Dodaj do ulubionych

problemy zdrowotne a podroz samolotem

11.06.13, 12:35

Czesc Dziewczyny, juz tu kiedyś pisałam odnośnie mojego syna, a teraz przyszla kolej na mój problem:( Zalozylam watek w innym miejscu, ale nie wiem, czy ktoś mi odpowie, a mysle sobie, ze skoro jesteście w UK to często podróżujecie samolotem i być może będziecie mi umiały pomoc.

Za 2 tygodnie mam samolot. Boje się jak diabli, ale to inna sprawa. Chodzi o to, ze niedawno dowiedziałam się, ze majac anemie ( mam niestety, hemoglobina 10.4) nie powinno się latac. Czy ktoras z Was wie o co tu chodzi? I czy mój wynik jest bezpieczny?

Druga sprawa to zęby. Kilka dni temu usunelam osemke i jest ok, ale mam do usuniecia jeszcze jednego zeba i tu jest problem. Korzen jest w zatoce, a to oznacza otwarcie zatoki, antybiotyki i szwy. Trudno przewidzieć jak to się będzie goic. Czy mimio wszystko te 2 tygodnie to bezpieczny okres czasu od wyrwania do lotu? Nawet gdyby były jakies komplikacje? Przepraszam za taki temat, może ktoras z Was wie cos na ten temat..?

Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 12:43
      A dlugi ten lot? Moim zdaniem najwiekszym problemem moze byc twoja panika, co podniesie cisnienie i wtedy moze byc problem z rana w zebie (choc w dwa tygodnie powinna sie zagoic). Przy wzrostach/spadkach cisnienia w kabinie mozesz czuc lekkie cisnienie w zebie, ale to nie tragedia dopoki bedziesz w stanie zapanowac nad zebami, spokojnie oddychac, przelykac sline itd. Dla wiekszosci osob przelot samolotem to nie wieksze przezycie niz przejazd autobusem, o anemii nic nie slyszalam i z anemia latalam, przezylam, nawet ie zauwazylam roznicy, bo nie wiedzialam, ze cos mi sie moze stac (co dokladnie?).
    • londynwarszawaparyz Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 12:47
      nie jestem lekarzem, ale mi sie wydaje ze to jest przesada. Kobiety w ciazy lataja samolotami, osoby otyle z rozynymi chorobami, cukrzycy, anemicy. Co moze sie Tobie stac? Absolutnie nic. Moze cisnienie troche wplynie na samopoczucie, bedziesz bardziej oslabiona, i tyle. Zeby w moim miemaniu nic tu nie maja do rzeczy. To jest chyba jakis przesad. Samolotami przewoza chorych, ofiary kataklizmow np tsunami czy wojny, ludzi w gorszym stanie, z oderwanymi konczynami, a tu sie pojawia temat o zebie...i to jeszcze dwa tygodnie przed wylotem. Sadze ze nic ci nie bedzie i to jest twoje przewrazliwienie.
    • bramhall Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 12:55
      Tak wyczytałam. Jeśli chodzi o anemie to chyba na stronie ktoregos przewoźnika. A o zebach na forum. Rozne rzeczy ludzie opisują, a ja jestem trochę panikara...Od mojego ostatniego lotu minely już ponad 2 lata i się zaczyna nerwowka. Dzieki za odpowiedzi :)
      • karolina_zet Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 13:06
        POdobno stomatolodzy zalecaja odczekac z lotem kilka dni po wyrwaniu osemki. Ja jednak lecialam po dwoch dniach a znajomy tego samego dnia ( lekarz wiedzial o locie).
        • bramhall Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 13:12
          I jak to zniosłaś? Ja się boje tej otwartej zatoki raczej...
    • yskyerka Re: problemy zdrowotne a podroz samolotem 11.06.13, 13:40
      Po dwóch tygodniach miejsce po zębie powinno się już ładnie zagoić. Przynajmniej na tyle, że zapomnisz o zabiegu. Ja leciałam tydzień po wstawianiu implantu i mój lekarz nie widział przeciwwskazań. Widział mnie dzień przed lotem na kontroli. Profilaktycznie miej w torebce leki przeciwbólowe, jeżeli ząb będzie cię jeszcze pobolewał.

Nie wiem, co ma anemia do lotu samolotem, ale na pewno przez dwa tygodnie możesz popracować nad podwyższeniem poziomu żelaza.

A przed samym lotem polecam jakąś melisę, bo jak nie ząb czy anemia, to na pewno nerwy dadzą ci się we znaki. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka