Dodaj do ulubionych

Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmienilo??

11.11.14, 23:34
jestem w 18 tyg ciazy, pracuje na part time, nie przysluguje mi SMP gdyz moje zarobki sa nizsze niz wymagane, ale MA jak najbardziej tak
uslyszalam dzis w pracy, ze chyba MA mi sie rowniez nie nalezy poniewaz nie place NI contributions
wydaje mi sie, ze to jest jakas bzdura, sprawdzalam jakis czas temu jakie sa zasady i wg kalkulatora na stronie gov do MA sie kwalifikuje, nie bylo tam slowa o NI
czy cos w ostatnich tyg sie zmienilo w przepisach?
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmieni 12.11.14, 00:00
      Sladki NIC musza byc oplacane od dawna zeby dostac MA nie jest to zapis nowy....oplac skladki wstecz, dostaniesz Maternity Allowance jezeli jestes samozatrudniona. www.gov.uk/maternity-allowance/eligibility jak wol jest napisane ''you?re self-employed and paying Class 2 National Insurance contributions
      you?re self-employed and have a Certificate of Small Earnings Exception '' czytaj ze zrozumieniem co czytasz/
      • illegal.alien Re: Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmieni 12.11.14, 00:07
        Ale ona nie napisała, ze jest samozatrudniona, tylko ze pracuje na cześć etatu.
      • hallo.ween Re: Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmieni 12.11.14, 01:02
        to ty czytaj ze zrozumieniem
        nie napisalam ze jestem self employed
        a powyzsze tez umiem przekopiowac ze strony gov
        chcialam sie jedynie upewnic, ze nic sie nie zmienilo w ostatnim czasie, czego nie zdazylyby uwzglednic strony internetowe
        zreszta zadzwonie jutro i zapytam u zrodel
        a poki co jesli ktos mialby cos do dodania, ale konkretnie na temat, to poprosze
    • iza.40 Re: hiiihiiii ;) 12.11.14, 10:52
      czy " hallo.ween" i "livia25 " to ta sama osoba ?
      • plain-vanilla Re: hiiihiiii ;) 12.11.14, 11:57
        Dlaczego tam myslisz? Nie widze zwiazku.
        • londynwarszawaparyz Re: hiiihiiii ;) 12.11.14, 14:17
          a ja widze :) Hallo.ween ja nie tylko umiem kopiowac ale i czytac ze zrozumieniem. Nie w ostatniom czasie nic sie nie zmienilo. Mozesz doczytac na stronie gov.uk reszte potrzebnych informacji - jak cos sie zmienia odrazu zmienia sie na stronie internetowej urzedu, spokojnie, to nie Polska ze czeka sie na uaktualnienia latami.....Konkretnie na temat zmian nie bylo. Zalezy czy pracodawca oplaca Ci NIC a powinien skoro jestes zatrudniona. Mozna byc zatrudnionym na zasadzie podwykonawcy u pracodawcy ale miec otwarte SE i wtedy NIC musisz oplacac samemu- bez nich nie ma szans na MA
          • londynwarszawaparyz Re: hiiihiiii ;) 12.11.14, 14:22
            Izie chodzilo zapewne o
            iza.40 07.11.14, 11:54
            czegoś tu nie rozumiem , czy chcesz przyjechać tu z noworodkiem czy za jednym zamachem poród i lekcje angielskiego w Anglii? forum.gazeta.pl/forum/w,251035,154883488,155366972,Re_nasze_tp.html
            a może maleństwo zostanie z mężem w Polsce?

Re: livia25
            Odpowiedz
            livia25 07.11.14, 13:16
            widze ze zostalam przeswietlona....:) czuje sie jak jakis minister, albo moze robie cos strasznego tylko nie zdaje sobie z tego sprawy:)
          • glasscraft Re: hiiihiiii ;) 12.11.14, 14:44
            londynwarszawaparyz napisał(a):

> Zalezy czy pracodawca oplaca Ci NIC a powinien skoro jestes zatrudniona.

Owszem, pod warunkiem, ze zarabia powyzej £153 na tydzien.
            • hallo.ween Re: hiiihiiii ;) 13.11.14, 23:50
              > > Zalezy czy pracodawca oplaca Ci NIC a powinien skoro jestes zatrudniona.
              >
              > Owszem, pod warunkiem, ze zarabia powyzej £153 na tydzien.
              >

otoz to, a gdybym zarabiala powyzej 153, dostalabym SMP i nie pytalabym sie o MA

• hallo.ween Re: hiiihiiii ;) 13.11.14, 23:48
            Nie w ostatniom czasie nic sie nie zmienilo. Mozesz doczytac na stronie go
            > v.uk reszte potrzebnych informacji - jak cos sie zmienia odrazu zmienia sie na
            > stronie internetowej urzedu, spokojnie, to nie Polska ze czeka sie na uaktualni
            > enia latami.....Konkretnie na temat zmian nie bylo.

dziekuje, konkrety, ktorych oczekiwalam, nie dziwne uwagi
      • hallo.ween Re: hiiihiiii ;) 13.11.14, 23:49
        pudlo
    • londynwarszawaparyz Re: Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmieni 12.11.14, 14:25
      pracuje na part time, nie przysluguje mi SMP gdyz moje zarobki sa nizsze niz wymagane, ale MA jak najbardziej tak

No jasne. patrz, jaki zajefajny kraj, wystarczy 30 funtow zarobic zeby dostac MA. Pamietaj ze musisz byc zatrudniona w okresie testowym 26tyg w 66tyg do daty porodu
    • hallo.ween Re: Maternity Allowance, czy cos sie teraz zmieni 13.11.14, 23:46
      jesli komus sie jeszcze temat przyda, sprawdzalam, jest tak, jak bylo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka