Dodaj do ulubionych

Kindle - pytanie

30.10.14, 14:12
Witam, mam pytanie do posiadaczek/posiadaczy Kindle z Amazonu - wiem ze w wersji nowej (interesuje mnie paperwhite) jest wbudowany slownik angielsko-angielski. Czy mozna jednak wgrac sobie slownik ang.-polski, np. PWN.
Mamy w domu na komp. slownik PWN i zastanawiam sie czy bedzie go mozna tez wgrac na Kindle? Kindle nie posiadam ani nikt z bliskiego otoczenia nie posiada, wiec nie moge sprobowac przed zakupem.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Kindle - pytanie 30.10.14, 14:37
      Ja mam najnowszy paperwhite i niestety nie ma w nim polskiego słownika, (nie wiem, mam go od marca, może coś dodali?) Chciałam ci pomóc bo tez gdzieś miałam na cd słownik pwn ale jak znalazłam to jest sama okładka:-/ Na komputerze niestety nie mam:-/. Jeśli koniecznie chcesz spróbować mogę ci na priv dać adres do mojego kindla i możemy sprawdzić... (nie chcę cie okraść ze słownika, nie jest mi on do niczego potrzebny;-)
      • aga1_o Re: Kindle - pytanie 30.10.14, 15:55
        Dzieki Kaka :-) nie, sprawdzenie nie jest mi az tak strasznie niezbedne :-) przezyje i bez tego, jednak moze ktos juz ma, probowal i wie czy sie udalo czy nie. A tak przy okazji mozesz tez powiedziec swoje doswiadczenia a kindlem? Ja zastanawiam sie czy lepszy Kindle paperwhite czy po prostu tablet (nie Amazonu). Oczywiscie wiem ze Kindle to tylko do czytanie, tablet do innych rzeczy. Ale czy samo czytanie jest lepsze jadnak na Kindlu niz na tablecie, czy takie samo, czy rzecz gustu pewnie?

No i czy kupujesz na Kindla polskie ksiazki? z Polskich ksiegarni internetowych? wszystko ok dziala, sciaga sie na Kindla itp. zdanych problemow z polskimi ksiazkami?

Dziekuje i pozdrawiam
        Aga
        • alamala4 Re: Kindle - pytanie 30.10.14, 16:23
          Ja mam niemiecko -polski sciagniety z neta I ustawiony jako domyslny. Jak czytam po niemiecku I potrzebuje go to pokazuje sie ten wlasnie, jesli po angielsku to pojawia sie angielski- wyjasnienie slow po angielsku bo ang-pol jest mi niepotrzebny.
          Ja kupuje ksiazki lub sciagam darmowe w PDF z internetu. Mam po ang. niemiecku, rosyjsku I polskie, nigdy z zadnymi nie mialam problemu.
          Ja sciagnelam app kindla na tablet tez I mam te same ksiazki na kindle I na tablecie. N atablecie fajnie sie czyta bo wszystko jest kolorowe I moge podkreslac na kolorowo ale jak jade autobusem to czytnik kindle mam bo mniejszy no I byl tanszy, wiec byloby mniej zalu jakby np wypadl mi :)
        • kaka-llina Re: Kindle - pytanie 30.10.14, 17:23
          Ja mam i kindla i tableta:-)
          Do czytania tylko kindle (i to właśnie paperwhite bo światełko) marzyłam o czytniku juz od kilku lat ale potrzebowałam właśnie takiego z podświetlanym ekranem.
          Na tablecie czytanie niewygodne, oczy bolą i nie poczytasz sobie na słońcu (tak jak na komórce ledwo coś widzisz).
          Ksiażki ściąga się bez problemu (były juz wątki na ten temat). Jest blog Świat czytników tam powinnaś znaleźć odpowiedzi na wszystkie twoje pytania
    • botu Re: Kindle - pytanie 30.10.14, 18:32
      aga1_o napisała:

> Mamy w domu na komp. slownik PWN i zastanawiam sie czy bedzie go mozna tez wgra
      > c na Kindle?

Zależy w jakim formacie masz to na komputerze i czy kindle odczytać ten format.
      Ale jeśli nawet odczyta to wątpię czy będzie wyszukiwał słowa w tekście czytanej książki- a chyba o to Ci chodzi, a nie tylko posiadanie słownika jako jednej z pozycji księgozbioru.

Też polecam Świat czytników, właśnie stamtąd dowiedziałam się o słowniku Bumato dedykowanym dla kindli
      www.bumato.pl/
      • aga1_o Re: Kindle - pytanie 31.10.14, 12:18
        Wielkie dzieki dziewczyny! NA pewno wejde na ten polecany przez Was blog i poczytam. Z tego wniosek ze najlepiej i tablet i Kindle :-). Tylko jeszcze w totka musze wygrac zeby takie kwoty na siebie przeznaczac :-).
        Dzieki, pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka