serotoninka 23.08.13, 23:00 Dzieciątko moje dostało A* z Polish GCSE. Zdawał będac year9. Nauczycielka ze szkoły miała z nim ze dwa spotkania a potem się sam uczył albo i nie uczył - ja tylko zaganiałam kilka razy ;) One down, eight more to go lol Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alamala4 Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 00:26 Gratulacje!!!!! Moja cala czworka tez miala A lub A* w GCSE, najstarszy syn nawet A* w A level. Najwiecej strachu mielismy z najmlodsza, zdawala Polski w Y8 po 7-miu latach pobytu tutaj i z pisania zwlaszcza byla i jest cieniutka bo pisze tak jak slyszy. Z pisania miala B ale srednia wyszla jej A i byla z tego powodu tak uradowana jakby conajmniej w lotto wygrala.:)) Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 11:08 Gratuluje :) One down ale chyba ten to go, nie 8? Odpowiedz Link
serotoninka Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 11:36 Policzyłam jeszcze raz, tym razem wyszło mi 9. Całkiem mozliwe ze jeszcze o czyms zapomniałam, ale w sumie to wazne żeby mój syn wiedział co i kiedy zdaje. Tak naprawde to najbardziej sie martwie o angielski. Reszta jest do nauczenia się Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 12:52 Angielski tez dla ludzi :) A syn bedzie zdawal 1 czy 2 egzaminy z angielskiego, tzn. English Literature plus English Language czy tylko jeden? Odpowiedz Link
izabelski Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 14:19 niektore szkoly ograniczaja ilosc zdawanych egzaminow, bo rzeczywiscie - po co sie rozdrabniac?matematyka 2xang 3xscience j.obcy historia to juz 8 nawet jak zdaja 2xscience to i tak sporo u nas jeszcze RS, IT, Citisenship i Muzyka uniwersytety mowia o ocenach z 8 przedmiotow Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 16:19 Nie wiem jak wyglada polski na GCSE, ale ja zdawałam polski na IB i dostałam 6 (na 7). Dla mnie to był sukces, bo przerabilam cała literaturę bez nauczyciela (bo to był polski jako język ojczysty), a oceniajacy nie wiedział, czy to praca ucznia, który miał wszystko wyłożone przez nauczyciela, czy musiał sam sie nauczyć. Naprawde nie jest łatwo samemu sie nauczyć. Szczególnie w tym wieku :) Odpowiedz Link
steph13 Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 20:03 Te wyniki z jezykow obcych biore z przymrozeniem oka. Moje panny mialay A z francuskiego I niemieckiego ale tak naprawde nie wladaja zadnym z tych jezykow poza desperackim 'where's the loo' I temu podobnym. Stad nie dziwie sie, ze polskie dziecko, mowiace w domu po polsku dostaje A Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Pochwalić się chciałam :) 24.08.13, 22:08 A polski na GCSE to jest na zasadzie języka obcego? Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 00:23 ale moze peesho tak yak swisho i pisemny zawalaja marninor napisała: > tak.dlatego nie uwazam A jako "sukcesu"bo umowmy sie- wstydby bylo zdac gorzej > jesli to pierwszy jezyk do tego uzywany w domu itd Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 12:45 Ale serotoninka nie napisała, ze to pierwszy język jej dziecka? Nie wiem, po co tak deprecjonowac czyjeś osiągnięcia - jak ona sie cieszy, to super. Ja bym sie bardzo cieszyła, gdyby moja młoda w wieku 16 lat tak śmigala po polsku, zeby dostać A :) na razie na pewno nie jest to jej pierwszy język i raczej juz nie bedzie. Mimo, ze słyszy go codziennie. Odpowiedz Link
agg3 Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 13:42 Jesli moja cora nie bedzie miala nauczyciela od j.polskiego, takiego co to po angielsku bedzie jej tlumaczyl zasad pisowni itd to zapewne wybierze inny jezyk obcy. Poki co polski czyta "po angielsku". (dopiero idzie do Y1) Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 13:49 Prawda o GCSE z polskiego jest malo popularna wsrod Polakow :) a brzmi ona tak: Dla wielu nastolatkow jest to jedyny przedmiot, w ktorym maja szanse dostac A* Zdanie tego jezyka nie wplywa w zaden sposob na szanse dostania sie na studia wyzsze. Czlonkowie komisji przyjmujacych na studia maja swiadomosc, ze egzamin ten zdaja wylacznie Polacy lub dzieci z rodzin gdzie co najmniej jedno z rodzicow, najczesciej matka, jest z Polski i ten egzamin to taki gest dziecka, pod wieksza czy mniejsza presja rodzicow, w strone kraju pochodzenia rodzicow. I poniewaz zdaja to Polacy/osoby polskiego pochodzenia, nie spelniaja one w pelni zalozen tego egzaminu, jako egzaminu z _jezyka obcego_. Tak wiec wynik jest niemiarodajny, nie swiadczy o zdolnosciach jezykowych dziecka w porownywalny sposob do wyniku z jezykow autentycznie dla nich obcych, czyli francuskiego, hiszpanskiego czy niemieckiego. Odpowiedz Link
steph13 Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 16:33 Tak tez wlasnie myslalam. Mysle, ze nawet po tylu latach na obczyznie zdalabym dzisiaj GSCE czy ALevel z jezyka polskiego, natomiast z cala pewoscia oblalabym takie egzaminy z francuskiego czy niemieckiego, ktorych uczylam sie na studiach. Mysle wiec, ze na pewno sprawia rodzicom przjemnosc jesli dziecko zamieszkale w UK zda dobrze jezyk polsk,i I na pewno zasluguje na uznanie, ale zgadzam sie z Ania, ze nie jest to nadzwyczajne osiagniecie, jak ze nie jest to dla dziecka jezyk obcy. Gdyby angielski nastolatek otrzymal A* z jezyka polskiego to byloby to duze osiagniecie. Odpowiedz Link
espionka Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 22:08 a to cos sie zmienilo? bo w 2010 roku ktos pisal o GSCE z polskiego: >bardzo warto zdawac polski myslac o studiach >Bo dobra ocena (a nie jest bardzo trudno polskojezycznemu dziecku to zdac, choc do A-levels moze nie wystarczyc przygotowanie domowe - trzeba wiedziec dokladnie jak napisac prace, moja panna bedzie z filmow Wajdy zdawac teraz) przeklada sie na konkretne punkty UCAS. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 09:09 Bardzo dobrze, ze to wyciagnelas. Wlasnie moze nie tyle sie zmienilo, tylko wtedy zostalam wprowadzona w blad w czasie nieformalnych rozmow z osobami z komisji, ze tak, jak najbardziej, polski sie przyda, zawsze to jeden przedmiot wiecej, ale zycie (proces rekrutacji na studia mojego syna) zweryfikowalo te opinie, to jego A* z polskiego nie mialo zadnego znaczenia, pomimo, ze bedzie studiowal m.in. jezyk obcy. Jego nauczyciele mu poradzili, zeby nie marnowal cennego miejsca w personal statement na wpisywanie czegokolwiek o polskim, bo nic mu to w niczym nie pomoze. Podobnie bylo z GCSE i A level z rosyjskiego jego kolegi Rosjanina. Po prostu te egzaminy sa traktowane jako jakas obligacja rodzinna, ktora nastolatki spelniaja, ale nie pomaga to w niczym w sensie akademickim. Tak wiec w przeszlosci pisalam nie ze stanowiska osoby nie w pelni doinformowanej. Odpowiedz Link
espionka Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 11:18 Fajnie,ze to wyjasnilas. jesli to nie ma zadnego przelozenia na punkty to jeszcze raz sie zastanowie czy zawracac sobie i dziecku glowe GSCE polskim. Jego pasjonuje chemia i nauki scisle. Odpowiedz Link
elle-joan Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 11:39 espionka napisała: > Fajnie,ze to wyjasnilas. jesli to nie ma zadnego przelozenia na punkty to jeszc > ze raz sie zastanowie czy zawracac sobie i dziecku glowe GSCE polskim. Jego pas > jonuje chemia i nauki scisle. Ale wiesz, to, że te egzaminy wg informatorów Ani są traktowane jako obligacja rodzina, niekoniecznie są wiążące. Zwłaszcza, że wcześniejsi informatorzy mówili coś innego. Mnie by nie przyszło do głowy żeby namawiać dziecko do zdawania niepotrzebnego egzaminu tylko z powodów rodzinnych.Też się zastanawiam, czy warto, ale w naszym przypadku nie wymaga to jakiegoś specjalnego przygotowania, ale wiadomo, zawsze to egzamin to nie idzie się tak z biegu na luzie. Nasza nie chodziła tutaj do polskiej szkoły, ale umiejętność pisania przywieziona z Polski jej została chociaż nie ma zbyt często okazji pielęgnować. Odpowiedz Link
espionka Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 13:21 na pewno jest to dla mnie cenna wskazowka i zamierzam to sprawdzic. Byc moze to zalezy od uniwersytetu (?) a egzamin moze warto zdac dla wlasnej satysfakcji i w ramach treningu GSCE Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 13:54 Zapytajcie sie w szkole moze opiekuna roku/klasy co na ten temat mysla, i sprobujcie podrazyc temat. Z tego co (teraz) wiem, to na studia licza sie wyniki z 3 glownych przedmiotow, ktore dziecko studiuje w collegu przez 2 lata. Dodatkowe przedmioty zdawane wcale niekoniecznie pomagaja, a w przypadku polskiego w ogole nie sa brane pod uwage poniewaz komisje wiedza w jakich okolicznosciach sa one zdawane, i ze ich wyniki nie sa miarodajne, i traktowanie ich jako 'dodatkowy punkt na korzysc kandydata' jest nie fair wobec innych kandydatow. Na zdrowy rozsadek A level z polskiego powinno pomoc w przypadkach typu tie break, gdzie trzeba wybrac jednego z dwoch identycznych pod innymi wzgledami kandydatow miejsce na kierunek np. modern languages, albo na studia na SSEES. Natomiast na inne studia, medycyna, prawo, socjologia, ekonomia, itp, itd, ten egzamin nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
steph13 Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 14:18 Aniu, czyzby Twoj syn juz zostal studentem? Sporo lat na forum ale w sumie latwo przeoczyc, ze dzieci o ktorych tu opowiadacie caly czas rosna! Odpowiedz Link
espionka Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 22:11 zreszta nie tak dawno aniaheasley > Zdawanie polskiego ma sens tak szczerze mowiac tylko jezeli bedzie to A*, inna ocena malo jej sie przyda potem w podaniach na studia. Odpowiedz Link
elle-joan Re: Pochwalić się chciałam :) 25.08.13, 22:44 Moja zdaje w przyszłym roku. Też cieszylibyśmy się z najwyższej noty, nie dlatego, że to wielkie osiągnięcie tylko dlatego, że szkoda żeby z powodu zdenerwowania się czy jakiegoś zagapienia dziecko zdało na niższą ocenę. Sukces czy nie sukces- zawsze jest trochę przygotowania, stresu, więc jest i radość rodzica. Odpowiedz Link
serotoninka Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 22:04 Ale się wątek rozrósł lol. Więc tak - oczywiście że nie jest to nadzwyczajne osiągnięcie zdanie języka, było nie było, ojczystego na dobrą ocenę ale ja i tak się cieszę. Po pierwsze młody sie sam przygotowywał (do tego JAK zdawać), nie porobił głupich błędów, ze wszystkich unitów dostał ponad 95% z kilku 100%, potraktował sprawę poważnie i wykazał się dojrzałością o którą go nie podejrzewałam. Poza tym zobaczył na czym polegają egzaminy co mam nadzieję będzie pomocne przy kolejnych. No i wcale nie byłam taka pewna że pójdzie mu tak dobrze. Dla nastolatka który głównie interesuje się grami komputerowymi a z polskim ma tyle wspólnego co rozmowy ze mną - co w sytuacji kiedy ja pracuję full time i często wieczorami, mój partner jest Anglikiem, a weekendy młody spędza u ojca gdzie z powodu jego żony też rozmawiają po angielsku - wcale nie jest takie częste, że nie wspomnę o pisaniu i czytaniu. Reasumując - nie wynoszę pod niebiosa ale się cieszę że mam mądrego syna i że mu dobrze poszło - i tyle. Nie oczekiwałam peanów, 'well done' wystarczy, ale zaskoczyło mnie trochę tych kilka bezinteresownych kubełków zimnej wody, chyba się odzwyczaiłam od polskiej mentalności... Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 22:50 O wlasnie, z ta mentalnoscia dobrze to ujelas. Odpowiedz Link
moccabristol Re: Pochwalić się chciałam :) 26.08.13, 23:23 serotoninka Trafny komentarz:). Dziecku oczywiście gratuluję. Odpowiedz Link
dorcian Re: Pochwalić się chciałam :) 27.08.13, 16:36 Eee tam, oczywiscie ze mozna, tylko w jakim celu? Jest jeszcze jedna "miejscowa" opcja - jak sie nie ma nic milego lub konstruktywnego do powoedzenia to sie nie wypowiada. Ten watek jest zalozony przez dumna mame ktora chciala sie pochwalic a nie w celu analizowania sensownosci/trudnosci tego egzaminu. Ja tam gratuluje I podziwiam, bo moje mimo ze po polsku mowi to ja predzej mchem porosne niz ono zda ten egzamin na A* (o Ile wogole bedzie chcialo do niego podejsc). Odpowiedz Link
violetblack Re: Pochwalić się chciałam :) 27.08.13, 16:48 Super,tez bym byla dumna.Moje dzieci jeszcze male,ale jesli w przyszlosci zdecyduja sie zdawac z polskiego i zdadza na A* to bede sie chwalic wszystkim w kolo;) Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Pochwalić się chciałam :) 21.09.13, 22:56 Pozwole sobie sie podlaczyc po ten watek, jako ze niejako w temacie chce napisac. Corka moja zaczela 7. klase. W ubiegla srode powiedziala mi, ze zostala zaproszona na spotkanie w czwartek dla poslkich dzieci, w czwartek powiedziala mi, ze spotkanie bylo na temat egzaminu GCSE z polskiego, w piatek zostala po szkole, zeby miec test z mowienia, w przyszlym tygodniu ma dalsze testy. Ja nie mam nic przeciwko, zeby zdawala ten egzamin, jedyny problem, ze nikt nas o tym nie poinformowal, nie zapytal rodzicow o zdanie - corki chyba tez nie zapytali, tylko bardziej postawili przed faktem dokonanym, a przeciez taki egzamin nie jest obowiazkowy. Krotko mowic, troche sie zdenerwowalam. Napisalam meila do szkoly i czekam na odpowiedz, ale chcialam Was zapytac, czy z Waszymi dziecmi moze tez tak bylo, czy byliscie informawani i pytani przed faktem? Rozmawialam dzisiaj z nuaczycielem z innej szkoly srednie i powiedzial mi, ze tak nie powinno byc, ze najpierw powinni wiedziec rodzice, a potem dziecko ewentualnie byc zapraszane na takie spotkania i testy. Odpowiedz Link
ann.38 Re: Pochwalić się chciałam :) 21.09.13, 23:04 Córkę zapytali, czy chce zdawać, z dużym wyprzedzeniem, nie przez zaskoczenie. Od rodziców nie wymagali zgody. Odpowiedz Link
izabelski Re: Pochwalić się chciałam :) 22.09.13, 00:33 jesli w ubiegla srode powiedziala mi, ze zostala zaproszona na spotkanie to znaczy ze zaproszono ja i spytano czy chce nie mam pojecia jak to jest z ponadplanowymi przedmiotami ale odnosnie tego jakie dodatkowe corka wybierala na gcse nie pytano nas rodzicow o pozwolenie - decyzje podejmowala corka, to samo z synem Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Pochwalić się chciałam :) 22.09.13, 00:45 Nie zapytano, powiedziano jej, ze ma przyjsc. To przyszla. I zostala po szkole nastepnego dnia, bo tak jej powiedziala nauczycielka. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Pochwalić się chciałam :) 22.09.13, 08:39 Moze to znak czasu i statusu jezyka polskiego jako drugiego po angielskim w UK :) W kazdym razie kiedy moj syn zdawal kilka lat temu, to on poinformowal szkole, musial to chyba zrobic do stycznia jakos, ze w danym roku szkolnym chce zdawac gcse z polskiego, szkola mu zorganizowala egzamin. W szkole bylo chyba moze 3-4 Polakow, chyba 2 zdawalo. Odpowiedz Link
justmaga Re: Pochwalić się chciałam :) 22.09.13, 13:23 moja zdawala 2 lata temu i tez musiala powiedziec w szkole ,ze chce zdawac. Ale na A level juz sie nie zdecydowala bo jej by sie zbieglo z reszta GCSE . Ja nie ukrywam,ze zdawala to jako wlasnie takie latwe A* . Ona chce sie dostac do takiego 6th form gdzie trzeba miec okreslona ilosc punktow,zeby w ogole podanie skladac i chcociaz liczymy na A-A* ze wszytskich GCSE to te dodatkowe punkty zawsze nam sie w zapasie moge przydac. Gratulacje dla syna :) Odpowiedz Link
eutyfrona Re: Pochwalić się chciałam :) 22.09.13, 14:54 www.limehurst.org.uk/mrs-kolinska-summer-news-2013-in-polish/ Znalazlam filmik na stronie szkoly i mam teraz teorie spiskowa, a to mi sie czesto nie zdarza... Odpowiedz Link