Dodaj do ulubionych

Pieniadze z Polski

21.10.13, 20:00
Dziewczyny, byl kiedys taki watek ale nie moge go znalezc...
Moi rodzice sprzedali dom w Polsce i kupuja moje mieszkanie, rowniez w Polsce.
CZy zaplace w UK od tego podatek? Czy zaplacilabym gdyby to byla darowizna? Komu to zglosic?
Druga sprawa jak mam sciagnac te pieniadze do UK? Za przelew zagraniczny bedzie olbrzymia prowizja, ale mam konto funtowe w citibanku w pl, czy ktos ma doswiadczenia jak wspolpracuje citibank polski z angielskim?
Gdzie wymieniac taka kwote ze zlotowek na funty?
Macie doswiadczenia?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Pieniadze z Polski 21.10.13, 20:12
      Tak, bylo na ten temat, i nawet chyba ja sie wypowiadalam i radzilam tej osobie udac sie do radcy podatkowego specjalizujacego sie w Capital Gains Tax. Ze strony HMRC, przewin do dolu strony na temat "Overseas assets":

Orzekanie, czy ktos jest resident, ordinarily resident czy domiciled jest bardzo skomplikowane i nie ma dwu takich samych przypadkow.

Jesli chodzi o pewniaki, to podatek zaplacony w Polsce od tej transakcji mozesz odliczyc od ewentualnego podatku naleznego w UK.
      • jaleo Zapomnialam linku wkleic 21.10.13, 20:14
        www.hmrc.gov.uk/cgt/property/basics.htm
    • trifti Re: Pieniadze z Polski 21.10.13, 20:38
      Nie odpowiem na pierwsza czesc pytania, ale co do kwestii transferu pieniedzy to polecam currency fair. Praktycznie caly depozyt przelalismy z mojego polskiego konta w mbanku na konto w hsbc tutaj. Prowizja to grosze, a kurs lepszy niz bankowy.

www.currencyfair.com
      • mamonia78 Re: Pieniadze z Polski 21.10.13, 23:15
        Ciekawa opcja, musze sie przyjrzec blizej, dzieki.
    • petuniasta Re: Pieniadze z Polski 22.10.13, 13:31
      Nie wiem jak z podatkami itp. ale ja przelewalam pieniadze z konta walutowego w Citibanku na normalne konto tutaj - nie ma znaczenia czy to tez citibank by byl jako ze to sa dwa rozne banki, Citibank w PL i tutaj. Najwiecej zachodu bylo z wymiana zlotowek na funty jako ze bank mial nieszczegolnie korzystny kurs to bylo to zalatwiane w kilku kantorach. Potem sama wplata - nie karzdy oddzial Citibanku przyjmuje wplaty walutowe. No i odmowili nam przyjecia kilku banknotow bo krolowa miala twarz pomazana dlugopisem :)
      Sam przelew byl bezproblemowy i tani - nie pamietam ile to kosztowalo, ale grosze w porownaniu do kwoty przelewu.

• mamonia78 Re: Pieniadze z Polski 22.10.13, 23:54
        Dzieki dziewczyny! Kazda porada jest cenna!
      • plain-vanilla Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 12:55
        Czyli wychodzi, ze najtaniej byloby zalozyc konto walutowe w Polsce, zamienic zlotowki na funty w kantorze. Potem wplacic gotowke w funtach na konto walutowe w Polsce i wtedy przelac funty z tego konta na konto brytyjskie? Sama sie nad tym zastanawialam jak przetransferowac pieniadze. Niestety banki jaka niekorzystne kursy. Moja mama przewiozla nam do UK w gotowce ponad 8 tys funtow. Do 10,000 euro nie trzeba deklarowac. W moim banku tylko zapytali skad mam pieniadze, zgodnie z prawda odpowiedzialam, ze to oszczednosci z Polski, ktore przetransferowalam do UK na depozyt na zakup domu.
        • londynwarszawaparyz Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 15:13

> Czyli wychodzi, ze najtaniej byloby zalozyc konto walutowe w Polsce, zamienic z
          > lotowki na funty w kantorze.

To ryzykowna opcja. Banki maja kurs funta nizszy i wymieniaja, zdaje sie nam, niekorzystniej niz kantory, ktore wiecej placa za funta. Ale przy wymianie duzych kwot, skad wiesz ze ktos nie oszuka Cie i nie wrzuci kilkunastu banknotow "falszywek"? Potem jestes stratna przy wkladaniu tych pieniedzy do banku w UK bo poprostu ich nie przyjma i jeszcze trzeba sie tlumaczyc nie ze swojej winy (tylko glupoty :)) . Banki w Pl wymieniajac daja Ci gwarancje ze pieniadze sa sprawdzone, nie podrobione. Kantory juz nie. Dlatego co innego wymienic mala kwote a co innego duza bo to jest ryzyko.
    • 1mzeta Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 00:21
      "Czy zaplacilabym gdyby to byla darowizna?"
      Darowiznę zgłaszasz w Pl z dwóch powodów ( 3-ci Urząd Skarbowy Warszawa-Śródmieście) bo aktu darowania dokonano na terenie RP i masz obywatelstwo Pl. Masz 6 miesięcy na zgłoszenie darowizny żeby nie płacić podatku- nie ma ograniczeń kwotowych- musisz mieć tylko udokumentowanie przelewu np. bo nie można darować gotówki. Jeśli kasa byłaby przelana na twoje konto z konta wspólnego rodziców to musisz wysłać dwa zgłoszenia- na każdym zgłosić połowę otrzymanej kwoty- tak to niestety działa. Z tego co mnie poinformowano w H&M Revenue to tutaj w UK ich to nie interesuje- ale dla spokoju ducha możesz zadzwonić i dopytać jak to jest z darowizną.
    • podkocem Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 12:44
      Podbijam bo również jestem zainteresowana. Pamięta ktoś tytuł tego drugiego wątku?
      • e-vil Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 14:26
        ja w maju 'darowałam' połowę mieszkania bratu a drugą połowę sprzedawałam jego dziewczynie. Kasę wymieniłam w kilku kantorach i przewiozłam gotówkę fizycznie ze sobą jak wracałam z urlopu.
        • plain-vanilla Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 14:46
          Jak samochodem, to pewnie latwiej. Legalnie mozesz miec kolo £8,000 ze soba. Wieksza ilosc gotowki musi byc zadeklarowana. Kara za brak deklaracji to nawet £5,000.
          • e-vil Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 16:44
            leciałam samolotem z partnerem - więc na łebka mieliśmy bezpieczną ilość kasy :)
    • londynwarszawaparyz Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 15:20
      a ja nie rozumiem jednego;

> Moi rodzice sprzedali dom w Polsce i kupuja moje mieszkanie, rowniez w Polsce.
      > CZy zaplace w UK od tego podatek?
      Mi sie wydaje ze wtedy podatek to rodzice zaplaca (od wzbogacenia) w PL. Ty zyjesz tutaj i nie wiem dlaczego mialabys placic cos od tego, jezeli wszystko zalatwiacie w Pl, na polskiej ziemi z polskim prawem :)
      Jezeli jednak te pieniadze bedziesz chciala tu przewiezc/przetransferowac to bedziesz musiala zglosic to do Ravenue. Poprostu stajesz sie bogatsza o dodatkowe pieniadze, niewazne czy z darowizny, czy ze sprzedazy, czy ktos ci je podarowal i nalezy to zglosic jezeli masz zamiar legalnie trzymac je w banku :) Chyba ze w skarpecie, i nikt sie nie dowie, to inaczej :)
      • londynwarszawaparyz Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 15:27
        forum.gazeta.pl/forum/w,37418,126631644,,Sprzedalam_mieszkanie_w_PL_jak_przelac_kase.html?v=2 podobny watek z tego forum :)
      • jaleo Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 15:53
        londynwarszawaparyz napisał(a):

> Mi sie wydaje ze wtedy podatek to rodzice zaplaca (od wzbogacenia) w PL. Ty zyj
        > esz tutaj i nie wiem dlaczego mialabys placic cos od tego, jezeli wszystko zala
        > twiacie w Pl, na polskiej ziemi z polskim prawem :)

No wlasnie zle Ci sie wydaje, bo zgodnie z brytyjskim prawem podatkowym, ta transakcja (tzn sprzedaz nieruchomosci w PL) jak najbardziej moze byc opodatkowana w UK, nawet jesli pieniadze nie zostana przetransportowane do UK - wszystko zalezy od statusu rezydencji podatkowej sprzedajacego (resident, ordinarily resident, domiciled) - a okreslenie tego statusu to jest sprawa dosc skomplikowana i wiele czynnikow sie na to sklada.

> Jezeli jednak te pieniadze bedziesz chciala tu przewiezc/przetransferowac to be
        > dziesz musiala zglosic to do Ravenue.
        >Poprostu stajesz sie bogatsza o dodatkowe
        > pieniadze, niewazne czy z darowizny, czy ze sprzedazy, czy ktos ci je podarowa
        > l i nalezy to zglosic jezeli masz zamiar legalnie trzymac je w banku :) Chyba z
        > e w skarpecie, i nikt sie nie dowie, to inaczej :)

Znowu wprowadzasz w blad, bo w brytyjskim systemie podatkowym jest fundamentalna roznica miedzy darowizna a dochodem ze sprzedazy nieruchomosci. Darowizny pieniezne np nie podlegaja opodatkowaniu, z wyjatkiem sytuacji, kiedy darczynca umiera w okresie 7 lat od darowizny, wtedy darowizna wlaczana jest do masy spadkowej podpadajacej pod podatek spadkowy.

Natomiast dochod ze sprzedazy nieruchomosci za granica podpada potencjalnie pod Capital Gains Tax (w zaleznosci od statusu rezydencji podatkowej).
        • londynwarszawaparyz Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 16:02

Znowu wprowadzasz w blad, bo w brytyjskim systemie podatkowym jest fundamentalna roznica miedzy darowizna a dochodem ze sprzedazy nieruchomosci. Darowizny pieniezne np nie podlegaja opodatkowaniu, z wyjatkiem sytuacji, kiedy darczynca umiera w okresie 7 lat od darowizny, wtedy darowizna wlaczana jest do masy spadkowej podpadajacej pod podatek spadkowy.

No tak, ale jezeli rodzice kupia a ona sprzeda jak jest w zalozeniu to darowizny nie ma, tylko jest transakcja wiazana kupno-sprzedaz. W Pl tez nalezy sie z tego rozliczyc jezeli jest sie obywatelem PL.
          • jaleo Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 16:10
            londynwarszawaparyz napisał(a):

>
            > No tak, ale jezeli rodzice kupia a ona sprzeda jak jest w zalozeniu to darowizn
            > y nie ma, tylko jest transakcja wiazana kupno-sprzedaz. W Pl tez nalezy sie z t
            > ego rozliczyc jezeli jest sie obywatelem PL.

No przeciez pisze Ci wyzej, co sie dzieje w wypadku sprzedazy za granica, a Ty dalej swoje ;-)

Na temat tego, czy w PL trzeba sie rozliczyc czy nie, to sie nie wypowiadam, bo sie nie znam na polskim prawie podatkowym. Ale na brytyjskim troche tak :-). To, czy sie trzeba rozliczyc w PL czy nie, nie ma wplywu na brytyjski obowiazek podatkowy, jedynie znaczenie ma tzw foreign tax credit tzn ewentualny podatek zaplacony w PL mozna odliczyc od sumy podatku naleznego w UK.
    • lianis Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 17:42
      To moze mi tez ktos madry podpowie, bo po przeczytaniu watku zaczelam sie zastanawiac.
      Zmarla tesciowa, zostalo po niej mieszkanie wlasnosciowe, w Polsce, bedzie przeprowadzone postepowanie spadkowe, polowa tego mieszkania jest mojego meza, druga polowa jego siostry. Beda sprzedawac. Kasa na pol. Jakies podatki tu bedziemy musieli od tego zaplacic? W planie mamy wplacenie tych pieniedzy na konto naszego kredytu hipotecznego.
      • jaleo Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 20:07
        lianis napisała:

> To moze mi tez ktos madry podpowie, bo po przeczytaniu watku zaczelam sie zasta
        > nawiac.
        > Zmarla tesciowa, zostalo po niej mieszkanie wlasnosciowe, w Polsce, bedzie prze
        > prowadzone postepowanie spadkowe, polowa tego mieszkania jest mojego meza, drug
        > a polowa jego siostry. Beda sprzedawac. Kasa na pol. Jakies podatki tu bedziemy
        > musieli od tego zaplacic? W planie mamy wplacenie tych pieniedzy na konto nasz
        > ego kredytu hipotecznego.

Co do spadku, to prog inheritance tax w UK jest tak wysoki (£325K), ze raczej nie ma sobie co glowy zaprzatac, chyba, ze to jakis super luksusowy apartament ;-)
        Co do Capital Gains Tax po ewentualnym sprzedaniu mieszkania, to wszystko, co napisalam wyzej oraz w starym watku zalinkowanym przez London, tez sie odnosi.
        • jaleo Re: Pieniadze z Polski 24.10.13, 20:11
          Jeszcze jest cos takiego jak rollover relief od CGT, jesli faktycznie CGT trzebaby zaplacic - bo pamietaj, ze podatek zaplacony w PL mozna odliczyc od potencjalnie naleznego w UK. Ale to sa bardzo skomplikowane sprawy, ktore zaleza od roznych indywidualnych okolicznosci, dlatego zawsze radze ludziom z podobnymi problemami udac sie do doradcy podatkowego specjalizujacego sie w CGT.
          • jacinda Re: Pieniadze z Polski 30.10.13, 06:06
            Nie baw sie w zamiane zlotowek na fnty, wplaty na konto w pl, transfer, itp, bo bardzo duzo na tym stracisz. Lepiej zrob to przez posrednika. Wyzej ktos podal currency fair. Tego alurat nie znam, zle xe jest batdzo znane i zazwyczaj ma najlepszy kurs.
            • mamonia78 Re: Pieniadze z Polski 30.10.13, 20:28
              Jacinda, wez to ostatnie zdanie jeszcze raz napisz pliz, co jest bardzo znane? Sorry ale malo domyslna dzisiaj jestem;-)
              Kanadyjska klawiatura, czy co;-)
              • jacinda Re: Pieniadze z Polski 01.11.13, 05:59
                Hehe, to moja wina, bo w nocy pisalam i juz nie myslalam.
                Xe.com jest bardzo znane jako posrednik w przelewaniu gotowki z kraju do kraju. Maja zazwyczaj najlepszy kurs.
                www.xe.com/xetrade/
                Ja akurat nie korzystalam, ale robilam research jakis czas temu, bo chcialam robic comiesieczne przelewy z uk do ca i na wszystkich forach. Blogach, itp. Podawano wlasnie xe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka