Dodaj do ulubionych

Własna działalność

31.07.13, 18:03
Dziewczyny, wiem, że wiele z Was prowadzi własną działalność. Ja się właśnie szykuję do otworzenia swojej.

Nie zajęłam się jeszcze żadnymi szczegółami poza wymyśleniem biznesu, tworzeniem strony internetowej i przemyśleniem reklamy.

Chciałabym zacząć ogłaszać się już pod koniec tego tygodnia (będę prowadzić coaching - czyli chyba będę musiała być sole trader) i oczywiście promować stronę.

I teraz mam na szybko kilka pytań (ja wiem, że na gov.uk jest wszystko, ale będę się w to zagłębiać szczegółowo w przyszłym tygodniu):

Czy mogę mieć pierwszych klientów bez formalnego zarejestrowania działalności? (coś mi świta że mam 3 miesiące na zarejestrowanie się)
Czy mogę mieć aktywną stronę internetową bez bycia oskarżoną o prowadzenie nielegalnej (niezarejestrowanej) działalności?
W jaki sposób mam rejestrować płatności?
Czy mam z klientem podpisywać umowę (jeśli sprawa dotyczy pakietu usług - na przykład za 150 funtów/3 tygodnie)? Czy mogę też po prostu wypisać mały świstek i wziąć pieniądze do ręki/odłożyć na kupkę?

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • spillerix Re: Własna działalność 04.08.13, 00:07
      > Czy mogę mieć pierwszych klientów bez formalnego zarejestrowania działalności?
      > (coś mi świta że mam 3 miesiące na zarejestrowanie się)

Mozesz.. i dobrze Ci swita. Masz 3 miesiace aby zgosic sie do HMRC od momentu zarobienia pierwszych pieniedzy. Generalnie nie musisz im nic udowadniac, po prostu spytaja sie o date rozpoczecia dzialalnosci (tak przynajmniej mialem 5 lat temu). Jesli Twoja data bedzie dalsza niz 3 miechy dostajesz z automatu penantly za spoznienie 100f i tyle :) Sam osobiscie przegapilem ten okres i dostalem stowke do zaplacenia :)

> Czy mogę mieć aktywną stronę internetową bez bycia oskarżoną o prowadzenie niel
      > egalnej (niezarejestrowanej) działalności?

Po to wlasnie jest okres 3 miesiecy aby sprawdzic czy biznes Ci sie rozkreci czy nie. Wiec wszelkie formy reklamy dozwolone a wrecz wskazane.

> W jaki sposób mam rejestrować płatności?
      Np. poprzez Pay-in book podpieta do Twojego konta w banku. Mozna nawet wykorzystac zwyklego excela i systematycznie odnotowywac wszelkie przychody i koszty. Polecam Ci odnotowywanie wszystkiego na biezaco wlasnie w excelu, bedzie Ci latwiej przy wypelnianiu formularza self assesment w rocznym rozliczeniu. Tam po prostu wpisujesz kwote przychodow i kosztow, ktora wyliczy Ci excel.. Mozna podawac laczna kwote jednego i drugiego, a mozna tez rozdrabniac sie i wpisywac szczegolowe dane tj. przychod z wynajmu tyle i tyle , przychod z wyzywienia tyle.. koszty pradu iles tam, koszty ubezpieczenia tyle..

> Czy mam z klientem podpisywać umowę (jeśli sprawa dotyczy pakietu usług - na pr
      > zykład za 150 funtów/3 tygodnie)? Czy mogę też po prostu wypisać mały świstek i
      > wziąć pieniądze do ręki/odłożyć na kupkę?

No to juz zalezy od Ciebie jak bedziesz chciala sie wywiazywac papierkowo ze swoimi klientami ;) Dla swietego spokoju zrobilbym jakies terms and conditions do wgladu i podpisania do tego podpiac rachunek i juz :)

Powodzenia !
      • botu Re: Własna działalność 04.08.13, 10:37
        spillerix napisał:

> przychod z wynajmu tyle i tyle , przychod z wyzywienia tyle..

O ile przychód z wynajmu jeszcze potrafię sobie wyobrazić (jeżeli ktoś zarabia na wynajmie, btw. wątkotwórczyni o tym nic nie pisała) to przychód z wyżywienia to dla mnie zagadka. Możesz podręcić jasność wypowiedzi?

• londynwarszawaparyz Re: Własna działalność 04.08.13, 12:35
          mi sie zdaje tylko, ze moze chodzilo o nie przychod z wynajmu a odliczenie kosztow wynajmu, pradu, telefonow, od dochodow przy rozliczeniu rocznym (koszta firmy). Czyli nie przychod tylko "odchod" :) Wyzywienie? Napewno nie jako self empl. :) Tylko LTD maja mozliwosc odliczenia posilku dziennie w tym dla pracownikow i wliczania tego w koszta firmy. Gdyby tak bylo trzymalabym rachunki z Asdy dla rozliczenia self assesment za wyzywienie- w skali roku- to fajna suma sie robi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka