Dodaj do ulubionych

SE pytanie

06.12.13, 15:37
Czesc!
Jak to jest z dzialalnoscia gospodarcza tutaj na Wyspach- czy trzeba ja zakladac, jak np pomagam ludziom wypelniac wnioski (wlasciwie to wypelniam je za nich), rozmawiam za nich na roznych infoliniach i biore za to drobne oplaty. Nie jest to regularne, zarobek duzy to tez nie jest, bo kwota 10f od osoby to nie jakas super kasa, ale boje sie, ze ktos moze mnie podac do IR, ze biore pieniadze i nie jestem zarejestrowana jako SE.
Chce, zeby bylo zgodnie z prawem, chce spac spokojnie.
Pomozcie
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: SE pytanie 06.12.13, 16:01
      Powinnas w takim razie zglosic swoje uslugi i dochod, otworzyc swoja dzialalnosc, bo w tym momencie zarobkujesz "na czarno". Niewazne, ile zarobisz w miesiacu, powinnas w rozliczeniu rocznym zsumowac dochod z tego typu pracy (jako SE) plus dochody od pracy wykonywanej jako osoba zatrudniona na umowe, jezeli tak tez pracujesz.
      • agrafka13 Re: SE pytanie 06.12.13, 16:58
        Ale to jest praca wykonywana okazjonalnie- tak jak sprzedaz rzeczy na ebayu sprzedaje sie okazjonalnie i okazjonalnie otrzymuje sie z tego dochod.
        Nie wiem, czy 30 funtów rocznie na tym zarobie...
        • londynwarszawaparyz Re: SE pytanie 06.12.13, 19:20
          zadalas pytanie wiec odpowiedzialam jak jest. z jednej strony piszesz ze chcesz byc uczciwa, a z drugiej ze to jednak okazjonalne i nie wiesz czy z 30 funtow na tym zarobisz...ale zarobisz. Wiec powinnas zglosic dla legalnosci, uczciwosci i nie zatajania dochodow. Kwota szalu nie robi, urzad by sie jej zapewne nie dopatrzyl, ale...skad wiesz ze nie biznes ci nie pojdzie i ze z kwoty 30 funtow zrobi sie 300 funtow, i to na miesiac? mozesz zadzwonic do nich na infolinie i zapytac, jak to jest przy tak malych zarobkach, ale sadze ze trzeba to wliczyc. Jakby kazdy tak zatajal po 30-50 funtow to chyba panstwo bardzo byloby stratne, tak sadze.
          • agrafka13 Re: SE pytanie 06.12.13, 21:53
            Masz racje, zadzwonię tam i się dowiem.
            Ale nie sądzę, żeby z kwoty 30f zrobiłoby sie 300. Ludzie raczej nie maja takich potrzeb, aby codziennie gdzies dzwonic, wypelniac wnioski itp.
            Poza tym, konkurencja jest strasznie duza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka