Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Buty i wiązania - do eksperta

28.11.01, 22:02
    Czy uwagi Pani dotyczące kupna nart odnoszą się również do butów i wiązań? Czy
    tańsze buty i wiazania w hipermarketach są również słabsze i gorsze od tych w
    specjalistycznych sklepach? Czy np. ten sam typ wiazania Markera może się
    różnić w różnych sklepach? Bo ceny się różnią i to znacznie! Np M4.2 EPS w
    Makro kosztuje 206 zł a w sklepie www.marker.com.pl 290 zł. Na oko są
    identyczne! Czy te z Makro mogą się rozlecieć albo nie wypiąć? A co np. z
    butami Salomona za 349 zł w Auchan? Przyznam, że jestem trochę skołowany...
    Pzdr:)
    Obserwuj wątek
      • joanna.jablonska Re: Buty i wiązania - do eksperta 30.11.01, 18:53
        Ten sam model nie powinien sie niczym różnić - "byc gorszy" jak Pan to pisze
        chociaż kupilismy go tam gdzie był tańszy! Nie jest ważne czy było to makro czy
        sklep specjalistyczny - pod warunkiem, że jest to ten sam model - te same
        oznaczenia, ta sama skala wiązań np. regulacja do 12-tu. Obawiam się, że mógł
        Pan mnie źle zrozumieć. Więc wyjaśniam chodziło mi o to, że patrząc pobieżnie
        na np. narty na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nic nie różni tych z
        makro za np. 300 PLN od tych ze sklepu za 600 PLN. Przy tak dużej róznicy w
        cenie jest to praktycznie niemożliwe - należy sprawdzic dokładnie oznaczenia i
        nazwę modelu i porównać je. Nie jest raczej mozliwe żeby był to ten sam model
        (nie mówię o różnicy 30-40 PLN jesli wartość ogólna wynosi np. 500 PLN, w makro
        i duzych supermarketach jest po prostu taniej i tyczy się to wszystkich
        produktów). Obecnie szaty graficzne są bardzo podobne we wszystkich modelach, a
        różnić je może (modele) od siebie malutki napisik np. jr - taki mały na pozór
        szczegół, a jednak znaczy, że narty czy buty przeznaczone sa dla juniora. Inna
        różnica model 9000 znacznie rózni sie od modelu 8000 choć kolorystyka jest taka
        sama, a nawet model 9000 ex rózni się zasadniczo od 9000 race. Dlatego
        koniecznie należy przed zakupem dokładnie obejrzeć i sprawdzić rzecz kupowaną i
        nie sugerować się, że wygląda podobnie (a nawet na pozór tak samo), a ceną się
        różni. Uwaga jeszcze jedna - modele dla średniozaawansowanych i początkujących
        kupione w makro powinny według mnie byc tańsze od tych samych proponowanych w
        sklepach specjalistycznych. W makro nie znajdziecie natomiast modeli dla osób
        bardzo dobrze jeżdżących. Po te trzeba udać się do "drogich sklepów" lud
        zagranicę. pozdrawiam
        • fibin Re: Buty i wiązania - do eksperta 01.12.01, 15:01
          Bardzo dziękuję za fachowe uwagi. Zaryzykowałem i kupiłem w Makro buty Alpina
          Avant za 401 zł. Są identyczne, jak te prezentowane w kolekcji Alpiny w
          Internecie, leżą na nodze jak ulał, jutro je sprzawdze na stoku. Przymierzałem
          Heady, Salomony, Nordiki, Dalbello, Rossignole i inne dostępne w naszych
          sklepach, ale Alpiny pasują mi najlepiej i najbardziej mi się podobają. Pzdr:)
      • Gość: jj Re: Buty i wiązania - do eksperta IP: *.sympatico.ca 11.12.01, 04:52
        Przy zakupie butow polecma link
        www.skimag.com/article/buyersguide.cfm?alias_id=7391
        okresla on jakie buty dobarc so wlasciwosci stopy
        ( wyskolosc podbicia, szerokasc stopy itp )
        j

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka