Dodaj do ulubionych

Wybory,a obywatelstwo

24.04.15, 15:02
Wlasnie dostalam papiery do glosowania korespondencyjnego w wyborach w UK. I sie zdziwilam-od 2 lat jestem obywatelem UK,a w moim balocie wyborczym jest tylko karta do glosowania w wyborach lokalnych,a w koncu jako obywatel powinnam moc oddac swoj glos tez w wyborach krajowych.
Moge to jeszcze jakos odkrecic? Myslalam,ze to bedzie automatycznie zaznaczone i dostane karte do glosowania w wyborach krajowych,a tu d..a.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 15:16
      Nie wiem, jak u ciebie, ale ja dzwonilam do nich rok temu i powiedzieli mi, ze mam przyslac kopie ksero paszportu meza i kopie mojego certyfikatu naturalizacji.
      Skoro dostalas dokumenty, to chyba na wybory parlamentarne. Przeciez zaznaczasz nazwiska lokalnych politykow z wybranej partii. Ja tez juz dostalam dokumenty poczta i zyje w przekonaniu ze to na wybory parlamentarne UK a nie lokalne.
    • plain-vanilla Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 15:26
      Znalazlam ballot papers. Mam napisane United Kingdom Parliamentary Election 2015. TO chyba nie sa lokalne wybory?

Zadzwon do nich jeszcze. Choc teraz to moze juz byc za pozno, bo termin byl do 20 kwietnia na rejestracje.
      • yadrall Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 15:53
        Na moim niestety pisze,ze to wybory lokalne :( Mam dokladnie taka sama karte jak moj maz bez obywatelstwa...
        I faktycznie termin rejestracji juz mina,wiec chyba nic nie zrobie... Tym bardziej,ze od tygodnia przewalam papiery w poszukiwaniu certyfikatu i znalezc go za cholere nie moge-chyba wystapie o duplikat (chcialam zlozyc papiery o paszport,ale bez certyfikatu to sie nie uda).
        • kingaolsz Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 16:37
          Trzeba sie osobno zarejestrowac po naturalizacji, nie wpisuja Ciebie na liste wyborcza z automatu.
          • steph13 Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 17:40
            Yadrall, moze nie do konca zrozumialas?
            Na tej POLL CARD jest napisane,
            Election of Member of Parliament for the XYZ Constituency
            Czyli wybierasz lokalnego MP, ktory bedzie reprezentowal twoj okreg w parlamencie, a nie premiera.
            • yadrall Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 17:49
              No, wlasnie dobrze zrozumialam-pisze jak byk: Election of councillors to the Borough of [...],wiec o lokalne chodzi :(
              • steph13 Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 18:18
                Sorry, masz racje.
    • jahns Re: Wybory,a obywatelstwo 24.04.15, 19:20
      do nas co roku przychodzi notka z urzedu gminy z zapytaniem czy te i te osoby, ktore sa wymienione pod tym adresem dalej tu zamieszkuja i sa upowaznione do glosowania, Tam rowzniez byla podana narodowosc, i co dziwne u meza sami zmienili po otrzymaniu obywatelstwa (nie Polak), a u mnie dalej stalo obywatelstwo polskie. Wiec odeslalam notke do councilu, dopisujac, ze zmiana taka, ze mam brytyjskie obywatelstwo. Wiec oni sie skontaktowali i poprosli o proof w postaci certyfikatu albo ksero paszportu. Po odeslaniu, dostalam wiadomosc zwrotna ze updejtowali swoje informacje. Wiec wychodzi na to, ze trzeba komorke zajmujaca sie wyborami poinformowac o nabyciu obywateltwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka