Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szwajcaria,kwiecień co polecacie.

07.02.11, 16:46
    Szukam jakiegoś fajnego,dobrze wyposażonego hotelu z basenem i saunami (suchą i parową) w Szwajcarii.Najlepiej w regionie Gryzonii.Chcemy się tam wybrać w pierwszym tygodniu kwietnia.
    Jeśli ktoś z Was może coś polecić to będę bardzo wdzięczna.
    Jedziemy tam w 4 osoby.2 osoby dorosłe i jedno dziecko 9 lat,jeżdzą tak średnio,więc dobrze byłoby aby było tam dość dużo niebieskich tras.Jedna osoba dorosła nie jeździ na nartach,dla niej potrzebuję też zapewnić jakieś fajne spędzenie czasu w tym miejscu (spacery,zwiedzanie,spa).
    No i pytanie najważniejsze czy w kwietniu pojeździmy tam jeszcze na nartach?Będzie śnieg?
    Obserwuj wątek
      • jabolkn Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 07.02.11, 22:18
        szukaj w:
        Zermatt
        Saas Fee
        Verbier
        Samnaun
      • Gość: Jeanek Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.waw.cdp.pl 08.02.11, 12:16
        Obserwuj pogodę Ja ogólnie odradzam wyjazdy na śnieg w okresie marzec/kwiecień bo róznie to bywa.
        • jabolkn Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 08.02.11, 16:09
          Gość portalu: Jeanek napisał(a):

>odradzam wyjazdy na śnieg w okresie marzec/kwiecień
          >
          hej Jeanek, ciekawa opinia -
          w jakich ośrodkach w Szwajcarii byłeś w tym czasie?
          • k1234561 Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 08.02.11, 17:35
            A Davos?St.Moritz?
            Co o tych miejscach sądzicie?
            • Gość: Jeanek Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.waw.cdp.pl 09.02.11, 09:57
              Byłem raz w Engelbergu w marcu 2005 w dolinie piękna wiosna, patrząc mapę stoków na lewym zboczu doliny piękna zieleń wschodzącej trawy, sam Titlis w dół ok ale było cieplutko ja chyba po prostu nie lubię wyjazdów na śnie w marcu :)

Zaliczyłem jeszcze jeden wyjazd marcowy do Włoch 2010 (Livigno) i było podobnie albo za ciepło albo padała marznący drobny deszczyk który zamieniał się w igiełki lodu

Niniejszym uznałem że wolę jeździć w styczniu lub w grudniu.

Osobiście polecam Solden staram się tam być co sezon i nigdy się nie przejechałem :)

Masywu St.Moritz nie znam - tylko przejeżdżam tamtędy w drodze do Livigno.

Myślę że wiele zależy od pogody i od tego co kto lubi.
            • Gość: Orni Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.dclient.hispeed.ch 13.02.11, 17:54
              To co Ci proponuje "jabolkn" jest OK, przynajmniej te dwie pierwsze stacje, w Zermatt jezdzi sie na okräglo przez caly rok, w Saas Fee prawie tez, generalnie jak cos lezy powyzej 2800 to zadnego problemu z kwietniem nie ma, wiec i Davos i St. Moritz to pierwsza klasa. Problem z cenami, bo te w tych czterech osrodkach tez sä pierwszoklasowe! Musisz uwzglednic, ze jak dotäd to ta zima w Alpach nie za duzo sniegu nasypala, ale Szwajcarzy wzieli sie wreszcie za snieg sztuczny i choc moze nie jest juz tak dobrze jak we Wloszech czy w Austrii, to jednak postepy widac. W moim "osobistym" osrodku tj w Grindelwaldzie jest okolo 35 % sztucznego sniegu i jestem z niego bardzo zadowolony. Dzis na przyklad do okolo 11-stej bylo b. twardo
              ale chwytliwie, a w poludnie zrobil sie super firn i to juz byla poezja...
              pozdrawiam i zycze dobrego wyboru
              • Gość: Maciej Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 08:33
                > Problem z cenami, bo te w tych czterech osrodk
                > ach tez sä pierwszoklasowe!

Autor wątku pisze, że jedzie z 9-latkiem. Dziecko (do 10 lat) w Zermatt i Saas-Fee jest za darmo, więc sumarycznie cena (za karnety) nie będzie aż tak wysoka. Też jeżdżę z dziećmi i karnet w Zermatt wychodzi porównywalnie do Dolomitów. Ale porównując cenę "normalnego" karnetu, to w Zermatt jest zdecydowanie drożej. Ale i trasy zupełnie innej klasy.
                • Gość: Orni Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.dclient.hispeed.ch 15.02.11, 18:49
                  Tak, to troche polepsza kalkulacje, jak dziecko jest za darmo, ale i tak uwazam, ze w tych 4 osrodkach szwajcarskich ceny sä zdecydowanie za wysokie, ja jezdze teraz wyläcznie w Grindelwaldzie gdzie mam sezonowy bilet i nie tesknie wcale za trasami pod Matterhornem czy w Saas Fee lub Davos z St. Moritz, ale to oczywiscie rzecz gustu i jestem daleki od przekonywania o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanocä (trawestujäc dawnego komika kabaretowego)
                  pozdr.
      • Gość: Arek Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.02.11, 16:36
        Jeśli wyjazd ma być w kwietniu to kluczowe są dwie kwestie:
        1. Po której tronie są stoki: południowej (mocno nasłonecznionej), czy innej. W kwietniu słońce potrafi roztopić śnieg nawet na dużej wysokości, jeśli świeci na nie przez dłuższą część dnia.
        2. Wysokość, na której znajdują się stoki. To też jest związane z temperaturą.

Osobiście, na kwiecień polecam tylko lodowce.
        W Szwajcarii znam i polecam Verbier, które na pewno sprosta wszystkim oczekiwaniom. Ceny są umiarkowane, położenie wysokie i dojazd bardzo dobry (blisko autostrady). Ale daleko z Polski. Są tam trasy piesze i do narciarstwa biegowego (dla tej osoby, która nie jeździ na zjazdówkach).
      • b-a-n-i-t-a Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 22.02.11, 17:33
        Ha ha ha niezły kabaret :) Masz bardzo konkretne wymagania, a każdy pisze gdzie jemu się podoba i gdzie może być śnieg, a twoje wymagania maja gdzieś. Że tak nieśmiało zapytam, ktoś już doradził jakiś konkretny hotel? :) Ale spoko postaram się przypomnieć gdzie byliśmy z Panem Prezesem w Szwajcarii i może ja coś ci doradzę konkretnego.
        • Gość: Orni Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.dclient.hispeed.ch 22.02.11, 17:42
          Ja tu jestem nie za bardzo zorientowany, kto to jest ten Prezes, czy to jakas fikcja pomocna do pisania komentarzy, czy postac rzeczywista?
          • b-a-n-i-t-a Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 22.02.11, 18:15
            Postać jak najbardziej rzeczywista :) Przyznam szczerze, że próbowałem sobie przypomnieć wszystkie miejsca w Szwajcarii, gdzie byliśmy z Panem Prezesem, żeby wybrać takie, które spełniałoby wszystkie twoje wymagania czyli: dobre warunki w terminie kwietniowym+hotel z basenem+sauny sucha i parowa+najlepiej w Gryzonii+dużo niebieskich tras+ciekawa okolica i wcale nie jest to takie proste. Wymagania masz większe od naszego Pana Prezesa ;) Ale chyba coś sobie przypomniałem, co spełnia wszystkie twoje wymagania. Byliśmy kiedyś w marcu z Panem Prezesem w hotelu Parkhotel Waldhaus we Flims. Hotel nie jest bezpośrednio przy stokach, ale mogą cię do nich dowieźć i przywieść. W hotelu jest basen z masażami wewnętrzny i zewnętrzny, także dla dzieci. Są również sauny suche i parowe. Ośrodek jest bardzo duży, 220 kilometrów tras, znajdziesz więc również bardzo dużo tras niebieskich. W kwietniu warunki powinny być jeszcze dobre, nawet jeśli na dole byłoby już mokro to jest tam też lodowiec ponad 3000 metrów. Osoba, która nie jeździ na nartach, nawet nie wychodząc z hotelu będzie miała rozrywek co najmniej na tydzień. No i na koniec ośrodek jest w Gryzonii :) Tylko ostrzegam, z tego co pamiętam rachunek jaki płacił Pan Prezes zdecydowanie nie był 3-cyfrowy ;)
            • Gość: Orni Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.dclient.hispeed.ch 20.03.11, 18:33
              A jezdziles mlody czlowieku w Savonign i Lenzerheide? Jak nie to sam sobie jestes winien!
              • b-a-n-i-t-a Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 20.03.11, 19:04
                Ja młody Ornie? :) No w sumie to ja jestem wiecznie młody ;) Tak jeździłem w Savonign i Lenzerheide, w okolicy jeszcze w Arosa i Brigels. Szczególnie Savonign ma długie fajne trasy. Łatwiej byś znalazł jakieś miejsca w Szwajcarii, gdzie nie jeździłem bliżej swojego miejsca zamieszkania: Gstaad, Adelboden, Lenk.
                • Gość: Orni Re: co lezy w miejscu zamieszkania... IP: *.dclient.hispeed.ch 21.03.11, 16:28
                  no wiec komentuje: Adelboden-Lenk warte polecenia, Gstaad choc rozlegle, to jednak nie za wiele do roboty, miejscowosci raczej niskie (2000), jedyny plus to lodowiec Le Diableret.
                  Hasliberg Meiringen tez dobre, w stylu Adelboden, Sörenberg- absolutnie znakomite miejsce dla rodzin i wszystkich niekoniecznie najlepszych narciarzy (latwe trasy), na deser Grindelwald, napewno najlepszy osrodek w tzw. Berner Oberland
                  pozdr.
                  Orni
      • filomena1 Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 22.03.11, 07:50
        a ja powtórze
        www.zermatt.ch
        www.www.saas-fee.ch
        murowany śnieg, murowana pogoda i
        murowane atrakcje
        • skynews Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. 22.03.11, 08:37

...i CHF ma odpowiedni kurs - pusto na stokach, można się delektować naturą.
          • Gość: Maciej Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 08:54
            >a ja powtórze
            >www.zermatt.ch
            >murowany śnieg, murowana pogoda i

Właśnie wróciłem z Zermatt (19.03), więc 2 zdania dorzucę. Śnieg gwarantowany, w czasie mojego pobytu spadło (w górnych częściach terenów narciarskich) około 50-70 cm świeżego śniegu. Z tą pogodą to może nie aż tak pewnie, ale tragicznie też nie było. Dwa dni słońca, dwa dni opadów, dwa dni pochurme, ale bez opadów - jak na ubiegły tydzień to chyba nieźle.

> ...i CHF ma odpowiedni kurs - pusto na stokach, można się delektować naturą.
            CHF ma kurs niestety coraz bardziej odpowiedni, ale pusto wcale nie jest. Chyba było więcej osób niż w ubiegłym roku, ale może to kwestia pogody (w 2 słoneczne dni wszyscy korzystali z uroków zimy, w pozostałe z kolei nie wszystko było czynne, więc tym samym zagęszczenie narciarzy było większe).

Ja Zermatt w dalszym ciągu polecam (ale nie początkującym), ale (szczególnie przy tych kursach) tanio nie jest.
          • Gość: Orni Re: Szwajcaria,kwiecień co polecacie. IP: *.dclient.hispeed.ch 22.03.11, 17:48
            Möj drogi Skynewsie, mylisz sie i to gruntownie, za tydzien jazdy w St.Anton + mieszkanie dla dwöch osöb zaplacilem wiecej niz place w Szwajcarii. Problem polega na tym, ze naogöl Ty i inni na Forum sie wypowiadajäcy poröwnujä ceny np. Livigno z Zermatem czy Saas Fe
            albo St. Moritz. A to jest bläd, poröwnaj Livigno z Lenzerheide, Adelboden czy Meiringen-Hasliberg, bedziesz blizej prawdy...
            pozdr,
            Orni
            • skynews Re: 22.03.11, 21:18

ja nic nie porównuję a w Livigno byłem tylko dwa dni w środku lata.
              w ogóle to się nie da bezpośrednio porównywać cen z poszczególnych ośrodków, pomijając że mało mnie to interesuje ile co kosztuje...
              w Lenzerheide w ostatni weekend odbyły się zawody Pucharu Świata w narciarstwie alpejskim
              i w TV było widać że śnieg leżał tylko na przygotowanej do zjazdu trasie.
              • filomena1 Re: ceny 23.03.11, 07:46
                Nie da się porównywać cen, gdyż w CH można znaleźć locum na każdą kieszeń.
                Hotele są drogie. Restauracje. Wyciągi.
                Ale... hehehe. właśnie słyszałam. że w Saas Fee za dzień w którym z powodu pogody i wiatru nie chodziły żadne wyciągi dodano - tzn przeprogramowano karte abonamentową o jeden dodatkowy dzień. hehe. oczywiście ludzie już wyjeżdżali i psu na budę na ogół takie przedłużenie. Ale.. komuś się jednak przydało.
                Aha!!
                Od wczoraj jest obniżka cen bodaj przez 2 tyg.
                • Gość: Maciej Re: ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 08:39
                  > Nie da się porównywać cen, gdyż w CH można znaleźć locum na każdą kieszeń.

Potwierdzam - za w miarę przyzwoity (45 m2) 4-os. apartament w Tasch, 100 m od pociągu zapłaciłem 440 EUR. Na pewno nie jest to więcej niż w analogicznym ośrodku we Włoszech.

> Hotele są drogie. Restauracje. Wyciągi.
                  Niestety - jedzenie (również na stoku) jest drogie.
                • skynews Re: 23.03.11, 12:29

Niekoniecznie "psu na budę takie przedłużenie" - ja w podobnych sytuacjach przedłużałem pobyt tym bardziej że najczęściej pogoda się zdecydowanie poprawiała.
                  W Valais np. raczej należy do miejscowych zwyczajów czy może tradycji otrzymywanie zniżek przy przedłużaniu abonamentów a już na pewno jeżeli były jakiekolwiek trudności w funkcjonowaniu infrastruktury turystycznej (np. raz podczas mojego pobytu przez pół dnia
                  nie było prądu z powodu pożaru jakiegoś transformatora).
              • Gość: Orni Re:sztuczny snieg IP: *.dclient.hispeed.ch 23.03.11, 08:13
                Oczywiscie masz racje, tylko pokaz mi osrodek do 2500 m. gdzie sie obylo w tym sezonie bez sztucznego sniegu
                pozdr.
                Orni
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka