapka paszportowa 29.04.13, 20:32
                        jaleo napisała:
                        >
                        > Niezupelnie. Tzw. pulapka paszportowa stosowana byla przez polskie wladze

> jak ktos o polsko brzmiacym nazwisku swoim albo jednego z rodzicow ubiegal sie o polska wize, to wizy odmawiano i zadano wyrobienia polskiego paszportu.

Oczywiscie mozna dyskutowac nad wiarygodnoscia zrodla, ale juz mi sie nie chce...

www.videofact.com/pulapka_paszportowa.html
                        "Bez słowa wpuszczano Polonię do Polski za okazaniem paszportow amerykanskich, kanadyjskich lub australijskich, ale potem wyrywkowo żądano od losowo wybranych osób okazania paszportów polskich przy wyjeździe z Polski, grożąc niewypuszczeniem z Polski z powrotem do domu.
                        W przypadku Polonii powracającej do domu z krótkich urlopów w kraju, zatrzymanie na polskiej bramce granicznej do czasu wyrobienia paszportu polskiego groziło utratą pracy w kraju zamieszkania z powodu samowolnego przedłużenia urlopu. W drastycznych wypadkach - ruiną finansową, z powodu niedotrzymania terminów i zobowiązań płatniczych za oceanem.
                        Groźba kilkutygodniowego czy kilkumiesiecznego uwięzienia w granicach RP, na czas szamotania się z polskimi urzędami o polski paszport przez osoby nie posiadające dowodu osobistego, meldunku, adresu stałego zamieszaknia w Polsce ani numeru PESEL, doprowadziła na pewien czas do drastycznego spadku przyjazdów Polonii amerykańskiej z wizytami do Polski."
                        • podkocem Re: Pulapka paszportowa 29.04.13, 22:49
                          Groźba kilkutygodniowego czy kilkumiesiecznego uwięzienia w granicach RP, na cz
                          > as szamotania się z polskimi urzędami o polski paszport przez osoby nie posiada
                          > jące dowodu osobistego, meldunku, adresu stałego zamieszaknia w Polsce ani nume
                          > ru PESEL,

A jaki problem w takiej sytuacji wsiaśc w samochód i pojechać do obojętnie którego z sąsiadów będącego członkiem UE i stamtąd bezproblemowo polecieć do USA dzien później? Przecież amerykańskiego paszportu nie mogli zarekwirować???
                          • botu Re: Pulapka paszportowa 29.04.13, 23:26
                            podkocem napisala:
                            >
                            > A jaki problem w takiej sytuacji wsiaśc w samochód i pojechać do obojętnie któr
                            > ego z sąsiadów będącego członkiem UE i stamtąd bezproblemowo polecieć do USA dz
                            > ien później? Przecież amerykańskiego paszportu nie mogli zarekwirować???

Teraz? Zaden.
                            Ale to sie odbywalo parenascie lat temu, przed polska akcesja do UE. W linku byly daty.
                            Do zadnego kraju (przez zadna granice) nie mozna bylo wyjechac bez dokumentu, a _polscy_ pogranicznicy zadali polskiego paszportu od polskiego obywatela.

• podkocem Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 11:19
      Na jakiej podstawie ma Twoim zdaniem obywatelstwo brytyjskie? Tu, tak jak w Polsce panuje prawo krwi a nie prawo ziemi. Twoje dziecko ma tylko i wyłacznie obywatelstwo polskie.
      • illegal.alien Re: naszych dzieci obywatelstwo w dok. ? 29.04.13, 11:25
        Nieprawda. W UK panuje mieszanka prawa krwi z prawem ziemii i nie-obywatele moga miec Brytyjskie dzieci, pod warunkiem, ze udokumentuja staly pobyt (wide moja mloda, ktora jest Brytyjka 'po mnie', a ja Brytyjka nie jestem wcale).
      • plain-vanilla do podkocem 29.04.13, 11:51
        Prosze, tutaj cytat dla ciebie, jesli nie przeczytalas wszystkich postow w watku (bylo wczesniej cytowane)
        Automatic acquisition of British citizenship
        Children who have automatically acquired British citizenship do not need to be registered.
        There are two ways a child can automatically be a British citizen without needing to register.
        1 British citizenship otherwise than by descent
        A child born in the UK to parents one or both of whom are
        British citizens, or
        are settled in the UK at the time the child is born, or
         members of the UK armed forces
        is automatically a British citizen otherwise than by descent and does not need to be registered.
        • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 09:46
          Jesli moj maz ma obywatelstwo przez naturalizajce, to jest by descent czy other than by descent?

Jesli nasze dziecko urodzi sie w Polsce, to bedzie mialo autimatyczne obywatelstwo po ojcu?

Juz sama nie wiem,pomozcie:)
          dzieki
          • yadrall Re: do podkocem 09.06.13, 10:05
            Ja nie fachowiec,ale by descent to nie by naturalistaion-wg mnie dwie zupelnie rozne sprawy.
            Jezeli dziecko urodzi sie w PL to napewno nie bedzie mialo obywatelstwa po ojcu,ktory ma obyatelstwo poprzez naturalizacje.
            Jezeli maluch urodzi sie w UK to tak,ale jak w Pl to bedzie was to kosztowalo 763f na dzis...
            • plain-vanilla Re: do podkocem 09.06.13, 10:11
              Obywatelstwo przez naturalizacje ma te samo "moc" co obywatelstwo rodowitego Brytyjczyka i nazywa sie otherwise than by descent. Takie obywatelstwo przekazuje sie potomstwu urodzonemu za granica w jednym pokoleniu. Dzieci tego dziecka (ktore urodzone za granica bedzie mialo obywatelstwo by descent) nie beda juz mialy zadnych praw do brytyjskiego obywatelstwa.
              • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:15
                dzieki plain vanilla:)
                wlasnie tak myslalam,ale chcialam sie upewnic

widzialam gdzie info o protestach w sprawie tego decsent i othen by descent, zeby zrownac wszystkie prawa,ktore im przysluguja..
              • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:21
                A jak ojciec jest naturalizowany, a dziecko urodzi sie w UK, a nie w Polsce
                to tez dostanie by descent po ojcu?:))
                czyli w sumie wyjdzie na to samo, niezaleznie gdzie sie urodzi?
                • plain-vanilla Re: do podkocem 09.06.13, 10:24
                  Nie bedzie tak samo, bo dziecko urodzone za granica bedzie mialo obywatelstwo by descent, urodzone w UK otherwise than by descent i bedzie moglo przekazac obywatelstwo swoim dzieciom.
                  • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:27
                    aha, to ciekawe

a jak jakas Brytyjka z dziada pradziada urodzi dziecko za granica to tez to dziecko nie bedzie przekazywac obywatelstwa?
                    czy tu wazny jest fakt,ze ojciec nie byl by descent tylko other than by descent?
                    • plain-vanilla Re: do podkocem 09.06.13, 10:32
                      Musisz sobie poczytac na necie, bo jest masa wyjatkow. Generalnie dzieci Brytyjczykow urodzone za granica maja obywatalstwo by descent. I koniec, takiego obywatelstwa sie nie przekazuje AUTOMATYCZNIE dalej. Mozna dziecko zarejestrowac jako obywatela i uiscic stosowna oplate.
                      • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:36
                        dzieki, ja tak tylko z ciekawosci, bo w sumie zawsze myslalam,ze miejsce urodzenia nie ma znaczenia ,(w przypadku UK) a teraz widze,ze ma. I to w sumie dla przyszlego pokolenia.

a ciekawe gdyby moje dziecko zrzeklo sie obywatelstwa polskiego, a nie moze przekazywac brytyjskiego... to jakie obywatelstwo przekaze swojemu dziecku?:))))hahahah
                  • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:48
                    plain-vanilla, moge sie zapytac nei na temat?
                    Juz mam wypelniona cal aplikacje i obywatelstwo
                    Nadal nie jestem tylo pewna co wpisac tutaj
                    1.3 Please say when you were given indefinite leave to enter/remain in the UK

czy date przyjazdu, ktora byla Jan 2006 czy date kiedy otrzymalam niebieska ks, czyli Nov 2007?

dzieki z gory za pomoc
                    • plain-vanilla Re: do podkocem 09.06.13, 10:56
                      Mezowi wypelnialam cala aplikacje i nic nie wpisalam, czy NCS mu tam cos dopisal, to nie wiem.
                      • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:58
                        dzieki:) ja sama wypelniam
                        napisalam do nich maila, takze poczekam az odpisza:)
                        • plain-vanilla Re: do podkocem 09.06.13, 11:02
                          To powodzenia w czekaniu, mozesz sie nie doczekac.
                          • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 11:04
                            juz mi odpisali na 3 maile
                            trwalo to ok 10 dni na kazdy,ale zawsze dostalam odpowiedz
              • carmita80 Re: do podkocem 09.06.13, 12:02
                plain-vanilla napisała:

> Obywatelstwo przez naturalizacje ma te samo "moc" co obywatelstwo rodowitego Br
                > ytyjczyka i nazywa sie otherwise than by descent. Takie obywatelstwo przekazuje
                > sie potomstwu urodzonemu za granica w jednym pokoleniu. Dzieci tego dziecka (k
                > tore urodzone za granica bedzie mialo obywatelstwo by descent) nie beda juz mia
                > ly zadnych praw do brytyjskiego obywatelstwa.

Otorz to.
            • kruella9 Re: do podkocem 09.06.13, 10:13
              yadrall napisała:

> Ja nie fachowiec,ale by descent to nie by naturalistaion-wg mnie dwie zupelnie
              > rozne sprawy.
              > Jezeli dziecko urodzi sie w PL to napewno nie bedzie mialo obywatelstwa po ojcu
              > ,ktory ma obyatelstwo poprzez naturalizacje.
              > Jezeli maluch urodzi sie w UK to tak,ale jak w Pl to bedzie was to kosztowalo 7
              > 63f na dzis...

No ja tez tak mysle,ze to jest other than by descent i zgodnie z tym:
              20.1.3 British citizens by descent cannot transmit their citizenship to children born
              abroad except in the circumstances described in Chapter 4. British citizens
              otherwise than by descent automatically transmit their citizenship to children
              born abroad.

dziecko dostanie bryt. obywatelstwo.
              • carmita80 Re: do podkocem 09.06.13, 11:51
                www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/othernationality/Britishcitizenship/bornoverseas/
                Tu masz odpowiedz, wg mnie twoje dziecko bedzie mialo obywatelstwo odziedziczone po ojcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka