wanilia25 05.10.06, 12:34 Czy wiecie gdzie i za ile można zrobić to badanie całego ciała w Londynie ? Bardzo ważna i pilna sprawa..... Dziękuję :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz2006 Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 13:08 calego ciala? jesli pilna sprawa to czemu konsultant Cie nie wysyla? Mam nadzieje ze bylas u specjalisty? Odpowiedz Link
wanilia25 Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 15:09 czy ktoś może mi odpowiedzieć na te pytania ? czy ktoś miał robione to badanie ? Jakie macie doświadczenia ? dzięki Odpowiedz Link
mysz2006 Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 16:31 nie wiem czy znajdziesz kogos kto mial robiony mri calego ciala, zwykle robi sie to odcinkami centrum diagnostyczne w Londynie - prosze bardzo www.lodestone.co.uk/centresharley.htm. . jest wiele innych ale Londyn jest ogromny, wiec nie wiem ktore okolice Cie interesuja NB na wszystkie badania prywatne w UK musisz miec skierowanie, nie przyjmuja pacjentow 'z ulicy'. Odpowiedz Link
izabelski Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 16:39 "ktos" moze to zrobic za zaleceniem GP cena takowego ok ~1500 za 2 odcinki (o ile pamietam) Odpowiedz Link
jaleo Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 16:59 Czy chodzi Ci o Magnetic Resonance Imaging? Ja mialam robione, ale na kolano, nie na cale cialo :-) W ramach NHS, ze skierowaniem od chirurga ortopedy. Odpowiedz Link
wanilia25 Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 17:41 tak , tu to odpowiednik MRI. Lekarz z prywatnej klinki ma skierować męża na takie badania; dokładnie na badania kości ( okolice klatki piersiowej); mówił nam że takie badanie kosztuje 400-500 Ł; ale mówicie że można iść do GP i zrobić w ramach usług NHS ??? Musimy zrobić to badanie, ponieważ ani lekarze z PL ani z UK od 5 miesiecy nie wiedzą co jest i wymyślają mu różne choroby... Dopiero chiropracticer ma skierować go na takie badania podejrzewając jakiś ucisk kręgu na nerw.... i wykluczając nowotwór..... dziękuję bardzooooo.... gorąco za odpowiedzi !!!!!!!!!!!!! Są dla nas bardzo ważne ! Odpowiedz Link
izabelski Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 17:54 GP musi miec dobry powod,zeby zrobic takei badanie o ile byliscie wyslani do chiropracticor przez GP - bedzie latwiej w przeciwnym razie nastawcie sie na walke :-) Odpowiedz Link
mama5plus Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 20:01 Moj brat mial robiony(ale nie calego ciala). W Polsce. Bo tak mu zalecil znajomy-chirurg. Z Polski. Nie wiem dokladnie jak, prywatnie czy za lapowke. Dopominal sie tutaj, ale nie uznali za sluszne by to badanie wykonac. Nawet gdyby, musialby czekac na nie miesiacami. Podobnie jak w Polsce gdyby w ramach panstwowej sluzby zdrowia. Prywatnie, zarowno tu jak i tam kosztuje i to sporo. W Polsce prawdopodobnie taniej. Tylko czy ktos Ci to uzna pozniej jesli zrobione bez skierowania? Tym bardziej jesli z Polski. Odpowiedz Link
justyna_be Re: rezonans magnetyczny 05.10.06, 22:12 Nie rozumiem, dlaczego mieliby nie uznac... Obraz to obraz- jesli wyjdzie cos nieprawidlowego, to tutejsi lekarze tez zobacza. J. Odpowiedz Link
mama5plus Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 00:23 Ano chocby dlatego, ze to co w Pl moze byc uznane za wystarczajacy powod do takiej czy innej procedury, tutaj wcale nie musi Odpowiedz Link
mysz2006 Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 09:59 biorac pod uwage jakie koszty wiaza sie z MRI jezeli badania zostaly zrobione - bez wzgledu na to czy GP czy specjalista uwaze ze byly one konieczne czy nie - jesli przypadek pacjenta jest zagadka dla lekarzy tak jak np pisze Wanilia - na pewno filmy zostana zaakceptowane. Zaznaczyc jednak musze ze interpretacja MRI nie jest z natury mocna strona GP - z takimi badaniami idzie po opinie do specjalisty. Skierowanie na MRI scan prywatnie moze wystawic Chiropractor - niektore szpitale maja umowy z Lister Health - i wtedy mozna zrobic MRI taniej niz po kosztach NHS. W moich okolicach np MRI kosztuje NHS 500 funtow a to samo MRI przez Lister Health 260. Dlatego pytalam Wanilli jakie okolice Londynu ja interesuja. Summa summarum niewiele drozej niz wyprawa do Polski chyba ze faktycznie uda sie na panstwowe skierowanie do NHS - a wtedy mozna czekac, w zaleznosci od szpitala 3 do 6 miesiecy. Kolo sie zamyka. Odpowiedz Link
jaleo Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 10:44 mysz2006 napisał: > chyba ze > faktycznie uda sie na panstwowe skierowanie do NHS - a wtedy mozna czekac, w > zaleznosci od szpitala 3 do 6 miesiecy. Kolo sie zamyka. Ja czekalam 3 tygodnie w ramach NHS, ale skierowanie bylo oznakowane "urgent" przez ortopede bo zwiazane z kontuzja i potrzebne bylo do orzeczenia, czy konieczna jest operacja. Ale to nie w Londynie sie dzialo ;-) Zeby bylo ciekawiej, moja siostra kilka lat pozniej tez miala kontuzje kolana, tylko duzo powazniejsza (wypadek narciarski) i tez miala robione MRI dosc szybko, tylko, ze ona miala potem powazna operacje, tzn. ACL reconstruction. Wyniki MRI rzeczywiscie interpretuje nie GP, tylko konsultant chirurg ortopeda, czy inny specjalista, w zaleznosci od schorzenia. Odpowiedz Link
justyna_be Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 11:04 Chirurg ortopeda to moze w przypadku kolana etc. Nie wiem, jak ksztalca brytyjskich lekarzy, ale jesli w MRI wychodzi jakis guz nowotworowy, to przecietny polski lekarz go zobaczy i nie chce mi sie wierzyc, zeby GP nie zobaczyl, jesli tylko mu sie zechce zerknac na klisze, no ale moze oni nie maja zajec z radiologii na studiach... Nie mowie oczywiscie o rzeczach trudnych do interpretacji, ale "grubych", a jak do tego przeczyta sie opis zrobiony przez radiologa (w Polsce zwykle dostaje sie wynik z opisem), to wiadomo, gdzie patrzec ;). Wiec jesli taki GP zobaczylby, np. na zdjeciu zrobionym w Polsce jakas nieprawidlowosc, to mysle, ze pokierowal by pacjenta na odpowiednie leczenie, a nie bawil sie w zlosliwosci typu- "ja Cie na to nie kierowalem, wiec mnie to nie obchodzi". Wciaz nie znam do konca tutejszego systemu opieki, ale polski lekarz rodzinny przyjalby wynik MRI z wdziecznoscia, bo jakby nie patrzec to jedno z najlepszych badan, ale jednoczesnie drogie i stad lekarze nie bardzo chca na nie kierowac... J. Odpowiedz Link
izabelski Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 15:21 nie wiem czy przecietny lekarz w polsce odczyta dobrze wyniki z MRI nie musi - bo dostaje opis od lekarza specjalisty, ktory robil MRI pacjentowi i opisuej go na bierzaco Odpowiedz Link
wanilia25 Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 12:01 więc może pojechalibyśmy do szpitala, tam w przeciągu 5 miesięcy byliśmy z tymi bólami już 3 razy. Wszystkie wizyty mają zapewne odnotowane, więc moze byśmy im zasugerowali, żeby skierowali męża na MRI skoro nic nie pomaga, badania krwi, RTG klatki w normie ... ??/ Co myślicie ??? Nie wiem co mam robić ? Boję się żeby to nie był faktycznie jakiś rak.... jeszcze tego by nam brakowało...... Odpowiedz Link
mysz2006 Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 14:35 jesli jednak bedziesz potrzebowac prywatnego MRI info na www.inhealthgroup.com/diagnostic_and_imaging/patient_area/locate_a_centre/default.asp Odpowiedz Link
wanilia25 Re: rezonans magnetyczny 06.10.06, 15:58 dzięki dziewczyny raz jeszcze..... szczególne podziękowania dla Myszy i Justyny......:) Odpowiedz Link
wielorybek Re: rezonans magnetyczny 20.10.06, 23:59 wiem, że troszkę się spóźniałam z odpowiedzią, ale... ja też szukałam info na temat rezonansu postanowiłam jednak całą sprawę załatwić w PL, lecę więc niebawem na rezonans za badanie z kontrastem zapłacę 700 zł Odpowiedz Link