Dodaj do ulubionych

EEA Family Permit

12.08.13, 15:17
Witam. Nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce na to pytanie, lecz potrzebuję szybkiej informacji na temat mnie nurtujący. Otóż składając dokumenty do EEA Family Permit, w związku z małżeństwem z obcokrajowcem ambasada potrzebuje naszego aktu małżeństwa z tym że w wersji angielskiej. Jednak nie wiem czy po prostu mam u tłumacza zwykłego to przetłumaczyć czy u przysięgłego, bo w ambasadzie powiedzieli że nie trzeba iść do notariusza z tym. Jeżeli ktoś jest w temacie proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: EEA Family Permit 12.08.13, 16:14
      ale sa 'certified translations' zwane rowniez 'sworn translations'.
      • ally-t Re: EEA Family Permit 12.08.13, 16:52
        Sa certified translations, ale polegaja na tym, ze kazdy moze napisac, ze poswiadcza (certifies)zgodnosc tlumaczenia z oryginalem dokumentu.
        Niektore kraje ( w tym Polska) wymagaja tlumaczen przysieglych (sworn), ale to juz inna para kaloszy. Jak wspomniala kolezanka wyzej, w Anglii czegos takiego nie ma.
    • plain-vanilla Re: EEA Family Permit 12.08.13, 19:05
      Mozesz uzyc apostille service.
    • black.joanna Re: EEA Family Permit 12.08.13, 23:42
      A jak jest z aktami urodzenia (polskimi)? Trzeba tłumaczyć, czy wysłać oryginały i tyle?
    • waleris1 Re: EEA Family Permit 25.01.16, 11:42
      Czesc jestem polka a wiec jestem czlonkiem uni europejskiej . mieszkam i pracuje w angli, problem mam taki ze moj maz jest spoza uni europejskiej, chcialabym zeby moj maz przyjechal do mnie do angli, o jaka wize mam prosoc i skad mam wziasc formulaz na wize prubowalam wziasc z gov.uk jest tam wiza eea no jak wpisuje dane ze maz krst armianonen wyswietla mi sie duzo informacji a formy na wize nie wydaje . moze ktos wie skod mozna sciagnac ten formulaz na wize. Z gory dzieki i pozdrawiam
      • plain-vanilla Re: EEA Family Permit 25.01.16, 12:17
        Maz powinien aplikowac o family permit (moze wtedy przebywac w UK przez 6 miesiecy).Co po tym czasie, to nie wiem. Musi aplikowac sam, ty nie mozesz tego zrobic. Trzeba zalozyc konto i sie zalogowac:

www.gov.uk/apply-uk-visa

Before you start

You must be outside the UK, the Channel Islands and the Isle of Man to apply for your visa.

You need to:

register for an account
        fill in the application form in English
        pay for the visa fee online (in most cases)
        print out your form
        book and attend an appointment at a visa application centre
        You must:

have the original and a photocopy of all the supporting documents you need for your visa
        translate any supporting documents and include them with the originals if they aren?t in English
        Tuberculosis (TB) test

You may need to get a TB test, depending on where you?re applying from - check if you need a TB test.

Attending an appointment

Check where your appointment will be before you apply - it may be in a different country.

• plain-vanilla Re: EEA Family Permit 25.01.16, 12:27
          Nie mozesz sciagnac formularza. Aplikuje sie online. Maz musi zrobic test na TB. Pewnie w jakims wyznaczonym laboratorium.
    • tisz Re: EEA Family Permit 25.01.16, 13:33
      W moim przypadku wszelkie dokumenty mialam tlumaczone przez tlumacza przysieglego albo z apostille. Natomiast akt malzenstwa byl na formularzu miedzynarodowym, do dostania nieodplatnie (nalezy wspomniec, ze akt potrzebny np. do zasilku) z USC. Po uzyskaniu wizy w okolo 2tyg, ma czas 6mcy na wielokrotny wjazd i wyjazd do UK, zameldowanie i zatrudnienie. Po uplywie tego czasu, nie ma konkretnych wymogow kiedy, wypelnia sie formularz EEA2 na 5 letnia karte rezydenta, ktora m.in. umozliwia wyjazd i wjazd do UK, na ktory czeka sie okolo 3mcy.
      • koteszka Re: EEA Family Permit 01.03.16, 21:11
        hej, ja mam pytania w sprawie wszystkich dokumentów.Tak samo jak Ty zamierzam wziąć akt małżeństwa na formularzu międzynarodowym z USC, jednakże nie do końca wiem jakie dokumenty mogę załączyć w formularzu EEA. Jakie są najpotrzebniejsze dokumenty, które powinnam załączyć razem z mężem? czy kontrakty z pracy w Polsce są potrzebne i czy trzeba je tłumaczyć na angielski? Albo chciałabym pokazać ,że mam oszczędności na lokacie w banku,(że mam środki finansowe na wyjazd) te oszczędności chciałabym zabrać ze sobą do uk. Czy powinnam przetłumaczyć na angielski umowę z banku i załączyć ją do formularza? i czy w ogóle rozpatrują dokumenty w języku polskim? Mój mąż mieszka u mnie w domu rodzinnym, czy jeśli wezmę dokument zaświadczający jego zameldowanie tutaj, to czy musi być on tłumaczony? Bardzo was proszę o spis dokumentów jakie załączałyście do aplikacji o EEA Family permit, będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
    • tisz Re: EEA Family Permit 25.01.16, 13:34
      Zauwazylam, ze wątek stary.. No coz, bedzie na przyszlosc ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka