Dodaj do ulubionych

Mamy z Rochester, Chatham, Rainham

14.10.14, 13:12
Do dziewczyn ktore mieszkaja w tych okolicach i ktore moglyby doradzic gdzie szukac domu a jakie okolice najlepiej jest omijac.
Bedziemy sie tam przeprowadzac w przeciagu miesiaca, dwoch z poludnoiwo-wschodniego Londynu.
Mam tez corke ktora chodzi do reception, znalazlam na razie 3 szkoly ktore mnie interesuja, probowalam skontaktowac sie z Medway Council zeby sparwdzic czy maja dlugie waiting lists ale jeszcze nie dostalam odpowiedzi, te szkoly to Maundene Primary, Balfour Infant, Delce Infant. Jezeli ktoras ma dzieci w jednej z tych szkol to czy moglybyscie napisac czy wam sie podoba szkola czy nie.
Niestety ceny domow w Londynie podskoczyly tak bardzo, ze nie jestesmy w stanie nic tutaj kupic i szukamy miejsca gdzie zakup domu nie zrujnuje nas finansowo.
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 14.10.14, 16:48
      Ja mieszkam w Rochester i jeśli chodzi o Medway to chyba Rochester to najlepsze miejsce IMO.
      Moja córka była w Delce infant w przedszkolu i najprawdopodobniej pójdzie do Delce Junior (teraz to Delce Academy), jednak infant wybrałam St. Peters, bo to malutka i bardzo przyjazna dzieciom szkoła, fajni rodzice,zaangażowani nauczyciele, wszyscy się znają (jest tylko 120 dzieci na cała szkołę) ja polecam.. Do Balfour najprawdopodobniej się nie dostaniesz, do Delce z tego co wiem przyjmują jak leci. Tej trzeciej nie znam (nie moja okolica najpewniej).
      Szkoły w Medway nie nalezą niestety do najlepszych w kraju (wręcz odwrotnie) a i Delce spadło na 3 w Ofstecie bo ostatniej kontroli:-/ Balfour i St. Peters wciąż sa "good" jest jeszcze kościelna St Margarets of Troy i ona z kolei wskoczyła z 3 na "good" po ostatniej kontroli (piszę o swoich okolicznych szkołach). Ja mieszkam post code ME1 2 D... (ostatniej literki nie podam;))
      Ja lubię, blisko park, podstawowe sklepy na rogu, blisko do High Street, zamku i katedry i dworca. Niestety problem z parkowaniem i dość ruchliwa ulica.. Ale są domy w ślepych ulicach i tam chyba sympatyczniej, dzieci mogą na rowerach jeździć itd...
      • kjan76 Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 14.10.14, 21:22
        Dzieki Kaka-lina, ja nie chce posylac malej do katolickiej czy anglikanskiej szkoly dlatego wybralam tamte. Po przewertowaniu kilkunastu stron dotyczacych szkol w Medway te 3 mialy najlepsze wyniki, przeoczylam raport Ofsted dotyczacy Delce infant, szkoda bo niedaleko tej szkoly jest dom ktory nas interesuje.
        Ta trzecia szkola jest troche powyzej Walderslade o ktorym slyszlam nieciekawe opinie.
        Nam najlepiej by pasowalo niedaleko M2 bo oboje bedziemy jezdzic do pracy w Londynie. Jutro podzwonie po szkolach i dowiem sie czy maja miejsca.
        A czy wiesz moze dlaczego Delce spadla w dol.
        • kjan76 Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 14.10.14, 21:25
          Wlasnie przeczytalam Ofsted raport, miejmy nadzieje ze nowy headteacher wezmie sie za szkole i wyniki sie poprawia.
          • kaka-llina Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 14.10.14, 22:35
            Headteacher w Delce zmieniła się kiedy Ala była tam jeszcze w przedszkolu, negatywny raport był już za jej kadencji... Ale faktycznie moi sąsiedzi nauczyciele (tez się przeprowadzili z Londynu) mówili mi , ze teraz w Delce będzie tylko lepiej (ale sami wysłali synka do tej kościelnej st margarets:-/) .
            Szkoła mojej córki jest mała ale nie jest wyznaniowa (była szkołą kościelną ale od jakiś 15 lat już nie jest) NIGDY W ŻYCIU nie wysłałabym dziecka do wyznaniowej szkoły.. (jestem wojującą ateistką:-)).
            Porównanie mam tylko pomiędzy Delce i st. Peters i jak na razie jestem zadowolona ze swojego wyboru.
            Ostatniego raportu nie czytałam (moja jest teraz y1), czekam na kontrole w naszej szkole (chyba będzie w tym roku).
            Ja oprócz raportów sugerowałam się głównie tym co widzę na "playground" jak się dzieci odbiera, jacy są rodzice, jak nauczyciele się do rodziców i dzieci odnoszą itd.. I na przykład mamusie z trójką czy czwórka dzieci bluzgające jak szewc i ciągle z fajka w ustach (nawet juz za bramą szkoły) to własnie w delce widziałam:-/... Młoda i tak tam wyląduję ale dzieciaki w jej szkole pochodzą ze zdecydowanie fajniejszych rodzin i mam nadzieje, że to własnie oni pozostaną jej najlepszymi przyjaciółmi... (wiem nie mam na to za bardzo wpływu ale wole się łudzić...
            Musisz sobie zdawać sprawę dlaczego Medway jest takie tanie... to ciągle nie jest fajna okolica, chociaż z pewnością będzie coraz lepiej.. Więcej i więcej ludzi z Londynu się przeprowadza, zakładają rodziny, ceny rosną itd... Na pewno sama zauważyłaś, ze to trochę taka "dziura cenowa" w South- East.... i sa ku temu powody:-
            • kjan76 Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 15.10.14, 11:07
              Juz sie zdazylam zorientowac ze Medway nie ma najlepszej opinii, ale na Londyn i najblizsze okolice nas juz nie stac po ostatnim szalenstwie cenowym. A nie chcemy kupic domu w jednej z najgorszych dzielnic Londynu kiedy mozemy w jednej z lepszych w Rochester. Do tego secondary schools sa tam dosyc dobre.
              Bylismy tam w ostatni weekend i Rochester bardzo nam sie podoba.
              Sprobuje zadzwonic do St. Peters ale jezeli to mala szkola to pewnie miejsc nie ma.
              • kaka-llina Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 16.10.14, 19:27
                Rochester moim zdaniem jest śliczny:-) i sporo fajnych rzeczy się tu dzieje:-) Ja lubię tu mieszkać.. ale Chatham już mnie przeraża;-).. Jak mam pójść na Chatham High Street to chora jestem...
                Chociaż są fajne i spokojniejsze miejsca nawet tam...
                Jak już się przeprowadzisz to i tak podanie o szkolę dajesz do councilu, nie wiem , czy w ogóle jest sens dzwonić do szkół...
                W zeszłym roku do młodej szkoły doszła trójka dzieci do reception w środku roku szkolnego.. ale teraz wygląda mi na to, ze jest już pełno (pozamieniali sposób dzielenia klas itd..)
                Nie wiem, gdzie masz dokładnie dom na oku.. Jeśli w okolicach Delce infant.. to ja pewnie wrzuciłabym do podania St. Peters i Balfour.. i nic więcej i czekała co się stanie... (możesz wrzucić trzy szkoły)..
                Nie wiem dokładnie gdzie chcecie ten dom kupić itd... jak chcesz jakieś bardziej szczegółowe informacje to może na priv?
                • kjan76 Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 16.10.14, 23:03
                  A jak mozna sie z toba skontaktowac, probowalam przez gazetowego ale masz nieaktywowany profil.
                  My chcemy na poczatek wynajac, troche sie boimy kupowac w miejscu ktorego nie znamy. Postanowilismy przez rok rozejrzec sie po okolicy i wtedy cos kupic.
                  Doszlam do wniosku ze na razie i tak nie mam po co dzwonic po szkolach bo moga mi powiedziec ze miejsce teraz jest a za dwa tygodnie jak cos znajdziemy to juz ktos je zajmie. Czekam az mama wroci z Polski (w poniedzialek), zeby zajela sie mlodymi a my na spokojnie pojedziemy ogladac domy do wynajecia.
                  • kaka-llina Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 17.10.14, 11:00
                    Gazetowy powinien działać, korzystam dosyć często....
                • whitediamond Re: Mamy z Rochester, Chatham, Rainham 17.10.14, 08:13
                  a ja tak z ciekawosci zapytam - jak wyglada Strood? lepsze niz Rochester czy nie? a Rainham? podobno to 'najlepsza' czesc w tej okolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka