Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    07.12.06, 14:48
    W jaki sposób tak na prawdę odczuwalna jest różnica w twardości.
    Podejrzewam, że jak większość z was testowalem różne narty dłuższe/krótsze,
    bardziej/mniej taliowane, ale buty jak już kupiłem to już mialem i porównanie
    ograniczało się do przymierzania w sklepie.
    Obserwuj wątek
      • 1web Re: flex buta 07.12.06, 14:54
        od 15 lat na langach - strasznie twarde były, więc na jeden wyjazd zostały
        pożyczone langi 50stki. Z butów mnie wyrywało. Nie da się przyciąć, nie da sie
        pojechać w głębokim śniegu. Nowe kupione buty /też langi, bo technic'i okazały
        sie niewygodne/ mają flex 100.
        • Gość: Skyddad Re: flex buta IP: *.fornfyndet.se 07.12.06, 16:11
          Mattijas zawsze powtarzal,twarde buty tylko na zawody,naprawde sa potrzebne gdzy
          tam sie licza setne czesci sekundy.Do jazdy normalnej i urozmaiconej gdyz tylko
          takowa dzisiaj jest dostepna na pistach wystarczy do okolo 80.´Najwazniejszy
          jest comfort,przyjemnosc przebywania na stoku,przeciez z nikim sie niescigamy a
          imponowac i tak niema czym gdzy buty sa zawsze pod spodniami,tylko nowicjusze
          uzywaja na zewnatrz tak aby zaimponowac.Pamietacie jego skoki na off pist on to
          wykonywal na zwyklych 80 i nigdy z nich nie wyskoczyl a bylo metrow po
          dwadziescia.Poco Wam takie twarde buty kiedy bezpieczniki ustawiacie na swoja
          wage lúb troszke ciut wiecej.Pamietam ich buty zawodnikiow byly twardosc 150 i
          na tyle ustawione byly narty na 150kg tak zeby przy ewolucji ich nie zostawic,O
          nogach nikt nie myslal gdyz zawsze pusci bezpiecznik w sytuacji krytycznej.Tak
          dzialaja wiazania wyczynowe ale prawdziwe.
          Osobiscie uzywam na starosc 65 och i zupelnie wystarczy.Przyjemnie cieplo nie
          ucisjkaja ale byly pasowane na moja stope i wkaldane na noge z wkaldka formujaca
          sie na goraco.Takze swietnie sa dopasowane.Stare Nordici juz chlupaly jak woda w
          kaloszach (5lat).
          Pzdr.Sky
      • Gość: o_andrzej Re: flex buta IP: *.cyf-kr.edu.pl 07.12.06, 16:12
        > W jaki sposób tak na prawdę odczuwalna jest różnica w twardości.

Trudna sprawa. Tez nie testowalem za wiele butow. Niewygodne buty potrafia
        wydawac sie twarde, choc sa miekkie, a miekkkie - twarde. :) Do tego brak jest
        wspolnej miary twardosci. Te podawane jako flex 100 np. oznaczaja flexibility
        100, czyli jednostek brak. Buty jednej firmy dla tego samego flex potrafia sie
        znacznie roznic twardoscia. Jedno wydaje sie pewne. Im wyzszy flex dla danego
        modelu i danej marki, tym buty sztywniejsze. :) Ja wiem, ze moje Salomony x-wave
        8 sa ciut za miekkie. I ta wiedza mi w zupelnosci wystarczy. :)
        • ortodox Re: flex buta 07.12.06, 16:28
          Trudno się z Wami nie zgodzić Sky i Andrzej :) Pal sześć twarde buty!
          Buty mają być wygodne i tyle, a twarde niech zakłada Herminator i inni.
          Mają za tą niewygodę płacone, a my jeździmy dla przyjemności.
          Ja nawet nie znam twardości moich butów i mnie to specjalnie nie interesuje.
          Są wygodne, dobrze dopasowane mam je od 7 lat i mam nadzieje na drugie tyle.
          pozdro.
          --
          Żeglarstwo w obiektywie
          • Gość: darekkkk Re: flex buta IP: *.bph.pl 07.12.06, 16:42
            ja obecnie jezdze w bucie o indeksie 130 nordiki i wcale nie czuje, zeby byly
            za twarde.
            Nie do konca tez sie zgadzam, ze miekie=wygodne,a twarde = niewygodne
            pozdrawiam
            • Gość: zola22 Re: flex buta IP: *.bph.pl 07.12.06, 16:47
              a ja na Fischer Soma F9000, też twardość 130 i też jest ok, wcześniej miałem
              buty z flex 80 i cały dzień mogłem nie rozpinać buta... IMO - najważniejsze
              żeby było wygodnie...

pzdr
              • wrb1 Re: flex buta 07.12.06, 17:33
                Moj problem wyniknął z tego, że po prostu muszę kupić nowe (stare strawił
                pożar), i teraz nie do końca wiem co robić. Znalazlem coś dla siebie w
                potrzebnym dla mnie rozmiarze (26,5 z tęgą łydką i wysokim podbiciem), ale
                niestety stosunkowo miękkie i nie wiem czy przy mojej stosunkowo dynamicznej jak
                na dinozaura jeździe wystarczą.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka