Dodaj do ulubionych

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWODNIKA

10.04.14, 12:15
Krotki niepelny przewodnik dla zainteresowanych osob.
Wersja rozszerzona i poprawiona.
Prosze o ewentualne posty z uwagami, jesli cos podalam niezgodnego z faktami.

BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO DLA DOROSLEJ OSOBY (UE)
Info aktualne na dzien 10/04/2014

Obywatel/ka UE, ktory/a przepracowal/a legalnie 6 lat w UK moze aplikowac o obywatelstwo na formularzu AN (aplikacja pod sekcja 6.1).

CO NALEZY ZROBIC KROK PO KROKU:

1. Sprawdzic koszt aplikowania:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/301380/Master_Fees_Leaflet_Apr_2014.pdf
2. Zapoznac sie z ta strona pt. “Become a British citizen”:
www.gov.uk/becoming-a-british-citizen
3. Sciagnac ze strony formularz AN i zapoznac sie z nim szczegolowo:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/299944/form-AN.pdf
4. Przeczytac Guide AN:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/300181/Guide-AN.pdf
5. Przeczytac Booklet AN:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/300182/booklet-an.pdf
6. Wypozyczyc z biblioteki lub kupic samemu ksiazki wymagane do przygotowania sie do testu Life in the UK. Ksiazka, na ktorej oparty jest test to: “Life in the United Kingdom: a guide to new residents Handbook (3rd Edition)”. Jest rowniez dostepna ksiazka zawierajaca przykladowe pytania testowe: “Life in the United Kingdom: Official Practice Questions and Answers, 2013 edition”. Ta ostatnia nie zawiera pytan, ktore beda na tescie, tylko pytania ulozone na podstawie podrecznika.

7. Zabukowac test Life in the UK tutaj:
www.lituktestbooking.co.uk/eass/whatYouNeed.action
8. Nalezy rowniez posiadac certyfikat jezykowy na poziomie CEFR B1 (ESOL entry 3) lub dyplom studiow wykladanych po angielsku lub na ktorych prace badawcze byly prowadzone po angielsku.

Tutaj info, jakie testy jezykowe sa akceptowane:
www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/261533/new-approved-english-tests.pdf
Nalezy pamietac, ze w tym dokumencie powyzej podane sa wszystkie testy, wlacznie z wszystkimi poziomami j. angielskiego, ktore mozna na tych testach osiagnac.
MINIMALNY POZIOM DO APLIKOWANIA O OBYWATELSTWO TO B1 (ESOL ENTRY 3).

Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
www.gov.uk/english-language
Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. PODOBNO akceptowane sa testy, ktorym juz teoretycznie minela waznosc, np. IELTS sprzed wiecej niz 2 lat. O tym jednal nalezy sie upewnic, piszac email do UKVI. Mozna rowniez skontaktowac sie z NCS, ktory powinien to potwierdzic.

9. Aplikacje mozna wyslac samemu poczta (rekomendowane Special Delivery + zwrotna koperta Special Delivery oplacona i zaadresowana na siebie).
Jes tez mozliwosc skorzystania z odplatnych uslug NCS, ktore nie tylko sprawdza poprawnosc wypelnienia aplikacji, ale rowniez kopiuje wszystkie dokumenty i oddaje oryginaly:
www.gov.uk/government/collections/nationality-checking-service
Nalezy pamietec, ze NCS nie sprawdza, czy osoba aplikujaca spelnia wymogi do tego, by otrzymac obywatelstwo.

10. WRS
Osoby, ktore byly zatrudnione na etat (po 1 maja 2004 r.) zobowiazane byly w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy, do zarejestrowania sie w Worker Registration Scheme. Nalezalo przepracowac nieprzerwanie 12 miesiecy u tego samego pracodawcy. Bez karty rejestracyjnej nie mozna aplikowac o obywatelstwo. Rowniez jesli ktos zmienil prace w czasie pierwszych 12 miesiecy, a nie zarejestrowal sie ponownie, pracowal nielegalnie.
Osoby, ktore sie nigdy nie zarejestrowaly beda musialy poczekac do kwietnia 2017 r. z aplikacja o obywatelstwo. Wtedy minie 6 lat od momentu zniesienia koniecznosci rejestracji w WRS.
Tutaj szczegolowe info:
giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
UWAGI:
Dokumenty, o ktorych nalezy pamietac, to:
- P60 za 6 lat lub inna forma potwierdzajaca nieprzerwane zatrudnienie (studia) przez okres 6 lat.
- Studenci zobowiazani sa posiadac Comprehensive Sickness Insurance (ubezpieczenie na zdrowie) na czas trwania studiow, jesli w tym czasie nie pracowali. Inna forma potwierdzajaca ubezpieczenie jest karta EKUZ z Polski.
- WRS jest niezbedny (chyba, ze ktos byl samozatrudniony).
- Paszport.

Referenci, ktorzy podpisuja aplikacje, musza sie znajdowac na liscie akceptowanych zawodow. To info znajduje sie w Guide AN.

Aplikacje odrzucone, najpowszechniejsze powody:
- Osoba aplikujaca nie miala WRS, nigdy sie nie zarejestrowala (choc powinna) lub zrobila to o wiele pozniej. Czas legalnej pracy 6 lat liczy sie od momentu zarejestrowania w WRS.
- Osoba aplikowala po 5 latach, zamiast odczekac jeszcze rok.
- W aplikacji AN osoba aplikujaca zataila wyroki sadowe.
- Aplikacja zostala zlozona w dniu, kiedy 5 lub 6 lat wstecz osoba aplikujaca nie byla obecna fizycznie w UK.

Wszystkie podane informacje odnosza sie do nieskomplikowanych przypadkow osob pochodzacych z krajow UE, zatrudnionych nieprzerwanie przez 6 lat, ktore nie wyjezdzaly z UK na dluzej niz podane limity, zarejestrowaly sie w WRS (tylko kraje A8) i nie mialy zadnych wyrokow sadowych.
Powyzsze informacje nie moga zastapic porady prawnej. Kazda osoba aplikujaca jest sama odpowiedzialna za skladana aplikacje.
Powyzsze informacje nie dotycza rejestracji dzieci ani aplikacji o naturalizacje jako zona/maz brytyjskiego obywatela (sekcja 6.2).
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 10.04.14, 12:41
      Super Vanilla, właśnie rano miałam dodać post, że zmieniy się stawki niestety :(
      Zwłaszcza dla dzieci...
    • kingaolsz Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 10.04.14, 19:54
      Dopisze, ze dowiadywalam sie o przeterminowany IELTS ( odpowiedzieli, ze przyjmuja), ale dobrze jest dolaczyc mail otrzymany od nich. Mozna pytac tu:
      Nationality Helpdesk NationalityHelpdesk@homeoffice.gsi.gov.uk
    • jeff.lebowski Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 13.04.14, 02:26
      Dwa pytanka:
      - Jaki test jezykowy najlepiej zdawac? Jaki test Wy zdawaliscie?
      - Co do kosztow aplikowania wczesniej byla znizka jak aplikowalo sie razem z malzonka / malzonkiem w tym samym czasie, teraz nie widze takiej opcji w tym cenniku czyli placi sie 2 x £906?
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 13.04.14, 11:29
        Testy masz w dokumencie pdf zalinkowanym w przewodniku.
        Jeszcze poczytaj dyskusje o testach w watku tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,37418,149015519,149015519,BRYTYJSKIE_OBYWATELSTWO_PRZEWODNIK.html
        Jesli w cenniku nie ma znizki, to znaczy ze nie ma. Ceny sie zmienily w tym miesiacu. Rodzenstwo tez juz nie ma znizek.
    • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 11:13
      Ja mam pytanie troche z innej beczki. Mialem egzamin z ESOL Level 2 (Skills for Life) w grudniu 2013. Byl to modul Speaking and Listening ktory zaliczylem bardzo pozytywnie i otrzymalem certyfikat wydan przez Cambridge University. Pytanie:

Czy aby aplikowac o obywatelstwo musze zdac wszystkie moduly czy to co mam zaliczone mi wystarczy??

Bardzo prosze o podpowiedz.
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 12:56
        Spojrzales w ogole do dokumentu pdf, ktory zalinkowany jest w przewodniku? Punkt numer 8, strona nr 15 w dokumencie. Tam znajdziesz info. Naprawde warto zobaczyc zanim zada sie pytanie.
        Na logike powiem ci, ze skoro egzamin sklada sie z modulow, to chyba oczywiste, ze trzeba zaliczyc wszystkie. W dokumencie w miejscu Minimy grade rerquired sa wymienione wszystkie moduly. Polecam tez zapoznanie sie samemu.
        • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 13:24
          plain-vanilla napisała:

> Spojrzales w ogole do dokumentu pdf, ktory zalinkowany jest w przewodniku? Punk
          > t numer 8, strona nr 15 w dokumencie. Tam znajdziesz info. Naprawde warto zobac
          > zyc zanim zada sie pytanie.
          > Na logike powiem ci, ze skoro egzamin sklada sie z modulow, to chyba oczywiste,
          > ze trzeba zaliczyc wszystkie. W dokumencie w miejscu Minimy grade rerquired sa
          > wymienione wszystkie moduly. Polecam tez zapoznanie sie samemu.

Drogi(a) plain-vanilla.

Tak. Patrzylem do dokumentu pdf ale jak dokladnie spojrzysz to nie jest dokladnie napisane czy trzeba miec zaliczone wszystkie czy nie. Jest napisane PASS lub w przypadku Speaking and Listening egzamin musi byc zdany na odpowiednim poziomie.

Na logike kazdy moze interpretowac wszystko po swojemu a forum jest po to zeby sie upewnic.

Wracajac do tematu, to pytanie zadalem poniewaz kontatkowalem sie z firma ktora zajimuje sie kursami, itp. Chodzi o: brytyjskieobywatelstwo.co.uk
          Kontaktowalem sie z Nimi telefonicznie i uzyskalem tego typu informacje, dlatego chcialem sie upewnic czy ktos inny mial tego typu pytanie/problem.

Pozdrawiam
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 15:06
            Droga, droga

cytuje:
            For tests taken before 6 April 2013:
            Certificate, Statement of Results for each component (reading, writing, speaking, listening), Name of test centre
            Napisane wyraznie, ze kazdy komponent. Jesli zdawales po tej dacie, to online sie weryfikuje. Gwarantuje, ze tez wszystkie moduly trzeba miec.

Nie bede sie klocic. Na twoim miejscu nie wierzylabym tej firmie, jesli powiedzieli ci, ze tylko wystarcza 2 moduly. Napisz emaila bezposrednio do Home Office, UKBA czy UKVI. Jesli oni napisze, ze 2 moduly z 4 sa ok, to wklej tutaj te odpowiedz. Wiecej pytan, chetnie odpowiem. Daruj sobie korzystanie z odplatnych uslug.
            • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 15:46
              Dzieki bardzo. Musze przyznac ze tego z gory tabeli nie doczytalem. Nie mam zamiaru placic tej firmie aczkolwiek zastanawiam sie jak oni dzialaja. za £300 robia esol w 1 dzien wraz z egzaminem i certyfikat po 3 tygodniach. Czy to jest w ogole mozliwe?
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 16:28
                Nie bardzo sie orientuje, o czym piszesz. Za 3 razy mniej mozesz zdac egzamin PET i tez zdajesz w jeden dzien. Certyfikat masz po 3-4 tygodniach.
                Zobacz sobie ostatnia strone tego pdfa. Masz egzamin, ktory nazywa sie Graded Examinations in Spoken English (GESE). Robi go Trinity College.
                Musisz zdac TYLKO mowienie i sluchanie na poziomie 5. GESE Grade 5 or above Pass in speaking and listening. Wazny dwa lata.
                W poprzednim moim watku inna osoba zachwala egzamin PET (Preliminary English Test) jako smiesznie latwy (strona nr 2 w pdfie).
                Wybor egzaminow jest naprawde bardzo duzy. Trzeba tylko pamietac, ze minumum to B1 (ESOL Entry 3). Nie wierze, za ktorykolwiek z nich kosztuje £300.
                • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 17:10
                  Widze ze jestes w temacie i ciesze sie ze starasz sie pomoc. Podpowiedz mi ktory egzamin kurs+egzamin wybrac (najszybszym i najtanszym kosztem) ktory bedzie uwzgledniony przy aplikacji na obywateslstwo. Podpowiedz, ktory z nich jest najprostszy do zdania. Mieszkam w Peterborough. Probowalbym ominac wycieczke do Londu jesli jest to mozliwe.

Z gory dzieki.
                  • kingaolsz Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 17:25
                    Sprawdz w lokalnych college-ach, czy maja testy PET - ja znalazlam dla meza w okolicy (zachodni Londyn), kosztowalo £70 i musial poswiecic jeden dzien (niestety organizacja przy takich okazjach jest kiepska). Wynik byl po 4 tyg.

Wiele firm robi egzaminy za £250-£300, co uwazam, za wykorzystywanie sytuacji, wiec warto sie postarac i poszukac gdzies indziej.
                    • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 30.04.14, 17:32
                      Dzieki @plain-vanilla znalazlem egzamin GESE Grade 5 u siebie w miescie za £125. Egzamin podobno trwa 20 minut. Ja robie ESOL caly rok a moglem isc duzo latwiejsza droga :(

Poszukam tez PET czy bedzie u mnie w miescie.

Czy ktos wiem jak trudne sa egzaminy z Trinity College GESE Grade 5. Czy ciezko je zdac?
                      • krecik Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.05.14, 08:59
                        www.trinitycollege.co.uk/site/?id=2046
                        Ag
    • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 17.05.14, 22:33
      czy do aplikacji trzeba dolaczyc passport I jezeli tak to po jakim czasie go zwracaja? I co z referees, czy trzeba dolaczyc kopie ich paszportow?
      wielkie dzieki z gory ;)
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 18.05.14, 09:39
        Trzeba dolaczyc paszport (nie kopie). Moga trzymac killa tygodni albo miesiecy, zalezy jak szybko rozpatrza aplikacje. Mozesz poprosic wczesniej o zwrot na specjalnym formularzu. Referees nie musza dolaczac zadnych dokum, tylko wypisac w formularzu. Jak skorzystasz z NCS, to wszystki dokumenty dostaniesz z powrotem w ten sam dzien.
    • karolajna83g Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 21.05.14, 11:33
      A co to jest za oplata za rejestracje- czy chodzi o rejestracje, zeby zostac rezydentem?
      Czego to sie tyczy?
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 21.05.14, 11:49
        Oplata za rezydenture to kolo £50 za osobe. Ten cennik dotyczy tylko obywatelstwa. Jesli chcesz wiedziec kogo dotyczy rejestracja, to wpisz w google nazwe formularza wymienionego obok plus slowo guide.
        • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 21.05.14, 13:44
          Tutaj info o rezydenturze:
          www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/300612/EEA_4_Permanent_Residence_04-14.pdf
          • yadrall Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 27.05.14, 13:35
            Czy moj maz moze skladac aplikacje wg tego co opisalas (pod sekcja 6(1)) czy musi pod ta druga (jak dobrze pamietam 6(2)) jezeli ja obywatelstwo mam juz od 1.5 roku? Jakie roznice niesie zmiana sekcji?
            Dzieki Ci-wykonalas kawal dobrej roboty!
            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 27.05.14, 14:48
              Sekcja 6 (2) czy 6 (1) nie ma roznicy dla obywateli UE. Ciagle trzeba udowodnic 6 lat pobytu I dostarczyc papiery za te 6 lat. Malzonkom spoza UE wystarczy 3 lata pobytu.Trzeba miec LITUK I egzamin jezykowy. Jedyna roznica, ze nie trzeba miec tych 6 lat przepracowanych (studiow).
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 27.05.14, 14:56
                A aplikowac mozna na drugi dzien po zlozeniu przysiegi przez malzonka. Nie liczy sie dlugosc trwania zw malz, tylko rezydentura w UK.
                • dorota_mojewypieki Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 27.05.14, 23:53
                  Trzeba mieć 6 pełnych lat przepracowanych? Ostatnich?
                  Jeśli pracuję ostatnie 4 lata, ale jestem 8 lat w UK, nie mogę składać?
                  • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 28.05.14, 11:53
                    Kazdy ma inna sytuacje, wiec nie wiem, dokladnie, jak to wyglada to w twojej. Co robilas przez te pierwsze 4 lata. Jesli chcesz aplikowac na siebie (nie jako zona) pod sekcja 6(1), to w moim mniemaniu musisz miec przepracowane 5 lat (wtedy jest automatyczna rezydentura) plus 12 miesiecy, co daje w sumie 6 lat. Moga byc studia, moglas byc samozatrudniona. 4lata to za malo, bo nawet jeszcze nie wypracowalas sobie rezydentury. Musialabys wiecej napisac o sytuacji rodzinnej, maz, partner, jakie maja obywatelstwo, czy maja rezydenture (automatyczna lub papierek) itd. Jak chcesz mozesz zapytac na immigration boards w dziale dotyczacym obywatelstwa.
                    • dorota_mojewypieki Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 28.05.14, 12:10
                      Mąż pracuje 9 lat ciągłych w UK, więc u niego nie będzie raczej problemu. Jest Polakiem, dopiero będzie się starał o obywatelstwo. Ja pierwsze lata po przyjeździe do UK byłam na urlopie wychowawczym jeszcze z Polski. Potem rok przerwy w pracy, od 4 lat jestem samozatrudniona w UK. Wydaje mi się, że muszę poczekać do pełnych 6 lat, wcześniej zaliczyć sobie testy ;-).
                      • dorota_mojewypieki Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 28.05.14, 12:20
                        ..aa czyli jako żona mogłabym aplikować wcześniej, razem z mężem, prawda?
                        • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 28.05.14, 12:27
                          Tak, mozesz aplikowac razem z mezem. Niestety, juz nie ma znizek dla malzenstw.
                          Maz aplikuje pod sekcja 6(1) a ty pod sekcja 6(2). Jak chcesz maz moze pierwszy, a ty zaraz potem. Jedyny plus finansowy, to wizyta w NCS jedn raz i ewentualnie znizka dla malenstw tam. A jak wysylacie poczta, to juz zadna roznica.
                          • dorota_mojewypieki Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 28.05.14, 12:30
                            Dziękuję!
                            • dorcian Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.06.14, 11:01
                              Jesli nie mam zdanego egzaminu jezykowego ale mam "postgraduate certificate in SEN coordination" (HE level seven) jezyk wykladowy I egzaminacyjny angielski (tak na tym dyplomie jest napisane) to czy to wystarczy jako dowod znajomosci jezyka a czy musze zdawac ten egzamin jezykowy?
                              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.06.14, 13:58
                                Musisz sama poguglac albo zapytaj na immigration boards albo napisz maila do HO. Trzeba samemu takie rzeczy sprawdzac, a ja nie wiem. Nie ma listy kierunkow (rodzajow dyplomow). Wiem, ze chyba jest jakas strona internetowa, na ktorej mozna sprawdzic. Najszybciej to ludzie na immigration boards odpowiedza, bo na odpowiedz z HO to czekalam 3 miesiace. Moze tobie pojdzie lepiej.
                              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.06.14, 18:34
                                Skontaktuj sie z UK Naric, bo oni zdaje sie certyfikuja dyplomy. Z kalkulatora PBS nie mozesz skorzystac, bo on jest tylko dla ludzi spoza UE.
                                • dorcian Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.06.14, 23:26
                                  To jeszcze jedno pytanie: daty wyjazdow poza uk, czy one musza byc dokladne czy moga byc "mniej wiecej" oczywiscie bez krecenia, ja naprawde nie pamietam, kiedy dokladnie od-do bylam na wakacjach 5 lat temu.
                                  • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.06.14, 23:58
                                    Chodzi o limit dni poza UK. Nie mozna przekroczyc liczby x w ciagu roku I w ciagu calego okresu. Sprawdz zdjecia z wakacji, we wlasciwosciach pliku sa daty. Emaile z linii lotniczych potw. Zabukowane loty. No I ta magiczna data 5 I 6 lat wstecz od daty zlozenia wniosku musialas byc w UK. Tu musisz miec 200% pewnosci.
                                    • dorcian Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 00:19
                                      Z ta pewnoscia, ze bylam problemu miec nie bede-pracuje w szkole, wiec wyjazdow w czasie szkoly nie mialam. Z biletami lotniczymi inna bajka niestety-potwierdzenia rezerwacji przychodzily na meza konto, a on z tych, co kasuja stare maile. Oni to jakos sprawdzaja? Co jesli sie pomyle we wlasnych kalkulacjach (np napisze, ze bylam w Polsce od 4 do 16 sierpnia a byc moze jednak bylam od 3 do 15)?
                                      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 12:04
                                        Nie wiem, jak dokladnie sprawdzaja. Na chlopski rozum, to na pewno patrzna na ilosc dni w roku, ktore spedzilas poza UK. Jak daty beda sie rozjezdzac tydzien w ta, czy a tamta, to nie wiem, czy bedzie problem. Do tego z mezem sie smialismy, ze oni i tak pogubili te wszystkie dane z granic (byla jakis czas temu afera) i sami nie wiedza (mowa o UE). Jak wpiszesz daty mniej wiecej, ale nie zanizysz ilosci dni, to powinno byc ok.
                                        • dorcian Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 14:06
                                          Dzieki serdeczne dobra kobieto!
                                          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 19:16
                                            Dorcian, zajrzalas w ogole do bookleta I guida? Pisza w ktoryms, ze ma byc bachelor lub master degree. Jest tez link do Naric. Zobacz sama.
                                      • krecik Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 17:46
                                        > . Oni to jakos sprawdzaja? Co jesli sie pomyle we wlasnych kalkulacjach (np nap
                                        > isze, ze bylam w Polsce od 4 do 16 sierpnia a byc moze jednak bylam od 3 do 15)
                                        > ?

Na pewno maja mozliwosc sprawdzenia, jesli im zalezy. Ale bym sie nie zawieszala na tym, bo musialby im bardzo zalezec.
                                        Moj maz w poprzedniej pracy (jakies 4-5 lat temu) bardzo duzo podrozowal do Holandii. Wyjazdy nieregularne, od 2 do 7 dni w roznych terminach. Wpisal kilka dat, ktore mniej wiecej potrafil sobie przypomniec, bo zbiegaly sie z jakimis innymi wydarzeniami i zrobil adnotacje z tylu, ze pomiedzy tymi datami pracowal dla takiej to a takiej firmy, gdzie mial takie to a takie obowiazki i w zwiazku z tym daty sa orientacyjne. Firmie sie upadlo, tak przy okazji, i nie mozna bylo zweryfikowac.
                                        Co do pobytow w Polsce, ja tez wpisywalam to, co mi sie wydawalo. Wizyty byly regularne, wiec wiedzialam mniej wiecej kiedy, w niektorych przypadkach bardziej zgadywalam konkretne daty, tak na logike.

Nie bylo zadnych problemow.

Ag
                    • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 17.08.14, 22:55
                      Nie za bardzo rozumiem skad te 5 lat plus 12 mcy. W booklet jest mowa o rozliczeniach z 5 ost lat, nie ma nic o koniecznym jeszcze jednym roku....
                      • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 17.08.14, 23:06
                        ok, moj blad, wiem juz :0
    • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 14:10
      ja juz blizej niz dalej ale mam dwa pytania do plain-vanilla
      1. w punkcie 1.3 (when you were given indefinite leave to enter/remain in the UK) powinno sie wpisac date 6lat po rejestracji w wrs??? czy cos innego? bo nie moge sie doczytac
      2. czy powinnam wypelnic 2.4 I 2.5 (w sumie to beda takie same) czy tylko 2.4 a 2.5 zostawic?
      U mnie sytutacja jest prosta, przez ostatnie 9 lat mam wlasna LTD I zatrudniam sie jako jej Director - I teraz nie wiem co wypelnic

wielkie dzieki z gory ;)
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 14:34
        W punkcie 1.3 ani maz ani ja nic nie wpisywalismy, bo praktycznie nigdy ILR nie dostalismy. Pozostale to nie wiem. Sprawdzalas w guide I w booklet?
        • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 03.06.14, 15:22
          punkt 2.4-2.6 jest wyjasniony dosyc enigmatycznie

2.4 – 2.6 If you are a national of a member state of the EEA, or the family member of an EEA national, and do not have indefinite leave to remain in the United Kingdom you should complete these sections. Please refer to section 6 of the Booklet AN for further guidance.

a w punkcie 6 Booklet jest tylko wyjasnione kto moze aplikowac i ze trzeba miec WRS

punkt 2.4 aplikacji to 'Please state on what basis you were in the United Kingdom for the last six years. Continue on a separate sheet of paper if necessary' - czyli np ze bylo sie zatrudnionym przez ostatnie 6 lat

ale

punkt 2.5 aplikacji to 'If you exercised Treaty rights in employment, self-employment or study, please give details below, starting with the most recent if more than one employer and/or place of study. If necessary, please continue on page 15 of this application form' czyli wlasciwie to samo,
          moje pytanie to czy w punkcie 2.4 i 2.5 wpisac to samo?????
          zakrecilam sie
          • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 03.06.14, 16:56
            moze zapytam prosciej ;)
            ktory punkt TY wypelnialas? 2.4 czy 2.5?
            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 03.06.14, 19:21
              W pkt 2.4 wpisujesz data od do, i jako kto bylas w UK (tylko worker, student itd.), nastepna rubryka wisujesz np. full time employment lub cos innego. Chodzi o to, na jakiej zasadzie bylas w UK. To, ze u ciebie te rubryki sie pokrywaja, to nie znaczy, ze u kogos innego tak bedzie (u mnie np. tak nie bylo).
              Uwzgledniasz cale 6 lat, wlacznie z przerwami w zatrudnieniu i co wtedy robilas.
              W pkt 2.5 wpisujesz tak jak jest w tabeli, nazwa pracodawcy, adres, daty zatrudnienia (miesiac i rok), rodzaj firmy jesli SE, stanowisko.
              I tyle.
              • whitediamond Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 15:00
                i dalej nie kumam ;)
                czy to znaczy ze jezeli pracowalam w tym samym miesjcu przez ostatnie 9 lat to wpisuje to samo w 2.4 i 2.5?
                czy w 2.5 mam wpisac miesce zatrudnienia wtedy kiedy zarejestrowalam sie w WRS?
                sorki, wiem ze pewnie masz juz mnie dosyc ale to jest jedyna rzecz ktora mi zostala do wypelnienia aplikacji i nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi
                • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 17:48
                  No przeciez napisalam ci, co masz wpisac w 2.4 i w 2.5. Nie to samo!
                  Napisalam w 2.4 masz wpisac daty od do ZA OSTATNIE 6 LAT. Pracowalas na etat? wiec piszesz worker, pracowalas na caly etat? piszesz full time employment I TO WSZYSTKO.
                  W 2.5 wpisujesz daty od do i nazwa firmy, adres firmy, stanowisko pracy. Jak chcesz to wpisz ostatnie 9 lat czy ile chcesz liczac od daty rejetracji w WRS bo i tak dopiero od wtedy pracowalas legalnie.
                  JA TAK WLASNIE WPISALAM MEZOWI W APLIKACJI. JESLI JESZCZE NIE ROZUMIESZ, TO JUZ RACZEJ MUSISZ DO KOGOS SIE UDAC, ZEBY ZA CIEBIE TO WYPELNIL.
    • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 21:01
      Witam, chce tylko potwierdzic, czy ta impreza wynisi laczna kwote tych trzech dla doroslego?
      Naturalisation
      £906
      B(OS) B(OTA)
      RS1 S1 S2 S3
      T EM
      Registration
      £823
      UKM
      Section 4C registration (ceremony fee only)
      £80
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 21:34
        Tylko ta kwota dla obywateli UE aplikujacych na formularzu AN. Do tego koszt LITUK oraz egzaminu jezykowego oraz ewentualnie NCS.
        AN Naturalisation £906
        • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 21:40
          ok, dzieki, do kogo odnosi sie wiec registration fee? I co to jest NCS??
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.06.14, 22:29
            NCS w punckie nr 9 przewodnika. Kliknij w linka i poczytaj. Registration - wpisz w Google nazwy formularzy znajdujacych sie na lewo od slowa Registration do tego slowo "guide" i bedziesz miec odpowiedz, kogo dotyczy. To samo do section 4c i wszystkich innych oplat. Odpowiedz jest w formularzu.
            • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 15:49
              czy ktos mi moze odpowiedziec na:

w przypadku 4 osobowej rodziny koszty za takie same jak aplikowanie na kazda z osob? chodzi mi o to zeby najpierw zlozyc aplikacje na siebie a pozniej jesli wszystko bedzie pozytywnie to na reszte rodzinh.
              • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 17:41
                Dwoje doroslych naturalizacja 2 x £906
                Dwoje dzieci - rejestracja 2 x £669

Jedyna znizka bedzie przy korzystaniu z uslug NCS. Trzeba sprawdzic u siebie w councilu. Wiekszosc ma znizki dla calych rodzin. Jak aplikacja wysylana poczta, to wtedy nie ma znaczenia.
                • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 17:54
                  @plain-vanilla dzieki jeszcze raz.

Napisz czym sie rozni Naturalizacja od Rejestracji (Registration).

Jeszcze odnosnie fees to wyglada na to ze czy zrobie to sam czy razem z zona i dziecmi to bedzie taka sama suma. Wydaje mi sie ze mniejszym ryzykiem bedzie aplikacja tylko na mnie badz zone aby w razie czego uniknac straty kasy w razie odmowy. Mam racje??
                  • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 18:12
                    O, w google sobie wrzuc czym sie rozni.
                    Zrob, jak chcesz. U nas bylo tak, ze najpierw aplikowal maz, po pol roku syna rejestrowalismy a na koncu ja aplikowalam. Jak sie boisz ze odrzuca (a czemu mieliby odrzucic?), to zrob najpierw sam, a potem reszta rodziny.
                    • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 18:16
                      No i w ten sposob koszty sa rozlozone w czasie tez. Jedyne ryzyko, ze moga zmieniac zasady/cene. Juz i tak rejestracja dzieci poszla w gore o £100.
                      • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 18:21
                        Tu nie chodzi o to czy sie boje. Moge popelnic jakis "czeski" blad i moga odrzucic aplikacje. Rozlozenie tego na etapy jest (wydaje mi sie) bezpiecznym pomyslem z punktu kosztow bo nie musze z gory wywalic prawie £3k
                        • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.06.14, 18:28
                          Przeczytaj moj inny watek. Moze tez sie przydac:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,37418,149023356,149023356,BRYTYJSKIE_OBYWATELSTWO_DLA_DZIECI_PRZEWODNIK.html
                          • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 15.07.14, 22:35
                            Udalo mi sie pozytywnie zaliczyc Esol Level 2. Mam jeszcze jedno pytanie na ktore nie umie znalezc odpowiedzi, mianowicie:

2 miesiace temu zostal mi przyznany status stalego rezydenta. Teraz, zeby aplikowac o obywatelstwo, czy musze odczekac okres 12 miesiecy czy moge skladac podanie?

Pozdrawiam
                            • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 16.07.14, 09:40
                              W Booklet, sekcja 6 jest odpowiedz na twoje pytanie. Odpowiedzialam tez na twoja wiadomosc na priva.
                              • kalius Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 16.07.14, 09:49
                                Niestety nie dostalem maila z powiadomieniem o wiadomosci. Dziekuje bardzo. Wychodzi na to ze jeszcze 8 miesiecy musze odczekac przed aplikacja.
                          • kas044 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 29.07.14, 22:40
                            Sprawa jest moze i prosta z egzaminami bo wiadomo co trzeba zdac ale caly proces papierowy u mni trwal 4 miesiace i ilosc informacji byla niesamowita.Ale juz po i czekam niecierpliwie na paszport
                  • zyczliwy0 naturalization/ registration 04.06.14, 20:58
                    www.legalcentre.org/british-citizenship-naturalization.html
    • glasscraft Brytyjskie obywatelstwo dla DZIECI 27.08.14, 20:26
      Poniewaz nie moge przyszpilic kolejnego watku, a szkoda zeby ten zginal - podpinam tutaj

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,149023356,149023356,BRYTYJSKIE_OBYWATELSTWO_DLA_DZIECI_PRZEWODNIK.html
    • piotrskrzynka Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 12.12.14, 17:47
      Witam wszystkich ja mam pytanie czysto techniczne gdyż szukając wyjasnienia zagubiłem się w tym strasznie. Mianowicie chodzi mi o sekcję pierwszą i podpunk 1.3 ( Please say when you were given indefinite leave to enter /remain in the UK) teraz pytanie czy jesli nie wyrobiłem sobie dokumentu potwierdzającego stała rezydenturę a mam tylko papier który wyrobiłem zaraz po przyjeździe do UK (9 lat temtu) czyli tymczasowa rezydentura czy koniecznie muszę wyrobić stałą rezydenturę a jesli nie to co mam wpisać w owej rubryce. Dodam że wszystkie niezbędne testy z języka i życia już zdałem.
      Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
      Pozdrawiam Piotr
      email: piotrskrzynka@op.pl
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 13.12.14, 10:06
        Nie musisz aplikowac o rezydenture. Obywatele UE, ktorzy pracowali/studiowali nabywali rezydenture automatycznie po 5 latach. Punkt 1.3 maz i ja zostawilismy pusty. Moim zdaniem dotyczy on ludzi spoza UE, ktorzy aplikuja o obywatelstwo. Formularz jest ten sam dla wszystkich. Oboje korzystalismy z NCS, mozliwe ze oni cos tam wpisali w ten punkt, nie wiem jednak tego.
        Jesli masz LITUK, egzamin jezykowy, WRS i wszystkie dokumenty potwierdzajace, ze pracujesz, to zostaje tylko wypelnic aplikacje. Pamietaj o obowiazku przebywania fizycznie w UK 5 i 6 lat wstecz od dnia, w ktorym skladasz aplikacje. Jesli sprawdza, ze cie nie bylo w UK, bo byles na wakacjach za granica, to aplikacja jest odrzucona, pieniadze przepadaja. Pisze 5 i 6 lat, bo nie jestem do konca pewna ile lat wstecz sprawdzaja. W formularzu AN jest 5 lat, ale obywatele UE musza udowodnic 6 lat, stad watpliwosci.
        • piotrskrzynka Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 13.12.14, 14:35
          Dziekuję bardzo za odpowiedz bo tylko ten wątek w aplikacji sprawił mi trudność a jednak szkoda zaprzepaścić 900 funa z powodu niedopatrzeń. Jak otrzymam odpowiedz to napewno się odezwę.
          Zyczę miłego dnia....
          Serdeczności Piotr
      • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 03.01.15, 23:09
        Dzieki. Jeszcze jedno...niektorzy radza zalaczyc statementy i potwierdzenia adresu z ostatnich 5 lat, zaden z tych dok nie jest wspomniany w booklecie. Czy Wy zalaczaliscie??
        Oraz co jesli zrezygnowalam z pracy- mam zalaczyc p45( tez nie wspomniany w booklet)
        Czy jesli wymagaja jakichs dodatkowych info upomna sie o nie czy raczej nie??
    • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 01.01.15, 23:57
      Happy New Year!! Witam, czy zalaczam czek na ?906 czy od razu ?986 z oplata za ceremonie??? Dzieki
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 02.01.15, 12:11
        Nie slyszalam, zeby trzeba bylo wysylac oplate za ceremonie. Cena jest podana na stronie :
        AN Naturalisation £906
        Rowniez zalaczony jest payment slip i ten wlasnie bym wyslala. Nie wiem, czy akceptuja czeki.
        • zyczliwy0 Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 03.01.15, 23:10
          Dzieki. Jeszcze jedno...niektorzy radza zalaczyc statementy i potwierdzenia adresu z ostatnich 5 lat, zaden z tych dok nie jest wspomniany w booklecie. Czy Wy zalaczaliscie??
          Oraz co jesli zrezygnowalam z pracy- mam zalaczyc p45( tez nie wspomniany w booklet)
          Czy jesli wymagaja jakichs dodatkowych info upomna sie o nie czy raczej nie??
          • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.01.15, 13:42
            Nie zalaczalismy potwierdzen adresu za 6 lat.
            Tak, jesli potrzebuja dodatkowe dokumenty, to przysla list i daja 14 dni na odeslanie wymaganych dokumentow. W razie braku odzewu aplikacja jest odrzucana. W zwiazku z tym najlepiej byc na miejscu i odeslac dokumenty ubezpieczona przesylka na wypadek zagubienia ich w drodze.
            Wszystkie dokumenty potwierdzajaca prace musza byc za 6 lat (nie 5 lat - to dotyczy ludzi spoza UE). Moim zdaniem P60 wystarcza, jesli nie bylo przerw w pracy, list od pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie. Niestety nie pamietam, czy maz mial ze soba payslips, mozliwe ze z kilku ostatnich miesiecy.
            Nie wiem, co chodzi ze statements.
    • glasscraft Paszport brytyjski dla dziecka urodzonego w UK 21.01.15, 10:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,37418,156321932,156321932,Paszport_brytyjski_dla_dziecka_urodzonego_w_UK.html
    • ally-t IELTS wazny po 2 latach :) 17.02.15, 11:23
      "Tutaj dodatkowo, jak sie zmienily wymagania jezykowe:
      www.gov.uk/english-language
      Niektore testy maja wymieniony czas waznosci. PODOBNO akceptowane sa testy, ktorym juz teoretycznie minela waznosc, np. IELTS sprzed wiecej niz 2 lat. O tym jednal nalezy sie upewnic, piszac email do UKVI. Mozna rowniez skontaktowac sie z NCS, ktory powinien to potwierdzic. " - Przy aplikacji o obywatelstwo ten okres nie obowiazuje, ze str Gov.uk:

Some qualifications on the Home Office’s list will expire after 2 years. Your qualification will still be accepted as proof if you’re applying for citizenship, even if it has expired.

• plain-vanilla Re: IELTS wazny po 2 latach :) 17.02.15, 11:43
        Dzieki.
    • lomndynw Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.07.16, 17:50
      Jesteś uprawniony uzyskać obywatelstwo brytyjskie, jesli:

ukończyłeś 18sty rok życia, przy czym można również składać wnioski w imieniu dzieci
      spełnieniasz wymóg stałego pobytu na terenie Wielkiej Brytanii
      posiadasz dokument potwierdzający status stałego rezydenta (w przypadku obywateli UE)
      jesteś osobą o nieskazitelnym charakterze
      posiadasz odpowiednią znajomość języka angielskiego i wiedzę o Wielkiej Brytanii
      jeśli masz zamiar żyć w Wielkiej Brytanii
      • plain-vanilla Re: BRYTYJSKIE OBYWATELSTWO - NOWA WERSJA PRZEWOD 04.07.16, 20:14
        Spam, do kosza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka