Dodaj do ulubionych

care wrking

14.06.14, 19:50

Witam,
Podczytuję od jakiegoś czasu Wasze forum, wiele rzeczy tutaj się dowiedziałam, których nie znalałabym sama w necie. Ma do was pytanie, czy któraś z was pracuje w takiej branży, czy opieka nad starszymi jest bardzo trudna? Jaki jest stosunek Anglików do osób które wykonują taką pracę i jak jest płatna, czy da się z tego wyżyć na Wyspach w sensie dom, dziecko, jakiś normalny standard. Chodzi mi o taką pracę na załóżmy 2 lata, czy człowiek bardzo wrażliwy da sobie radę. Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • turmalinka Re: care wrking 15.06.14, 12:19
      Zalezy jaka opieke masz na mysli, w residential home jest lzej (fizycznie) w nursing home ciezej, psychicznie ciezko i tu i tu tak samo (dla mnie przynajmniej, bo raz, ze ja sie latwo przywiazuje do ludzi, a ci umieraja, a dwa, jaki ci kobieta wstanie 10+ razy w nocy z placzem np ze ona musi do domu wracac bo tam dzieci malutkie czekaja to serce peka :/)
      Finansowo - na waciki jak dla mnie, sama bym z tego nie wyzyla, pracuje w domu opieki bo lubie i mam meza co dobrze zarabia, w innej sytuacji szukalabym czegos lepszego (finansowo)
      Ludzie jak reaguja? Normalnie... szczerze mowiac to jeszcze nikt z poznanych mi osob nie wnikal w to czym sie zajmuje i po co i dlaczego...
      • sophie2202 Re: care wrking 15.06.14, 17:22
        Opieka nad ludzmi starszymi z demencja i chorbami psychicznymi jest bardzo ciezka, wiec na poczatek radzilabym normalny nursing home. Jesli bedziesz pracowala np 42 godziny albo wiecej tygodniowo to powinnas miec cos ponad 1000 funtów, czy to wystarczy to zalezy od wielu czynników.
        • lianis Re: care wrking 15.06.14, 22:31
          Ja w nursing home mam wlasnie praktyki. Dla mnie to meczarnia, nic sie nie dzieje, dzien sie wlecze a zmiany sa 12 godz, moze to kwestia raz ze osobista (ja wole szybsze szpitalne tempo) a dwa ze sa rozne nursing home (tu sa sami lezacy i malo przytomni). O zarobkach nic nie wiem, bo mi nie placa, ale pracowac w takim domu bym nie chciala na stale. Nie twierdze, moze dla niektorych taka praca jest czyms satysfakcjonujacym, ale to trzeba miec ogromne serce i gore empatii zeby pracowac na stale z tymi ktorzy odchodza. W sumie niestety niewiele widze osob ktore naprawde potrafia byc tam dla tych ludzi a nie tylko obok.
    • yuka12 Re: care wrking 19.06.14, 23:39
      Rozne sa domy opieki i zarobki tez :). Ogolnie jako pierwsza praca moze byc, o ile ktos sie nie brzydzi wycierania czyjejs, najczescie pomarszczonej i niepieknej, pupy, widoku krwi i pluwocin i jej w stanie zniesc bluzgi i upor starszych osob chorych na demencje. Ze widzi w tym wszystkim ludzi, ktorzy potrzebuja pomocy. Zreszta obecnie w zwyklych nursing homach czy nawet residential jest mnostwo osob z demencjami, trzeba sie na to przygotowac. Praca jest poza tym dosc ciezka fizycznie. W mojej okolicy jezeli ktorys z miejscowych pracuje w takim homie, to najczesciej ktos z niskimi kwalifikacjami lub ktos pomiedzy np. po szkole sredniej a miedzy studiami. Ogolnie praca niezbyt prestizowa i jak na rynek angielski dosc nisko platna. JEDNAK sa mozliwosci ksztalcenia, konczenia kursow i wtedy mozna pojsc na jakies studia lub awansowac.
      • dzolka2008 Re: care wrking 20.06.14, 22:01
        Dziękuję Ci za te informacje, bardzo jasno naświetliły mi ten charakter pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka