Dodaj do ulubionych

Świeconka !!!

• misi24 Re: Świeconka !!! 07.04.07, 22:34
      Ciekawe ile z was bylo dzis ze swieconka w kosciele?? ja bylam z synkiem maz w
      pracy i wiecie co poczulam sie tak swojsko, tak jak w domu. Naprawde mile
      przezycie tu w UK.
      • kamillac Re: Świeconka !!! 07.04.07, 22:43
        i my tez bylismy ze Swieconka w kosciele,to pierwsza Wielkanoc naszego 5-
        miesiecznego synka... naprawde poczulam sie jakbysmy byli w Polsce. Pozdrawiam
        i zycze wszystkim wesolych Swiat no i oczywiscie mokrego lanego poniedzialku (a
        swoja droga to szkoda, ze tutaj nie ma takich tradycji....)
        • joan2705 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 00:29
          Ja tez bylam z moim 9 mies. synkiem i oprocz zyczen od ksiedza usluszlam (jak i
          wszyscy zebrani w kosciele), ze Ci ktorzy przychodza ze swieconka, ale np. nie
          pojawiaja sie na mszy w czasie tridum czyli w czwartek, piatek i sobote to
          neopoganie. Jestem neopoganka - taki z tego moral.
          • karolkowa1 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 00:59
            jak zawsze my tez bylismy ze Swieconka,w tym roku wyjatkowo cala
            rodzina.Pierwszy raz u nas w miescie widzialam tylu rodakow w kosciele!!!
            POzdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
            Aga
          • gypsi Re: Świeconka !!! 08.04.07, 14:55
            W tym samym kosciele bylysmy;) Kolezanka z siostra zaczely sie nawet lamac, czy
            by nie przyjsc na msze wieczorem, zeby oczyscic sie z zarzutu neopoganstwa.
            Jakim dzieci uswiadomily, ze to ok. 3 godzin, to daly sobie spokoj:)
            Ciekawe - czy tak radykalny proboszcz nie boi sie ucieczki owieczek?
            Nie przejmujcie sie, w Polsce wiele jest takich rodzin, ktore w ogole sie w
            kosciele nie pojawiaja, a parafia zadowolona poki koledowa koperta odpowiednio
            wypchana;)
    • kaka61 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 01:30
      Ja też byłam z mężem i synem(3,5 roku).To moje pierwsze Swięta Wielkiej Nocy w
      Anglii.
      • joaska321 Re: Świeconka !!! 08.04.07, 02:05
        nie bylam
    • wyspowamatka A u nas swieconka zostala zdeptana przez ..... 08.04.07, 07:29
      Do tak powaznego incydentu doszlo mienionej soboty kiedy to rodzina
      Wyspowejmatki udala sie na poswiecenie jaj w tutejszym polskim kosciele. Tlumy
      ludzi nawiedzajace miejsce swiecen zaatakowaly me dziecie kiedy wychodzilo z
      kosciola. Syn w wieku lat 6 niosac koszyk zgodnie z rytualem zostal zdeptany
      wraz ze swieconka kiedy to "neopoganie" szturmowali wrota swiatyni.

Jaja sie posypaly po chodniku i tyle po tradycji. :-)))
    • kingaolsz Re: Świeconka !!! 08.04.07, 17:30
      Tez sie wybralismy i dla mnie bynajmniej nie bylo to mile przezycie.

Najpierw pojechalismy na Ealing Broadway i poprostu odechcialo mi sie tam
      czekac na poswiecenie jedzenia. Ogromna kupa smierdzacych wczorajszym
      alkoholem, palacych w duzych ilosciach ( bez wzgledu na to czy mieli dziecko
      obok siebie - najczesciej swoje :/)i klnacy na potege . Jeden wielki syf :(
      Plus dzieci w 20 stopniowym cieple w rajstopach pod spodniami i nawet jedno
      bylo w kurtce zimowej z nalozonym kapturem a pod nim dodatkowo czapka. Poprostu
      obraz rozpaczy biorac to calosciowo ( w kwestii dzieci to juz jak znecanie sie
      wygladalo, przy tych temperaturach).

Zwinelismy sie i pojechalismy do kosciola sw. Boboli na Ravenscourt Park i tam
      bylo bardzo juz przyzwoicie.

Przygnebiajace doswiadzenie :(

Kinga
      • jaleo Re: Świeconka !!! 08.04.07, 17:37
        W Newcsastle polski kosciol jest przy polskim klubie, gdzie na "wielkanocnym
        spotkaniu" rodakow doszlo do walki na noze. Trzymam sie z daleka.
    • novalee1 Re: Świeconka !!! 09.04.07, 13:01
      A tak kolo tematu to jak sie mowi Swieconka po angielsku?Ja nie bylam niestety.
      • mamahania2 Re: Świeconka !!! 10.04.07, 11:45
        My bylismy.Ale najpierw poszlismy nie do tego kosciola:)I tylko dzieki
        Swieconce poczulam klimat swiat.Festyny w Wielki Piatek?!Troche inaczej
        obchodzi sie tu Wielkanoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka