Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty - salomon performa 8.0

IP: *.dyn.optonline.net 09.10.06, 19:19
    w tym tygodniu kupuje nowe buty. nareszcie! stare rossignole mid5 juz dawno
    sie nie nadawaly do jazdy. przez kilka sezonow bylem zdany na dziadostwo z
    wypozyczalni :(

bylem w sklepie i koles mnie namowil na performa 8. poczatkowo planowalem
    kupic 6, ale byl tak przekonywujacy, ze sie chyba zdecyduje. do tego dal mi
    sporo nizsza cene niz model tegoroczny (ten co ja chce kupic jest z zeszlego
    roku).

pytanie to czy ten but jest odpowiedni dla mnie. najwieksza przyjemnosc
    sprawia mi jazda po czerwonych trasach (czasem cos mnie podkusi na czarna).
    nie lubie lodu i muld. max rekraacja;) jezdze juz tak z 8 lat. nie jestem
    expertem i zwykle okreslam swoje umiejetnosci na 3 w skali do 5.

korzystalem z "systemu" doboru sprzetu na stronie salomona. pokazalo mi,
    ze "6" jest dla mnie. rzecz sie ma w tym, ze koles dal mi taka sama cene na 8
    z tamtego roku jaka ma na 6 z tego...i tu moj dylemat. co wybrac?

czym rozni sie model 8 z tego od modelu 8 z poprzedniego roku? wiem, ze ten
    nowszy ma "ulatwiacz wkladania" - taka petelke przy jezyku i jakis system
    zwiazany z krawedzia narty (nie wiem zupelnie o co chodzilo).

dzieki za kazde info.

p.s.
    jestem zdecydowany na salomona.
    Obserwuj wątek
      • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: 83.175.180.* 09.10.06, 21:50
        > korzystalem z "systemu" doboru sprzetu na stronie salomona. pokazalo mi,
        > ze "6" jest dla mnie. rzecz sie ma w tym, ze koles dal mi taka sama cene na 8
        > z tamtego roku jaka ma na 6 z tego...i tu moj dylemat. co wybrac?

Zdecydowanie 8 z zeszlego roku. Roznice pomiedzy modelami z dwoch kolejnych
        sezonow sa z reguly nieistotne. Ulatwiacz wkladania pomaga, ale rownie dobrze
        mozna zlapac za gore jezyka. Performa to kategoria wygodnych butow dla niezle
        jezdzacych osob. Najwyzsze modele czesto kupuja instruktorzy.

Kilka lat temu przymierzalem sie do najwyzszego modelu Performy. Zupelnie mi nie
        lezal, czulem sie jak w miekkich kapciach. Ostatecznie kupilem Xwave8, model z
        kategorii sport.
        • smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 10.10.06, 16:56
          dzieki.
          • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.cyf-kr.edu.pl 10.10.06, 18:05
            Mam nadziej, ze Twoje pytanie poprzedzone bylo staranna przymiarka. Bo Jozzo ma
            racje, buty nie kupuje sie dla marki, ale dla wygody i dobrzego trzymania.

Zerknalem jeszcze raz na performe 6 i 8 z zeszlego sezonu do katalogu. 6-ka nie
            ma tzw. cantingu, dla mnie wazny element umozliwiajacy boczne pocylenie
            cholewki. Najlepiej by regulacja byla z obu stron, nie wiem jak to jest w 8-ce,
            ale 6-ka wydaje sie jej zupelnie pozbawiona. Natomiast zeszloroczny 8 ma juz
            petelke przy jezyku - niezbyt istotny drobiazg, ale nie szkodzi. Jesli pasuje,
            bierz 8-ke.
      • Gość: Jozzo Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dsl.bell.ca 10.10.06, 01:24
        Wez poczytaj ABC Forum tam sa naprawde rzeczowe wskazowki.
        Reszta jest miczenim.
        No moze nie do konca. Tez chcialbym miec taka a nie inna marke
        ale niestety moja stopa pasuje bardziej do marek innych wiec
        bez sentymentow jezdze w tym co ma j=njawiekszy sese pod koatem
        latwosci dopasowania.

Jozzo
        • smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 10.10.06, 16:54
          oczywiscie czytalem abc forum. obydwa modele sa wygodne. chodzilo mi tylko o
          roznice pomiedzy tym, a poprzednim sezonem.
          • Gość: Skyddad Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.fornfyndet.se 10.10.06, 19:30
            Smiglostopy,
            Sluchaj Jozza ja mam takie same zdanie wygoda i przyjemnosc na zawody nie jezdzisz.
            Zawodnicy po paru latach od tych wlasnie twardych butow maja ostrogi na pietach
            wielkosciu 1cm.operacje i problemy.
            zakup buty wygodne dobrze lezace i z wkladka termoplastyczna.jest formowana w
            sklepie na goraco i pozniej starcza na pare lat albo mozesz co roku nowa wkladke
            dokupic.te wszystkie wodotryski w butach ekstra sluza wyciagnieciu forsy z
            klientow .zebys zobaczyl buty zawodnicze twarde jak skala niemozna przejsc czlek
            kuleje a jeszcze wytrzymac na stoku pare godzin.zawodnik zjezdza na zawodach i
            buty zdejmuje tak mozna zyc.Na trening uzywa sie mieksze.Wszyscy co nie jezdza
            na trasach zamknietych, uzywac wygodne dopasowane i jak najbardziej proste i
            zwygodna opcja "Walk".
            Pzdr.Sky.
          • Gość: Jozzo Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dsl.bell.ca 10.10.06, 20:09
            Sparwdz w/g/ ABC tegoroczne. Czasmi firym zmieniaja chrakter skorumy
            z roku na rok i okzuje sie ze stare byly OK a nowe sa zawaskie unasdy alebo
            za niskie w podbicu itp itd.
            Jasne ze wygodne ale czasmi skorupa nie pasuje do ksztaltu naszej stopy
            i tu zaczynaja sie tzw. schod. Wiec polecam to co a ABC.
            U nas to dosc popularny sposob na wstepna przymiarke potem nastepuje
            dopasowywanie buta (skorupy przez wypychanie na goraco ablo podszifowywanie
            potam wkaldjka ortopedyczna korygujaca postawe no i na koneic palcenie
            rachunku. Sklepy oferuja perfekcyjne dopasowanie w cenie buta a jak im sienie
            uda to oferuja inny boot. Niestety za wkladke ortopedyczna z korkcja
            wad postawy trzeba zaplacic i to moze byc ponad $200.00 zalezy od
            rodzaju wkaldmi i pracy wlozonej. Warto - inna jazda inna wygoda.
            Jozzo

• smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 10.10.06, 20:40
              obydwa buty (6 i 8) byly tak samo wygodne (twardosc wychodzi dopiero w
              jezdzie?). zdecydowalem sie wlasnie na performe bo to ponoc buty dla amatorow
              zapewniajace komfort na stoku. w sumie to ta sama grupa butow i na chlopski
              rozum najdrozsze wsrod komfortowych powinny byc najwygodniejsze... obydwa mnie
              troche uwieraja w lydce, ale w sklepie powiedzieli, ze to zaden problem bo
              dopasuja to na goraco.

wkladka ortopedyczna odpada. kosztuje prawie tyle co but...

chodzilo mi glownie o to czy twardosc buta ma jakis wplyw na komfort. po
              przymiarce "na sucho" nie odczulem zadnej roznicy... bajery mnie malo
              interesuja z tego wzgledu, ze prawdopodobnie nie jestem w stanie ich
              wykorzystac;) za rada andrzeja zdecyduje sie chyba na te osemki.

dzieki wszystkim.
              • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.cyf-kr.edu.pl 11.10.06, 18:06
                > obydwa buty (6 i 8) byly tak samo wygodne (twardosc wychodzi dopiero w
                > jezdzie?)

8-ki maja flex 85. Dosc duzy, ale sama twardosc nie decyduje. Owszem, ona
                wychodzi w jezdzie i dla slabo jezdzacych duza twardosc moze byc co najmniej
                meczaca. Ale dla Ciebie, po kilku sezonach jazdy, 85 moze byc.

> obydwa mnie
                > troche uwieraja w lydce, ale w sklepie powiedzieli, ze to zaden problem bo
                > dopasuja to na goraco.

Uwazaj. Salomony przeznaczone sa ludzi o niezbyt szerokich lydkach. Wlasnie z
                tego powodu zona musiala z nich zrezygnowac. Upewnij sie.

> bajery mnie malo
                > interesuja z tego wzgledu, ze prawdopodobnie nie jestem w stanie ich
                > wykorzystac;)

Ale canting (mozliwosc pochylenia cholewki na boki), ktorego 6-ki sa pozbawione
                jest dosc istotny. Ja ustawilem na maxa i jeszcze troche mi brakuje, choc
                pozornie nogi mam dosc proste.
                • Gość: smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dyn.optonline.net 11.10.06, 18:15
                  Gość portalu: o_andrzej napisał(a):

> Uwazaj. Salomony przeznaczone sa ludzi o niezbyt szerokich lydkach. Wlasnie z
                  > tego powodu zona musiala z nich zrezygnowac. Upewnij sie.

no to mnie niezle przestraszyles :(
                  jutro maja mi dopasowywac...
                • wrb1 Re: buty - salomon performa 8.0 11.10.06, 18:24
                  No tu się andrzej zdecydowanie minął z prawdą. Właśnie Salomon jako nieliczny
                  but pasował dla "grubołydkowych" do ktorych i ja należę. Stopę mam taką bardziej
                  damską (40), a łydka od uprawiania sprintów, że daj Boże zdrowie. I właśnie
                  jedynie salomon mi podszedł a głównie ze względu na to, ze przy najwyższej
                  klamrze ma taką czerwoną "przedłużkę". Na gorąco to Ci mogą dopasować but do
                  stopy, ale do łydki w żadnym wypadku.
                  Co do kantingu to rzeczywiście gdy masz niezbyt proste nogi to jest to przydatna
                  rzecz: znacznie rzadziej "łapie się krawędź".
                  • Gość: smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dyn.optonline.net 11.10.06, 18:52
                    uwiera mnie troche przy jezyku miedzy piszczelem a lydka. koles powiedzial, ze
                    to kwetia profilu jezyka wlasnie.

dzieki za rozszyfrowanie o co chodzilo z tym kantingiem.

p.s.
                    wrb1
                    moze sie kiedys na zawodach spotkalismy?;)
                    • wrb1 Re: buty - salomon performa 8.0 11.10.06, 19:01
                      Dobrze by było abyś mierzył but w narciarskiej skarpecie takiej z wyściółką na
                      piszczelu. Do tego one są może poprawi komfort. No a swoją drogą myślę, że kazdy
                      kto jeździ na nartach się podpisze pod takim stwierdzeniem:
                      Największą frajdą w nartach jest to, że na koniec dnia można zdjąć buty
                      narciarskie. ;))))
                      3maj się
                      witek
                      p.s. kliknij w moją sygnaturkę, a znajdziesz tam całą masę linków: i do sprzętu
                      i ośrodków i prognoz pogody i planowania trasy przejazdu, a jak najdzie Cię
                      ochota to i mogą się tam pojawić Twoje foty
                      • wrb1 Re: buty - salomon performa 8.0 11.10.06, 19:34
                        Tego nie ma w opisie ale tak "na oko" wygląda, że Performa 8.0 ma wyższą
                        cholewkę niz Performa 6.0 i stąd może być odczucie, że 6-stka mniej uwiera
                        www.salomonski.com/pl/overview.aspx?typeProduct=3&activity=10285
                        3 maj się
                        witek
                  • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: 83.175.180.* 11.10.06, 19:39
                    Witku, ta czerwona przedluzka sluzy do wstepnego zapiecia i nie powinna (chyba?)
                    byc uzywana na stale. Opinie o waskoci Salomonow w lydce opieram na opiniach
                    innych wielokrotnie wyrazanych w grupie dyskusyjnej. No i oczywiscie na
                    podstawie testow mojej zony. Mierzyla Rust 8 (odpowiednik Xwave 8) i gniotlo ja
                    wlasnie w lydce, tam gdzie konczy sie jezyk. Potem bylo mierzenie roznych innych
                    butow i ostatecznie skonczylo sie na niegnitacej Tecnice Vento.

Ale nie musi byc zle. W koncu sa mozliwosc regulacyjne, mikroregulacja. Mozna
                    zapiac gora na ostatnia klamre, a reszte mocniej. MOze to wygrzanie cos da.
                    • wrb1 Re: buty - salomon performa 8.0 11.10.06, 19:41
                      W moim przypadku ta przedłużka to jedyny sposob żeby zapiąć górną klamrę
      • Gość: smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.nycmny.east.verizon.net 13.10.06, 05:42
        no i kupilem :) performa 8 z poprzedniego sezonu.

wizualnie jak najbardziej w moim guscie.

wiele mozliwosci dostosowania klamer. odpowiedni scisk mozna dobrac bez
        problemu i w obydwie strony zostaje duzo zapasu. jest nawet system 3d;)
        sprzedawca cos sciemnial, ze jak po jakims czasie pieta "zacznie chodzic"
        wystarczy przestawic pozycje 2giej klamry (bez narzedzi) i jest lepszy docisk.

po wewnetrznej czesci sa wzmocnienia z kevlaru. nie wiem na ile jest to bajer,
        a na ile przydatna rzecz, ale jak sie w to puka to slychac, ze twardsze niz
        plastik.

po ustawieniu sruby odpowiedzialnej za "kanting" roznica jest bardzo
        odczuwalna. poczatkowo wyginalo mi stopy na zewnatrz. teraz jest plasko.

dostosowanie buta bylo troche meczace. spedzilem w sklepie ponad godzine.
        najpierw nagrzewali. potem powyginali troche jezyk (nie wydaje mi sie zeby to
        cos dalo) i musialem stac jak czubek przez nastepne kilkanascie/dziesiat
        minut... uwieranie w lydce zniknelo. poczulem jednak lekki ucisk nad kostka.
        udalo sie to zlikwidowac jakas wkladka (chyba nie ta ortopedyczna o ktorej
        kolega wspominal bo dostalem ja za darmo, ale za to orginalka salomona ;).
        troche podniosla mi sie przez nia tylna czesc stopy (nie wiem czy to lepiej czy
        gorzej dla przyszlej jazdy?).

jak na jazde na sucho po dywanie, buty sprawdzaja sie calkiem niezle.
        obejrzalem tez w nich pierwsza polowe powtorki pol-por. nie mam zastrzezen. po
        jakims czasie musialem zdjac bo zrobilo sie za goraco no i zona patrzyla sie
        jakos dziwnie. mam nadzieje, ze na stoku beda rownie fajne.

posiadacze wiekszych lydek (nie podam ile mam w obwodzie, ale w szkole smieli
        sie ze mnie, ze mam duze - cos jak przedramiona popeye) smialo moga probowac
        performy salomona. po uformowaniu nie ma problemu z uciskiem (przynajmniej na
        sucho).

o mankamentach trudno mi mowic bo to nowy zakup i ciesze sie jak dziecko. na
        razie jedyne co mi przychodzi do glowy to strasznie duze gumowe podkladki pod
        butem (te do chodzenia). wydaje mi sie, ze sie szybko zetra. no i nie mam tej
        petli wspomagajacej zakladanie. dziwne to bo nawet jest narysowana na
        dolaczonej ksiazeczce (moze mam jakas ubozsza wersje?). wkladanie jednak jest
        bardzo latwe i mozna bez tego zyc.

dzieki jeszcze raz za odzew.
        • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.cyf-kr.edu.pl 13.10.06, 10:04
          > uwieranie w lydce zniknelo. poczulem jednak lekki ucisk nad kostka.
          > udalo sie to zlikwidowac jakas wkladka (chyba nie ta ortopedyczna o ktorej
          > kolega wspominal bo dostalem ja za darmo, ale za to orginalka salomona ;).
          > troche podniosla mi sie przez nia tylna czesc stopy (nie wiem czy to lepiej czy
          > gorzej dla przyszlej jazdy?).

Chyba bez znaczenia. Punktowe uwieranie nie jest problemem. No moze jest, ale
          wylacznie finansowym, bo kosztuje ok. 50 zl. Tzw. odbarczanie, bardzo skuteczna
          operacja polegajaca na miejscowym przygrzaniu i wypchnieciu fragmentu buta.
          Dobre serwisy to robia, maja do tego specjalne maszyny, a ja jestem wielkim
          beneficjentem tej metody. Przez cale zycie meczylem sie z wystajaca kostka u
          prawej nogi, nie bylo dla mnie niegnitacych butow. Az do zeszlego roku.

> o mankamentach trudno mi mowic bo to nowy zakup i ciesze sie jak dziecko. na
          > razie jedyne co mi przychodzi do glowy to strasznie duze gumowe podkladki pod
          > butem (te do chodzenia). wydaje mi sie, ze sie szybko zetra. no i nie mam tej
          > petli wspomagajacej zakladanie. dziwne to bo nawet jest narysowana na
          > dolaczonej ksiazeczce (moze mam jakas ubozsza wersje?). wkladanie jednak jest
          > bardzo latwe i mozna bez tego zyc.

Nie wiem po co te podkladki, moze Performa wyposazonea w system walk
          przeznaczona jest takze do turystyki pieszej. Dziwne ze nie ma tej petelki, bez
          ktorej da sie przezyc. :). Moze model jest jeszcze starszy?
          • Gość: smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dyn.optonline.net 13.10.06, 16:45
            > Nie wiem po co te podkladki, moze Performa wyposazonea w system walk
            > przeznaczona jest takze do turystyki pieszej.

:)
            podkladki sa chyba w kazdym bucie (mowie o tych co sie wymienia na piecie i z
            przodu). tutaj sa tylko jakies takie duze.

> Moze model jest jeszcze starszy?

hmmm...moze. w sumie nie zepsuje to mojej radosci, ale lekka zadra by pozostala.

sprawdzalem na stronach roznych sklepow. na zdjeciach zeszloroczne sa bez tej
            petli i wygladaja dokladnie tak samo. moze wersje amerykanskie nie mialy?
            • Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.cyf-kr.edu.pl 13.10.06, 16:51
              Patrzylem tylko na rocznik 04/04 na skionline:
              www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_buty&id_grupy=853&id_modelu=665
              Tak czy tak - bez znaczenia.
              • kubagr Re: buty - salomon performa 8.0 13.10.06, 18:44
                tak zeby dosypac troche piasku w tryby: ja NIGDY nie rozpatruje butow ktore sa
                wyposazone w systemy do chodzenia: jest to g..........o nie przynoszace
                zadnych korzysci: przypominam: buty narciarskie sluza do jezdzenia a nie do
                chodzenia: to ze one sa tak skonstruowane moze sie przyczyniac do tego ze moga
                gniesc w roznych miejscach
                jestem w zasdzie przeciwnikiem modyfikowania wkladkami: wypychanie w niektorych
                miejscach jest skuteczne ale buty ktore pasuja i sa dobrze dobbrane nie
                powinny potrzebowac tysiaca modyfikacji.
                • smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 13.10.06, 19:02
                  chyba zle sie wyrazilem. te podkladki to takie wymienne gumy na zewnatrz,
                  przykrecane na sruby do podeszwy. sa chyba w kazdym bucie. nie ma
                  systemu "walk" (takiego np na przycisk). nie jestem pewnien czy to dla mnie
                  lepiej, czy gorzej. zobaczy sie. w midach rossignola byl taki tradycyjny
                  system, ale prawie z niego nie korzystalem. zwykle do chodzenia mialem buty
                  rozpiete, a po sniegu to na czubkach podbiegalem :)
                • Gość: Jozzo Re: buty - salomon performa 8.0 IP: *.dsl.bell.ca 13.10.06, 19:22
                  Zgazdzam sie co do opcji chodzenia to jest wymysl dla
                  wygody barowcow. Wiadomo ze but jest podstawa i takie
                  udogodnienia maja tragiczny wplyw na postepy w nauce i jakos jazdy.

Co domodyfikacji hmm to naprawde zalezy od ksztaltu stopy i czasami jest
                  ona (modyfikacjia) wrecz koniczna. Tak dobieram buty zeby tej modyfikacji
                  bylo jak naj mniej ale nie mam oporow przed pddanim butow koniecznej
                  modyfikacji. Masz jednak racje ze jak dochodzimy do tysiaca modyfikacji to
                  powinnusmy sie zastanowic nad inna marka itd.
                  tysiac modyfikacji=dosc duzej graniczacej z extremalna modyfikacja.

Jozzo

• smiglostopy Re: buty - salomon performa 8.0 13.10.06, 18:48
                znalazlem taki link
                tinyurl.com/ydvejz
                ta cena to nie tyle co zaplacilem;)

wiekszosc sklepow ma na wyprzedazy wlasnie ten model. niestety nie podaja ktory
                to rocznik. widzialem tez ten sam but do ktorego ty podales linka z napisem
                04/05...

poszukam czegos na pudelku. moze sie wyjasni.

a znaczenie to ma ogromne. moze nie dla samej jakosci buta (mam nadzieje), ale
                bede wiedzial czy przeplacilem duzo, czy tylko troche. zwykle lubie kupowac
                modele z poprzedniego sezonu. nienawidze jednak przeplacac, grrrrrr.
                • wrb1 Re: buty - salomon performa 8.0 13.10.06, 20:28
                  Z tym "walk" to tak naprawdę jest tak, że w chodzeniu niewiele pomoga, a jak
                  zapomnisz przestawić to poźniej jeździ się nieszczególnie. Raz mi się zdarzylo,
                  ze tak jeździłem ok. godz. i cały czas kombinowalem co się dzieje nim wreszcie
                  spojrzałe, ze mam przestawione na walk.
                  • kubagr Re: buty - salomon performa 8.0 13.10.06, 21:54
                    walk: troche lepsze od tylnowchodowych butow, sorry
                    • wrb1 Re: kubagr 14.10.06, 12:30
                      Nie przesadzaj, że to ze buty są wyposażone w walk to są trochę lepsze od
                      tylnowchodów. Skorupa i tak sklada się z kilku części to umożliwienie ruchu
                      dwóch segmentów względem siebie bez widocznej straty parametrów buta to naprawdę
                      prosta rzecz. Czy rzeczywiście przydatna to już inna para kaloszy, ale skoro są
                      ludzie którzy chcą za to zaplacić to już inna bajka.
                      • kubagr Re: kubagr 14.10.06, 14:49
                        mniej czesci=wieksza sztywnosc: to proste: wiem ze sa ludzie (wiekszosc) ktorzy
                        nie poczuja roznicy i niech im ziemia lekka bedzie (troche przesadzam, sorry)
                        • Gość: Jozzo Re: kubagr IP: *.dsl.bell.ca 14.10.06, 15:46
                          Popieram, ale z ziemia to deczko przesadziles.
                          Z tych udogodnien to jedynie najleprza byla nazwa "tylnowchodne"
                          Jozzo

• Gość: o_andrzej Re: buty - salomon performa 8.0 IP: 83.175.180.* 13.10.06, 23:07
                  > a znaczenie to ma ogromne. moze nie dla samej jakosci buta (mam nadzieje), ale
                  > bede wiedzial czy przeplacilem duzo, czy tylko troche. zwykle lubie kupowac
                  > modele z poprzedniego sezonu. nienawidze jednak przeplacac, grrrrrr.

Na skionline sa z petelka, ale moga sie mylic. Moze byc i tak, ze ten sam
                  rocznik wystepuje z i bez. Nawiasem mowiac rocznik ma niewielkie znaczenie. Sam
                  jezdze w Salomonach xwave 8.0 z okolic 2001, moze 2002. Porowywalem z modelem
                  2005. Naprawde nie widze istotnych roznic.

Jesli sa bez walk - tym lepiej. W butach narciarskich sie za wiele nie chodzi,
                  ale w moich, bez walk-a moge spokojnie przejsc spory kawalek bez wielkich
                  perturbacji.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka