misi24 Re: Świeconka !!! 07.04.07, 22:34 Ciekawe ile z was bylo dzis ze swieconka w kosciele?? ja bylam z synkiem maz w pracy i wiecie co poczulam sie tak swojsko, tak jak w domu. Naprawde mile przezycie tu w UK. Odpowiedz Link
kamillac Re: Świeconka !!! 07.04.07, 22:43 i my tez bylismy ze Swieconka w kosciele,to pierwsza Wielkanoc naszego 5- miesiecznego synka... naprawde poczulam sie jakbysmy byli w Polsce. Pozdrawiam i zycze wszystkim wesolych Swiat no i oczywiscie mokrego lanego poniedzialku (a swoja droga to szkoda, ze tutaj nie ma takich tradycji....) Odpowiedz Link
joan2705 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 00:29 Ja tez bylam z moim 9 mies. synkiem i oprocz zyczen od ksiedza usluszlam (jak i wszyscy zebrani w kosciele), ze Ci ktorzy przychodza ze swieconka, ale np. nie pojawiaja sie na mszy w czasie tridum czyli w czwartek, piatek i sobote to neopoganie. Jestem neopoganka - taki z tego moral. Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 00:59 jak zawsze my tez bylismy ze Swieconka,w tym roku wyjatkowo cala rodzina.Pierwszy raz u nas w miescie widzialam tylu rodakow w kosciele!!! POzdrawiam i zycze Wesolych Swiat. Aga Odpowiedz Link
gypsi Re: Świeconka !!! 08.04.07, 14:55 W tym samym kosciele bylysmy;) Kolezanka z siostra zaczely sie nawet lamac, czy by nie przyjsc na msze wieczorem, zeby oczyscic sie z zarzutu neopoganstwa. Jakim dzieci uswiadomily, ze to ok. 3 godzin, to daly sobie spokoj:) Ciekawe - czy tak radykalny proboszcz nie boi sie ucieczki owieczek? Nie przejmujcie sie, w Polsce wiele jest takich rodzin, ktore w ogole sie w kosciele nie pojawiaja, a parafia zadowolona poki koledowa koperta odpowiednio wypchana;) Odpowiedz Link
kaka61 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 01:30 Ja też byłam z mężem i synem(3,5 roku).To moje pierwsze Swięta Wielkiej Nocy w Anglii. Odpowiedz Link
wyspowamatka A u nas swieconka zostala zdeptana przez ..... 08.04.07, 07:29 Do tak powaznego incydentu doszlo mienionej soboty kiedy to rodzina Wyspowejmatki udala sie na poswiecenie jaj w tutejszym polskim kosciele. Tlumy ludzi nawiedzajace miejsce swiecen zaatakowaly me dziecie kiedy wychodzilo z kosciola. Syn w wieku lat 6 niosac koszyk zgodnie z rytualem zostal zdeptany wraz ze swieconka kiedy to "neopoganie" szturmowali wrota swiatyni. Jaja sie posypaly po chodniku i tyle po tradycji. :-))) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Świeconka !!! 08.04.07, 17:30 Tez sie wybralismy i dla mnie bynajmniej nie bylo to mile przezycie. Najpierw pojechalismy na Ealing Broadway i poprostu odechcialo mi sie tam czekac na poswiecenie jedzenia. Ogromna kupa smierdzacych wczorajszym alkoholem, palacych w duzych ilosciach ( bez wzgledu na to czy mieli dziecko obok siebie - najczesciej swoje :/)i klnacy na potege . Jeden wielki syf :( Plus dzieci w 20 stopniowym cieple w rajstopach pod spodniami i nawet jedno bylo w kurtce zimowej z nalozonym kapturem a pod nim dodatkowo czapka. Poprostu obraz rozpaczy biorac to calosciowo ( w kwestii dzieci to juz jak znecanie sie wygladalo, przy tych temperaturach). Zwinelismy sie i pojechalismy do kosciola sw. Boboli na Ravenscourt Park i tam bylo bardzo juz przyzwoicie. Przygnebiajace doswiadzenie :( Kinga Odpowiedz Link
jaleo Re: Świeconka !!! 08.04.07, 17:37 W Newcsastle polski kosciol jest przy polskim klubie, gdzie na "wielkanocnym spotkaniu" rodakow doszlo do walki na noze. Trzymam sie z daleka. Odpowiedz Link
novalee1 Re: Świeconka !!! 09.04.07, 13:01 A tak kolo tematu to jak sie mowi Swieconka po angielsku?Ja nie bylam niestety. Odpowiedz Link
mamahania2 Re: Świeconka !!! 10.04.07, 11:45 My bylismy.Ale najpierw poszlismy nie do tego kosciola:)I tylko dzieki Swieconce poczulam klimat swiat.Festyny w Wielki Piatek?!Troche inaczej obchodzi sie tu Wielkanoc. Odpowiedz Link