si-ne 01.06.14, 11:37 Jestem na etapie kupna domu i dostaliśmy właśnie raport, który nie wygląda za różowo - oprócz drobnych niedociągnięć są poważne.. dot bojlera, elektryki, przeciek w łazience. Jakie mam teraz opcje oprócz odstąpienia od zakupu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Home Buyer Report 01.06.14, 12:20 Mozesz sprobowac negocjowac cene na nizsza (z uzasadnieniem, ze jezeli bedzie musiala za naprawy zaplacic to bedzie Cie to kosztac X i dlatego o X chcesz obnizenia ceny) albo zasugerowac, zeby wlasciciel naprawil na swoj koszt. Chyba, ze jest to ten jedyny wymarzony dom i musisz go miec albo bedzie koniec swiata :-), ja na Twoim miejscu dalabym sobie spokoj i szukala czegos innego. Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 01.06.14, 17:17 Cena z raportu pokrywa się z ceną jaką daliśmy za dom i wg raportu jest rozsądna. Czy w dalszym ciągu mogę negocjować? lub rządać naprawy? Dom jest całkiem fajny i jak na metraż tańszy niż inne w okolicy - a chwilowo sytuacja na rynku nieruchomości w mojej okolicy jest dość dziwna.. domów na sprzedaż mało i znikają w przeciągu kilku dni. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Home Buyer Report 01.06.14, 17:25 Probowac zawsze mozesz - wlasciciel nie musi sie na nic godzic, zwlaszcza jezeli domy szybko sie sprzedaja a cena jest nizsza od podobnych. Ja bym poprosila o wycene tych napraw od lokalnych firm (na podstawie tego raportu), zebys wiedziala ile wszystko moze Cie potencjalnie kosztowac. I wtedy zadecydowala, czy dom jest na tyle tani, zeby w naprawy sie bawic. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Home Buyer Report 01.06.14, 20:59 > Dom jest całkiem fajny i jak na metraż tańszy niż inne w okolicy - jak widac niebezpodstawnie :/ jw, .. mozesz sprobowac wycene napraw, i zastanowic sie na czym wam zalezy..jakie macie szanse na podobny domw lepszym stanie itp/.. Odpowiedz Link
xiv Re: Home Buyer Report 02.06.14, 16:22 > Chyba, ze jest to ten jedyny wymarzony dom i musisz go miec albo bedzie koniec > swiata :-), ja na Twoim miejscu dalabym sobie spokoj i szukala czegos innego. Bo bojler trzeba wymienić? Dziwne podejście. Poważne sprawy to na przykład pęknięty komin, albo nieszczelna rura w ogrodzie. Rzeczy takie jak bojler czy elektryka załatwia się w dzień albo dwa. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Home Buyer Report 02.06.14, 16:32 Dlaczego dziwne? Jednym pasuje zycie na budowie, innym nie. Mnie akurat nie pasuje I sama sobie odpuscilam kupno domu, w ktorym "elektryka" byla - prucie scian, wymiana kabli I potem tynkowanie. W dzien, albo dwa by sie tego nie zalatwilo. Odpowiedz Link
xiv Re: Home Buyer Report 02.06.14, 17:46 Ale nikt ci nie każe żyć na budowie. Wynajmujesz mieszkanie albo dom na miesiąc, meble do przechowalni i wcale nie musisz w nim mieszkać. Jeśli jesteś pierwszym elementem łańcucha - możesz też się póżniej wprowadzić. Ale masz rację - to jest twój personalny wybór i dzięki temu mogę taniej kupić to co mi się podoba :) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Home Buyer Report 02.06.14, 17:51 Tak, jezeli masz kase na to zeby placic hipoteke za dom, za dodatkowy wynajem (nie wiem, czy tak latwo znalezc wynajem na miesiac, nigdy nie mialam takiego problemu), placic za przechowanie mebli I za naprawe. Jezeli ma sie takie zaskorniaki, to dlaczego nie kupic czegos, co naprawy I takiej zabawy nie wymaga? Odpowiedz Link
xiv Re: Home Buyer Report 02.06.14, 22:43 Po to, aby sobie zrobić chatę tak jak się chce :) Simples. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Home Buyer Report 02.06.14, 23:01 Tak, tylko Ty zakladasz, ze wszyscy maja zaskorniaki na zrobienie chaty :-) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Home Buyer Report 02.06.14, 17:21 Wszystko zalezy od domu i waszych finansow. Jak nie stac was na nowy dom lub w super stanie, to musicie brac pod uwage koszty. Wymiana bojlera to kolo £2k. Dwa dni roboty z czyszczeniem instalacji. Przeciek w lazience jest w tej chwili, czy cieklo kiedys? Elektryka w naszym domu tez jest stara, ale dobrze sie ma i zadnych problemow nie bylo. Naprawde nie zawsze sie da znalezc stary dom, ktory bedzie mial elektryke wymieniona i wszystko tip top zrobione i jeszcze cena bedzie super. Mozecie rozmawiac z wlascicielami. Uszkodzony bojler lub nie dzialajacy jak trzeba to duzy problem, jesli kogos nie stac na wymiane na dzien dobry. Nie piszesz, co dokladnie jest w tym raporcie napisane, to naprawde ciezko spekulowac i zgadywac. Skopiuj te paragrafy i wklej na forum, to wtedy mozemy cos konkretnego poradzic. Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 02.06.14, 18:21 No nie tylko bojler, ale i wspomniany komin.. jak na razie umówiłam się z dwoma fachowcami, by przyszli zrobili mi wycenę naprawy - wstępnie komin i bojler to będzie ok 4tys razem (może mniej).. i teraz nie wiem czy negocjować cenę czy brać co jest za jaką cenę chcą.. poniżej najbardziej niepokojące rzeczy z raportu (takie pierdoły jak brak poręczy przy schodach, czy niebezpieczenstwo w postaci szkła w drzwiach salonowych, czy roślinach w rynnie, czy oknach, które nie otwierają się dostatecznie szeroko nie wspominam ;)) The chimney stack is built in brick with lead flashings at the junction with the roof covering. There is a single clay chimney pot. There is damp penetration into the chimney breast below the chimney stack due to defects in the chimney stack, including weathered pointing between bricks. A closer inspection of the chimney stack is required and repairs must be carried out now. Condition rating 3. In order to repair the chimney stacks safely and without damaging other parts of the property, suitable access equipment will be required (for example a scaffold). All sloping roof surfaces are covered in concrete tiles, with matching ridge tiles and lead flashings between the roof over the storm porch and the front wall. Broken tiles must be replaced now. Condition rating 3. In the living room there is an open fireplace of metal type with a hearth beneath and a timber surround to the fireplace. There is a masonry chimney breast running up through the property, plastered within the accommodation and rendered within the roof space. The chimney breast is damp in the roof space. This has not suffered as a result of this, but this is referred to and noted in Section E1. The open fireplace in the living room requires an external source of fresh air to replace the air burnt when the fireplace is used. Without this there could be a safety hazard, causing the fire to create carbon monoxide that could spill back into the property and asphyxiate the occupants (see Section J3 Risks). This should be provided now. Condition rating 3. Main walls are built in two skins of masonry with a space between (known as a cavity wall). There will be cavity walls that span between the two skins of masonry, tying these together. There is a bitumastic damp-proof course at the foot of the external walls. This is provided to stop dampness rising from the ground into the property. There are holes in the rear wall, filled with a spray filler material. These should be repaired soon with bricks to avoid the possibility of damp penetration. Condition rating 2. There are no lintels evident to support the external skin of brickwork above window and door openings. There was no evidence of deflection of brickwork as a result of this inadequacy; however, lintels may need to be provided in the future, for example when windows are replaced. The stud partition wall of the bathroom may have become damp due to a leak in the bathroom. (See Sections F5 and F8). This should be investigated further now. Condition rating 3. Floors The ground floor is of solid construction, assumed to be formed in concrete. The upper floor is of suspended timber type. There is some slight unevenness to floors, but this is not of concern. The floor is damp between the bathroom vinyl floor covering, at the end of the bath where the shower is located. (See also the comments in Section F3 and F5). This must be investigated now and repaired as necessary. Condition rating 3. Mains electricity is connected to the property via the meter and consumer unit. The 3 consumer unit incorporates modern fuses. There was no label on the unit to confirm that the electric circuits have been checked or tested during the last 10 years. These should therefore be considered a safety hazard until this has been carried out. (See Section J3 Risks). This must be carried out now. Condition rating 3 Central heating is provided by the gas fired boiler located in the kitchen and provided via radiators with thermostatic radiator valves. There is a thermostat in the hall to provide overall control of the system. A label on the boiler indicates that the boiler has been turned off because it is unsafe. This is considered a significant safety hazard (see Section J3 Risks). The boiler needs to be serviced now and repaired as necessary in order to put to full working order. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Home Buyer Report 02.06.14, 19:14 Przeczytalam. Nie jestem specjalistka, ale ja bym nie brala tego domu. Bojler moze dzialac super, pewnie safety check nie mial I zostal wylaczony albo prosto na wysypisko sie nadaje. Bardziej bym sie bala o komin, wilgos I lintels nad oknami. Zamiast wycen, to bym zainwestowala w to structural survey. Taki home report nie jest wiarygodny. Osoba ktora go robi nie ponosi odpowiedzialnosci w razie niedopatrzen (chyba ze sie myle, poprawcie mnie). U nas bylo duzo duzo mniej spraw a potem I tak jeszcze powychodzily rzeczy wcale nie ujete w raporcie! Cene zbilismy z wywolawczej o 10%. Odpowiedz Link
monika_i Re: Home Buyer Report 02.06.14, 22:44 praktyka jest taka, ze jezeli wychodza w raporcie defekty strukturalne, to kupujacy i sprzedajacy dziela sie kosztami naprawy na pol. W tym raporcie najwiekszym problemem jest wilgoc w chimney stack i roof tiles. Naprawa moze cie kosztowac duzo czasu i energii. Pierdoly jak brak poreczy czy szklo w drzwiach to nie jest problem wlasciciela- oni nie musza robic hjealth and safety assesment przed sprzedaza domu i negocjowanie ceny na tej podstawie moze wywolac po prostu smiech. Kominek mozecie wywalic. Boiler , jezeli zostal opisany jako unsafe, nalezaloby sprawdzic i zrobic mu serwis- kosztuje to ok 90 funtow. jezeli okaze sie, ze to powazny problem, to tez moglibysie negocjowac z wlascicielem obnizke ceny ogolnie mowiac, nie oczekiwalabym ze dom ktory jest tanszy, bedzie bez wad- cena wywolawcza domu jest zawsze adekwatna do jego stanu. musisz ocenic ile bedzie kosztowalo cie doprowadzenie domu do stanu uzywalnosci . Z ciekawosci cie zapytam, co wyszlo w survey report? Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 03.06.14, 04:22 no ja takimi pierdołami jak szkło w drzwiach czy brak poręczy to nawet nie będę się przejmować i jak dla mnie to nie jest powód do negocjacji - bardziej mi chodziło o te rzeczy, które wymieniłam w cytacie z raportu. Wg rzeczoznawcy dom jest warty dokładnie tyle za ile sprzedający go wystawił. Dom jest z 1969 roku (region: Middlands) - 3 sypialnie - metraż ok 100m2 - wystawiony za 175k Dlatego właśnie nie wiem czy mam podstawy negocjować cenę - o tym, ze koszt napraw wad strukturalnych zwyczajowo dzielony jest pomiędzy sprzedającym a kupującym nie słyszałam - i dziękuję za tę wskazówkę - na pewno zapytam o to prawnika. Jutro umówiłam się ze specjalistą od bojlera i specem od bojlerów, by pojechali ze mną rzucić okiem i oszacować koszt robocizny. Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 03.06.14, 04:33 *specjalistą od dachów i specem od bojlera miało być ;) Odpowiedz Link
krecik Re: Home Buyer Report 03.06.14, 08:57 > Dlatego właśnie nie wiem czy mam podstawy negocjować cenę - o tym, ze koszt nap > raw wad strukturalnych zwyczajowo dzielony jest pomiędzy sprzedającym a kupując > ym nie słyszałam - i dziękuję za tę wskazówkę - na pewno zapytam o to prawnika. Jak bedziesz mogla rzucic kwotami, zawsze mozesz negocjowac. Ale nastaw sie, ze sprzedajacy wcale nie musi sie nimi przejac. U nas bylo podobnie, dom do kapitalnego remontu, ale sprzedajacy wzruszyl ramionami na zasadzie "bierzecie, alby nie". No wiec nie wzielismy, bo tam bylo prucie i wymiana wszystkiego oprocz dachu i okien, a dom sie i tak sprzedal za jakis miesiac. Ag Odpowiedz Link
monika_i Re: Home Buyer Report 03.06.14, 10:22 Jezeli rzeczoznawca wycenil dom na 175k w obecnym stanie, a wy tyle za niego zaplacilliscie, to raczej nie zejda wam z ceny. Ja ostatnio sprzedalam dom z guide prace 375 k za 420k gotowka, glownie dlatego ze okolica jest wyjatkowo popularna. W raporcie okazalo sie, ze w domu jest azbestos, ale kupujacemu tak zalezalo na tej nieruchomosci ze nic z tym nie zrobil. Tydzien temu za to malo co nie stracilam sprzedazy, bo dom ktory sprzedalam za 350k ( to sa calkiem spore kwoty na sheffield ) zostal wyceniony na 320k i mial problemy z oknami, ktorych naprawa kosztowalaby 4,5 k. wlasciciel obnizyl cene o 4k zeby nie stracic kupca. postaraj sie negocjowac chociaz serwis boilera , bo to moze byc potencjalnie duzy koszt. Jezeli domow w waszej okolicy jest malo, to wlasciciel jest w lepszej sytuacji bo ma wiecej potencjalnych kupcow niz wy nieruchomosci . Wystawienie go ponownie na sprzedaz nic go nie kosztuje. Powodzenia! Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 03.06.14, 10:42 dzięki za te rady! właśnie średnio mi się uśmiecha przeszarżować negocjacje.. :) chłop mój jednak podszedł do sprawy ambicjonalnie, bo tym bojlerem poczuł się oszukany ;) Mnie zastanawia jedno.. dom jest w chwili obecnej wynajmowany - lokatorom nie brakowało ogrzewania? Odpowiedz Link
monika_i Re: Home Buyer Report 03.06.14, 11:47 Powaznie???? Jezeli instalacja jest unsafe, to dom w zadnym wypadku nie powinien byc wynajety! No chyba ze nie maja goracej wody i ogrzewania . Wlasciciel powinien corocznie miec Gas safety check . Twoj prawnik moze, a nawet powinien zapytac druga strone o to . Stan instalacji, gas checks, wszelkie gwarancje itp. Moze jego prawnik nie wie, ze instalacja jest w tym stanie ? Moze tak sie uda 'wymusic' serwis boilera? Dowiedz sie od prawnika, czy mieszkancy dostali juz wypowiedzenie. Odpowiedz Link
krecik Re: Home Buyer Report 03.06.14, 11:53 > Mnie zastanawia jedno.. dom jest w chwili obecnej wynajmowany - lokatorom nie b > rakowało ogrzewania? A, wynajmowany, to mamy zagadke rozwiazana. Sprobuj sie dowiedziec od jak dawna. Jesli dobrych pare lat, to dom bedzie prawdopodobnie ogolnie zaniedbany. Bojler pewnie dziala jako tako, bo inaczej lokatorzy by sie awanturowali, tyle ze landlord jest prawnie zobowiazany do serwisowania i ta naklepka to pewnie z ostatniego przegladu jest. Ale tak w ogole, to jestes pewna, ze chcesz sie ladowac w kupno domu, w ktorym obecnie sa lokatorzy? Wiesz, kiedy sie maja wyprowadzic? Maja juz termin? Ag Odpowiedz Link
si-ne Re: Home Buyer Report 03.06.14, 14:42 Z historii na zoopli wynika, że dom był wystawiony do wynajęcia latem 2012. Lokatorzy wg agencji dostali wypowiedzenie i mają się wyprowadzić 19 lipca Odpowiedz Link
lili76 Re: Home Buyer Report 04.06.14, 16:09 Jeśli zdecydujesz sie na kupno, to weź pod uwagę, ze możesz exchange contracts dopiero jak tenants sie wyprowadza. Odpowiedz Link
e-vil bojler 04.06.14, 12:31 a to nie jest tak, że właściciel ma OBOWIĄZEK zapewnić lokatorom sprawną instalacje? Ja bym też o to 'walczyła' - ale widocznie lokatorzy, którzy dostali już wypowiedzenie mają na to 'wy..ane' ;) Odpowiedz Link
xiv Re: Home Buyer Report 02.06.14, 22:56 Szczerze? Pokaż tą listę w jakiejś większej firmie budowlanej - niech ci zrobią wycenę całości. Taką wstępną i z tą ceną udaj się do sprzedającego. Jeśli stargujesz cenę domu, to możesz się zastanawiać. Z doświadczenia wiem, że gdy sprzedającemu pokazuję się kartkę z wyceną około 20 tys (a moim zdaniem mniej więcej tyle ci zaśpiewają - ja bym się zastanawiał nad przełożeniem dachu na przykład), to sprzedający nie chce o tym słyszeć i dom ląduje na rynku na następne pół roku albo więcej. Jeśli się zdecydujesz na kupno - zastanów się nad usunięciem komina, jeśli nie planujesz używania kominka. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Home Buyer Report 02.06.14, 23:03 Komin to chyba latwiej zablokowac niz usunac. Odpowiedz Link
xiv Re: Home Buyer Report 03.06.14, 12:17 Łatwiej to na pewno. Ale jak się usunie to się ma więcej miejsce na strychu i z reguły na pierwszym piętrze. A i dziry w dachu nie ma :) Odpowiedz Link
krecik Re: Home Buyer Report 02.06.14, 18:10 > Jestem na etapie kupna domu i dostaliśmy właśnie raport, który nie wygląda za r > óżowo - oprócz drobnych niedociągnięć są poważne.. dot bojlera, elektryki, prze > ciek w łazience. > Jakie mam teraz opcje oprócz odstąpienia od zakupu? Ale co z tym bojlerem? Zepsuty czy po prostu stary? Ze scian iskry ida, czy po prostu kable jak je polozono 30-40 lat temu tak leza? Przeciek w lazience z nieszczelnego silikonu przy wannie czy peknietej rury w scianie? W raporcie masz wypisane wszystko, ale musisz brac pod uwage, ze masz tam wszystko, jak leci, takie jest jego zadanie. Powaga zauwazonych usterek niekoniecznie rowna sie koniecznosci pilnej naprawy a moze byc tylko stwierdzeniem stanu, ktory odbiega od idealnego. Ag Odpowiedz Link