Dodaj do ulubionych

Employment and Support Allowance ESA

12.01.18, 12:28
Moze ktos wie czy jest sens staranie sie o ten zasiłek tylko na 6 tygodni ? Mój tata miał wczoraj nagłą, nieplanowaną operacje przepukliny, pracuje fizycznie jako elektryk, budowlaniec, jest samozatrudniony, na wypisie ze szpitala jest zaznaczone, że nie powinien pracować przez 6 tygodni dlatego pomyślałam o tej opcji dla niego. Zwałaszcza, że wział dosyć dużą robote, którą musiał teraz odmówic i jest troche załamany.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Employment and Support Allowance ESA 12.01.18, 18:25
      Jesli tata sie kwalifikuje, to niech sie stara. Ja bym nie rozwazala w tej sytuacji sensu aplikacji, tylko czy potrzebna mu jest pomoc finansowa czy nie.
      • nannyjo32 Re: Employment and Support Allowance ESA 12.01.18, 23:35
        oczywiscie ze tak po to jest esa
    • botu Re: Employment and Support Allowance ESA 13.01.18, 15:07
      Znam przypadek sprzed kilku lat, gdy osoba samozatrudniona dostała odmowę Permanent Residency ponieważ przez kilka tygodni kiedy pobierała ESA państwo przejęło płatność jej składki NI (odbywało się to automatycznie) i ta przerwa w płatnościach NI została potraktowana jako brak ciągłości wypełniania Treaty Rights.
      Jeśli robiłoby to Tacie różnicę - trzeba by sprawdzić czy to się ciągle tak odbywa.
      • nannyjo32 Re: Employment and Support Allowance ESA 13.01.18, 15:18
        a ja znam osobe co byla na esa 4 lata i dostala permanent residency tylko nie byla samozatrudniona
        • botu Re: Employment and Support Allowance ESA 13.01.18, 15:49
          I tym się te sytuacje różniły - zdaje się, że państwo przejmuje płacenie składek NI podczas ESA tylko samozatrudnionym.

Ja nie twierdzę, że ESA jako takie uniemożliwia otrzymanie Permanent Residency, twierdzę tylko że przerwa w opłacaniu NI została potraktowana jako przerwa w wypełnianiu Treaty Right.
          Wtedy delikwent nie był świadomy takiego mechanizmu i czym to może skutkować - więc jeśli to komuś zrobiłoby różnicę warto to sprawdzić.
          • nannyjo32 Re: Employment and Support Allowance ESA 13.01.18, 15:59
            z tego co mi sie wydaje to NI na esa jest placone przez panstwo zawsze. Tylko ja ekspertem nie jestem polecam grupe na fb tam sa prawnicy od emigracji udzielaja porad za darmo
            www.facebook.com/groups/UKCEN/?ref=nf_target&fref=nf
    • poldirect Re: Employment and Support Allowance ESA 21.11.18, 16:38
      Znalazłam tutaj trochę informacji na temat Employment and Support Allowance . Nie wiem czy to pomoże
      www.fakt.co.uk/employment-and-support-allowance-uk/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka