Dodaj do ulubionych

kurs payroll czy aat

10.11.14, 15:46
hej
mysle juz od dluzszego czasu ,zeby zrobic kurs Payroll albo AAT online!nie wiem tylko który wybrac pod kátem znalezienia pracy !i co jest w miare latwe do ogarniecia...!nie chce wydac mase pieniedzy i meczyc sie nie wiadomo ile?!bardziej sklaniam sie w strone Payrolla..gdzie najlepiej zrobic takie kursy?
przejrzalam Reed, Homelearning itp i mam metlik w glowie!
pare pytan w zwiazku z tym-jak wygladaja takie kursy i ile one zajmuja,kosztuja?na jaki level mam skladac aplikacje jak nie znam podstaw ksiegowosci itp.!z Polski mam dyplom z studiow lic.z innego kierunku!
Mieszkam w mniejszym miescie i college raczej nie wchodzi w gre ze wzgledu na godziny tychze kursów i male dzieci w domu..
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: kurs payroll czy aat 10.11.14, 19:25
      Nata
      robię AAT w collegu i payrioll online.
      Napisze ci moje doswiadczenia. AAT to ogrom, payroll jedynie pewien zakres. Payroll zrobisz w kilka miesięcy niezbyt wytężonej pracy, AAT zabiera 3.5 roku i od 3 level trzeba się UCZYĆ. Czasochłonne i kasochłonne.
      Ale...
      sam payroll, zwłaszcza jeśli nie masz żadnych podstaw księgowości może być tez trudny zwłaszcza jesli wybierzesz tańsza online opcję- ja się trochę dałam nabrac na ta "taniość".
      Jesli masz małe dzieci, nie ma ci kto pomóc w opiece, jesteś naprawde busy all day ;) To szczerze powiem typowy pełny AAT chyba nie na teraz. Uwierz mi, level 2 zrobiłam z pewnym wysiłkiem, teraz level zasuwam i to nie tylko ja, wszyscy. To jest naprawde masa materiału. Ale dużo zalezy czy lubisz się uczyć, czy potrafisz to robić mimo zmęczenia i obciążenia innymi zajęciami. Ja mam "odchowane dzieci", są samodzielne więc mi łatwiej a i tak... ledwo daję rady. Być może 42 lata swoje robi i juz nie ta głowa- tak może być ;)
      Najlepiej by było, gdybys sobie wskoczyła na fora AAT i pogadała z ludźmi.
      Jest jeszcze koszt AAT- nie tylko kursu ale i podręczników, egzaminów i AAT fee. Duużo...
      Ja dostałam ofertę na payroll z Groupon, ale szczerze to tanie i niezbyt moim zdaniem dla osób bez żadnych podstaw.
      Może dziewczyny coś dodadzą :)
      Generalnie powodzenia :)
    • paola_k2 Re: kurs payroll czy aat 10.11.14, 22:28
      Ja bardzo niedawno zaczelam Payroll. Kupilam na Groupon. Ale jestem bardzo poczatkujaca wiec o samym kursie jeszcze nic nie moge napisac. Wczesniej zrobilam Level 2 Business and Administration tez online. Bylo to dla mnie wyzwanie bo dzieci byly mniejsze i bardziej wymagajace. Teraz tez latwo nie jest. Pracuje, dom, dzieci i jeszcze kurs, a ze jest online i nie mam bata nad soba to czasem odpuszczam, odkladam na pozniej. College w ogole nie wchodzi w gre. Logistycznie bym tego nie ogarnela.
      Zastanawiam sie natomiast jak jest ze znalezieniem pracy po takich kursach. Czy to rzeczywiecie mozliwe. Co jakis czas przegladam ogloszenia o prace i na ogol wszedzie wymagane jest doswiadczenie. Kiedy je zdobyc? Szczegolnie, ze ja nie dziewczynka na utrzymaniu rodzicow, a kobieta po 30tce...
    • olcimama Re: kurs payroll czy aat 10.11.14, 22:56
      Ja moge tylko wypowiedziec sie o AAT bo ukonczylam go w zeszlym roku. Ja ma 4 dzieci w tym ostatnie urodzilam w tamtym roku, udalo sie miedzy egzaminami :)Studiowanie wymaga troche poswiecenia rodziny. Do collegu dojezdzalam ok 40 min autem (w innym miescie). Napewno jest to plus bo masz taka odgorna presje odnosnie nauki. Jak chcesz zaczac prace w ksiegowosci to dobrze szukac prace w trakcie trwania kursu, napewno ulatwi to ogarniecie tematu, wiadomo ze zaczynasz od assistant lub trainee (z doswiadczenia wiem ze duzo firm takich ludzi szuka) Ja jak zaczelam kurs to juz pracowalam w ksiegowosci. Wydaje mi sie ze kurs payroll moze byc dodatkowy ale AAT jest lepsze i konkretniejsze bo mozna szybciej prace znalezc.
      • nata2013 Re: kurs payroll czy aat 12.11.14, 12:03
        hej dziewczyny
        dzieki za wasze komentarze i podzielenie sie doswiadczeniem,

jestem w duzej kropce bo stracialam prace w zeszlym tyg.po ponad 8 latach i to nie bylo to co chcialam robic!nie bylo to w moim zawodzie a pracowalam tam tylko bo bylo blisko i dobre godziny pracy!jestem po prawie admin.!tylko tu bez doswiadczenia nie mam szans na dobra prace!wyslalam pare cv i zero odpowiedzi..
        dlatego musze zrobic kurs!sklaniam sie bardziej ku AAT tylko ze na college lokalny to za pozno bo nabor byl we wrzesniu!jedynie wchodzi w gre kurs online!
        mam 2 dzieci w wieku szkolnym i czas wieczorami zeby sie uczyc!
    • mialumia Re: kurs payroll czy aat 12.11.14, 14:55
      Czesc.
      Calkiem niedawno ja tez mialam ten problem. kolezanka ktora pracuje w ksiegowosci doradzila mi jednak AAT bo jest wieszy zakres pracy niz po payrollu.
      Kupilam kurs w Home Learning collage, level 2 . Nauka idzie mi dobrze ale musze dodac ze skonczylam liceum ekonomiczne i studia wiec rachunkowosc nie jest mi obca. Chcialam jedynie zdobyc jakies kwalifikacje w jezyku angielskim, zapoznac sie z tutejszymi dokumentami i programem Sage.
      • nata2013 Re: kurs payroll czy aat 12.11.14, 17:57
        a mozesz mi powiedziec ile kosztuje level 2??i czy oni robia assesment na ktory level sie nadajesz?
        zastanawiam sie nad kaplan distance learning albo bpp..
        • liley11 Re: kurs payroll czy aat 12.11.14, 22:14
          Payroll'u nauczylam sie sama z www.hmrc.gov.uk

10 lat temu zrobilam kurs SAGE w biurze ksiegowym (pierwsza czesc sponsorowana ze srodkow UE, a za reszte i egzamin juz placilam)
          Fakt jest taki, ze na studiach mialam rachunkowosc i analize finansowa, wiec temat nie byl mi zupelnie obcy. Kurs pomogl mi "dopytac sie" u prowadzacego (Chartered accountant) o niuanse tutejszego systemu podatkowego. Egzamin zdawalam w International Association of Bookkeepers. Egzamin nie byl trudny. Nawet latwy. Przygotowywalismy sie na kursie do niego. Jezeli skonczylas w Pl prawo, to zrobienie takiego czy nawet online kursu bedzie dla Ciebie pestka. Naprawde- smiech na sali a nie wkuwanie.
          Warto, abys sie zastanowila co chcesz dalej. AAT lub kursy u akredytowanych instytucji przez IAB daja Ci mozliwosc kontynuacji nauki, jesli kiedys zechcesz. Podejrzewam, ze na samym Payrollu zgnijesz z nudow;))) po roku najpozniej.
          Jest jeszcze cialo zwane Institute of Chartered Bookkeepers ale oni mimo swojej hucznej nazwy nie sa uznawani przez szkoly "uczace dalej", wiec musialabys zaczynac od zera, gdybys chciala dalej sie ksztalcic. A i ceny maja rowne swojej nazwy;)

Jestem ciekawa, czy ktos tutaj zrobil ACCA i czy jest tam duuuuzo nauki (w porownaniu do np studiow w polskim panstwowym dobrym uniwersytecie) czy znosnie? Czy wrecz malo?

Pozdrawiam
          • nata2013 Re: kurs payroll czy aat 13.11.14, 12:22
            hej liley
            dzieki za info,ach czas leci a ja nie umiem sie zdecydowac na kurs..mysle o paru opcjach i musze jak najszybciej znalezc prace..
            pozdrawiam
        • mialumia Re: kurs payroll czy aat 13.11.14, 13:48
          Kurs kosztuje 1400. Robi z Toba wywiad telefoniczny i doradzaja level.
          • nata2013 Re: kurs payroll czy aat 13.11.14, 15:02
            dzieki za odpowiedz

troche drogi!przez kaplan jest taniej £725 za standard!tylko egzaminy nie wliczone!a egzamin koszt.ok.£46+!
            czy ktos mi powie ile jest egzaminow?modulow?i czy je sie robi przez komputer z domu czy trzeba jechac do osrodka?
            dzieki
            • mialumia Re: kurs payroll czy aat 13.11.14, 19:22
              Fakt, ze drogo, ale zauwaz ze wiele innych firm ma wiele ukrytych kosztow, wiec trzeba uwazac. no i wydaje mi sie ze HLC jest jednak najbardziej popularny i rozpoznawalny. Ja bede miec koncowy egzamin w osrodku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka