Dodaj do ulubionych

Badanie wzroku

05.03.14, 14:43
Starość nie radość. Zauważyłam, że jak czytam mały druk, z bliska (skład na opakowaniu itp) to literki mi się zamazują. Gdzie można zrobić test wzroku? Mam się zapisać do lekarza pierwszego kontaktu czy zrobi to pielęgniarka? Wiem, mogę zapytać w przychodni, ale najpierw Was zapytam.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Badanie wzroku 05.03.14, 14:53
      Bylo na forum. Idzie do optyka prosto z ulicy, Specsavers albo Vision Express albo Boots.
      • elle-joan Re: Badanie wzroku 05.03.14, 15:00
        Ale idzie i płaci, czy idzie i ma za darmo?
        • plain-vanilla Re: Badanie wzroku 05.03.14, 15:06
          W Szkocji za darmo co 2 lata. W Anglii nie wiem, pewnie Google wie.
        • zurekgirl Re: Badanie wzroku 05.03.14, 17:02
          W Anglii sie placi, chyba ze sie jest na benefitach, dzieckiem lub staruszkiem. Polecam Boots, mozna zbadac wzrok za dyche, jak sie na kupon w gazetce trafi, czasem tez drukuja znizki na tych torebkach, w ktore leki pakuja. A czasem warto po prostu zapytac o jakis super deal. Aha, daja punkty za badanie i okulary :) Musialam tydzien czekac na wizyte, wiec nie tak zupelnie z ulicy.
          • ssabaudia Re: Badanie wzroku 05.03.14, 18:41
            ja się też wybieram (bo dostałam informację na forum, że moge z Ulicy ;DDD) z synem od prawie dwóch lat chodze do Vision Express. Też jestem zadowolona, zobaczę jak będzie ze mną...
            • elle-joan Re: Badanie wzroku 05.03.14, 18:46
              Jak przebiega taki test? Jak dawniej, odczytywanie literek z tablicy?
              • botu Re: Badanie wzroku 05.03.14, 20:37
                elle-joan napisała:

> Jak przebiega taki test? Jak dawniej, odczytywanie literek z tablicy?

To zależy kogo testują i jakie on zgłasza objawy...
                Stawiam, że dodatkowo przynajmniej badanie dna oka (po zakropieniu) i ciśnienie w gałce ocznej.
                A i literki/znaki też bywają elektroniczne, kolorowe i wyrafinowane i służą do badania różnych problemów ze wzrokiem.

• liley11 Re: Badanie wzroku 05.03.14, 20:48
                  Ja sie wybralam rok temu po wakacjach w Pl. jestem z tych czytajacych sklad i w Polsce dostawalam oczoplasu...
                  Wyszla mi w badaniu mala wada do ktorej nie warto jeszcze okularow nosic. Oczy mam rozbiegane (pewnie po dzieciach) to dostalam cwiczenia. Nic nie placilam- byla promocja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka