Dodaj do ulubionych

wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty

20.06.16, 14:52
Cześć!

Wyjeżdżam z moim 8letnim synem na Wyspy. Nie będzie to mój pierwszy wyjazd do UK, ale pierwszy z dzieckiem. Prawie wszystko zapięte na ostatni guzik, ale nie umiem nigdzie znaleźć odpowiedzi na najostotniejsze pytanie: czy poza dokumentem tożsamości i aktem urodzenia potrzebuję jakies dokumenty dla niego? Wiem oczywiscie, że do zapisania go do szkoły potrzebuję potwierdzenia adresu i będę go miała. Czy akt urodzenia musi być przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego? Jeśli tak to tłumaczyć w Polsce, czy tam, na miejscu? Wyjeżdżam bez ojca mojego syna, ale będę miała jego zgodę w formie aktu notarialnego na stały pobyt dziecka za granicą ze mną. Czy ten akt musi być przetłumaczony? Czy jest jeszcze coś, o czym powinnam wiedzieć?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 15:02
      U nas szkola nie wymaga przetlumaczonego aktu urodzenia. Moze twoja bedzie wymagac. Zadzwon do szkoly/councilu i sie zapytaj. Taniej przetlumaczyc w Pl.
      Jesli dziecko ma twoje nazwisko to na granicy nikt o nic nie pyta. Jesli inne, to moga prosic o okazanie aktu urodzenia.
      Poczytaj inne watki z archiwum. Bylo na ten temat kilka dlugich watkow z mnostwem informacji.
      Jesli napiszesz dokad jedziesz, to moze ktos napisze jakies konkretniejsze informacje.
      Nie wiem, czy u dzieci szkolnych sprawdzaja szczepienia. Wiem, ze u przedszkolnych doszczepiaja, jesli dzieci nie maja kompletu tutejszych szczepien.
    • e-vil Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 15:10
      JEśli chcesz zapisać do szkoły katolickiej to chyba świadectwo chrztu jest wymagane (?)
      • plain-vanilla Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 15:14
        To zalezy od szkoly. U nas pytaja. Jesli dziecko jest ochrzczone, to prosza o przyniesienie, ale bez cisnienia, byle przed 1.Komunia zdazyc.
    • tanoshii Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 15:56
      Wyjeżdżamy do Irlandii Północnej, do Lurgan. Nie będę zapisywać syna do szkoły katolickiej, bo jesteśmy niewierzący. Odnośnie szczepień- czy wystarczy mi ksero karty szczepień i książeczka zdrowia? Akt urodzenia dla spokoju przetłumaczę przed wyjazdem. Czy wystarczy skrócony? Co z wyborem przychodni? Gdzie się zgłosić po przyjeździe? Jak bylam w UK sama to nawet się nie zastanawiałam nad takimi sprawami...
      Dziękuję za odpowiedzi :)
      • marninor Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 20:28
        W NI nie trzeba tlumaczyc aktu urodzenia- jaki dasz skrocony lub zupelny taki wezma. do zapisania dziecka do szkoly nie musisz miec potwierdzenia adresu- idziesz do szkoly i pytasz czy maja miejsce i tyle. do przychodni poprostu idziesz i mowisz ze chcesz sie zapisac. szczepienia - sama przetlumaczylam i im dalam poprostu.
        • marninor Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 20:31
          aha i w irlandii to akurat to szkoly sa katolickie albo protestanckie i absolutnie do protestanckiej nie zapisuj chyba ze chcesz problemy ... religii nie ma ale nastawienie sie liczy. jak pomalowane krawezniki to omijaj. mozesz tez zapytac w szkole jakie sa ich sympatie katolickie czy protestanckie
          • plain-vanilla Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 21:31
            O co chodzi z pomalowanymi kraweznikami.?
            • marninor Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 20.06.16, 22:08
              protestanci maluja krawezniki w kolorach flagi brytyjskiej. znacza teren :) lepiej omijac . polak to katolik chocby muzulmanin nie wierzacy byl. to jest cyrk -ale konflikt wciaz zywy
          • tanoshii marninor 22.06.16, 13:41
            A nie ma czegoś takiego jak non- faith schools? Słyszałam, że szkołach katolickich kładzie sie duży nacisk na obrzędy religijne, wspólne modlitwy przed posiłkiem/ przed zajęciami, wspólne wyjścia na msze? To prawda? Czy są szkoły trochę bardziej neutralne światopoglądowo, w których jedynie są lekcje religii, bez tej całej katolickiej otoczki?
            Syn jest w prawdzie ochrzczony, bardziej z powodu nacisków rodziny i jego ojca, mojego eks, ale nigdy nie chodziliśmy do kościoła, ani on nie uczęszczał na zajęcia z religii i nie chcę tego zmieniać. A ja żyję w konkubinacie ;) nie będą na nas krzywo patrzeć? Bo zdecydowanie daleko nam do wzorca przykładnej katolickiej rodziny.
            Nie chciałabym też, żeby młody czuł się dodatkowo wykluczony z powodu nieuczestniczenia w katolickim życiu szkoły. Wystarczy, że będzie nowy i bardzo słabo zna angielski :(

O jakich kłopotach mówisz w związku z zapisaniem do szkoły protestanckiej?
            Wiem jaka jest sytuacja w NI, ale nie przypuszczałam, że dotyczy to również dzieci i szkół do jakich są zapisane.
            • plain-vanilla Re: marninor 22.06.16, 13:52
              humanism.org.uk/2016/04/22/northern-ireland-humanists-call-for-integrated-education-to-become-inclusive-of-all-faiths-and-none/
            • marninor Re: marninor 22.06.16, 15:38
              szkoly sa nie tyle religijne co pogladowe. w szkole katolickiej jak i protestanckiej mozesz byc nie wierzaca ale jako polka bedziesz przypisana do katolikow. przeprowadzasz sie do Irlandii Pln nie wiedzac jaka jest sytuacja ? miedzy katolikami a protestantami? jak najbardziej dotyczy takze dzieci i szkol- jesli chcesz zeby dziecko nie mialo kolegow i bylo mniej lub bardziej szykanowane a Ty w najlepszym przypadku tylko obcinana krzywo z boku pod szkola to smialo jak w dym do protestanckiej... a wmaszerowanie na protestancka dzielnice moze skonczyc sie pobiciem /podpaleniem auta /wybiciem szyb. Irl Pln jest bardzo specyficzna... i napewno nie jest to bezpieczny ani przyjazny kraj dla imigrantow...
              • marninor Re: marninor 22.06.16, 15:43
                bylas kiedys w Irl Pln?? czy przeprowadzasz sie w ciemno??
      • eraz-lilipop Re: wyjazd z dzieckiem- jakie dokumenty 21.06.16, 07:20
        U nas jest rejonizacja jeśli chodzi o przychodnie . Zacznij od tej najbliżej swojego miejsca zamieszkania. Potwierdzenie adresu to statment z banku z adresem w zupełności wystarczy . Świadectwa nie musisz przetłumaczyć pokażesz świadectwo plus paszport i będzie ok. Ja wzięłam książeczkę zdrowia dziecka gdzie są wypisane szczepienia to im starczyło .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka