Dodaj do ulubionych

Piersi i dobor stanika

17.10.13, 11:00
Wczoraj mialam wizyte w breast clinic , po badaniach zaproponowano mi rozmmowe instruktazowa jak dobrc stanik . Mam spory biust i jestem szczuplej budowy wiec nie zawsze jest to latwe. Informcje ktore dostalam od pielegniarki spisalm dla mojej siostry i wklejam tez tutaj moze komus to pomoze.

czesc laczaca miseczki musi byc dosc dluga (w pionie) i przylegac do mostka
fiszbina musi byc elastyczna
miseczka powinna byc skorojona z 3 zesci
dwie w dolnej polowie jedna na gorze
linia srodkowego szwu misieczki po przedluzeniu powinna zbiegac sie z punktem ramienia
jesli stoisz dasz rece na dol
potem unosisz do gory bokiem stanik (pod biustem) nie powinien sie przesowac do gory
na plecach miedzy stanikiem a plecami moga sie zmiescic maksymalnie dwa palce
zapiecie stanika musi byc nie wyzej niz w polowie wysokosci plecow
fiszina konczyc sie pod pacha
za fiszbina powinno byc jeszcze wszyste plastikowe elaastyczne pionowe wsparcie
jesli stanik spelnia te wymogi ramiaczka nie musza byc szerokie, biust ma wystarczajce wsparcie.
Obserwuj wątek
    • dorcian Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 12:43
      Wyglada na to, ze cyckonosz trudniej dopasowac niz wymienic olej w silniku ;-)
      Jeszcze sie trzeba bylo zapytac, gdzie takie cuda sprzedaja. Ja wprawdzie duzego biustu nie posiadam ale i tak wikszosc z moich stanikow, ktore wydawaly sie dobre w sklepie jest do luftu przy przecietnie aktywnej ekspolatacji.
    • aniaheasley Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 12:54
      Niezly instruktaz :)
      Zajrzalam sobie z ciekawosci pod bluzke, i stwierdzam, ze moj nie spelnia chyba zadnego z tych wymogow. Nie mowiac o tym, ze polowy z nich nie rozumiem.
      M&S darling, M&S ;)
      • carmelaxxx Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 19:19
        Pani pielegniarka poleca : debenhams i freya , mowila ze sama uzywa freya.
        • kingaolsz Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 21:09
          Frey nie jest dla kazdego :) ja od nich zadnego nie dam rady nosic. Ale wlasnie w tym sek, ze trzeba znalezc to co pasuje dla Twojego biustu. U mnie Panache sie sprawdza (tez mam czym oddychac - 30H, choc brzmi grozniej niz jest w rzeczywistosci ;) ).

M&S niestety srednio dobiera :(
      • asica74 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 20:55
        No niestety M&S nie ma dobrze przeszkolonego personelu.
        Kiedys tam poszlam, doradzono mi stanik za duzy w obwodzie i z duza za mala miseczka.
        Nasza Kinga dobrze radzi - tylko bravissimo.
    • kingaolsz Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 19:22
      O rany, gdzies Ty sie nieuswiadomiona uchowala? ;)
      Dobieranie stanika od lat juz rewolucjonizuje swiat kobiet.
      Zajrzyj na www.bravissimo.com tam sa wszelkie porady jak dobierac, bardzo duzy wybor stanikow, ale i w sklepach stacjonarnych sa panie, ktore pomoga dobrac idealny stanik. Bardzo polecam
      • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 19:34
        ja mam w miescie Polke ktora otworzyla sobie sklep z bielizna, sprzedaje same dobre marki. Ja odwiedzam ja raz na rok i jestem mierzona i dobiera mi stanik, kazdy osobno. Jestem bardzo zadowolona choc tanio nie jest, ale robi tez wyprzedaze. Zawsze mialam klopot z dobraniem stanika bo mam duze piersi 38 F.
        • ssabaudia Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 20:09
          swego czasu Lobby Biuściastych służyło radami.
          forum.gazeta.pl/forum/f,32203,Lobby_Biusciastych_.html
          • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 21:02
            ja kupuje te sa drogie, ale trzymaja jak trzeba i sa nie do zdarcia
            www.primadonna.eu/en
            • asica74 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 21:08
              ojejku!!!!! dzieki! sliczne sa!
              • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 21:15
                kupuje ten jako standard ciemny kolor i kremowy albo bialy. Nic sie nie dzieje trzymaja jak trzeba
                www.primadonna.eu/en/primadonna/deauville/bleu-bijou/productdetail-underwired-bra-0161811bbi
            • ta_ruda Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 21:15
              ladnie to i moze one wygladaja, ale ja nigdy nie potrafilam nosic stanikow z drutami, koronkami i innymi cudami. Proste, z grubymi ramiaczkami, dobrze trzymajace M&S. reszta ta propaganda;-)) (zeby ladnie wygladalao ale niekoniecznie wygodnie bylo).
        • asica74 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 20:59
          Pani Iwonka z Warszawy?
    • asica74 Re: Piersi i dobor stanika 17.10.13, 20:58
      Moze biust ma wystarczajace wsparcie, ale wbijajace sie ramiaczka w ramiona, to zadna przyjemnosc:) Sprawdzone:)
    • podkocem Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 12:09
      John Lewis ma swietne rozmiarówki które raczej odpowiadają tym wytycznym.
      Mój ulubiony stanik codzienny:
      www.johnlewis.com/panache-porcelain-moulded-t-shirt-bra/p104336?colour=Black
      • botu Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 14:54
        A jakby kogoś interesowała "budżetowa" wersja takiego codziennego gladkiego stanika to z zaskoczeniem natknęłam się na takie w Asdzie

direct.asda.com/george/womens-lingerie/t-shirt-bra/G004237362,default,pd.html
        Są tez w kolorach podstawowych, w dużym sklepie spotkalam całkiem bogata rozmiarowke (do G włącznie) przebijająca nawet M&S. I na dodatek kilka wersji do wyboru - plunge, balkonetka, multiway i ten podstawowy model t-shirt.

Ja tez nie cierpień koronek w codziennej bieliźnie i miałam problem ze znalezieniem czegos gladkiego cielistego lekko usztywnione go z miseczka większa niż DD - nawet w Bravissimo się nie udało. Nazamawialam on-line i wszystkie odeslalam. A tych z Asdy po pierwszym wyprobowanym dokupilam wiecej i wreszcie bez stresu wrzucam co dzień do pralki.

• nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 17:34
          asda, M&S, bravissimo, wszytko da sie nosic ale po 2-3 miesiacach gumy sie rozchodza i robia sie luzne pod biustem.
          • ta_ruda Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 18:16
            ja nosze M&S caly czas, od 9 lat (oczywiscie nie ten sam stanik), np taki:
            www.marksandspencer.com/Pack-Classic-Non-Wired-Crossover-Bras/dp/B001DYOSJG?rrClickthru=Browse
            www.marksandspencer.com/Mesh-Trim-Non-Wired-A-DD-Bra/dp/B00430Y5K4?ie=UTF8&ref=sr_1_32&nodeId=1837603031&sr=1-32&qid=1382112898
            (miska C)
            i ani sie nie rozciagaja, sa wygodne, dobrze sie piora, i dobrze trzymaja.
            Ja jestem osoba aktywna, i wszystkie te staniki z koronkami, pierdolami, drutami sa, wedlug mnie, dla kogos kto tylko siedzi i sie malo rusza, szczegolnie jak sie ma wiekszy biust. Te proste, codzienne sa fantastyczne, mam takie ktore nosze czesto i sa trudne do zdracia ( a wlascieiwe wszystkie staniki moje pochodza z M&S)>
            • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 18:28
              ja to bym chciala chociaz raz w zyciu nie nosic stanika. Nie mowie na ulice, ale polatac sobie po domu bez stanika tylko w podkoszulce. To musi byc fantastyczne. Zazdroszcze jak mi jakas koleznka mowi ze zapomniala ubrac stanika.
            • kingaolsz Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:27
              ta_ruda napisała:

> Ja jestem osoba aktywna, i wszystkie te staniki z koronkami, pierdolami, drutam
              > i sa, wedlug mnie, dla kogos kto tylko siedzi i sie malo rusza, szczegolnie jak
              > sie ma wiekszy biust.

Nie zgodze sie, przy dobrze dopasowanym staniku, wszystko lezy jak nalezy, mozna sie schylac, podskoczyc, podbec do autobusu, nawet w modelu plunge (ja tylko takie nosze, bo lubie ladny dekolt, te w linku dla mnie sa calkowicie aseksualne). Drut przy duzym biuscie ogromnie pomaga, a koronka tez nie wiem jak mialaby przeszkadzac. Rozumiem, ze mozna miec problem z wlasnym odczuciem, wrazliwa skora na koronke (choc te dobre sa bardzo przyjemne w dotyku), ale nie ma to nic wspolnego z wlasciwym trzymaniem biustu.
              • ta_ruda Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:36
                Mysle ze to kwestia preferencji. Mnie drut nigdy nie pomagal, namierzylam sie tych stanikow setki itd itp, nie zalezy mi na seksualnym eksponowaniu dekoltu wiec nosze takie ktore sa niesamowicie wygodne, wszystko super trzymaja i nie ograniczaja mnie. wszystkie plunge, balcony itd itp sa fajne na jakies tam okazje specjalne do sukienek z dekoltami itd itp, ale na wselkie inne okazje tylko proste aseksualne ;-)

> ta_ruda napisała:
                >
                > > Ja jestem osoba aktywna, i wszystkie te staniki z koronkami, pierdolami,
                > drutam
                > > i sa, wedlug mnie, dla kogos kto tylko siedzi i sie malo rusza, szczegoln
                > ie jak
                > > sie ma wiekszy biust.
                >
                > Nie zgodze sie, przy dobrze dopasowanym staniku, wszystko lezy jak nalezy, mozn
                > a sie schylac, podskoczyc, podbec do autobusu, nawet w modelu plunge (ja tylko
                > takie nosze, bo lubie ladny dekolt, te w linku dla mnie sa calkowicie aseksualn
                > e). Drut przy duzym biuscie ogromnie pomaga, a koronka tez nie wiem jak mialab
                > y przeszkadzac. Rozumiem, ze mozna miec problem z wlasnym odczuciem, wrazliwa s
                > kora na koronke (choc te dobre sa bardzo przyjemne w dotyku), ale nie ma to nic
                > wspolnego z wlasciwym trzymaniem biustu.
              • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:36
                osobiscie na ruszanie sie i skakanie to sa innego typu sportowe staniki.
                • ta_ruda Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:39
                  nie mowie o sportowych stanikach, tylko o takich ktore sa stabilne tzw full support;-)
                  do biegania i skakania tez mam sportowe staniki.
                  kazdy ma inne preferencje oczywiscie, ja i tak zawsze poelcam M& S;-)
        • podkocem Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 18:24
          ale ten "budzetowy nie ma wcale sensownej rozmiarówki. Ja noszę 30E a tam rozmiar w ogóle zaczyna sie od 32 i to najwiekszy dostepny to 32C... potem juz masakrycznie zwieksza się obwód.
          • botu Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 20:38
            Chodziło mi o większe miski - w M&S podstawowa oferta jest tylko do DD, te większe to osobny dział z raczej ograniczonym wyborem.
            Nie staram się nikogo przekonywać do Asdy i oczywiście ze nie mają tych malo popularnych małych obwodów z dużymi miskami. W sklepie zresztą widzialam większą ofertę niż w linku, zwłaszcza cielistych, czarnych i białych. Ale nawet tych nie było 30 a 32 rzeczywiscie tylko do C.
            Ale jeśli ktoś znajdzie swój rozmiar to może zdecydowac często zmieniać te tanie (jeszcze nie wiem jak się noszą poza tym, ze zaskakująco dobrze leżą) niż kupować duzo mniej sztuk tych droższych.
            • nannyjo32 Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:18
              ja polecam jeszcze dla duzego biustu fantasie
              www.fantasie.com/lingerie/latest-collections.aspx?page=2
              jest tansza od primadonny i szybciej sie kosmaca, ale tez sa dobre no i tansze. Wiem ze sa w house of fraser, mozna tez kupic na wyprzedazy. I freya, ale w moim przypadku wiem ze numeracje maja zanizona.
              Tu z fantasie cos prostego.
              www.fantasie.com/lingerie/esme/aw11/moulded_bra.aspx?colour=black
              • moccabristol Re: Piersi i dobor stanika 18.10.13, 21:44
                Też niestety noszę 30F/G bardzo trudno kupić tak mały obwód z tak dużą miseczką. Zazwyczaj są od 32 ,a i tych nie jest zbyt wiele, w M&S prawie wcale. Najczęściej kupuję w Debenhams. Z Freya miałam trzy razy i chyba więcej się nie skuszę, byłam średnio zadowolona.
                Zazdroszczę małobiuściastym:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka