Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Allagna we Wloszech

07.02.06, 18:06
    czy ktos moglby opisac swoje doswiadczenia - gdzie to jest dokladnie, jak
    dojechac i jak tam jest narciarsko????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krawat Re: Allagna we Wloszech IP: *.eranet.pl 10.02.06, 11:10
        W samej Allagni nie byłem, ale Cervinia, do której w tym roku także się wybieram
        jest w okolicy (mniej więcej). Z tego co wiem to Allagna jest jednym z
        najlepszych miejsc w Alpach do narciasrstwa off piste(jest położona na zboczach
        Monte Rosa - przy granicy szwajcarskiej), natomiast mało jest tam tras
        przygotowanych. Od niedawna zdaje się Alagna jest połączona wyciągami z regionem
        Monterosaski (Gressoney i Champoluc), ale tego nie wiem na pewno. Na pewno za to
        są tam wysokie góry, dużo śniegu - nawet w kwietniu - i niesamowite przewyższenia.
        W każdym razie jest to kawał drogi. Można jechać przez Szwajcarię (nie
        próbowałem) lub przez Austrię i Włochy. Tu z kolei możliwe są 2 warianty -
        Wiedeń - Graz - Villach - Udine - Wenecja - Mediolan i dalej lub Wiedeń - Linz -
        Salzburg - Bawaria - Brenner - Trydent i w okolicach Werony dołączamy do
        autostrady na Mediolan. Cenowo droga przez Szwajcarię i Włoch wychodzi podobnie,
        mimo, że autostrady są we Włoszech droższe, a to dlatego, że trzeba w Szwajcarii
        płacić za tunele.
        Pzdr
        • jurre Re: Allagna we Wloszech 10.02.06, 12:17
          Wiekszosc sie zgadza z tego co piszesz. Nie ma chyba wogole przygotowanych
          tras, wszystko jest off pist. Niestety ze snigiem moze byc roznie. Bylismy
          przed kilku laty w drodze tam (to byl koniec stycznia chyba roku 2002 albo
          2003), ale musielismy w ostatniej chwili zrezygnowac bo nie bylo sniegu. W
          koncu wyladowalismy wtedy w Avoriaz we Francji, tam bylo lepiej. Mimo tego mamy
          w planach, zeby jeszcze kiedys sprobowac tam dotrzec, podobna absolutnie warto.
          Pozdr
          • staruch5 pamietam taki artykulik sprzed roku 10.02.06, 12:29
            serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,60606,1974674.html
            • staruch5 i jeszcze 10.02.06, 12:31
              serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50370,1974677.html
              to jedno z niewielu miejsc w alpach, gzdie jest helliski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka