Dodaj do ulubionych

Chusta dla niemowlaka.

10.07.13, 15:23
Po urodzeniu dziecka będę sama w domu, mąż będzie mógł zostać ze mną zaledwie kilka dni, potem wraca do pracy. Nie będę miała nikogo do pomocy, dziecko chcę mieć jak najczęściej przy sobie, zwłaszcza że planuję karmić piersią. Jednocześnie chciałabym też w miarę szybko, jeśli się uda, wrócić do aktywnego trybu życia.
Bardzo podoba mi się pomysł z chustami, zwłaszcza dla niemowlaków, które nie ważą wiele i można je bez szkody dla własnego kręgosłupa nosić jak najczęściej przy sobie. Zaczęłam rozglądać się po sklepach i w internecie i dostałam istnego oczopląsu, nie mam zielonego pojęcia, którą wybrać! Jest tyle modeli, kształtów, wariantów że całkiem się pogubiłam. Wolałabym raczej chustę, niż usztywniane nosidełko, ale czy taka miękka chusta nie zaszkodzi rozwojowi postawy takiego maluszka? Macie jakieś sprawdzone, atestowane modele? Chciałabym też, żeby była to chusta, którą mogę sama zawiązać/zapiąć, sama włożyć do niej dziecko i jeszcze najlepiej, żeby nie zrujnowała mnie finansowo ;) Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 16:46
      Ja mialam poczatkowo Close (teraz nazywa sie chyba Caboo? ale widzialam, ze cos nakombinowali z designem i juz mi sie tak nie podoba), dobre dla poczatkujacych, szczegolnie, ze ja rodzilam zima, a jednak to elastyk, wiec grzeje.
      Potem przesiadlam sie na Natibaby, kupilam uzywana od znajomej - i do tej pory ja mam, nie umiem sie z nia rozstac! A dziecko ma 2,5 roku. Dokupilam sobie druga tkana (Didymos) i nosi mi sie rowie dobrze - kupilam druga, bo byla ladna, jedna spokojnie by mi starczyla.
      Mialam tez po drodze mei-taia z Babyhawk (srednio mi podszedl), Tule (corka z neigo szybko wyrosla) oraz wrap-teia z Huxling (mam nadal, ale komus pozyczylam, wiec tymczasowo nie korzystam, to moje ulubione nosidlo zaraz po chuscie, chociaz na krotki dystans lepsze).
      • illegal.alien Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 16:47
        aha, uzywana chuste/nosidlo kupisz na naturalmamas.co.uk (wejdz na forum).
        • panixx Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 17:16
          Na poczatek polecam jakas elastyczna, bo latwiej sie nauczyc wiazac i wkladac dzidzie.
          • espionka Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 17:41
            w UK dosc popularna jest Moby, ta jest z mniej elastycznych, prosta w wiazaniu, teraz jest chyba dostepna z organicznej bawelny rowniez. Dziecko w prawidlowej pozycji pozostaje od noworodka. Ja bylam rowniez zadowolona z tej chusty
            • spaola76 Re: Chusta dla niemowlaka.podepne sie pod wątek 10.07.13, 18:21
              Ja też przymierzam się do chusty, z racji tego że będzie to moje trzecie dziecko więc i czasu jakby mniej na przytulanie itp. ale jest jedno ale... jestem duża kobietą, normalnie mam rozmiar 22 ubrań i czy taka chusta mi wystarczy na zawiązanie?
    • hanai77 Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 22:25
      Ja na poczatku doradzam close bo latwo sie zaklada a wygodna a jak moby tyle ze wiązać nie trzeba aż tak , moby oczywiście tez daje radę pózniej przesiadlam sie w ergo i kocham ja całym sercem , mam dwie jedna na sprzedaż jakby co do zainteresowanych , nosilam tez w pounchu to to już wogole wygoda jak noworodek pózniej już nie za bardzo , można tez kombinować z kolkowymi chustami typu freedom albo baba sling tudzież premaxx
      • chestnutflower Re: Chusta dla niemowlaka. 10.07.13, 23:54
        Bardzo fajna jest na pocztek elestyczna Moby tak do ok 6 msc w zaleznosci od ciezaru dziecka
        (mam na zbyciu w kolorze czekolady w razie czego bo moj maluch juz za ciezki, z instrukcja)
        Mam rowniez Didymos i jest to chusta tkana, super sprawa.

Najwiecej teraz uzywam nosidlo ergo, niezastapione dla dziecka starszego, od ok 6-7 msc.
        • kjan76 Re: Chusta dla niemowlaka. 11.07.13, 12:02
          U mnie sprawdzila sie na samym poczatku close baby carrier, ale ta starsza z kolkami ktorej chyba juz nie produkuja (illegal o niej wspominala), mozna kupic na ebay. Jest elastyczna, dobrze przytrzymuje maluszka i nie trzeba jej wiazac bo zaciaga sie tylko kolka po obu stronach.
          Mialam tez wiazana, tkana ktora byla super przy ciezszym juz dziecku, do niedawna jeszcze mojego malucha w niej nosilam.
          Uszylam sobie rowniez ring sling na teraz (mlody niedlugo skonczy rok i jest dosyc ciezki) tak jak gdzies trzeba go troche poniesc, on ogolnie lubi wozek wiec najczesciej tam laduje bo moje plecy juz nie daja rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka