Dodaj do ulubionych

Speech and language therapist

25.11.14, 15:06
Do tej pory bylam odsylana przez hv, jak zglaszalam niepokoj zwiazany z mowa syna, ostatnia moja rozmowa wiosna byla, ze jak zacznie szkole to mu sie szybko poprawi, a jesli cos by mnie nadal niepokoilo to w okolicy swiat mam sie zglosic.
Zla jestem, glownie na siebie ze dalam sie zbyc i nie sluchalam siebie. Syn mowi zle, a nawet bardzo zle i nie ma to zadnego zwiazku z dwujezycznoscia jak do tej pory hv mi wmawiala.
Znalazlam polskiego logopede, odczekalismy swoje na wizyte, pojechalismy 1,5 godz w jedna strone bo blizej nikogo nie znalazlam i diagnoza mnie zalamala. Zla wymowa jest na wielu plaszczyznach, jest bardzo duzo do korygowania, dodatkowo dowiedzialam sie o pewnych niepokojacych zachowaniach i koniecznosci zrobienia testow psychologicznych. Szczerze mowiac mnie nie nie zaniepokoilo jesli chodzi o zachowanie syna, ale moze jako matka nie widze pewnych symptomow, niemniej jednak mowa niepokoi mnie od dawna. Prywatna terapia zasugerowana niestety troche przerasta nasze mozliwosci finansowe, a co gorsza znacznie przekracza mozliwosci czasowe. Podroz raz w tyg, zaraz po szkole wiaze sie z korkami czyli pewnie ze dwie godz w jedna strone, czas terapii i powrot drugie tyle, daja bardzo pozny wieczor w domu. Malo wykonalne zawodowo :(
Ile czasu sie czeka na wizyte u speech and language therapist? Jak wyglada kwestia skierowania? Kogo molestowac, bo dzis sie dowiedzialam, ze syn skonczyl 4 lata i nie podlega juz pod opieka hv, tylko pielegniarki szkolnej. I kwestia, czy skoro syn nie wymawia wielu glosek prawidlowo w jezyku polskim, a nie umiem ocenic jezyka angielskiego to czy angielska s&l therapist tu pomoze, czy to dwie odrebne kwestie?
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: Speech and language therapist 25.11.14, 15:16
      Na to,ze angielski s&l cokolwiek pomoga Twojemu synowi to nie licz... Z racji,ze moje chlopaki sa jakie sa to mam do czynienia duzo z roznymi terapeutami. I tu wyglada to tak,ze najpierw czeskasz... czekasz... czekasz... w koncu masz wizyte na ktorej stwierdza nieprawidlowosci (lub nie,bo tu u 4-5 latkow nikt nie bada czy mowia prawidlowo gloski-jedynie czy mowa jest rozwinieta na wlasciwym poziomie i czy dziecko da sie zrozumiec) i znowu czekasz... czekasz... czekasza... na terapie. Potem masz 6 spotkan po 1h i tyle. Zeby zalapac sie na kolejne badanie i cykl terapi to znowu czekasz... czekasz... czekasz...
      Juz dokladnie nie pamietam,ale starszy syn miedzy badaniem,a pierwsza sesia cwiczen czekal 11 miesiecy. Mlodszy (bardziej poszkodowany-ma 2.5 roku i nie mowi ani slowa) na pierwsza terapie czekal 6 mies,a po kolejnych 6 mial nastepne badanie-kolejny cykl terapi ma byc w ciagu ... kilku miesiecy.

Z racji,ze ja czekac nie lubie to poprostu latam do PL (tu akurat chodzi o fizykoterapie mlodszego,wiec to tak przy okazji) co 4 mies i tam odbywam kilka spotkan z logopeda,a potem juz sami cwiczymy w domu.
      • yadrall Re: Speech and language therapist 25.11.14, 15:22
        Aha! Nie dodalam-u nas duzo w zakresie terapi (akurat nie logopedycznej,ale jednak terapi) pomaga szkola-taka normalna, katolicka-nie zadna specjalna. Super pracuja z synem i widac,ze im sie chce.

Ps. co do psychologa-coz, tu chyba tez najprosciej iedzie przez szkole,bo przez NHS to droga bedzie dluga i wyboista-community pediatra, pediatra w osrodku zajmujacym sie rozwojem dzieci i dopeiro psycholog-chyba,ze chodzi CI o mental team to droga jest prostsza-od GP do CASHM,aczkolwiek oni u nas nie przyjmuja dzieci przed 5. urodzinami-nam odrzucili skierowanie,bo syn byl za maly. Teraz idziemy po kolejne skierowanie.
        • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 16:33
          Zalamalas mnie :( Logopeda jest konieczny w naszej sytuacji.
          Nie dam rady latac do polski do logopedy, bo mlody musi chodzic do szkoly, a tutaj tez daleko jezdzic co tydzien. Myslalam, ze moze s&l nam pomoga, ale teraz sama juz nie wiem.

Kwestia psychologa nie zamierzam sie zajmowac, nic mnie nie niepokoi jesli chodzi o rozwoj i zachowanie syna.
    • kingaolsz Re: Speech and language therapist 25.11.14, 16:10
      Angielski SLT to nie to samo co polski logopeda. Nie prawadza takiej samej terapii.
      • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 16:26
        To kto jest odpowiednikiem logopedy?
        • kingaolsz Re: Speech and language therapist 25.11.14, 17:18
          W zasadzie niby to odpowiednik, ale specyfika zawodu jest po prostu inna. Tutejsi slupiaja sie na mechanice w duzej mierze, ale nie robia takich cwiczen i terapii jak polski odpowiednik. Po prostu inaczej dzialaja
    • plain-vanilla Re: Speech and language therapist 25.11.14, 17:56
      A nie mozesz poleciec do Polski na konsultacje i wziac zestaw cwiczen do "przerabiania" w domu? Zawsze jakies wyjscie.
      • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 19:44
        A tak sie da?
        Zeby nie leciec do Polski tutaj znalazlam logopede i dowiedzialam sie ze rok terapii z wizytami raz w tygodniu. Ona bedzie z nim cwiczyc i dawac nam cwiczenia do domu na reszte tygodnia. Myslisz ze inny logopeda zobaczy go raz i to wystarczy?
        • zurekgirl Re: Speech and language therapist 25.11.14, 19:54
          Nasza s&l wlasnie tak dzialala, zrobila assessment, pracowala z 10 minut z corka, potem omawiala ze mna cwiczenia na tydzien i powtorka z rozrywki co tydzien (12 spotkan). U nas byl problem z czyms przypominajacym jakanie, niechecia do mowienia, niepoprawne wymawianie r i s. Terapia pomogla bardzo. Nas skierowala HV po dlugich negocjacjach, ale teraz dyrektorka szkoly poinformowala, ze tez zatrudniaja S&L i zeby zglaszac problemy, jesli nauczyciele widza mniej niz rodzice. Corka robila zarowno cwiczenia typu dmuchanie, gwizdanie, krecenie jezykiem, jak i rozne skladanki wyrazow na rozgadanie.
          • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 20:35
            Zglosilam dzis w szkole ze prosze o skierowanie, nauczycielka syna powiedziala, ze do konca tygodnia wypisze papiery i da mi do podpisania, a potem to musimy czekac na wizyte. Mam nadzieje ze krocej niz rok.
        • plain-vanilla Re: Speech and language therapist 25.11.14, 20:17
          Odnioslam sie do tego, co yadrall napisala i tego co ty napisalas, ze nie stac cie prywatnie. Jesli masz spacjaliste na miejscu i mozesz wozic dziecko, to w koncu nie wiem, w czym lezy problem?
          • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 20:32
            No szczerze mowiac nie stac mnie i nie mam na miejscu bo musze wozic dziecko poltorej godz w jedna strone, ale zastanowilo mnie ze jeden logopeda mowi o terapii co tydzien przez rok, a drugi raz zobaczy dziecko i wystarczy ze da cwiczenia? Wydaje mi sie to niemozliwe, ale moze sie myle, moze tutejszy logopeda w ten sposob zarabia.
            • plain-vanilla Re: Speech and language therapist 25.11.14, 20:38
              Ja sie nie znam na tym. Jedyne, co moge poradzic, to cisnac teraz na szkole albo GP, kogokolwiek sie da, zeby syn byl juz na liscie oczekujacych. W miedzyczasie asap krotka wizyta w Polsce, ktora pozwoli ci na rozeznanie w problemie i ewentualne podjecie decyzji, jak dalej to prowadzic. Ja zabralam syna do ortodonty w Polsce, przeciez wiadomo, ze nie bede go wozic do Polski na kontrole czy leczenie, ale zyskalam cenna wiedze i czegos sie dowiedzialam.
              Od siebie dodam, ze mam bardzo zle doswiadczenia z HV. A tobie zycze, zeby wszystko sie dobrze potoczylo z terapia synka.
              • dorcian Re: Speech and language therapist 25.11.14, 21:11
                A w ktorym jezyku on ma problemy z wymowa? I czy tylko wymowa jest problemem czy takze rozumienie i mowa jako taka (slownictwo, budowa zdania, uzywanie odpowiednich czasow)? No i rowniez - jesli tak - to w ktorym jezyku?
                • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 21:53
                  Ja problem widze w jezyku polskim, syn nie mowi "k"-t "g"-d, "sp"- f (fodnie zamiast spodnie, fadac zamiast spadac) itd, ale w jezyku angielskim tez nie mowi tych samych glosek. Dodatkowo w jezyku polskim ja uwazam ze sepleni, czyli zbyt czesto i duzo ma jezyka pomiedzy zebami, logopeda nazwala to jakos inaczej, w angielskim chyba tak mocno tego nie slychac. Plus logopeda mowila o jeszcze innych problemach z wymowa ale nie pamietam jak sie nazywaly.
                  Zdania buduje i czasow uzywa raczej prawidlowo, ale slabo mu idzie odmienianie, w polskim, co do angielskiego to nie wiem, od dawna skupiam sie na polskim.
                  • dorcian Re: Speech and language therapist 25.11.14, 22:14
                    Polski logopeda nie bedzie raczej cwiczyc wymowy angielskiej i odwrotnie wiec na cos musisz sie zdecydowac. Jezeli skierowanie przez szkole to bedzie to angielski logopeda, ktory skupi sie na wadach wymowy w jezyku angielskim, jezeli zalezy ci na polskim logopedzie to pozostaje ci isc prywatnie.
                    Jezeli szkola zgodzila sie na skierowanie syna do logopedy to znaczy ze problem widzi (przynajmniej w jezyku angielskim - bo rozumiem, ze o angielska szkole chodzi). Faktycznie jest tak, ze tutaj az tak sie nie przejmuja czystoscia wymowy kazdej gloski, oczywiscie jesli mowa dziecka jest bez problemow rozumiana przez otoczenie (nie tylko przez rodzine, ktora i tak bedzie wiedziala ze np. "fotek" to kotek). W niektorych gminach sa tzw. "drop in clinic" gdzie mozesz przyjsc z dzieckiem bez skierowania jesli niepokoi cie jego mowa, sprawdz czy w twojej czegos takiego nie ma. Na spotkanie z jakimkolwiek specjalista sie czeka i na to nic nie poradzisz, skierowanie przez szkole na ogol jest najszybsze. Co do tych innych zachowan, ktore zaniepokoily logopede trudno cokolwiek doradzic bo za malo danych. Osoba, do ktorej na ogol sa kierowane dzieci z jakimis problemami w tym zakresie (nie w sensie "niegrzecznosci") w pierwszej kolejnosci to Educational Psychologist. W tym przypadku tez kieruje szkola albo GP, na ogol przez szkole jest szybciej.
                  • mama-123 Re: Speech and language therapist 25.11.14, 23:10
                    Odmienianie przeciez latwe nie jest. Np moja corka swietnie odmieniala w rodzaju zenskim, ale nie w meskim czy nijakim. Znam dzieci, dla ktorych dwu i wiecej jezycznosc jest problemem. Znam Cyclops, ktorego czytanie jest opoznione przez to, ze chodzi do angielskiej i polskiej szkoly. Czasem sa takie problemy. Twoje dziecko rozumiem nie ma jeszcze pieciu lat. Jezyki pewnie mu sie troche mieszaja.
              • szczepka75 Re: Speech and language therapist 25.11.14, 21:13
                mojej znajomej syn ma w szkole spotkania ze speach therapist i wydaje mie sie,z to szkola zauwazyla problem nie matka .on prawie nie mowil jak zaczal reception.
                w Polskich sobotnich szkolach tez czesto zatrudniaja logopede .moze popytaj
    • mama-123 Re: Speech and language therapist 25.11.14, 21:20
      Przede wszystkim nie panikuj. Pracuje w szkole i widzialam dzieci, co do ktorych ja mialam obawy, ze maja powazne problemy, ale one z czasem znikly.
      Po drugie jesli syn jest dwujezyczny, to czesto to moze byc przyczyna opoznienia, a zatem twoja HV mogla to rowniez podejrzewac o bycie przyczyna.
      Po drugie speech and language therapist sa w szkole. Ze wzgledow na ograniczenia finansowe, sytuacja jest jaka jest. Oczywiscie, ze gdyby szkoly mialy wiecej pieniedzy sytuacja bylaby inna.
      Jesli dobry speach therapist to moze dobrze pokierowac rodzicami i przede wszystkim pokazac rodzicom, jak moga pracowac z dzieckiem. W koncu, to wy i szkola jest najdluzej z dzieckiem.
      No coz a polska terapeutka, byc moze chciala (lub nie) kolejna klientke.
      Moze napisz gdzie mieszkasz, moze znajdziemy gdzies na miejscu kogos.
      Poza tym, ( nie wiem czy to dobre pocieszenie), mojej znajomej dziecko mialo jakies problemy. Chodzilo na palcach i swietnie ukladalo puzzle. Za dobrze zreszta jak na wiek. Diagnoza polskiego lekarze: autyzm. W praktyce sie to nie sprawdzilo. Znajomej syn rozwija sie prawidlowo. Tamten lekarz postawil zla diagnoze.
      Mojej siostry syn zaczal mowic w wieku czterech lat. Tez sie bardzo martwila. Obecnie jest wszystko dobrze. Synek wszystko nadrobil.
      Moze u Was jest to kombinacja dwujezycznosci, ale tak jak teraz dzialaj, tylko nie panikuj. Przyczyn moze byc wiele i moze mozna to wszystko naprawic.
      • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 22:02
        Nie panikuje, ale jego bledy nie znikaja, nie poprawiaja sie nic a nic, a wrecz odwrotnie, powiedzialabym ze sie utrwalaja.
        On mowi, gada dosc duzo, ale na tyle niewyraznie ze jest niezrozumialy czesto nawet dla mnie, nie mowiac o obcych. Tu raczej nie chodzi o to ze nadrobi. Jest przy tym niesmialy i niestety w szkole pani juz zauwazyla ze sie wycofuje, a w wiekszej grupie wogole sie nie odzywa. Martwie sie ze to przez to ze go niewiele osob rozumie. Ja wiem ze w UK wiekszosc problemow bierze sie na przeczekanie, ale wg mojej matczynej instytucji czekalismy juz za dlugo.
    • mrs.t Re: Speech and language therapist 25.11.14, 22:16

dowiedzialam, ze syn skonczyl 4 l
      > ata i nie podlega juz pod opieka hv, tylko pielegniarki szkolnej. I kwestia
      W Anglii hv opiekuje się do ukończenia 5 roku zycia
      • lianis Re: Speech and language therapist 25.11.14, 22:23
        Ooo, no mi powiedziano, ze skoro syn jest w szkole to mam rozmawiac ze szkolna pielegniarka i nauczycielem na wszystkie nurtujace mnie problemy.
      • magdal-ena78 Re: Speech and language therapist 25.11.14, 22:28
        Przede wszytskim nie oczekuj na pomoc ze strony HV czy Speech Therapist, Przechodzilam przez to ze swoim synem, ktory mial opozniona mowe, ale nadrabia (ma juz prawie 5 lat) , pomoc maja rodziny z grupy ryzyka, Ty pewnie sie do niej nie zalicxasz. Bierz sprawy w sowje rece, my przy kazdej wizycie w Polsce jestesmy u logopedy codziennie, ona daje nam cwizcenia ktore kontynujemy w Anglii, czasem spotykamy sie nasza logopeda na Skypie, zadaje nam nowe cwiczenia i cwiczy z synem. Niestety odkald zaczal szkole widze, ze preferuje jezyk angielski, czyta i wyraznie mowi po Angielsku, po Polsku nadal dziamdzia, wystawia jezyczek, ale przypominamy, korygujemy na porzadku dziennym. Nie poddawiaj sie, choc sama wiem jakie to sresujace,
    • olcimama Re: Speech and language therapist 25.11.14, 23:58
      Wedlug mnie trzeba dzialac I nie czekac ze sie sama wymowa poprawi. Ja ze swoimi dziecmi tez mialam ten problem I trzeba sie poswiecic nawet podrozujac tyle. Tak jak jedna formuowiczka pisala ze moze w twojej okolicy jest szkola polska a tam raczej jest logopeda. Do nas przyjezdzala pani logopedka co dwa tygodnie, bylo to kosztowne ale wiedzielismy ze to jest dla dobra dzieci. Jak syn mial 4 lata to w wakacje w Polsce co dwa dni chodzilismy do logopedy (nie mowil k I innych liter) I te pare lekcji, cwiczenie jezyka, pokazanie jak ma sie ukladac, duzo daly I litrka k wskoczyla. Wiem, ze sie martwisz ale poszukaj jeszcze albo na forum popytaj czy ktos nie wie o polskim logopedzie blizej Ciebie.
    • under.fire Re: Speech and language therapist 26.11.14, 00:34
      A skąd jestes z Polski i gdzie mieszkasz w uk? Bo ja byłam u dobrego logopedy we Wrocławiu z córką we wrześniu i mówiła że pracuje z wieloma dziećmi z uk, a nawet latała do uk do dziecka. My po tej wizycie mamy liste wskazówek które wykonujemy i co miesiąc mamy zdawać relację z postepów.Jestem pozytywnie zaskoczona, ale wszystko też zależy od problemu dziecka
      • lianis Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:41
        Z trojmiasta i mieszkamy w Midlands, ale w Polsce bywamy tylko raz w roku i ciezko byloby czesciej
    • benanana Re: Speech and language therapist 26.11.14, 01:18
      A myślałaś o konsultacjach on line? Nie wiem, cz to się sprawdza, bo pewnie nie to samo co twarzą w twarz, ale może warto sprawdzić.
      Ja czytuję sobie czasem boga tej pani
      bilingualhouse.com/konsultacje-logopedyczne-skype/
      • iza.40 Re: Speech and language therapist 26.11.14, 19:54
        Czy dziecko miało dokładne badanie słychu ( rozbudowane) ?
        Dzieci często zamieniają głoski gdy ich nie dosłyszą .
        Trzeba by było sprawdzić także słuch fonematyczny i możesz to sprawdzić sama pokazując obrazki przedmiotów podobnie brzmiących , np. bułka-półka, góra- kura,itp prosisz dziecko aby wybrało obrazek nazwany przez Ciebie. ( Warunek poprawnego testu to prawidłowa wymowa wzoru przez dorosłego)
        Kolejne pytanie : czy dziecko ma okazję słuchania prawidłowych wzorców mowy , czy przebywa z osobami które mają podobny problem ?
        Do wyrobienia prawidłowej wymowy jest potrzebny trening w mówieniu , u dzieci dwujęzycznych rozciąga się on w czasie.
        Wysylam link do fajnej stronki
        www.mimowa.pl/
        • iza.40 Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:30
          Coś do poczytania jak ważny jest słuch fonematyczny do prawidłowego rozwoju mowy
          www.profesor.pl/mat/n10/n10_b_badziagowska_040418_2.php
          Większość ćwiczeń logopedycznych i ćwiczeń słuchu fonologicznego mogą wykonywać z dzieckiem sami rodzice ,jeśli interesują Cię ćwiczenia to daj znać.
          • lianis Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:42
            Zaraz poczytam o tym sluchu fonematycznym, jak tylko mlodego poloze spac.
            Bardzo mnie interesuja cwiczenia, jak bys mogla to podeslij prosze.
            • iza.40 Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:50
              aby przesłać test obrazkowy do badania słuchu fonemacyjnego i ćwiczenia potrzebuję adres e-mail.
        • lianis Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:40
          Badanie sluchu mial robiony jako noworodek, potem juz nie, ale nie zauwazylam problemow ze sluchem, mozna powiedziec cos szeptem do kogos a on najczesciej i tak slyszy, nawet jak nie powinien.
          Logopeda sprawdzila mu te podobnie brzmiace przedmioty, nie zglosila w tym temacie nic niepokojacego.
          Przebywa w szkole z dziecmi, a w domu tylko z osobami doroslymi, nikt nigdy sie z nim nie piescil, slow nie przeinaczalismy, choc oczywiscie uzywalismy zdrobnien (krzeselko zamiast krzeslo, lozeczko itp)
          Dzieki za linka, juz tam trafilam i przegladam cwiczenia, ale troche gubie sie, bo nie wiem jak dlugo takie cwiczenie wykonywac, przez ile dni/tygodni, czy codziennie wszystkie czy jedno dziennie, zeby osiagnac efekty
          • iza.40 Re: Speech and language therapist 26.11.14, 20:47
            długość i czas zależy od zainteresowania dziecka, nic na siłę , powinna być to przyjemność dla Ciebie i dziecka, obseruj dziecko i podążaj za nim (zgodnie z ped. Marii Montessori) :)
            • iza.40 Re: Speech and language therapist 26.11.14, 21:01
              Widzę że jesteś z Trójmiasta więc będziesz miała łatwy kontakt z prof.Rocławskim, jest świetnym fonetykiem, wykładowcą na wydziałach logopedii , prowadzi też kursy z glottodydaktyki.
              www.glottispol.pl/_podstrony/index.php?p=pytanie
              kiedyś można było umówić się z nim osobiście ale teraz nie wiem
              e-mail: biuro@glottispol.gda.pl
              tel.: 58 556 08 90

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka