babawawa 15.06.07, 20:52 mam stwierdzona chorobe genetyczna, kora czasem uniemozliwia mi prace jak ubiegac sie o rente chorobowa. Podpowiem ze jest to krohn Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama5plus Re: pienazki za chorobe:) 15.06.07, 22:48 barba, nie wiem jak to wyglada w ogolnym rozrachunku, ale moja tesciowa tez ma od ladnych paru lat Crohn`a i normalnie pracuje. Dodam, ze jest obecnie w wieku emerytalnym ale pozostala w pracy, z tym, ze w zmiejszonym wymiarze godzin. Czasem czuje sie dobrze i wtedy bierze rowneiz nadgodziny, czasem bardzo zle i wtedy idzie na zwolnienie. Jednak pracuje i nie pobiera zadnego zasilku z tej racji. Odpowiedz Link
gypsi Re: pienazki za chorobe:) 16.06.07, 00:08 Za sama chorobe nikt nie zaplaci. Mozesz po dluzszym zwolnieniu, powyzej 28 tygodni, ubiegac sie o Inapacity Benefit. Niezaleznie od zdolnosci do pracy mozesz kwalifikowac sie do Disability Living Allowance. Tu masz wiecej: www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Customers/WorkingAgeBenefits/Dev_007969.xml.html Odpowiedz Link
babawawa gypsi 16.06.07, 10:07 daleko mi eszcze do 65 lat:) Mam dopiero 24. Ja wiem ze moze sie wydawac nachalne, ale ja uslyszalam, ze oja kolezankan zna kogos kto na zbyt czeste zaalenie oskrzeli dostaje peniazki pomyslalam ze warto siespytac. Czem nie?? Odpowiedz Link
babawawa mama5plus 16.06.07, 10:05 zgadzam se z tobaw 100% ze jaknie mam aktwnej choroby moge isc spokojnie do racy. Nie o to mi chodzilo, tylko podobno ludzie w anglii na tak smieszne choroby biora pieniazki ze pomysllam zemoze i mi sie ud:) a jak wiadoo nam wszytkim czym wiecej pieniazkw tym lepiej. Prawda?? Odpowiedz Link
szymama Re: pienazki za chorobe:) 16.06.07, 10:36 jesli chcesz iwecej pieniazkow to radze isc jeszcze na pol etatu dodatkowo do pracy, a nie kombinowac jak zasilki wyciagnac. Odpowiedz Link
babawawa przypomnienie zasad forum 16.06.07, 10:56 nie ma co naskakiwac na kogos kto sie tylko spytal. prosze przeczytajcie pierw zasady forum zanim zaczniecie swoje newy wyrzucac na kgos kto nie chcia ani obrazic, ani byc nachalny, zadal tylko jedno pyanie. Jezeli kogos tym urazil, wiedzcie ze nie mialam zamiaru, tylko sie spytalam, tak jak wile innych osob pyta sie o inne rzeczy. Przypominam dwa pierwsze zdania z forum: tu mozesz pytacdo woli na wszystkie pyania tu zadne pytania nie sa nie na miejsu. Ale jak koos obrazilam, choc nie wem w jaki sposob, to przepraszam Odpowiedz Link
jaleo Re: przypomnienie zasad forum 16.06.07, 11:38 Moja bliska przyjaciolka ma chorobe Crohn i nromalnie pracuje w pelnym wymiarze. Do tego jest audytorem i czesto podrozuje. Jestem na 100% pewna, ze nie dostaje zadnych dodatkowych pieniedzy. Ale byc moze sa rozne stopnie tej choroby. Z tego, co pisza na stornie NACC (National Association for Colitis and Crohn), mozesz dostac disability living allowance jesli, cytuje "you might ‘reasonably require’ help or supervision with a bodily function" - liste bodily functions masz na tej stronie: www.nacc.org.uk/content/services/testAdults.asp W ogole pobuszuj troche na tej stronie, jest tam duzo uzytecznych informacji. Odpowiedz Link
szymama Re: przypomnienie zasad forum 16.06.07, 11:54 wiesz, baba, ja pracuje z anglikami, i doprawdy nie zauwazylam, ze dostaja pieniadze za blache choroby. Uwazam wrecz, ze duuuuuuzo mniej choruja niz my, Polacy przyzwyczajeni do tego, ze nam sie nalezy. Uwazam, ze kombinowanie, bo oni maja, moze mi tez sie uda jest po prostu zenujace. Odpowiedz Link