Dodaj do ulubionych

Employed and Self Employed

21.01.15, 21:48
Niedawno przeczytałam na forum w wątku "stop being self employed", że ze `składek na Class 2 National Insurance jest się zwolnionym jeśli jest się też employed full time i pracodawca płaci NI.`
Pracuję na cały etat, oprócz tego prowadzę własną firmę. Zbliża się koniec stycznia i moja pierwsza wpłata za składki. Nigdy nie spotkałam się z powyższem stwierdzeniem, czy jest ono prawdziwe?
Obserwuj wątek
    • olcimama Re: Employed and Self Employed 21.01.15, 23:22
      Mozesz byc zwolniona ze skladek jezeli twoj profit z self employed w roku 2014-2015 nie przekroczy £5,885.
      online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/CWF1ST?dept-name=CWF1&sub-dep
    • botu Re: Employed and Self Employed 24.01.15, 14:12
      akrimaa napisał:

> Niedawno przeczytałam na forum w wątku "stop being self employed", że ze `skład
      > ek na Class 2 National Insurance jest się zwolnionym jeśli jest się też employe
      > d full time i pracodawca płaci NI.`
      > Pracuję na cały etat, oprócz tego prowadzę własną firmę. Zbliża się koniec styc
      > znia i moja pierwsza wpłata za składki. Nigdy nie spotkałam się z powyższem stw
      > ierdzeniem, czy jest ono prawdziwe?

www.gov.uk/defer-self-employed-national-insurance
      • londynwarszawaparyz Re: Employed and Self Employed 27.01.15, 19:22
        Nie prawda. Skladki na NIC Class 2 to SE a NIC Class 4 odprowadza pracodawca ( w wielkim skrocie) ale jedno z drugim nie ma nic do siebie- usisz placic NIN Class 2 jezeli jestes SE a z opcji zatrudnienia oplaca pracodawca. Lepiej oplacac skladki i nie brac zwolnienia nawet jezeli Twoj dochod jest poznizej 5,885 - w razie czego masz szance na Maternity Allowance czy inne zasilki z Jobcentre plus - no i oplacasz skladki co jest potrzebne jezeli zyjesz w tym karju ( z nich np jest finansowana sluzba zdrowia dla wszystkich)
        • glasscraft Re: Employed and Self Employed 27.01.15, 19:51
          W wielkim skrocie to jest tak:

Self-employed National Insurance rates
          You pay National Insurance if your profits are above £5,885 and you’ll pay more when your profits rise above £7,956.
          How to pay:
          Pay your Class 2 National Insurance through your bank, at the Post Office or by post.
          You pay Class 4 National Insurance through your Self Assessment tax return.
          Gdzie wyczytalas, ze pracodawca odprowadza Class 4? Jezeli jest sie jednoczensie zatrudnionym I samozatrudnionym, to samozatrudniony jest odpowiedzialny za class 2 I 4, pracodawca za class 1.
        • georgina04 Re: Employed and Self Employed 28.01.15, 15:43
          londyn znów nie ten koniec kijka :P
          jak pracodawca już opłaca za Ciebie składki ubezpieczenia (potrącane z wynagrodzenia zresztą) to też masz maternity allowance i inne zasiłki potrzebne do życia w tym kraju, które finansują służbę zdrowia nas wszystkich.

Jeśli jest się TYLKO self- employed to pewnie, że warto. Ale jeśli i tak jesteś zatrudniona to już masz ubezpieczenie.

do autorki, to pewnie w moim wątku wyczytałaś. Musisz wystąpić o certyfkat potwierdzający, że jesteś zwolniona i trzymać go w bezpiecznym miejscu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka