Dodaj do ulubionych

sprzedaz na Allegro a fiskus

16.03.14, 22:32
Znalazlam swoja nisze na Allegro, kupuje produkty w UK i sprzedaje z zyskiem w PL. Moze ktoras z Was jest w podobnej sytuacji. Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada sprawa placenia podatkow. Dodam tylko, ze jestem jeszcze zameldowana w Pl, chociaz od wielu lat mieszkam i pracuje w UK.
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: sprzedaz na Allegro a fiskus 16.03.14, 22:38
      W praktyce bodajze do 1000 zl jak spredasz za taka kwote nie musialas sie rozliczac z fiskusem. Tak bylo 3 lata temu. Nie sprzedaje nie wiem jak jest teraz ale sadze ze mozesz to pytanie skierowac do pracowanikow Allegro mailowo badz w regulaminie (odnosnie fiskusa wlasnie) moze jest napisane.
      • cherrie Re: sprzedaz na Allegro a fiskus 17.03.14, 08:52
        jesli sprzedajesz cos, co kupilas z checia odsprzedazy, to rozliczyc sie musisz z chocby 1zl.
        Kwota wolna od podatku dotyczy tylko osob prywatnych (ktore wyprzedaja jakies tam swoje rzeczy).
        zakladam, ze masz zarejestrowana firme (bo inaczej to juz problem), i z dzialalnosci rozliczasz sie tam, gdzie masz firme np. w uk.
        jesli natomiast nie masz zarejestrowanej dzialalnosci i handlujesz na allegro, no to siedzisz na tykajacej bombie!
        • karolajna83g Re: sprzedaz na Allegro a fiskus 17.03.14, 12:30
          Ja tez sprzedaje pewne rzeczy na Allegro.
          Sek w tym, ze dzialalnosc trzeba zakladac, jesli handluje sie regularnie.
          Ja nie robie tego regularnie, wiec firmy nie zalozylam.
          Jesli natomiast, chcialabym zainwestowac w towar I sprzedawac cos w wiekszych ilosciach, to tu firma jest wskazana.
          A podatki placisz tam, gdzie rejestrujesz firme.

Nie wiem tylko, czy polski fiskus ma prawo do tego, by zmusic Cie, zebys placila im haracz podatkowy, sprzedajac rzeczy na allegro.
    • agaciha Re: sprzedaz na Allegro a fiskus 17.03.14, 09:20
      Powinnas rozliczac sie w UK.
    • alki_80 Re: sprzedaz na Allegro a fiskus 17.03.14, 13:38
      Kiedyś też się tym interesowałam i dowiedziałam się, że podatek musisz płacić w UK (jeśli tu żyjesz). Jeśli towar wysyłasz bezpośrednio do kupującego w Pl, nie musisz nic płacić w Pl, jeśli wysyłasz towar do np. mamy, która potem go rozsyła w Polsce, musisz płacić podatek w Pl i jeszcze chyba podpisać umowę z mamą.
      Nie wiem czy tak jest, ale taką informację uzyskałam 4 lata temu.
      Zadzwoń do Urzędu Skarbowego i oni Ci wszystko wytłumaczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka