yahoo10 07.02.06, 18:06 czy ktos moglby opisac swoje doswiadczenia - gdzie to jest dokladnie, jak dojechac i jak tam jest narciarsko???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krawat Re: Allagna we Wloszech IP: *.eranet.pl 10.02.06, 11:10 W samej Allagni nie byłem, ale Cervinia, do której w tym roku także się wybieram jest w okolicy (mniej więcej). Z tego co wiem to Allagna jest jednym z najlepszych miejsc w Alpach do narciasrstwa off piste(jest położona na zboczach Monte Rosa - przy granicy szwajcarskiej), natomiast mało jest tam tras przygotowanych. Od niedawna zdaje się Alagna jest połączona wyciągami z regionem Monterosaski (Gressoney i Champoluc), ale tego nie wiem na pewno. Na pewno za to są tam wysokie góry, dużo śniegu - nawet w kwietniu - i niesamowite przewyższenia. W każdym razie jest to kawał drogi. Można jechać przez Szwajcarię (nie próbowałem) lub przez Austrię i Włochy. Tu z kolei możliwe są 2 warianty - Wiedeń - Graz - Villach - Udine - Wenecja - Mediolan i dalej lub Wiedeń - Linz - Salzburg - Bawaria - Brenner - Trydent i w okolicach Werony dołączamy do autostrady na Mediolan. Cenowo droga przez Szwajcarię i Włoch wychodzi podobnie, mimo, że autostrady są we Włoszech droższe, a to dlatego, że trzeba w Szwajcarii płacić za tunele. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jurre Re: Allagna we Wloszech 10.02.06, 12:17 Wiekszosc sie zgadza z tego co piszesz. Nie ma chyba wogole przygotowanych tras, wszystko jest off pist. Niestety ze snigiem moze byc roznie. Bylismy przed kilku laty w drodze tam (to byl koniec stycznia chyba roku 2002 albo 2003), ale musielismy w ostatniej chwili zrezygnowac bo nie bylo sniegu. W koncu wyladowalismy wtedy w Avoriaz we Francji, tam bylo lepiej. Mimo tego mamy w planach, zeby jeszcze kiedys sprobowac tam dotrzec, podobna absolutnie warto. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 pamietam taki artykulik sprzed roku 10.02.06, 12:29 serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,60606,1974674.html Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 i jeszcze 10.02.06, 12:31 serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50370,1974677.html to jedno z niewielu miejsc w alpach, gzdie jest helliski. Odpowiedz Link Zgłoś